Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

Melasia
Stały użytkownik forum
Posty: 101
Rejestracja: 2015-02-22, 20:09
Lokalizacja: Kozienice

Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Postautor: Melasia » 2019-04-03, 09:12

Witam

Od kilku miesięcy posiadam net światłowodowy w moim lokalnym miasteczku, ponieważ ruter który posiadałam był stary zakupiłam TP-Linka Archer 1200 AC (2,4 i 5Ghz). I tu zaczęły się kłopoty, otóż nowy wcale nie okazał się lepszy, net po wi-fi w standardzie AC (karta w laptopie wspiera AC) a jeszcze słabsze transfery mam na fonie Samsung s7edge który to tez ponoć wpiera AC. Sieć mam 100mb/s i tyle jest na kablu za każdym razem kiedy bym nie sprawdzała, natomiast na wi-fi max 50mb/s w porywach do 60mb/s, więcej nie udało mi się wyciągnąć, a czytam że udało się niektórym wyciągnąć ponad 100mb/s po wi-fi, próbowałam wszystkim możliwych metod, włączałam i wyłączałam różne funkcje, zmieniałam szerokość kanału na 40 i na 80 nic to nie dało a nawet zmniejszyło transfer. Dodam że sprawdzałam to na 2 laptopach (posiadających AC) 3 telefonach i niestety zawsze tak samo. A może to wada rutera ?
Dorota

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3283
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Postautor: radius » 2019-04-03, 09:43

W ustawieniach routera, w sieci 5 GHz masz na sztywno wybraną szerokość kanału na 80 MHz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 188
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Postautor: tomekwwa » 2019-04-03, 09:45

Ale o jakim transferze piszesz? Wewnątrz sieci? Na zewnątrz? Jeśli na zewnątrz to jak to testujesz?

Melasia
Stały użytkownik forum
Posty: 101
Rejestracja: 2015-02-22, 20:09
Lokalizacja: Kozienice

Re: Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Postautor: Melasia » 2019-04-03, 10:11

Chodzi mi o zwykły test https://www.speedtest.net/pl. A co do szerokości to najlepszy rezultat uzyskuje jeśli mam ustawione na Automatyczne, bo jak przestawię na 80 to jest jeszcze gorzej
Dorota

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3283
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Archer 1200 AC i bardzo słaby transfer po wi-fi

Postautor: radius » 2019-04-03, 10:49

Proszę wstawić screen z narzędzia obrazującego zajętość widma, np. inSSIDer.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości