Internet na wsi / moze WIMAX?
Moderator: Moderatorzy
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Internet na wsi / moze WIMAX?
Witam,
poszukuje jakiegokolwiek rozwiazania internetowego w zanzaczonej na mapie miejscowosci:
http://images21.fotosik.pl/23/800b9c881eaaea39.jpg
Odleglosc do chelmna to ok. 7-8 km. Brak przeszkod.
Wszystko "niezawodne" moze byc. Niezaleznie od kosztow instalacji - ale warunek jest taki, ze abonament nie moze przekraczac 200 zl miesiecznie.
Licze na jakies wyjscie.
Pozdrawiam,
Rei
poszukuje jakiegokolwiek rozwiazania internetowego w zanzaczonej na mapie miejscowosci:
http://images21.fotosik.pl/23/800b9c881eaaea39.jpg
Odleglosc do chelmna to ok. 7-8 km. Brak przeszkod.
Wszystko "niezawodne" moze byc. Niezaleznie od kosztow instalacji - ale warunek jest taki, ze abonament nie moze przekraczac 200 zl miesiecznie.
Licze na jakies wyjscie.
Pozdrawiam,
Rei
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Internet na wsi / moze WIMAX?
Karta sieciowa + antena + netstumbler. Przeskanuj eter to sie dowiesz czy jestes w zasiegu jakiejkolwiek sieci.
- reilord
No to musze powiedziec, ze nie znam sie za bardzo na antenach itd. Prosze o jakies konkretne modele to poszukam sobie cen anten i pasujacych do nich kart. Troche bez sensu bylo by kupowac wypas sprzet, a tutaj okaze sie, ze nie da rady
-
- Początkujący użytkownik forum
widze ze jestes w podobnej sytuacji co ja.mieszkasz na wsi,do najblizszego miasta masz podobna odleglosc.no i ci najwazniejsze tez masz mozliwosc Wimaxa z Netii ( bynajmniej teoretycznie).Wejdz na ta stronke,tam znalazlem info ze Netia ma nadajnik Wimaxa Chelmno/Swiecie http://www.partner-netia.com/joomla/ind ... &Itemid=32
- reilord
Wiem, widzialem te stronke, jednak technicy netii stwierdzili, ze nie ma sygnalu (nawet odbitego). W ogole to wykonali pomiar 21-ego dnia roboczego (wiec na styk), a do dzis (po okolo 40 dniach roboczych) nikt sie ze mna nie skontaktowal by mnie poinformowac o tym czy mozna czy jednak nie.
Szukam aktualnie jakiegos tanszego sposobu na zerwanie z nimi umowy ze starego mieszkania, bo wolaja 600 zl za telefon i 400 zl za internet kar umownych. Licze, ze moze da sie jakos zerwac umowe jak w TP, bez konsekwencji.
No coz, takie zycie
Szukam aktualnie jakiegos tanszego sposobu na zerwanie z nimi umowy ze starego mieszkania, bo wolaja 600 zl za telefon i 400 zl za internet kar umownych. Licze, ze moze da sie jakos zerwac umowe jak w TP, bez konsekwencji.
No coz, takie zycie
-
w mojej sytuacji to od razu po pomiarze powiedzieli czy bedzie dzialal internet.potem czekalem na telefoniczna decyzje jakis tydzien.od pomiaru do zalozenia minelo jakies 2.5 tyg.
- reilord
A jak daleko masz do nadajnika? A przeszkody typu las, jeziora itp.?
-
mieszkam niedaleko Tczewa.do nadajnika po linii prostej mam jakies 5km i widze go z okna.zadnych przeszkod raczej nie ma.oddziela mnie Wisla ale to raczej nie stanowi problemu.jest tez most na wisle ale on nie przeszkadza bo nadajnik jest na wiezy,ktora wystaje ponad most
- acprzemu
- Stały użytkownik forum
Witam
Mieszkam na wsi i mam problem z netem tylko poprzez drogie pakiety internetowe z plusa . Chciałbym bieć stałkę conajmniej 512Kb/s lecz nieznajduję sią ania w zasięgu edge ani umts , lecz 3 kilometry odmenie jest inna miejsciwość , która ma dostęp do szerokopasmowego internetu a ja nie , czy dało by się u mnie założyć jakąś stałkę do 120 zł miesięcznie . Wrazie czego piszcie na gg 10569040 .
Pozdrawiam
Mieszkam na wsi i mam problem z netem tylko poprzez drogie pakiety internetowe z plusa . Chciałbym bieć stałkę conajmniej 512Kb/s lecz nieznajduję sią ania w zasięgu edge ani umts , lecz 3 kilometry odmenie jest inna miejsciwość , która ma dostęp do szerokopasmowego internetu a ja nie , czy dało by się u mnie założyć jakąś stałkę do 120 zł miesięcznie . Wrazie czego piszcie na gg 10569040 .
Pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zapewne dało by się. Idź i dowiedz się kto rozpowszechnia ten internet i zapytaj czy jest możliwość założenia też u ciebie.acprzemu pisze:czy dało by się u mnie założyć jakąś stałkę do 120 zł miesięcznie .
- acprzemu
- Stały użytkownik forum
kable od neta to są dlatego bo zakładali wodociągi i poprowadzili kable a internet to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> kto rozpowszechnia , a gdzie się tego zapytać ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie pisz wszędzie o tym samym : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=72539#72539 bo to jest spamowanie na forum a to jest surowo zabronione
Pójdź do kogoś kto ma tego neta i zapytaj o dostawcę.acprzemu pisze:a internet to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> kto rozpowszechnia , a gdzie się tego zapytać ?
-
- Użytkownik forum
Czy opłaca się założyć internet satelitarny. Usłyszałem w tp że jestem nie godny ich internetu i szukam jakiegoś dobrego rozwiązania,
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-01, 08:07 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-01, 08:07 ]
Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 07:07 przez hary, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie opłaca się. Duże opóźnienia 700-800 ms, jak dużo pobierasz, to Cię "przytną", cena zaporowa (abonament). Jednym słowem, wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle. Może powiedz gdzie mieszkasz ?hary pisze:czy opłaca się założyć internet satelitarny
-
- Użytkownik forum
niedaleko warszawy. Sprawdzałem sieci komórkowe ale działa u mnie tragicznie. szkoda gadać
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wybacz, ale nie jestem w stanie Ci pomóc, posiadając takie dane.hary pisze:niedaleko warszawy
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
hary, Wimax lub CDMA rozwazałeś?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Musisz podać konkretnie miejscowość, adresu nie musisz podawać inaczej nikt Ci nic nie pomoze.hary pisze:niedaleko warszawy
-
- Użytkownik forum
Wołomin pod lasem. Niestety każda sieć mówi że nie ma zasięgu
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-26, 20:41 ]
Prosiłbym o używanie wielkich liter na początku zdania.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-26, 20:41 ]
Prosiłbym o używanie wielkich liter na początku zdania.
Ostatnio zmieniony 2010-06-26, 19:40 przez hary, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie znając dokładnych danych mogę dać tylko ogólnie dostępnych dostawców. W Wołominie, jeżeli chodzi o WiFi to działają:hary pisze:Wołomin pod lasem. Niestety każda sieć mówi że nie ma zasięgu
BJM Sp. z o.o.
123i Michał Rosa
DARK-COM II
NETSERVIS Michał Kur
Jak chcesz to zapytaj o WiMAX'a z Ery, ale w Wołominie raczej nie ma co na niego liczyć.
Jak chcesz to spróbuj jeszcze CDMA Orange, ale antena zewnętrzna w Wołominie to konieczność. Można jeszcze spróbować z Aero 2 - Cyfrowy Polsat HSPA+, zasięg powinien być
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Niebawem zostanie odpalona w Wolominie Bazowka Wimax Netii na kominie elektrocieplowni. Glowa do gory moze bedzie u Ciebie pozytywny zasieghary pisze:Wołomin pod lasem.
-
- Użytkownik forum
Orange odpada. juz go testowalem To są już dobre wiadomości . Może nie będzie tak źle.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-28, 19:02 ]
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-28, 19:02 ]
Ostatnio zmieniony 2010-06-28, 18:02 przez hary, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hej! Tą bazowkę odpalają już xxx czasu i tak naprawdę nie wiadomo czy i kiedy ,tak samo jak BS Jazgarzew i Poleczki.Testy, testy i kłopoty z nimi związane na innych bazówkach. Póki co na Wimaxa w Twojej lokalizacji nie masz co liczyć chyba ze głupkowaci handlowcy z Netii naobiecują Ci bajek wtedy przyjedziemy zmierzymy i tyle.PozdrawiamQuest pisze:Niebawem zostanie odpalona w Wolominie Bazowka Wimax Netii na kominie elektrocieplowni. Glowa do gory moze bedzie u Ciebie pozytywny zasieghary pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 08:01 przez fulcrum, łącznie zmieniany 1 raz.