umowa z routerem vs umowa bez modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

umowa z routerem vs umowa bez modemu

Post autor: bobiko »

Jak w temacie, co tu wybrać?

Niebawem czeka mnie przedłużenie umowy z iplusem ( to będzie już 3cia umowa z kolei) i przejrzałem aktualną ofertę. Z uwagi na to, że od 3 miesięcy użytkuję sobie lapka z ubuntu na pokładzie i od prawie 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Huawei e230 z anteną kierunkową , wybór w tym przypadku nie jest tak oczywisty, jakby mogło się wydawać.

Jak juz napisałem, Huawei e230 dziala bez zarzutu a wraz z anteną GSM (dokupioną w pozniejszym terminie) stanowi jedną z najszybszych sieci w mej okolicy. Z drugiej strony korci mnie założenie wifi po cały domu, z uwagi na mojego lapka.

Zatem przejrzałem ofertę pod kątem routerów i znalazłem (w sumie jedyne) 2 routery w ofercie iplusa: Huawei B260A i Novatel 2352. Za punkt honoru postawiłem możliwosć podłączenia zewnętrznej anteny kierunkowej i w tym przypadku Huawei posiada zewnętrze złącza antenowe SMA. W sumie przy podpisaniu umowy na Iplus Prywatne 75, 1 zł to śmieszny wydatek ale i 24miesięczne zobowiązanie. W tym momencie zastanawiam się czy jest możliwe wykorzystanie anteny kierunkowej, która posiada złączkę FME? Rozumiem, że w tym przypadku trzeba by kupić przejsciówkę na SMA.

Czy nie lepiej kupić routera, do którego mozna by podłączyć aktualnie używany modem (widziałem na allegro kilka dedykowanych dla huawei modemów) i w tym przypadku wziąć 12miesięczną umowę?

Tak czy siak, jestem ciekaw Waszych opinii nt powyższych routerów oraz propozycji alternatywnych rozwiązań.

Z góry dzięki za pomoc :_
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: umowa z routerem vs umowa bez modemu

Post autor: dziobak99 »

Sam wziąłem tydzień temu iplusa bez modemu/routera, płace 82zł za 20GB przez 12 miesięcy.
Jeśli wziąłbym modem/router płaciłbym za to samo 120zł przez 24 miesiące, w samym pierwszym roku zapłaciłbym 450zł więcej w abonamencie.
I teraz tak, router tak samo jak i modem (np. huawei e160, edimax 3g 6200n) kupisz do 150zł każdy, dając na to że masz już modem kupujesz router za 150zł, czyli wychodzi Ci taniej już przez pierwszy rok 300zł, plus umowa się kończy po roku i korzystasz z lepszej oferty ponieważ za rok przy przedłużeniu dostaniesz dużo lepsze warunki.
U Ciebie będzie to inaczej, bo chcesz wziąć prywatnie 75 czyli będzie mniejsza różnica zapewne bo wyjdzie Ci 56,25zł miesięcznie czy coś koło tego, ale i tak się nie opłaca brać czegokolwiek od operatora bo nie dość że przepłacisz 2-3 krotnie za sprzęt to do tego nie skorzystasz za rok z lepszej oferty która będzie na pewno. Jeśli chodzi ogólnie o internet gsm to umowa na dwa lata jest bez sensu z racji podwyższania limitów przez operatorów dla NOWYCH klientów po pewnym czasie.
Także wybór jest chyba oczywisty,
Pozdro:)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bobiko pisze:a wraz z anteną GSM
Ja Ci dam całkiem inną radę, jeśli z plusa masz tam tylko gsm, to chyba najwyższy czas zmienić operatora, chyba, że chcesz czekać na umts900 od plusa, który nie wiadomo kiedy się pojawi. W naszym kraju testy to i 10 lat potrafią trwać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

krystianb, Ciekawe jaka sieć ma o niebo lepszy zasięg niż tylko plus. Zapomniałem dodać, że na łamach tegoż forum prawie 2 lata temu znalazłem rozwiązanie odnośnie anteny kierunkowej. ;-).

I w praktyce od 2 lat korzystam z HSPA ;) a umożliwia mi to antena, dzięki której mogę się łączyć z bts'em oddalonym o 8km ode mnie a neistety mieszkam w parku.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:I w praktyce od 2 lat korzystam z HSPA
To nie pisz, że masz antenę gsm.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

krystianb
krystianb pisze:To nie pisz, że masz antenę gsm.
Dlaczego? o.O To mój temat sprzed 2 lat. I chcę tą antenę wykorzystać w tym nowym routerze, o którym wspomniałem. Czy ja czegoś nei rozumiem?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:Dlaczego?
Raczej ciężko na antenie 900MHz korzystać z 3g na 2100MHz, pokaż na jakim to wynalazku teraz działasz?
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

bobiko pisze:Czy nie lepiej kupić routera, do którego mozna by podłączyć aktualnie używany modem (widziałem na allegro kilka dedykowanych dla huawei modemów) i w tym przypadku wziąć 12miesięczną umowę?
To jest moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Od operatora najbardziej opłaca się brać same usługi, bez terminala.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Okazalo się, w przypadku wzięcia umowy bez modemu, mam 2 opcje

wziąć za 75zł abonament, przy czym 2x7gb per miesiąć
wziąć za 75zł - 25% rabatu - czyli 56zł / 7gb per miesiac ;-)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bobiko pisze:mam 2 opcje
Jest jeszcze 3, -50% ale pojawia się dopiero po podpisaniu magicznego papieru o tytule wypowiedzenie.
Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum

Tak czy inaczej, poczekam do pazdziernika, moze będą korzystniejsze warunki. No i...ci konsultanci jaja ze mnie robią :P
ODPOWIEDZ