Zakup routera z wejściem na modem USB
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zakup routera z wejściem na modem USB
Witajcie Przeglądałem podobne tematy, ale już stare i nie za bardzo dotyczące mojej sytuacji. Posiadam modemy z T-mobile: Huawei E122 i ZTE MF195 (z którego obecnie korzystam) oraz antenę http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html i konektory do obu modemów. Mamy komputer stacjonarny bez karty wi-fi, w którym niemalże ciągle korzystamy z Internetu i trochę uporczywe stało się ciągłe przekładanie modemu z komputera do laptopa i na odwrót. Potrzebuje routera do rozsyłania Internetu po dwupiętrowym domie rodzinnym, do którego pasowałby któryś z tych modemów (w przyszłości pewnie zostaniemy przy T-mobile, więc dostaniemy znów jakiś modem). Może macie jakieś propozycje? Czytałem kiedyś coś o połączeniu routera z komputerem kablem, jednak nie za bardzo znam się na tych routerach i liczę na Was Budżet do 300 złotych.
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
Re: Zakup routera z wejściem na modem USB
Dobry i tani router to MR3420 v2. Posiadasz modemy szczerze zabytkowe, lepiej by było zmienić te 2 na E3131 i mieć jeden a dobry a router bo obsłuży. W razie gdy zasięg na 1 piętrze będzie słaby można dokupić kabel i AP.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Moc użytkowników internetu mobilnego używa najczęściej ekonomicznych routerów Tplink. Chodzi mi o modele 3420 i 3220 . Mają wszystko co powinny mieć czyli USB , WAN LAN , AP, WIFI . 4 x port LAN ( no może nie bluetotth). Mocniejszy powinien byc router 3420 - ma dwie anteny . Zasięg powinien pokryć dom a jeśli nie to pozostaje miedź . Miedź to miedź .
Bardzo ważne jest sprawdzenie komptybilności modemow z danym routerem . Niestety 3220 i 3420 powinny dzialać tylko z tym pierwszym modemem wykazanym jw.
szczegóły : http://www.tp-link.com.pl/support/3g-co ... =TL-MR3420
Za 3220 wydasz do 100 zł więc to żaden kosztowny interes .
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-03-09, 20:22 ]
nio dexter mnie uprzedził . W sumie też używam 3220 wersja 2 i Huawei E3131-s2
Moc użytkowników internetu mobilnego używa najczęściej ekonomicznych routerów Tplink. Chodzi mi o modele 3420 i 3220 . Mają wszystko co powinny mieć czyli USB , WAN LAN , AP, WIFI . 4 x port LAN ( no może nie bluetotth). Mocniejszy powinien byc router 3420 - ma dwie anteny . Zasięg powinien pokryć dom a jeśli nie to pozostaje miedź . Miedź to miedź .
Bardzo ważne jest sprawdzenie komptybilności modemow z danym routerem . Niestety 3220 i 3420 powinny dzialać tylko z tym pierwszym modemem wykazanym jw.
szczegóły : http://www.tp-link.com.pl/support/3g-co ... =TL-MR3420
Za 3220 wydasz do 100 zł więc to żaden kosztowny interes .
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-03-09, 20:22 ]
nio dexter mnie uprzedził . W sumie też używam 3220 wersja 2 i Huawei E3131-s2
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez związku, ilość anten nie za bardzo przekłada się na zasięg. Jeżeli dom jest rozległy to jeden router może nie dac rady, szczególnie jeżeli maja być z tym używane smartfony czy tablety.juriko pisze:Mocniejszy powinien byc router 3420 - ma dwie anteny
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Większość routerów ma zwykle 4 gniazda RJ-45 do których można podłączyć komputer zwykłym kablem sieciowym.tomek11 pisze: Czytałem kiedyś coś o połączeniu routera z komputerem kablem, jednak nie za bardzo znam się na tych routerach ...
Można by od routera pociągnąć kabel sieciowy do komputera stacjonarnego,
cena kabla FTP to mniej niż 2 zł za 1 metr, a laptop (rozumiem że ma kartę wifi) łączyłby się
bezprzewodowo.
Tylko przy dwupiętrowym domu to mogą być kłopoty Zwłaszcza ściany stropowe (sufit) lubią tłumić sygnał wifi.
Może najpierw byłoby dobrze kupić jakiś router, usadowić go na środkowym piętrze
i sprawdzić czy laptop się łączy dobrze z różnych zakamarków domu,
a potem decydować co dalej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kup tego Tp Linka, mam też tylko że starszego (V1)i ogarnia dom na 3 poziomach i obszar ok 20m dookoła.
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rada w stylu:tpawel pisze:Kup tego Tp Linka, mam też tylko że starszego (V1)i ogarnia dom na 3 poziomach i obszar ok 20m dookoła.
".... mozesz jezdzic po butelce wodki, szwagier jezdzi po dwoch i jeszcze go nie zatrzymali..."
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Zdecyduję się raczej na TL-MR3420, chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje Według Was lepiej brać wersję V1 czy V2? I jak z oprogramowaniem routera jeśli się podłączy modem?juriko pisze:Witam
Moc użytkowników internetu mobilnego używa najczęściej ekonomicznych routerów Tplink. Chodzi mi o modele 3420 i 3220 .
W liście kompatybilnych modemów jest E122 i E3131, więc w przyszłości będzie może okazja wymienić na ten lepszy Właśnie chciałbym router podłączyć do komputera za pomocą jakiegoś kabla. http://allegro.pl/kabel-sieciowy-patch- ... 02373.html - Taki byłby dobry?dexter18 pisze:Dobry i tani router to MR3420 v2. Posiadasz modemy szczerze zabytkowe, lepiej by było zmienić te 2 na E3131 i mieć jeden a dobry a router bo obsłuży. W razie gdy zasięg na 1 piętrze będzie słaby można dokupić kabel i AP.
Dom nie za duży, 9m na 9m piętrowojteks pisze: Bez związku, ilość anten nie za bardzo przekłada się na zasięg. Jeżeli dom jest rozległy to jeden router może nie dac rady, szczególnie jeżeli maja być z tym używane smartfony czy tablety.
- wojteks
- *** Administrator ***
To powinien jeden umieszczony centralnie dać radę.tomek11 pisze:Dom nie za duży
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Router daje rade przez dwa stropy zelbetonowe, w których siedzi po dwie tony stali. 3g Orange nie daje rady, zasięg jest dopiero na piętrach, a ten TP link ma full zasięgu na dole. Dzialka ponad tysiąc metrów i tez jest wszędzie moje wifi. Po sąsiadach nie chodziłem żeby sprawdzić jak daleko sięgakey pisze:Rada w stylu:
".... mozesz jezdzic po butelce wodki, szwagier jezdzi po dwoch i jeszcze go nie zatrzymali..."
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:48 przez tpawel, łącznie zmieniany 1 raz.
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
O to, ze kazdy przypadek jest inny - to ze u ciebie dziala nie znaczy ze w innych warunkach bedzie podobnie.tpawel pisze:nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Więc router kupiony (wersja V2). Jest tylko mały problem. Po instalacji pojawia się ciągle "Connecting..." oraz zasięg 0% (raz pokazało 32%, ale potem znów 0%). Było tak na standardowym oprogramowaniu, jak i po wgraniu najnowszej BETA wersji firmware. Lampka na modemie miga na zielono, czasem na niebiesko, ale nie może się połączyć. Myślę, że potrzeba Huba aktywnego (prawda?), bo coś o tym czytałem, ale nie wiem jakiego kupić. Macie może jakieś propozycje?
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Nie Hub nie jest Ci potrzebny. Sprobuj ustawic router z modemem w miejscu o lepszym zasiegu. U mnie jak jest slaby to nswet moze sie zawiesic.
Jak modem zachowuje się w laptopie ? Widać to problem zasięgu a nie routera.tomek11 pisze:Więc router kupiony (wersja V2). Jest tylko mały problem. Po instalacji pojawia się ciągle "Connecting..." oraz zasięg 0% (raz pokazało 32%, ale potem znów 0%). Było tak na standardowym oprogramowaniu, jak i po wgraniu najnowszej BETA wersji firmware. Lampka na modemie miga na zielono, czasem na niebiesko, ale nie może się połączyć. Myślę, że potrzeba Huba aktywnego (prawda?), bo coś o tym czytałem, ale nie wiem jakiego kupić. Macie może jakieś propozycje?
-
- Użytkownik forum
Dzisiaj się przekonałem, że się nie przydał Zasięg na ZTE MF195, z którym się niestety nie łączy, wynosi czasami ponad 50%.adiiiiiiii pisze:Nie Hub nie jest Ci potrzebny. Sprobuj ustawic router z modemem w miejscu o lepszym zasiegu. U mnie jak jest slaby to nswet moze sie zawiesic.
W komputerze wszystko ok, zasięg jest bardzo dobry. Czas na zmianę modemu. Czytałem, że Huawei E3131 to prawie to samo co MF195, tylko że jest kompatybilny w przeciwieństwie do ZTE z prawie każdym routerem. Pasowałby dla mnie, ponieważ konektor jest taki sam co w E122. A Wy jaki polecacie? Tak do 100 zł (max 150)dexter18 pisze: Jak modem zachowuje się w laptopie ? Widać to problem zasięgu a nie routera.
E3131 jest taki uniwersalny. Posiada U900/2100 działa w każdej sieci. Wart uwagi.
-
- Użytkownik forum
Na początek niemiła niespodzianka, ponieważ wybrałem aukcję, na której było już wiele zamówień bo chciałem mieć pewność że to nie jakiś "szajs". Dzisiaj telefon i okazuje się, że brak w magazynie... Czekam więc na zwrot pieniędzy, a w międzyczasie dopytam się, czy wersja Hilink tegoż modemu także działa z tym routerem tak samo jak zwykła wersja?
-
- Guru bezprzewodowy
Po co kupować E-3131 na Allegro? Od ręki do nabycia w T-Mobile na kartę za 99zł lub Play na kartę za 109 zł( ze starterem 2GB). Hi-Link lepiej sobie odpuść.
-
- Użytkownik forum
Oo dzięki! O tym nawet nie pomyślałem, żeby kupić w taki sposób A dlaczego lepiej odpuścić?matek451 pisze:Po co kupować E-3131 na Allegro? Od ręki do nabycia w T-Mobile na kartę za 99zł lub Play na kartę za 109 zł( ze starterem 2GB). Hi-Link lepiej sobie odpuść.
Podobno czasami się z nim trzeba męczyć. Można go przerobić na zwykły. Ale po co ? Zaoszczędź sobie nerwów i kup tak kam matek mówi.tomek11 pisze:A dlaczego lepiej odpuścić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hi-Link robi problemy w połączeniu z routerami.
-
- Użytkownik forum
E3131 z Play i wszystko ok
Bądź w T-Mobile za 99 złtomek11 pisze:E3131 z Play i wszystko ok
-
- Użytkownik forum
Byliśmy w T-mobile, stało jedno pudełko z tym modemem i słowa: Nie będziemy sprzedawać, ponieważ nie da się zamówić z powodu wielkiego zainteresowania tym modelem. Wchodzimy do Play, 3 na wieszaczku wiszą, Pan otwiera szafkę a tam pełno tych modemów i żadnych problemów nie widział...
Ja byłem w salonie T-Mobile, i mogłem kupić bo nawet się pytałem ale będzie zbędny gdyż masz szybszy modem.