Router WiFi + modem do Aero2

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-17, 22:56

pawfazi pisze:Niestety mi ten zestaw nie chce działać :(

Może masz coś uszkodzone modem lub ruter, zła konfiguracja sieci, brak lub za słaby sygnał 3G :cfaniak: .
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

pawfazi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2012-01-13, 20:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: pawfazi » 2012-01-18, 00:55

Romek pisze:
pawfazi pisze: [...]

Może masz coś uszkodzone modem lub ruter, zła konfiguracja sieci, brak lub za słaby sygnał 3G :cfaniak: .


Wszystko nowe kupione. Model sam działa, routher nie wiem, bo tylko z tym próbuje połączyć. Zmieniłem soft w routherze na Gargoyle bo czytałem że tak coś pójdzie, ale działa tylko skype i poczta przez program outlook.

Coś działa i tak obstawiam na konfiguracji błędnej. Ktoś podpowiadał o numerach DNS, ale test nic nie pomógł.

Prosba o wskazówki co można w tym temacie zrobić?
Dzieki

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-18, 07:59 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 07:58 przez pawfazi, łącznie zmieniany 1 raz.

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-18, 12:36

pawfazi pisze:Wszystko nowe kupione.


Moje doświadczenie zawodowe: nowe nie zawsze znaczy sprawne. :D

[ Dodano: 2012-01-18, 12:39 ]
pawfazi pisze: Model sam działa


To już jest coś, rozumiem iż w komputerze działa ok.
Jaka siła sygnału sieci jest wtedy?

[ Dodano: 2012-01-18, 12:43 ]
pawfazi pisze:Zmieniłem soft w routherze na Gargoyle bo czytałem że tak coś pójdzie, ale działa tylko skype i poczta przez program outlook.

Gargoyle jest super :ok:
.

[ Dodano: 2012-01-18, 12:46 ]
pawfazi pisze:ale działa tylko skype i poczta przez program outlook.


Czyli jednak masz połączenie z Internetem.

[ Dodano: 2012-01-18, 13:00 ]
pawfazi pisze:Coś działa i tak obstawiam na konfiguracji błędnej. Ktoś podpowiadał o numerach DNS, ale test nic nie pomógł.


Masz racje. :D :ok:
"Ktoś" też ma racje. Miałem to samo problemy z DNS-mi. Ruter przyznawał sobie jakieś durne DNS typu 11.12.13.14, (w panelu status) wszystko działało ,pingi ok, radio, itp a strony www kaput.

U mnie pomogła aktualizacja tego softu teraz jest perfekt, za każdym włączeniem rutera czy restartem.
Zaktualizuj do najnowszego i sprawdź. :ok:

[ Dodano: 2012-01-18, 13:23 ]
Proszę bardzo, ten jest z 14.01.2012, mam go sam i jest super.

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71 ... pgrade.bin :D

[ Dodano: 2012-01-18, 13:34 ]
Jest to jedne z rozwiązań tego problemu, ale nie jedyne. :D
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

skarkop
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-01-18, 17:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: skarkop » 2012-01-18, 17:29

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie od strony technicznej. Od dawna uzywam neta mobilnego. Najpierw byl iPlus, teraz BlueConnect i Aero2. Chcialbym kupic do Aero2 router, zeby go podzielic. Mysle o Sapido RB-1842. Wiadomo, ze podczas polaczenia samego modemu uzywany jest program (Mobile Partner lub inne). Jak to odbywa sie przy modemie wlozonym do routera? Czy tez uruchamia sie jakis program, czy router automatycznie sie laczy? Drugie pytanie to jak to dziala, jezeli wiadomo, ze Aero2 rozlacza sie po godzinie. Czy router automatycznie laczy, czy musimy sami cos zrobic?

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-18, 17:33

skarkop pisze:czy router automatycznie sie laczy?


Jeśli tak ustawisz w ruterze to połączy automatycznie :D

[ Dodano: 2012-01-18, 17:35 ]
skarkop pisze:Czy router automatycznie laczy

Jeśli tak ustawisz w ruterze to wznowi automatycznie połączenie. :ok:

[ Dodano: 2012-01-18, 17:42 ]
skarkop pisze:Mysle o Sapido RB-1842

To jest nowość z Taiwanu nie wiem czy ktoś go ma na forum.

[ Dodano: 2012-01-18, 17:44 ]
Ale tego sprzętu jest teraz w bród. :D
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

skarkop
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2012-01-18, 17:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: skarkop » 2012-01-18, 17:54

Dzieki za odpowiedzi. Patrzylem tez na Huawei R101 i w instrukcji nie znalazlem automatycznego wznawiania. Bylo automatyczne laczenie, ale czy to bedzie tez dzialac po rozlaczeniu. Kazdy router ma automatyczne laczenie po rozlaczeniu, czy trzeba szukac konkretny?

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-18, 19:23

skarkop pisze:Patrzylem tez na Huawei R101

Chyba chodziło o D100 ?

[ Dodano: 2012-01-18, 19:26 ]
skarkop pisze:Patrzylem tez na Huawei R101 i w instrukcji nie znalazlem automatycznego wznawiania.

Ten Huawei D 100 ma to.

[ Dodano: 2012-01-18, 19:28 ]
skarkop pisze:Bylo automatyczne laczenie, ale czy to bedzie tez dzialac po rozlaczeniu

Tak będzie.

[ Dodano: 2012-01-18, 19:35 ]
skarkop pisze:Kazdy router ma automatyczne laczenie po rozlaczeniu, czy trzeba szukac konkretny?

Każdy znany mi ruter ma taką funkcje.

HUAWEI D 100 znam na wylot bo go mam.
Jego wadą jest tylko to, że po zaniku zasilania trzeba go ręcznie ponownie włączyć przyciskiem i działa tylko z modemami firmy HUAWEI.
Ten E353 jest młody więc sprawdź czy go obsługuje.
Może być potrzebna aktualizacja rutera.

[ Dodano: 2012-01-18, 19:50 ]
Romek pisze:Huawei R101

Sprawdziłem to klon D105 też dobrze, bo nowszy od D100 i ma te same funkcje.
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

(s)LD-ek
Użytkownik forum
Posty: 37
Rejestracja: 2010-06-13, 19:39
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: (s)LD-ek » 2012-01-20, 19:13

Co do problemu z Sierra 307 + TL-MR 3420 zapraszam do tematu:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=382102#382102

Sam z tym problemem walczę :(
Pozdrawiam :)

kamyk126
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-01-28, 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: kamyk126 » 2012-01-28, 23:29

Option icon 711 + Netgear MBRN300 czy to zadziała ? :(

Pomocy !

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-29, 00:24

A jest na liście obsługiwanych modemów przez ten ruter ?
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

kamyk126
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-01-28, 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: kamyk126 » 2012-01-29, 11:02

nie

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-29, 11:36

Ruter wykrywa fakt podłączenia tego modemu.
Jaki pojawia się komunikat ?
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

kamyk126
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-01-28, 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: kamyk126 » 2012-01-29, 12:12

niestety ruter nie wykrywa tego modemu

Romek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 584
Rejestracja: 2012-01-07, 18:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: Romek » 2012-01-29, 13:27

Sprawdziłem, zgadza się http://www.netgear.com/3gsupport/mbrn30 ... oland.aspx.
Z uwagi na to iż nie ma ten ruter żadnego alternatywnego oprogramowania pozostaje albo poczekać na ruch producenta i dodanie jego obsługi lub zmianę rutera lub modemu. Model jest nową konstrukcją i dość mało popularną w Polsce.
Romek

Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL

kamyk126
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2012-01-28, 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Router WiFi + modem do Aero2

Postautor: kamyk126 » 2012-01-29, 14:29

z pewnych względów przemawia za mną zmiana modemu

jaką alternatywę modemu proponujecie? nie ukrywam że interesuje mnie coś o zbliżonych parametrach do wspomnianego icon-a oczywiście kompatybilne z ruterem


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości