kilkusekundowa utrata sygnału - problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

mc55
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2008-03-13, 21:09
Lokalizacja: Zabrze

kilkusekundowa utrata sygnału - problem

Postautor: mc55 » 2018-01-13, 10:19

Witam, nie wiem czy dobrze to zatytułowałem ale chodzi o taka kwestie.

Mieszkam na osiedlu domków, mamy odbiornik (AP) , źródło sygnału jest na pobliskim bloku (ok 60m) internet dostarcza nam firma od 15 lat.
W domu gdzie znajduje się odbiornik radiowy jest jeden switch (proszę o wyrozumiałość jeśli mylę nazwę tego z HUBem) , do tego jest wpięte 5 osób i kolejny switch do którego z kolei jestem wpięty ja i kolejne 4 osoby , można by powiedzieć że jestem na końcu tej instalacji.
Instalacja taka jest wymuszona układem kabli , nie było możliwości aby wszyscy wpięci byli do tego jednego punktu gdzie jest odbiornik.

Co do samego łącza i transferów nie mam kompletnie zastrzeżeń , wszystko chodzi tak jak mamy w umowie pobieranie 30Mbps , wysyłanie 2Mbps, ping na poziomie 3-5 ms

Ale problem jest taki, że mniej więcej co godzinę , niekiedy co dwie na moim routerze gaśnie na 3-4 sekundy dioda sygnalizująca dostępność internetu i zrywa mi sesję, bez względu czy korzystam z internetu czy nie.

Zmieniłem już router w domu (aktualnie mam tp link C8) oraz wymieniliśmy switch do którego jestem wpięty.
Dostawca sprawdzał wszytko (są bardzo rzetelni , jeśli coś się dzieje zaraz to sprawdzają albo naprawiają) ale w tym wypadku rozkładają ręce.
Dodam że to dzieje się bez względu na porę dnia lub nocy więc odpada jakieś przeciążenie sieci , tym bardziej że operator na moją prośbę przez jakiś okres monitorował ruch w sieci i wyszło że pozostali generują minimalne użycie.

Ktoś ma jakiś pomysł ? Gdzie szukać przyczyny ?

Dodam że po odpięciu z sieci switch , powrót do sesji na moim routerze trwa 7-10 sekund zanim zaświeci się dioda , więc te przerwy nie są wynikiem przerwy w zasilaniu.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: kilkusekundowa utrata sygnału - problem

Postautor: krystianb » 2018-01-14, 14:14

Pobierasz i uruchamiasz WinMTR i czekasz na błąd, będzie widać od którego węzła wszystkie następne nie odpowiadają. Wtedy są 2 opcje albo pierwszy nie odpowiadający węzeł jest wadliwy, albo coś pomiędzy nim a kolejnym.
*Podczas normalnej pracy, niektóre węzły nie odpowiadają na ping w ogóle, albo losowo. Nie jest to objaw żadnego uszkodzenia jeśli 100% pingu dochodzi do adresu docelowego.
** Switchy nie widać w winmtr.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3034
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: kilkusekundowa utrata sygnału - problem

Postautor: radius » 2018-01-14, 15:17

To temat na Trzepak, gdzie większość Użytkowników to właściciele lub pracownicy firm dostarczających Internet.


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości