"Internet dla Mazowsza"

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 215
Rejestracja: 2010-02-13, 14:17
Lokalizacja: Polska

"Internet dla Mazowsza"

Postautor: smrodek11 » 2014-02-01, 20:36

Główne ciekawi mnie to jak to będzie wyglądało już po zakończeniu prac nad tym projektem. W mniejszej wsi w mojej gminie powstanie węzeł. Zostanie to pociągnięte tak:
http://scr.hu/0tgp/ie81q
Jednak co z resztą miejscowości znajdującym się w pobliżu? Kto ma wybudować do tych miejscowości infrastrukture?
"„Internet dla Mazowsza” to projekt, dzięki któremu wszyscy mieszkańcy Mazowsza będą mieli zapewnioną możliwość dostępu do Internetu. Co to oznacza w praktyce? Infrastruktura teleinformatyczna zostanie doprowadzona do wszystkich sołectw."
Wg. tego tekstu z oficjalnej strony: http://www.idm.org.pl/index.php/compone ... isana.html zrozumiałem, że do każdego domu w Mazowieckim zostaną doprowadzone kable. Więc jak to w końcu ma być?
Jeśli operatorzy mieliby ciągnąc kable z tego węzła do pobliskich miejscowości, to raczej nie będą chętni tak jak do tej pory (gdzie mogliby przedłużyć swoją infrastrukturę).
Co o tym sądzicie? Mowa również o innych projektach w całej Polsce, bo jak widać wszędzie coś się dzieje:
https://mac.gov.pl/wp-content/uploads/2 ... _sieci.pdf

cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 212
Rejestracja: 2013-04-19, 13:19
Lokalizacja: Mazowsze>Żuromin

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: cegulla » 2014-09-23, 14:18

Już gdzież na forum założyłem podobny wątek. To ma podobno wyglądać tak, że oni aby ciągną światło do wybranych wsi (moja akurat się na to łapie) i tyle. Sieć dostępową muszą wybudować operatorzy . To jest trochę martwiące bo nie wiadomo czy ktoś się znajdzie chętny na podłączenie wiejskich domków. W moim rejonie prace są prawie zakończone, ale chyba jeszcze nie było oficjalnego odebrania. Ciekawa to sprawa i jak dla mnie jedyna alternatywa na szybszy net ;)

adax24
Stały użytkownik forum
Posty: 74
Rejestracja: 2015-02-04, 12:37
Lokalizacja: z ***Cenzura***

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: adax24 » 2015-03-06, 07:56

No i co tam po roku? Działa?
Pewnie działa tak jak wszystko inne w tym paranoidalnym kraju! :cwaniak:
Teraz już pewnie wiecie że najważniejsze jest to by syn posła mający firme budowlana dostał (nie wygrał!!) ale dostał od brygady tatusia przetarg na budowę sieci. Walić to co działo będzie sie później czyli nic. :facepalm:

tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 155
Rejestracja: 2014-02-05, 12:44
Lokalizacja: NASIELSK

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: tpawel » 2015-03-06, 14:38

Cały czas budują, u mnie kopali jakieś pół roku temu
Cały projekt musi być skończony, następnie będzie wybrany operator tej sieci, który będzie sprzedawał dostęp. Chyba jeszcze nie w 2015. Trochę cierpliwości.
adax24 pisze:Pewnie działa tak jak wszystko inne w tym paranoidalnym kraju! :cwaniak:
Teraz już pewnie wiecie że najważniejsze jest to by syn posła mający firme budowlana dostał (nie wygrał!!) ale dostał od brygady tatusia przetarg na budowę sieci. Walić to co działo będzie sie później czyli nic. :facepalm:

Nie uważasz że przesadzasz?
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB

adax24
Stały użytkownik forum
Posty: 74
Rejestracja: 2015-02-04, 12:37
Lokalizacja: z ***Cenzura***

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: adax24 » 2015-03-06, 14:59

Dlaczego? Żyjemy niby w 21 wieku. Japońce kopią 50km w skałach w rok i puszczają pociąg lecący 300km/h! W innych krajach remonty robi się taniej i szybciej. Mamy te samą technologię. 80km nawierzchni na Autobahnie u niemców wymienili w kwartał. Serio. W maju jechałem i zaczynali zamykać odcinek a w sierpniu leciałem na nowym asfalcie. Remont mostu 2,5km w Alpach między Lienz a Belluno robili w 2,5 miecha a most wisi 350m nad ziemią. Nie żyjemy w paranoidalnym kraju? Te same łapy do roboty! Ten sam sprzęt a szmal zawsze razy dwa. Ja tu wcale nie przesadzam. Chłopie, nim oni te kable poukładają to technologia się zmieni! Nie widzisz że to wydawanie kasy w błoto? Nie prościej postawić wszędzie HSPA+ (tańsze) i puścić każdemu minimum 5Mb/s?????
Naprawdę nie widzisz w jakim cyrku żyjesz? :facepalm:
Poco to kopać mając radio?
Po co? Powiedz sam!
Dla takiego kraju który rozwala szmal na prawo i lewo - co to jest wybudować sieć GSM i puścic te nędzne HSPA? Nie.... Synalkowie rządowców mających firmy budowlane i developerkę - najpierw muszą WYCZYSCIĆ rządowy szmal budowami za ogromne miliardy! Szkoda tylko że CHŁOPY kopiące te rowy zarabiają tyle co kot nalał!

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21507
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: wojteks » 2015-03-06, 15:06

adax24 pisze:Naprawdę nie widzisz w jakim cyrku żyjesz?

Polityka to nie tutaj. Nie podoba się to idź na fora polityczno gospodarcze a nie uszczęśliwiaj nas narzekaniem.
Nie pomagam na PW!

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: Jo_gurt » 2015-03-06, 16:12

adax24 pisze:Poco to kopać mając radio?
Po co? Powiedz sam!

Zapędziłeś się i walnąłeś tu głupotę.

adax24
Stały użytkownik forum
Posty: 74
Rejestracja: 2015-02-04, 12:37
Lokalizacja: z ***Cenzura***

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: adax24 » 2015-03-06, 20:42

Zapędziłeś się i walnąłeś tu głupotę.
Nie sądzę. Powód jest tylko jeden. Tam gdzie nie ma szmalu ma nie być sieci i tyle.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 981
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: adziu82 » 2015-03-07, 11:06

adax24 pisze:Tam gdzie nie ma szmalu ma nie być sieci i tyle.

Trochę się zgodzę z adax24, powód? U mnie jakieś 1,5 roku temu kopali, kable położone i na tym koniec.
Obdzwoniłem gminę, nic nie wiedzą. Pisałem maile do dostawców. Nikt nic nie wie.

Kiedy rozmawiałem z osobą, która pracowała przy wykopach itp, powiedziała mi, że będzie to Orange, więc piszę tam, a tam nikt nic nie wie.

Więc, czy ktoś będzie chętny aby uruchomić to na końcu Polski ( a może na początku, 5 km do granicy Niemieckiej, okolice Żar ) w miejscowości około 600 osób, gdzie wiele osób korzysta od 7 lat z radiówki?
Na około mniejsze miejscowości są w gminie( 200-300 osób ) także mają wszystko położone, więc myślę, że szybko nikt się nie pofatyguje aby dostarczyć coś.

Ale mam nadzieję, że się mylę i coś odpalą w niedługim czasie.

smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 215
Rejestracja: 2010-02-13, 14:17
Lokalizacja: Polska

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: smrodek11 » 2015-03-07, 11:52

Operatorzy jak już to czekają na dofinansowania do sieci, w pierwszej kolejności odbywają / odbędą się przetargi na dostarczenie usług dla administracji publicznej. Docelowo sieć ma dotrzeć do każdego sołectwa (do końca 2015 roku). Sieć 3G słabo nadaje się do codziennego korzystania, w dodatku limity.

Awatar użytkownika
adziu82
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 981
Rejestracja: 2011-12-25, 13:27
Lokalizacja: Okolice Żar

Re: "Internet dla Mazowsza"

Postautor: adziu82 » 2015-03-07, 12:42

smrodek11 pisze:Sieć 3G słabo nadaje się do codziennego korzystania, w dodatku limity.

Na 3G nie narzekam, wiem, że są limity to nie pobieram nic praktycznie. Teraz nawet zawiesiłem radiówkę od stycznia. I tak nikogo nie ma w domu obecnie, a jak będziemy to na 2-4 tygodnie, to jakoś się poleci na 3G. Żona jakieś 7 GB ma, ja 2,5 GB, jak braknie to z T-Mobile się coś włączy.


Wróć do „Hyde-Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości