Router TP-Link TL-WR1043ND

Opis sprzętu (modemów, telefonów, routerów itd) oraz oprogramowania przygotowane przez użytkowników naszego forum.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-04-06, 09:22

A proszę cię bardzo: http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp (zakładam, że masz OpenWRT?)

dolarus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2011-05-14, 11:24
Lokalizacja: Konin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: dolarus » 2011-05-14, 11:37

Dzień dobry wszystkim :) To mój pierwszy post, choć śledzę ten wątek od pewnego czasu. 6 maja pojawił się nowy firmowy soft do tego naszego RUTERa z możliwością uruchomienia serwera FTP. Ktoś z was może bawił się nim? Bo mi coś się nie chce uruchomić ten FTP. Miło było by przeczytać parę wskazówek na ten temat :)

gangurek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-07-11, 17:55
Lokalizacja: Polska

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: gangurek » 2011-07-11, 18:04

Pytanie do użytkowników tego modelu - jakie osiągacie transfery/jak zestawia sie router?
Pyytam, gdyż w/g testów na necie powinno być co najmniej 10mb/s w wifi przy N, tymczasem u mnie jest maks 4Mb/s z groszami przy jednym dużym pliku. Testowane na dwóch lapach - router synchronizuje się na 72Mb/s przy pełnej sile sygnału - pół metra odległości.
Nie chcę wgrywać WRT na być może zwalone urządzenie :/

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-07-11, 20:35

gangurek pisze:Pyytam, gdyż w/g testów na necie powinno być co najmniej 10mb/s w wifi przy N,

Oczywiście nie mylisz jednostek i masz na myśli Megabity?
Jeśli tak, to ja mam akurat 10Mb z UPC i na WiFi osiągam max. Wewnątrz sieci nie testowałem.
Działam na Gargoyle.

gangurek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-07-11, 17:55
Lokalizacja: Polska

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: gangurek » 2011-07-12, 05:47

Wg testów - megabajty. Zresztą router jest teoretycznie 300Mb/s - i przynajmniej synchronizować się na tyle powinen znajdując się tuż obok lapka? :/

Sugerowałem się testem ze strony http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_routera_tp_link_tl-we1043nd
chodzi o to:
Obrazek

4MB/s transferu wifi-lan to jak na 'N' strasznie mało :/ a na screenie widać, że autor wyciągał ponad 10.

p.s. Mógłbyś zerknąć, na ile router zestawia połączenie? To 72 maks dość mocno niepokoi.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-07-12, 07:23

gangurek pisze:Zresztą router jest teoretycznie 300Mb/s

300Mb powiedzmy-half-duplex i w pełnym N. Jesteś pewny, że lapek obsługuje 300?
Zresztą i tak ta wartość jest negocjowana na bieżąco zależnie od potrzeb.

gangurek pisze:4MB/s transferu wifi-lan to jak na 'N' strasznie mało

Prawie dwa razy więcej niż G.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10508
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: krystianb » 2011-07-12, 14:17

Jo_gurt pisze:Jesteś pewny, że lapek obsługuje 300?
No i ustawiony jest w routerze czysty kanał 40MHz?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

gangurek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-07-11, 17:55
Lokalizacja: Polska

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: gangurek » 2011-07-12, 14:28

Prawie dwa razy więcej niż G.

I trzy razy mniej niż ktoś na tym routerze uzyskał :(

No i ustawiony jest w routerze czysty kanał 40MHz?

Tak - próbowałem iść przez wszystkie kanały, z auto i ręcznymi kanałami, pasmami i ograniczaniem przepustowości. Od 4 do 5 Mb/s :/

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-07-12, 14:31

gangurek pisze:Od 4 do 5 Mb/s :/

Ciągle mylisz jednostki. Tobie chodzi o MB.

gangurek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-07-11, 17:55
Lokalizacja: Polska

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: gangurek » 2011-07-12, 19:01

Sorki :) Wiem o które mi chodzi, ale przy pisaniu jakoś instynktownie wszędzie piszę małe b jeśli się nie pilnuję.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-07-13, 10:08

gangurek, jaką sieciówkę masz w lapku?

gangurek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2011-07-11, 17:55
Lokalizacja: Polska

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: gangurek » 2011-07-15, 11:50

Klasyczny broadcom 802.11n - w szczegółach sterownika/urządzenia nie widzę żadnych lepszych informacji.

Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 213
Rejestracja: 2008-05-04, 07:27
Lokalizacja: Nieporęt

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Rilicek » 2011-07-18, 07:00

@gangurek
Jak testujesz prędkość?
TP-LINK TD-8816 + TP-LINK TL-WR1043ND (openWRT Backfire by Obsy) + BlackBox
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/

Sniegov
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2011-10-04, 18:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Sniegov » 2011-10-04, 18:41

Cześć
Mam nastepujacy problem z routerem TL-WR1043ND - posiadam internet dość szybki 200/100Mbps jak podłaczam go bezposrednio do karty to na speed teście wykazuje mi nawet 218Mbps download'u jak podłaczam internet przez owy router predkośc na speed tescie spada do max 112Mbps. Miedzy routerem jest switch 8 portowy Netgear gigabitowy - przez niego testowałem własnie samą karte i pokazał max speed rownież na poziomie 210Mbps. Kable wieszkości to kat 6 wiec też OK, firmware najnowszy oryginalny - podobno to wina właśnie routera i tak maja te TP-Linka, że nibt WAN jest giga a tu ***Cenzura*** prawda i nie gwarantuja maksymalnego przesyłu. Kolega informatyk z właśnie tej firmy co mam łącze powiedział, że taki speed daja tylko lepsze routery (500zł w góre Linksysa) i ten TP-Link to wcale nie taki dobry - z czym nie chce sie do końca zgodzić. I tu pytanie...
Czy jest jakaś rada na to i czy ktoś miał podobny problem, może router należy wymienić, może cos z ustawieniami moze....????

Prosze o pomoc znawcy tematu a nie nabijacza postów.

Dziekuje i pozdrawiam

Piotr
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 19:25 przez Sniegov, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jo_gurt
** Moderator **
Posty: 16553
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Router TP-Link TL-WR1043ND

Postautor: Jo_gurt » 2011-10-04, 19:10

Takie małe pudełko nie przeroutuje ci 200Mbps. I z tymi Linksysami za 500zł też bym nie szalał.


Wróć do „Testy, recenzje, opisy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości