iPlus + Option Globetrotter GPRS + laptop = bluescreen of..
Moderator: Moderatorzy
iPlus + Option Globetrotter GPRS + laptop = bluescreen of..
Witam!
SPRZĘT:
- Modem Pcmcia Option Globetrotter GPRS (stery z iplus'a)
- Laptop Toshiba Satellite S1800-504 (świeży XP sp2)
PROBLEMY:
- Zrywa połączenie niezależnie od czasu trwania połączenia, czasem po kilku minutach od połączenia a czasem cały dzień działa OK.
- BLUE SCREEN OF DEATH w najmniej spodziewanym momencie.
Ktoś się spotkał z podobną sytuacją ? Bardzo proszę o jakieś wskazówki najlepiej metodą łopatologiczną
Czy jest szansa aby ten modem który ja posiadam zamiast szybkości 57,6kbit/sek osiągał 115kbit/sek jakiś firmware ?
Kwestia ta narodziła się w momencie kiedy kolega kupił Simdata i podlączył się przez Nokie 6650 i ma 115kbit/sek
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
SPRZĘT:
- Modem Pcmcia Option Globetrotter GPRS (stery z iplus'a)
- Laptop Toshiba Satellite S1800-504 (świeży XP sp2)
PROBLEMY:
- Zrywa połączenie niezależnie od czasu trwania połączenia, czasem po kilku minutach od połączenia a czasem cały dzień działa OK.
- BLUE SCREEN OF DEATH w najmniej spodziewanym momencie.
Ktoś się spotkał z podobną sytuacją ? Bardzo proszę o jakieś wskazówki najlepiej metodą łopatologiczną
Czy jest szansa aby ten modem który ja posiadam zamiast szybkości 57,6kbit/sek osiągał 115kbit/sek jakiś firmware ?
Kwestia ta narodziła się w momencie kiedy kolega kupił Simdata i podlączył się przez Nokie 6650 i ma 115kbit/sek
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus + Option Globetrotter GPRS + laptop = bluescreen of..
Skąd masz ta prędkość?? Jak z traya to sie nią nie sugeruj bo to jest prędkość portu.
Spróbuj zastopowac BSOD i sprawdź błąd jaki wyświetla. I daj go tutaj.
Spróbuj zastopowac BSOD i sprawdź błąd jaki wyświetla. I daj go tutaj.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź... ale że jak ?Sundance_kid pisze: Spróbuj zastopowac BSOD i sprawdź błąd jaki wyświetla. I daj go tutaj.
BSOD jak gdzie to jest ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Blue screen of death.
1. Włączamy właściwości systemu (PPM na "Mój komputer" i "właściwości"),
2. Zakładka "Zaawansowane" -> Uruchamianie i odzyskiwanie i klikamy "ustawienia".
3. W części "Awaria systemu" odznaczamy pole "Automatycznie uruchom ponownie".
Uwaga! Używanie tej metody polecam tylko jednorazowo do przepisania kodu błędu, bo czasem może prowadzić do uszkodzenia systemu (ale w naprawdę skrajnych przypadkach, bo przy np przegrzewaniu się komputera, restart jest tak samo groźny, bo nie wyłącza komputera). www.forum.programosy.pl
Dzięki za objaśnienie.. i szczerze przyznam iż nie znałem tego skrótu..
Zrobiłem tak jak napisałeś. Teraz tylko czekać na BSOD.
Z jednego takiego bluescreen'a pamiętam że było IRQ_LESS_OR_EQUAL ale to tylko fragment jeden...
Zrobiłem tak jak napisałeś. Teraz tylko czekać na BSOD.
Z jednego takiego bluescreen'a pamiętam że było IRQ_LESS_OR_EQUAL ale to tylko fragment jeden...
-
- Stały użytkownik forum
Wywal BlueConnect compressor to on powoduje ten blad,
jesli nie masz XP sp2 a MCE to na forum jest watek mojego autorstwa o usuwaniu problemu z BSOD na MCE
jesli nie masz XP sp2 a MCE to na forum jest watek mojego autorstwa o usuwaniu problemu z BSOD na MCE
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
J?drzej Nowak
No więc jak napisałem w pierwszym poście system winxp sp2.
WYwalić BlueConnect compressor hm ale jak mam iPlus to jakim cudem tam BlueConnect compressor ? Idę poszukać na forum
Swoją drogą dziś zadzwoniłem do iPlusa i jakiś genialny "specjalista" podał mi linka tu na forum żebym zamiast korzystać z aplikacji "iPlus Manager" tylko z tego co oferuje Option ale to mały pikuś. Zatem po co te ich programy do połączeń które już mają 8 wersji... i nic nie zapowiada tego iż wersja 1.8 była ostateczną
Dodatkowo dowiedziałem się że niebieskie ekrany mogą być powodowane przez to że moje PCMCIA podaje na Modem 5V a powinien 3.3V (napięcie dla karty sim) Jak się zapytałem jak to zrobić to usłyszałem że najlepiej miernikiem (w domyśle mam rozebrać laptopa i zmierzyć sobie) a jak to nie podziała to zalecił mi wymianę Chipsetu na płycie głównej... Genialne.
WYwalić BlueConnect compressor hm ale jak mam iPlus to jakim cudem tam BlueConnect compressor ? Idę poszukać na forum
Swoją drogą dziś zadzwoniłem do iPlusa i jakiś genialny "specjalista" podał mi linka tu na forum żebym zamiast korzystać z aplikacji "iPlus Manager" tylko z tego co oferuje Option ale to mały pikuś. Zatem po co te ich programy do połączeń które już mają 8 wersji... i nic nie zapowiada tego iż wersja 1.8 była ostateczną
Dodatkowo dowiedziałem się że niebieskie ekrany mogą być powodowane przez to że moje PCMCIA podaje na Modem 5V a powinien 3.3V (napięcie dla karty sim) Jak się zapytałem jak to zrobić to usłyszałem że najlepiej miernikiem (w domyśle mam rozebrać laptopa i zmierzyć sobie) a jak to nie podziała to zalecił mi wymianę Chipsetu na płycie głównej... Genialne.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To że ludzie z Plusa (zresztą z Ery i Orange) czytają nasze forum, to wiedziałem, ale że nawet polecają, to słyszę pierwszy raz-=agent=- pisze:Swoją drogą dziś zadzwoniłem do iPlusa i jakiś genialny "specjalista" podał mi linka tu na forum
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Połączenia tworzysz przez program czy przez dial-up? Jak przez program to spróbuj tego drugiego (linki sa na forum) i zobacz czy nadal bedzie się zwieszał net. Chociaz to się często zdarza (u mnie pomaga przestawienie telefonu).
Witam!
No więc korzystam z programu iPlus Manager ale w sobotę będę walczył i zrobie sobie nowy system.. i spróbuję się połaczyć uzywając programu optiona.. pozatym od wczoraj przełączyłęm modem w drugie gniazdo PCMCIA i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> BSOD nie było...
EDIT:
BSOD był... jak zwykle ni z tego ni z owego.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
***STOP: 0x00000050 (0xCDCDCDCD, 0x00000000, 0x804E7A5A, 0x00000000)
No więc korzystam z programu iPlus Manager ale w sobotę będę walczył i zrobie sobie nowy system.. i spróbuję się połaczyć uzywając programu optiona.. pozatym od wczoraj przełączyłęm modem w drugie gniazdo PCMCIA i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> BSOD nie było...
EDIT:
BSOD był... jak zwykle ni z tego ni z owego.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
***STOP: 0x00000050 (0xCDCDCDCD, 0x00000000, 0x804E7A5A, 0x00000000)
Odgrzewam temat... ponieważ nowe wieści się pojawiły z BOK sieci PLUS GSM.
Mam napisać do producenta swojego Laptopa firmy Toshiba i poprosić ich aby wypuścili łatkę na biosa czy coś aby rozwiązać ten problem ponieważ modem OptionGlobetrotter GPRS jest niekompatybilny z tym laptopem...
Korzystałem z iPlus Menager potem z programu zalecanego przez producenta sprzętu i samodzielnie konfigurowane połączenie...
Dziękuję firmie PlusGsm za takie głupoty sprzedają niekompatybilne urządzenia a potem masz się martwić.... Na szczeście umowa się konczy i wywalę to w piguły !! !! !!
Konfiguracja Toshiba Satellite S1800-504 + Option Globetrotter GPRS = same zło + problemy!!
Niech to będzie przestroga dla innych próbujących działać w takiej konfiguracji sprzętowej - męczę się z tym juz prawie rok i mam tego powyżej uszu!
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim osobom, które w tym temacie próbowały mi pomóc rozwiązać mój problem.
Piotrek
Mam napisać do producenta swojego Laptopa firmy Toshiba i poprosić ich aby wypuścili łatkę na biosa czy coś aby rozwiązać ten problem ponieważ modem OptionGlobetrotter GPRS jest niekompatybilny z tym laptopem...
Korzystałem z iPlus Menager potem z programu zalecanego przez producenta sprzętu i samodzielnie konfigurowane połączenie...
Dziękuję firmie PlusGsm za takie głupoty sprzedają niekompatybilne urządzenia a potem masz się martwić.... Na szczeście umowa się konczy i wywalę to w piguły !! !! !!
Konfiguracja Toshiba Satellite S1800-504 + Option Globetrotter GPRS = same zło + problemy!!
Niech to będzie przestroga dla innych próbujących działać w takiej konfiguracji sprzętowej - męczę się z tym juz prawie rok i mam tego powyżej uszu!
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim osobom, które w tym temacie próbowały mi pomóc rozwiązać mój problem.
Piotrek