Huawei b818 + TPlink w8950n

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

gt82
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2015-08-27, 19:20
Lokalizacja: Elbląg

Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: gt82 » 2021-11-01, 21:18

Mam już dość wifi jakie rozsyła mi Huawei.W niektórych miejscach mam całkowity zanik-a mówimy tu o 60ciu kwadratach na jednym poziomie.Wyciągnąlem z szafy staregoTPlinka i podłączyłem kablem z huaweia do portu wan tpinka.Sieć jest wszędzie,ale jest to ta fabrycznie ustawiona..Chciałbym zmienić nazwę i hasło na obecnie uzywane abym nie musiał każdego urządzenia na nowo konfigurować.Wtedy na b818 wyłącze calkowicie wifi i po sprawie.Problem polega na tym że nie wiem jak wbić na tego tplinka teraz.Jego ip 192.168.1.1 nie działa..
Poradzcie jak się z tym uporać,ewentualnie może ten huawei ma jakieś ustawienia które poprawią zasięg
Ostatnio zmieniony 2021-11-01, 22:16 przez gt82, łącznie zmieniany 1 raz.

kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 197
Rejestracja: 2016-01-19, 14:46

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: kamil666 » 2021-11-01, 22:13

dlinka czy tplinka?
Huawei ustawiasz w trybe bridge, a komputery podpinasz pod tplinka/dlika. póki nie ma ustawionej sieci wifi to podłącz sie do tplinka/dlinka przewodem do jednego z lan. Ustawisz nazwy hasło jak w huawei i po temacie.

gt82
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2015-08-27, 19:20
Lokalizacja: Elbląg

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: gt82 » 2021-11-01, 22:19

No temat nie jest taki prosty bo nie działczy.Dlaczego huawei w trybie bridge jak on lte łapie i śle do tplinka.Mam PC podpiete pod niego i nie moge wbić poprzez jego ip 192.168.1.1

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3901
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: radius » 2021-11-02, 07:24

Ustaw statyczny adres karty sieciowej, np. na 192.168.1.11, adres bramy 192.168.1.1 i wtedy spróbuj. A testy staraj się robić na Win7, a nie na 10 czy 11.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: wojteks » 2021-11-02, 07:57

Ja bym to zrobił inaczej, Huawei niech pozostanie głównym routerem, połaczenie LAN-LAN, WAN w Tp-Linku pusty, DHCP wyłączone, IP Tp-Linka ustawione 192.168.x.2 (w zależności od IP huawei, tak żeby było w tej samej sieci ale poza DHCP). WiFi w Huawei wyłączone, w Tp-Linku aktywne, przy okazji bedzie wolne 3 porty ethernet.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 197
Rejestracja: 2016-01-19, 14:46

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: kamil666 » 2021-11-02, 13:21

A ok on chce sieć wifi z dwóch a główny ma być hadal huawei. To rest fabryczny tplinka, zaloguj się do niego ustaw mu ip np. 192.168.8.2 i z lan huawei do lan tplinka. Dostaniesz dostęp do obydwu i na tplink ustaw sieć tak jak chcesz. DHCP w tplinku dzialac nie bedzie bo on w przypadku takiego podłączenia będzie działał jako switch. DHCP będzie działało z huawei.

gt82
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2015-08-27, 19:20
Lokalizacja: Elbląg

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: gt82 » 2021-11-02, 16:54

Jak w huawei wlaczylem bridge to po wifi mam dostęp do sieci bez neta

Po kolei.Sieć wifi chcę jedną z TPLinka bo huawej ma kiepski sygnał.Wyłacze tą w huawei a w tplinku zrobię identyczną aby nie logowac na nowo telewizorow tunerów etc.PC bedzie podłaczone kablem,reszta po wifi..Gdzie wpiąć Pc.Do huawei czy tplink?
Jak w huawei wlaczylem bridge to po wifi mam dostęp do sieci bez neta


OK więć tak.Ustawiłęm w tplinku ip jak wyżej pisaliście:192.168.8.2

Z huawei lan 1 idzie do PC
lan 2 do Tplinka do Wan

DHCP w TPlinku wyłączyłem bo działa to z huawei dobrze rozumiem? Mogę logować się do obu z poziomu PC.czy coś jeszcze mam ustawiać czy to już wszystko?

Mam mały problem.Straciłem kontrolę nad dostępem do neta poszczególnych odbiorców..Czasami potrzebowałem wejść w huawei i szybkim ruchem zablokować dostęp do neta danego urządzenia...

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: wojteks » 2021-11-02, 20:16

Z LAN2 Huawei powinno iść do LAN1 Tp-Linka (WAN ma być puste). Wtedy wszystkim zarządzasz z Huawei.

Na WAN Tp-Linka możwe zostać DHCP (bo będzie pusty port) a IP po stronie LAN powinien mieć 192.168.8.2 (do zarządzania WiFi w Tp-Linku i niczego więcej).

Czytaj dokładnie co było napisane wcześniej.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

gt82
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2015-08-27, 19:20
Lokalizacja: Elbląg

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: gt82 » 2021-11-02, 20:33

wojteks pisze:Z LAN2 Huawei powinno iść do LAN1 Tp-Linka (WAN ma być puste). Wtedy wszystkim zarządzasz z Huawei.

Na WAN Tp-Linka możwe zostać DHCP (bo będzie pusty port) a IP po stronie LAN powinien mieć 192.168.8.2 (do zarządzania WiFi w Tp-Linku i niczego więcej).

Czytaj dokładnie co było napisane wcześniej.


Oczywiście przepiąłem kabel...

Czym wszystkim zarządzam ? wszyscy klienci są teraz jakby poprzez lan i nie mogę im dostępu do neta ustawiać

W tplinku dhcp wyłączyłem w Lan setup tam miał on tą samą pulę którą huawei przydziela

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 24243
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: wojteks » 2021-11-02, 21:09

Jak masz LAN2 wpięty do WAN Tp-Linka to on pracuje jak router, nie widzisz klientów poza nim będąc podłączonym do Huawei'a.

Skoro Huawei przydziela każdemu IP to chyba każdemu możesz odciąć net. Bo jak to inaczej robiłeś? odcinałeś od WiFi (to teraz możesz to na Tp-Linku robić). Tp-Linkiem możesz zarządzać będąc po kablu wpiętym do Huawei'a.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

gt82
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2015-08-27, 19:20
Lokalizacja: Elbląg

Re: Huawei b818 + TPlink w8950n

Postautor: gt82 » 2021-11-02, 22:01

logując do huawej widzę wszystkich klientów nadal tylko z ikoną LAN i brakiem możliwości odcięcia ..Wcześniej przy każdym z nich miałem suwak który odcinał neta..


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości