Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-16, 11:17

Tu chyba chodzi o jakieś certyfikaty.
https://5.134.209.108/ Nie można nawiązać bezpiecznego połączenia: żądana nazwa domeny nie pasuje do certyfikatu serwera.
HTTP Strict Transport Security: false
HTTP Public Key Pinning: false
Łańcuch certyfikatu:
następnie poniżej są tylko znaczki, których nie będę tu wklejał,wątpię w to by miały one znaczenie.

Dodaję:
Przed chwilą sprawdziłem na dwóch innych komputerach, z tym że z jeden z linux mint mate, a drugi cynamon. I jest to samo.Przeglądarki google chrom, i ff dają te same wyniki.

Tylko nie rozumiem jednego. Dla czego z przeglądarki TOR wszystko działa jak należy.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: ja.michal » 2016-05-16, 14:44

Sprawdź jeszcze na jakimś innym łączu, innej karcie SIM.

Sprawdź jeszcze inny APN. W CP powinien jeszcze działać multi.internet, ewentualnie może uniwersalny internet.

Zobacz również jak sprawa będzie wyglądać jak ustawisz połączenie przez jakiś darmowy VPN.

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-16, 14:59

Inna karta SIM odpada nie mam żadnej, a po drugie nie chce rozbierać modemu ODU.
Darmowego VPN nie testowałem.Ale przez bramki proxy działa normalnie. Tak samo jak przez TOR.

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-16, 17:46

Dodaję .
Nie można zmienić ustawień APN. Nawet jeśli dodam nazwę APN, to nie można dodać nazwy hosta . Z info jakie znalazłem ,nie da się tego zrobić, z powodu takiego iż jest w modemie karta polsatu.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: ja.michal » 2016-05-16, 22:44

No to bryndza. Próbowałeś wyłączyć sprzęt na kilka godzin, aby system przyznał inne IP? Może pomoże.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21711
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: wojteks » 2016-05-17, 05:49

radius pisze:CloudFlare czy Spamhaus? Ja na Aero na wielu stronach nie mogę poszaleć

Też tak mam na darmowym Aero2, czyżby problem przeniósł się też na CP (pewnie ta sama pula IP).

buzer pisze:Inna karta SIM odpada nie mam żadnej, a po drugie nie chce rozbierać modemu ODU.

Bierz sprzęt pod pachę i do salonu z reklamacją.
Nie pomagam na PW!

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-17, 09:10

Wyłączanie na kilka godzin, resety, przywracanie ustawień fabrycznych ,i zero efektów. Sprawdził bym adres IP aero2, ale nie chce szukać mi się tego modemu, gdzieś to sie u mnie wala. Natomiast nie obstawiał bym że jest to problem sprzętowy u mnie. Z prostego powodu. Na przeglądarce TOR działa wszystko jak należy. Cóż jeszcze. Acha. Wysłałem zrzut ekranu z otwieraniem olx.pl, za pomocą IP,ten sam załącznik, jaki jest tu w temacie. zobaczę co mi odpowiedzą. Jeśli chodzi o pule adresów IP , to polsat najczęściej przydziela mi z puli zaczynającej się na (37).248.254.102,lub (5).172.237.210.
Z ciekawości sprawdziłem sobie oba te adresy ip, na www.spamhaus.org no i stwierdzić muszę ,że są tam oba. Ale że nie zbyt dobrze radzę sobie w angielskim , wiec wiele nie wyjaśnię, ale są .

Po za tym, sporą ilość dresów sprawdziłem też na www.projecthoneypot.org no i tam też znalazły się informacje o tym że z domeny polsatu jest rozysałny spam, czy coś takiego. A w sumie mam listę adresów IP z jakimi logowałem się na pewne forum. Wiec sprawdziłem okres tylko ostatniego miesiąca. I nie wygląda to ciekawie.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21711
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: wojteks » 2016-05-17, 13:00

No to masz już wyjaśnienie dlaczego nie działają niektóre strony. TOR zmienia IP więc wtedy działają. Nie pozostaje nic innego jak zgłaszać to do CP i czekać co będzie albo zmienić dostawcę.
Nie pomagam na PW!

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6313
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: dzejk » 2016-05-17, 13:44

sprawdź też na stopforumspam.com
Zawsze możesz łączyć się z tymi wybranymi adresami przez proxy lub vpn, są wtyczki do przeglądarek.
Plus musiał kupić jakieś szemrane IP. Pula IPv4 się kończy i robi się nieciekawie.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-17, 14:03

Zgłaszałem już to do nich, oni twierdzą że niczego nie blokują, ba nawet przesłałem im listę adresów IP, wraz z linkiem do strony, gdzie mogą sobie sprawdzać do woli, i na 95% zapisanych adresach, figuruje ,jako rozsyłasz spamu z domeny (@cyfrowy.polsat.pl) po za tym, wynalazłem też info o czymś takim jak (atak słowny lub atak słownikowy) głupi nie jestem, wiem co to jest. Tylko że nie jestem w stanie pojąć, faktu, jak można rozdawać szemrane adresy. Liczą na to że ludzie nie połapią się ? Przecież jak komuś coś nie będzie działać, to w końcu zgłaszają ludzie. ( tak myślę ).
Po za tym. Zastanawiam się czy przy kulejącej usłudze, nie mam możliwości rozwiązania z nimi umowy. Lub zgłoszenia tego do odpowiedniego urzędu .
Zastanawiam się czy nie przysiąść do tej listy adresów co mam, i nie porobić wydruków z stron gdzie figurują ich IP jako jakieś złe. Bo jakoś nie wierzę w to by kto kol wiek ,zajrzał do załącznika jaki im wysłałem. Z tym że wydruki , wysłać pocztą za potwierdzeniem. Ale z drugiej strony patrząc, do końca umowy wiele mi nie zostało. Jestem w stanie się z tym przemęczyć. Ale moim zdaniem, do dostawcy jakim jest CP należy dbanie o to by łącza ,adresy infrastruktura działały jak należy, a nie jak pies o trzech łapach.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: ja.michal » 2016-05-17, 15:04

Zgłaszaj usługę jako niezgodną z warunkami umowy.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21711
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: wojteks » 2016-05-17, 15:06

buzer pisze:Zgłaszałem już to do nich, oni twierdzą że niczego nie blokują

No bo to nie CP blokuje tylko właściciel strony/serwera blokuje wspomniany zakres IP.
Nie pomagam na PW!

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-17, 15:43

Wysłałem zrzut do olx.pl ten sam co jest w tym temacie. No i pan.Krzyś twierdzi że oni nie blokują, tak samo dostali liste ip,o ile pamiętam, i ta sama odpowiedź, plus jeszcze to ,że mam zgłosić do dostawcy. I bądź tu mądry. Każdy twierdzi to samo, i nie ma winnego .

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21711
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: wojteks » 2016-05-17, 17:41

buzer pisze:Wysłałem zrzut do olx.pl ten sam co jest w tym temacie. No i pan.Krzyś twierdzi że oni nie blokują

Oni też nie blokują, blokuje to automatycznie oprogramowanie chroniące serwer/serwerownię/datacenter przed spamem/ddos i innymi atakami. Po prostu serwery dostawców chronione oprogramowaniem wcześniej wspomnianym automatycznie aktualizują listy podejrzanych IP i je blokują.
Nie pomagam na PW!

buzer
Stały użytkownik forum
Posty: 83
Rejestracja: 2010-06-04, 19:29
Lokalizacja: JO71ST

Re: Internet w Polsacie i problem z stronami,lub usługą.

Postautor: buzer » 2016-05-18, 10:56

Moment bo nie rozumiem. W takim układzie na czyich serwerach jest owa blokada? na serwerach polsatu, czy olx. Ja rozumiem że na olx.pl. Dla tego że CP przydzielił IP, a z racji takiej że owy IP jest z grupy niebezpiecznych ,to blokuje go olx.pl.


Wróć do „Hyde-Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości