Irek. pisze:a jeszcze mały trick co do limitu:w ostatnim dniu Limitu można jeszcze pociągnąć bo do rozłączenia z internetem operator nie może zmniejszyć transferu nawet po przekroczeniu Limitu.Wiec jeśli potrzebujesz coś ściągnąć dużego to pod koniec raz przekroczyłem o 4GB.
A skąd wiadomo że nie może zmniejszyć ? Ja myślę że może, jeśli nie może bez rozłączenia to po prostu rozłączy (mnie i tak rozłącza kilka razy dziennie). Kwestia nie leży w tym co on może, tylko co robi - czyli w jaki sposób włącza limit. Może to robić przy połączeniu - wtedy będzie tak jak piszesz. A może raz na jakiś czas (np. codziennie o północy) skrypt bierze bazę danych użytkowników i zmienia taryfę tym co przekroczyli 3GB. Wtedy rozłączanie nie będzie miało żadnego wpływu (wolałbym żeby tak było).
[ Dodano: 2009-12-14, 15:43 ]
Blido pisze:Tak. Router to urządzenie przeznaczone do ciągłej pracy i częste włączanie i wyłączanie go może skrócić jego żywotność.
To mój ma jakąś wadę wrodzoną i nie chce działać zgodnie ze swoim przeznaczeniem

w dodatku router znajomych ma tę samą wadę a i na tym forum widziałem dyskusje na temat sposobów przywracania routera do prawidłowego działania i najbardziej skutecznym sposobem pozostaje sposób "informatyczny" - wyłączyć i włączyć.