Odpowiedz z Ery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Odpowiedz z Ery
Dzwoniłem w dniu wczorajszym na infolinie Ery, powiedziano mi, że mają problemy brakiem modemów (czy coś takiego) i czas oczekiwania na nie może wydłużyć się do dwóch miesięcy. Jak sie pojawią to będą wysyłane do zainteresowanych. Ludzik stwierdził, że taka informacja jest przekazywana zainteresowanym, ze oni dzwonią i informują o tym. Samemu to się instaluje, ponadto nie wiedział kiedy będzie 2 MB
-
Jeżeli chodzi o Ere to nie polecam z tego co widziałem w ich wspaniałej instrukcji to dopuszczają do użytku takie sygnały które nie gwarantują prawidłowej i płynnej pracy łącza i po co komu taki net.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
zgadzam sie w zupełności z tymi dopuszczalnymi parametrami. Też widziałem te normy,Izor pisze:nie gwarantują prawidłowej i płynnej pracy łącza
DLSNR = 29dB / b. dobrze; im większa wartość tym lepiej/
DLRSSI = -72dB /b. dobrze; -90dB średnio, im większa wartość tym lepiej /
UPSNR = 7 dB / dobrze; im większa wartość tym lepiej /
UPRSSI = -101dB /średnio, im więcej tym lepiej (-90dB)/
Optimal RX RATE = QAM 64 ¾ /b. dobrze/
LAST TX RATE = QPSK ½ / średnio; BPSK ½ za słaby sygnał do uruchomienia serwisu/
co to bedzie, co to bedzie ?
-
Coś mi się zdaje, że to będzie długie oczekiwanie.Poczytajcie.
-
Faktycznie, WiMax'a w Era nie ma, nie było i prędko nie będzie zawracanie d... i marnowanie czasu ludzi, którzy łudzą się... a może za miesiąc, może za dwa...wojtek23 pisze:Coś mi się zdaje, że to będzie długie oczekiwanie.Poczytajcie.
-
- Użytkownik forum
Ja jednak zrezygnowałem z czekania na Ere. Udało mi się ustabilizować obecne łącze a obecna umowa kończyła mi się za kilka dni więc ją przedłużyłem.
Pozdrawiam, bigmanpl
-
Na co tu czekać usługa JEST była i BĘDZIE wirtualna
Także dałem sobie spokój i od 15.05 jak dobrze pójdzie będę miał WiMAX z Netii.
Także dałem sobie spokój i od 15.05 jak dobrze pójdzie będę miał WiMAX z Netii.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tylko po to,aby nie stracić licencji na wykorzystanie pasma...Alidarium pisze:Na co tu czekać usługa JEST była i BĘDZIE wirtualna
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W końcu UKE się zainteresuje i pozwolenie
-
Konsultant z Ery w końcu się odezwał (miesiąc po zgłoszeniu przez formularz na ich stronie). Niestety, nie jestem w zasięgu Ale z rozmowy wynika, że stacji WiMax ma przybywać.
-
piotrek90, podobno w Maju ma być około 120 szt. szkoda tylko że będą to wirtualne stacje widmo.
-
witam
wczoraj Era dzwoniła do mnie aż 3 razy, potwierdzić zamówienie zgłoszone w lutym. Ja zrezygnowałem z ich usług z powody niespodziewanego przekopania sieTP jednak z ciekawości pytalem kiedy bym mógł uruchomić wimaxa od nich. Konsultant stwirdził ze w przeciągu 7 dni kurier dostarczyłby mi zestaw do instalacji. Co oznacza, ze cos ruszyło w tym temacie. Wczesniej nic nie wiedzieli.
pozdrawiam
wczoraj Era dzwoniła do mnie aż 3 razy, potwierdzić zamówienie zgłoszone w lutym. Ja zrezygnowałem z ich usług z powody niespodziewanego przekopania sieTP jednak z ciekawości pytalem kiedy bym mógł uruchomić wimaxa od nich. Konsultant stwirdził ze w przeciągu 7 dni kurier dostarczyłby mi zestaw do instalacji. Co oznacza, ze cos ruszyło w tym temacie. Wczesniej nic nie wiedzieli.
pozdrawiam
-
Dzisiaj Era oddzwoniła do mnie w sprawie WiMax-u, koleś powiedział że technicy byli sprawdzali i mogę zostać szczęśliwym posiadaczem, w przeciągu tygodnia do dwóch powinienem się już cieszyć netem, ciekawe jak to wypali
-
- Stały użytkownik forum
Do mnie też właśnie dzwonili i to samo powiedzieli:) tylko ciekawi mnie bardzo to ,,sprawdzanie" zasięgu bez wchodzenia powiedzmy na dach mojego domu. Ja stąd nie widzę raczej żadnego nadajnika ery mam do nadajnika 3km(sprawdziłem gdzie jest) konsultant powiedział że nie będzie żadnych problemów z zasięgiem i że za tydzień maks 2 stanę się posiadaczem era wimax pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sobpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Hmmm.. Coraz więcej informacji o tym, że wimax erowski już puka do drzwi. Napiszcie czy poszło zgodnie z planem
-
Jestem skłonny założyć się o napój chmielowy że Era nie zamontuje pierwszych instalacji w ciągu 2 tygodni. Według mnie pierwsze montaże odbędą się w 4 kwartale roku.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
grzegorz0123, zaznaczmy, że twoja opinia jest z punktu widzenia współpracownika Netii. Zgadza się?
-
Jo_gurt, może niedługo również Ery
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W tej chwili nic nie piszą o montowaniu sprzętu przez nich, opisują tylko że wysyłają zestawy DIY, więc Twoj zakład jest jak najbardziej słuszny. A, że założeniem czegoś takiego samemu to już inna bajka i bez jakiegoś sprzętu mierzącego porządnie sygnał podejrzewam, że cięzko antene ustawić i uryna się z tego zrobi to już inna sprawa.grzegorz0123 pisze:że Era nie zamontuje pierwszych instalacji w ciągu 2 tygodni.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Czy ktos ma tak jak ja, ze dzwonili do niego z ery w sprawie potwierdzenia adresu, po czym juz 4 tydzien sie nie odzywaja? Nie jest do dziwne? Czy jest mozliwosc ze ta Era Wimax wogle do mnie juz nie dojdzie? Pozdrawiam
-
krystianb, jeżeli antena jest zaprogramowana właściwie i zamontowana na uchwycie to podłącza się do niej tak zwany zegarek do wejścia mini usb. Mały przyrząd z wyświetlaczem słupkowym to samo jest w meni anteny, ale bardziej czuły. I po sprawie. Kierunek w którym jest najwięcej zielonych kresek tam jest Bazówka.
[ Dodano: 2009-06-19, 20:34 ]
Wiem że Era miała wykonać 100 montaży testowych. A ruszyć na masową skale po wakacjach. Ale plany się zmieniają, decyzje tez.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-06-19, 20:34 ]
Wiem że Era miała wykonać 100 montaży testowych. A ruszyć na masową skale po wakacjach. Ale plany się zmieniają, decyzje tez.
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale przecież tego nie ma w zestawie do montarzu... Zasady ustawiania anten to znam nie od dziś. A siedzenie "kowalskiego" z laptopem na kominie to śmieszne mi się wydaje... bo we 2 to raczej cyrk a nie ustawianie, do tego dochodzi jeszcze lag na panelu administracyjnym, bez odpowedniego wyczucia i doświadczenia ustawianie raczej proste nie jest.grzegorz0123 pisze: zamontowana na uchwycie to podłącza się do niej tak zwany zegarek do wejścia mini usb.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
krystianb, proste nie jest, nie raz laptopa miałem na dachu. :cry
-
- Stały użytkownik forum
Kurde mam problem,juz prawie miesiac temu dzwonili z Era wimaxa, ze lada dzien bedzie kurier i nic...Mial ktos podobna sytuacje? Pozdrawiam