Czy TP ma WIMAXa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Czy TP ma WIMAXa?
Witam
Gdzieś przeczytałem, że Telekomunikacja Polska ma WiMAXa (nie pomyliło mi się z CDMA) i nawet ma liczbę nadajników na poziomie Netii. Po pierwsze - czy to prawda, że TP posiada WiMaxa, a po drugie do czego im on służy?
Pozdrawiam
Gdzieś przeczytałem, że Telekomunikacja Polska ma WiMAXa (nie pomyliło mi się z CDMA) i nawet ma liczbę nadajników na poziomie Netii. Po pierwsze - czy to prawda, że TP posiada WiMaxa, a po drugie do czego im on służy?
Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy TP ma WIMAXa?
Też coś o tym słyszałem ale na razie nic więcej nie wiadomo. Tylko tyle ,że jest to w fazie testów na podkarpaciu.
-
- Stały użytkownik forum
Bo właśnie wyczytałem to tutaj (trochę zamieszczam też o WiMAXie Ery):
O tyle jest to ciekawe, że rzecznik TP powiedział, że internet satelitarny to ostatni etap dostarczania internetu w całej Polsce, a teraz TP skupi się na poprawie linii miedzianych.
Więc do czego będzie im służył - może dla biznesu?
Kod: Zaznacz cały
Jak dowiedziała się Rzeczpospolita, komórkowa sieć Era posiada 600 pozwoleń na budowę nadajników na potrzeby radiowej sieci dostępu do Internetu WiMAX, czyli trzy razy więcej o konkurentów (Netii czy Telekomunikacji Polskiej). Budowa największej w Polscie sieci
WiMax będzie kosztowała operatora sieci Era 200 mln złotych. PTC sieć WiMax planuje przeznaczyć głównie do świadczenia usług szerokopasmowego Internetu, ma być uzupełnieniem oferty mobilnego Internetu.
źródło : media2.pl
Więc do czego będzie im służył - może dla biznesu?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Owszem,mają rezerwacje na częstotliwości w niektórych obszarach (w paśmie 3.6-3.8 GHz panuje podział na większe miasta lub obszary wielkości kilku gmin),ale pasmo leży odłogiem.
-
- Stały użytkownik forum
Aha, rozumiem
Sorry, za mały offtopic, ale interesuje mnie jedna rzecz, a nie ma chyba po co zakładać nowego tematu.
Otóż w 2004 r.(?) odbył się przetarg na WiMAXa. Wygrały go trzy firm - Netia, PTC (Era) i jakaś amerykańska firma.
I tutaj mam pytanie - co się dzieje z tą firmą amerykańską. Czy zabrano jej częstotliwości? Bo z tego co wiem to główny oddział w Stanach zbankrutował i chyba tego WiMAXa próbowali sprzedać Telefonice (o2), ale nie wiem czy to się udało ...
Sorry, za mały offtopic, ale interesuje mnie jedna rzecz, a nie ma chyba po co zakładać nowego tematu.
Otóż w 2004 r.(?) odbył się przetarg na WiMAXa. Wygrały go trzy firm - Netia, PTC (Era) i jakaś amerykańska firma.
I tutaj mam pytanie - co się dzieje z tą firmą amerykańską. Czy zabrano jej częstotliwości? Bo z tego co wiem to główny oddział w Stanach zbankrutował i chyba tego WiMAXa próbowali sprzedać Telefonice (o2), ale nie wiem czy to się udało ...
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ta firma to Clearwire.szyman12 pisze:(...)w 2004 r.(?) odbył się przetarg na WiMAXa. Wygrały go trzy firm - Netia, PTC (Era) i jakaś amerykańska firma.
Z tego co kojarzę, to polska spółka Clearwire jest w "uśpieniu", ale częstotliwości nadal trzymają... natomiast w USA Clearwire został "połączony" (a faktycznie przejęty) przez Sprinta, który też miał swoją sieć WiMAXową - sieci te zostały połączone.szyman12 pisze:I tutaj mam pytanie - co się dzieje z tą firmą amerykańską. Czy zabrano jej częstotliwości? Bo z tego co wiem to główny oddział w Stanach zbankrutował.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
Hmmm... No właśnie, a najdziwniejsze jest to, że wypowiadał się rzecznik UKE w wywiadzie z września 2008r. i UKE chciało zabrać częstotliwości Erze i Netii, a tej firmie już nie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Netii na pewno nie...szyman12 pisze:i UKE chciało zabrać częstotliwości Erze i Netii
-
- Stały użytkownik forum
Patryk_ pisze:[...]
Netii na pewno nie...
W artykule pisało, że Erze i Netii. Erze, bo nie uruchomiła w ogóle WiMAX-u, natomiast Netii, bo wypełniła tylko połowę deklarowanego pokrycia.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 22:21 przez szyman12, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No to się sporo od tego czasu zmieniło Era ma całkiem sporo tego WiMAXu, co można zobaczyć na ich mapce zasięgu. Co do Netii to nie wiem dokładniej, ale też w wielu miejscach oferują usługę.szyman12 pisze:Erze, bo nie uruchomiła w ogóle WiMAX-u, natomiast Netii, bo wypełniła tylko połowę deklarowanego pokrycia.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ