HiLink API Huawei - Dyskusja

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

kolopeter
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2009-10-27, 20:00
Lokalizacja: szczecin

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: kolopeter » 2015-05-01, 15:52

trick dla e8278 USSD jakby ktos potrzebowal
tools:adbfileexplorer
firmware:E8278Update_21.261.67.00.105.exe,Update_WEBUI13.100.03.02.03, E8278Update_21.261.67.00.778_ADB_TLN_01
1 instalujemy E8278Update_21.261.67.00.778_ADB_TLN_01,Update_WEBUI13.100.03.02.03
2 programikiem adbfileexplorer sciagamy i edytujemy jakims edytorem : /app/webroot/WebApp/common/config/ussd/config.xml
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<config>
<!-- 特性开关,默认关闭 -->
<enable>1</enable>
<ussd_encode>1</ussd_encode>
</config>
4.wgrywamy spowrotem adbfileexplorerem config.xml
5 instalujemy E8278Update_21.261.67.00.105.exe
6 i teraz dopiero sie logujemy
mozna takze zmienic: plik .../global/languagelist.xml jezyki i w .../global/config.xml ustawic kilka rzeczy jak: diagnostic, save and restore config , ussd -bo pierwsze 3 opcje dla niego sa bezuzyteczne...
sorki ,ze tu pisze,ale komus musialem sie pochwalic :) bo juz chyba 3 dzien nad tym siedze. niestety obslugi stk nie udalo mi sie uruchomic na tym sofcie.


edit
wracajac do tematu adbd
u mnie pomoglo to :
AT^DATALOCK="???_?????????????"
AT^NVWR=33,4,2,0,0,0
AT^RESET
widze,ze
AT^SHELL?
Odpowiedź:
AT^SHELL?

^SHELL:2

OK

ale adb nie jest odpalone na modemie. niestety i tu poleglem.
zastanawiam sie jak rosjanie dali sobie rade z crc dla upgrade wizarda.
meczy mnie ten temat :) moze jakis program do wrzucania plikow bin, bo tego sobie troszke zedytowalem, ale nie mam czym wrzucic, bo wszystkie flashery sa do starszych modemow

Awatar użytkownika
VipeRsan
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 176
Rejestracja: 2014-11-19, 14:24
Lokalizacja: Tarnów

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: VipeRsan » 2015-05-02, 09:43

xyy333 pisze:Vipersan, na twoim Dropie w aplikacji na windows jest virus - virustotal daje 20/50


:/ Dzięki za info. Jednak obstawiam, że jest to mimo wszystko fałszywy alarm związany z wysoką heurystyką danych programów, które wykrywają mechanizm keygena (większość... nazwijmy to patchy ;) ma fałszywe alarmy :P ). Tym bardziej, że nie ma jednoznacznie określonego typu wirusa (każdy program podaje praktycznie co innego).

kolopeter pisze:trick dla e8278 USSD jakby ktos potrzebowal
tools:adbfileexplorer
firmware:E8278Update_21.261.67.00.105.exe,Update_WEBUI13.100.03.02.03, E8278Update_21.261.67.00.778_ADB_TLN_01
...
5 instalujemy E8278Update_21.261.67.00.105.exe

Eeee... zainstalowałeś fw z adb i telnetem i potem się go pozbyłeś?

kolopeter pisze:edit
wracajac do tematu adbd
u mnie pomoglo to :
AT^DATALOCK="???_?????????????"
AT^NVWR=33,4,2,0,0,0
AT^RESET
widze,ze
AT^SHELL?
Odpowiedź:
AT^SHELL?

^SHELL:2

OK

ale adb nie jest odpalone na modemie. niestety i tu poleglem.
zastanawiam sie jak rosjanie dali sobie rade z crc dla upgrade wizarda.
meczy mnie ten temat :) moze jakis program do wrzucania plikow bin, bo tego sobie troszke zedytowalem, ale nie mam czym wrzucic, bo wszystkie flashery sa do starszych modemow

Shell=2 odpala konsolę linuxa na na jednym z portów COM więc musisz się połączyć z modemem na danym porcie i tam odpalić adb (działa do restartu modemu), a następnie wyedytować już za pomocą shella adb plik autorun.sh co powinno mniej więcej wyglądać tak jak napisałem wcześniej (nie jestem pewien tej instrukcji ;) bo to tłumaczenie z języka którego ni w ząb nie czaję :P )
It is I, Leclerc :cfaniak:
Drop z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<< (uwaga dostęp może być zablokowany przez Dropa :( )
Dysk Googlowy z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<<

kolopeter
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2009-10-27, 20:00
Lokalizacja: szczecin

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: kolopeter » 2015-05-02, 10:22

pozbylem , bo na tamtym zestawie USSD nie dziala , zas po tym co napisalem dziala , jak powinien. kazdy ma swoje potrzeby :)
np E8278s_603_Update_21.265.55.01.1293 z E8278s_603_Update_WEBUI_13.100.11.06.1293 obsluguje STK , ktorego na innym zestawie nie udalo sie uruchomic.
co do adb, albo jestem glupi,albo glupi :)
jesli dobrze Cie zrozumielem, to odpalam np. putty na serial com9 i powinienem dostac sie do shela. problem jest taki ,ze polaczylem sie , ale leca tylko DSFLOWRPT i w zaden sposob nie moge dostac sie do konsoli. oczywiscie tylko jeden com istnieje ... PC UI Interface

Awatar użytkownika
VipeRsan
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 176
Rejestracja: 2014-11-19, 14:24
Lokalizacja: Tarnów

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: VipeRsan » 2015-05-02, 11:26

Pfff... Jak włączysz tryb debug to powinno być trochę więcej portów, z tego co pamiętam to chyba ok 3. Spróbuj odinstalować wszystko co masz do Huaweia i zainstalować sterowniki FcSerial z tematu Tośka (ten przyklejony).
It is I, Leclerc :cfaniak:
Drop z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<< (uwaga dostęp może być zablokowany przez Dropa :( )
Dysk Googlowy z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<<

kolopeter
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2009-10-27, 20:00
Lokalizacja: szczecin

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: kolopeter » 2015-05-02, 17:08

inny problem byl, ale dalem rade... dzieki za pomoc, bo z tym ,ze trzeba przez com wchodzic, to bym nie zgadl i nikt w sumie za bardzo o tym nie pisze. domyslna konfiguracja nie pozwala wejsc na konsole, ale ... mozna tak :):

Kod: Zaznacz cały

^SETPORT:A1,A2;12,16,A1,A2 ------czysty soft
AT^DATALOCK="pass code2 imei" ---huawei code calculator
AT^NVWR=33,4,2,0,0,0
AT^RESET
AT^SETPORT="A1,A2;2,3,5,16,12,13,14,A1,A2"
AT^RESET
shell serial: com25 3g gps interface
w shellu
mount    -sprawdzic ro
busybox sh
mount -o remount,rw /dev/block/mtdblock0 /system

vi /etc/autorun.sh
dodajemy:
else
   
/app/appautorun.sh


busybox telnetd -l /bin/sh

/sbin/adbd &

fi
mount -o remount,ro /dev/block/mtdblock0 /system

finish
at^setport="A1,A2;3,12,16"
AT^RESET
at^setport="A1,A2;12,16,A1,A2"
Odpowiedź:
at^setport?

^SETPORT:A1,A2;12,16,A1,A2

OK


no i tu jeszcze troszke danych :

Kod: Zaznacz cały

^SETPORT:2: 3G PCUI
^SETPORT:3: 3G DIAG
^SETPORT:5: 3G GPS
^SETPORT:A: BLUE TOOTH
^SETPORT:16: NCM
^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD
^SETPORT:12: 4G PCUI
^SETPORT:13: 4G DIAG
^SETPORT:14: 4G GPS

a robilem to , bo nie wiem co chlopaki z zagranicy zrobili w firmwarze... od kilku dni szukam, jak rozlozyc instalatory firmware, jak obliczac crc(nikt sie nie chwali jak) i chyba najlatwiej od D strony
pozdro i dzieki... .znowu sie czlek czegos nauczyl :)

Awatar użytkownika
VipeRsan
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 176
Rejestracja: 2014-11-19, 14:24
Lokalizacja: Tarnów

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: VipeRsan » 2015-06-16, 20:59

No dobra trochę się poświęciłem i wgrałem nowszy soft do swojego modemu dzięki czemu mogłem zgłębić trochę tajniki HilinkAPI dla nowszych fw (jak się zdaje dotyczy oprogramowania powyżej wersji 22.29x.xx.xxx). Postaram się całość zamieścić w głównym temacie przy okazji wprowadzić parę poprawek i dopisać parę nowych API wprowadzonych jak się zdaje wraz z WebUI 17, ale poniżej zamieszczę wzmiankę o głównej zmianie, która blokowała korzystanie z API HiLinka.

W nowym fw zmienia się kompletnie sposób weryfikacji komend API. Przedtem był to token pobierany z adresu /api/webserver/token. Obecnie jest to weryfikacja sesji.

Cezary z eko.one.pl, dla potrzeb 3ginfo, odpytując HiLinki z nowym fw robi myk w postaci pobrania ciasteczka ze strony głównej 192.168.8.1/html/home.html i następnie z komendami API przekazuje ciasteczko. Ciasteczko zawiera zmienną SessionID. Teoretycznie jest ok komendy działają i wszyscy sa szczęśliwi. A może jednak nie do końca, bo po pierwsze wymaga pobrania ciasteczka ze strony html, a po drugie jak spróbujemy pobrać listę sms'ów dostaniemy błąd sesji 125002 (powinien co prawda wystąpić błąd 125003, ale mniejsza o to) :/

Podgląd jak to robi stronka sms modemu HiLink wskaże, że przekazywany jest token, który pobierany jest z... nagłówka meta generowanego dynamicznie tej strony html (w zasadzie występują 2 nagłówki meta o nazwie csrf_token, ale uprzedzając pytania nie wiem czemu są dwa) :(

No dobra pytanie skąd bierze się SessionID i token sesji? Wygląda na to, że jest to zaszyte gdzieś w fw, bo przypadek sprawił, że znalazłem adres /api/webserver/SesTokInfo (próbowałem hexedytorem podejrzeć plik update'u ;) ). Wywołując to API na nowym fw dostajemy 2 zmienne.
  1. Informacje o identyfikatorze sesji - SesInfo która zawiera właśnie zmienną SessionID oraz
  2. Informację o tokenie sesji - TokInfo, który zawiera token.

Teraz trochę praktyki.
  1. Pobranie informacji o sesji:

    Kod: Zaznacz cały

    curl -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/SesTokInfo

    da nam odpowieź:

    Kod: Zaznacz cały

    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <response>
    <SesInfo>SessionID=gsU8x5ODj9CdzmYTG2pA5AUWnnQtHj0nbi4JuSGKfrK+siCdrFM1NBQu8Au6VpXgEm+8VtstHPIT55l74Z1UHmXcz7JBjQO2xMOYv+1PQkh8+BLIy6D6rOF34CB5R9s7</SesInfo>
    <TokInfo>c1w6RrxlvkKA0TzGnZmS9/uTCbHTtN9f</TokInfo>
    </response>

  2. Większość API (przynajmniej z części informacyjnej - GET) obsługuje się przekazując zmienną SesInfo jako ciasteczko. Można to zrobić na dwa sposoby:
    • po bożemu jak sama nazwa wskazuje czyli parametrem odpowiedzialnym za ciasteczko:

      Kod: Zaznacz cały

      curl -X GET http://192.168.8.1/api/device/signal --cookie "SessionID=gsU8x5ODj9CdzmYTG2pA5AUWnnQtHj0nbi4JuSGKfrK+siCdrFM1NBQu8Au6VpXgEm+8VtstHPIT55l74Z1UHmXcz7JBjQO2xMOYv+1PQkh8+BLIy6D6rOF34CB5R9s7" -H "Content-Type: text/xml"
    • lub przekazując jako nagłówek "Cookie":

      Kod: Zaznacz cały

      curl -X GET http://192.168.8.1/api/device/signal -H "Cookie: SessionID=gsU8x5ODj9CdzmYTG2pA5AUWnnQtHj0nbi4JuSGKfrK+siCdrFM1NBQu8Au6VpXgEm+8VtstHPIT55l74Z1UHmXcz7JBjQO2xMOYv+1PQkh8+BLIy6D6rOF34CB5R9s7" -H "Content-Type: text/xml"
  3. Niektóre API (część konfiguracyjna - POST) może dodatkowo wymagać podania tokena. Tak więc np. pobranie listy sms będzie wyglądało następująco (wersja z przekazaniem SessionID jako nagłówka):

    Kod: Zaznacz cały

    curl -X POST -d "<request><PageIndex>1</PageIndex><ReadCount>20</ReadCount><BoxType>1</BoxType><SortType>0</SortType><Ascending>0</Ascending><UnreadPreferred>0</UnreadPreferred></request>" http://192.168.8.1/api/sms/sms-list -H "Cookie: SessionID=gsU8x5ODj9CdzmYTG2pA5AUWnnQtHj0nbi4JuSGKfrK+siCdrFM1NBQu8Au6VpXgEm+8VtstHPIT55l74Z1UHmXcz7JBjQO2xMOYv+1PQkh8+BLIy6D6rOF34CB5R9s7" -H "__RequestVerificationToken: c1w6RrxlvkKA0TzGnZmS9/uTCbHTtN9f" -H "Content-Type: text/xml"

I jeszcze jedna uwaga... Token sesji i identyfikator sesji jest często zmieniany. Nie pamiętam w tej chwili konkretnych liczb, ale trzeba mieć to na uwadze. Stare API tokena /api/webserver/token zwykle podawało ten sam numer przez dość długi czas. Nowe API /api/webserver/SesTokInfo za każdym razem podaje inny wynik. Pewnie wynika to z szyfrowania, ale zbyt długo zastanawiając się nad komendami API dość szybko można odkryć, że dostaniemy w wyniku komendy błąd sesji 125002 (przeterminowany SessionID). Dlatego automatyzując działanie skryptów trzeba uwzględnić powyższe uwagi. Np plik wsadowy dla Windowsa można rozwiązać w ten sposób (wymaga narzędzi: curl, grep, cut):

Kod: Zaznacz cały

@ECHO OFF
rem przypisanie zmiennej modIPAdr adresu IP modemu
@SET modIPAdr=192.168.8.1

rem pobranie tokena oraz ID sesji i zapisanie do zmiennych
@curl -s -X GET http://%modIPAdr%/api/webserver/SesTokInfo > tmp.tmp
type tmp.tmp | grep SesInfo | cut -d ^> -f2 | cut -d ^< -f1 > tmp1.tmp
type tmp.tmp | grep TokInfo | cut -d ^> -f2 | cut -d ^< -f1 > tmp2.tmp
@del /A /F tmp.tmp

@SET /p sid= < tmp1.tmp
@del /A /F tmp1.tmp
@SET sid=Cookie: %sid%

@SET /p tok= < tmp2.tmp
@del /A /F tmp2.tmp
@SET tok=__RequestVerificationToken: %tok%

rem pobranie listy sms'ów
@curl -X POST -d "<request><PageIndex>1</PageIndex><ReadCount>20</ReadCount><BoxType>1</BoxType><SortType>0</SortType><Ascending>0</Ascending><UnreadPreferred>0</UnreadPreferred></request>" http://%modIPAdr%/api/sms/sms-list -H "%sid%" -H "%tok%" -H "Content-Type: text/xml"
@pause
It is I, Leclerc :cfaniak:
Drop z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<< (uwaga dostęp może być zablokowany przez Dropa :( )
Dysk Googlowy z modowanym fw i sw do modemów Huawei >>TU<<

mojo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2015-11-22, 21:55

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: mojo » 2015-12-01, 14:03

Witam!
Nie che mi coś działać to podawanie pinu, sam soft z ADB na którym ponoć innym użytkownikom działa:

Kod: Zaznacz cały

E3372s-153_Update_22.286.03.00.00_ADB_TLN_01


Kod: Zaznacz cały

/dev/block/mtdblock15 /system yaffs2 rw,relatime 0 0

Kod: Zaznacz cały

/ # ifconfig
br0       Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0D:87:8E:4B:AC
          inet addr:192.168.8.1  Bcast:192.168.8.255  Mask:255.255.255.0


cat /system/etc/pushpin.sh

Kod: Zaznacz cały

#!/system/bin/busybox sh
sleep 5

#wprowadz pin
PIN=1111

# pobranie adresu na jakim modem funkcjonuje, przy zalozeniu, ze modem jest urza       dzeniem br0 i adres jego zaczyna sie od 192
IPADDR=$(ifconfig br0 | grep 192 | cut -d ':' -f2 | cut -d ' ' -f1)

# pobranie tokena
TOKEN=$(wget -qO- http://$IPADDR/api/webserver/token | grep token | cut -d '>' -       f2 | cut -d '<' -f1)

# pobranie stanu SIM
SIMSTATE=$(wget -qO- http://$IPADDR/api/monitoring/converged-status --header
"__RequestVerificationToken: $TOKEN" --header "Content-Type: text/xml" | grep Si       mState | cut -d '>' -f2 | cut -d '<' -f1)

# jezeli SimState = 260 (wymagany PIN) wtedy wprowadzenie PINu
if [ $SIMSTATE == 260 ]; then
   wget -qO- http://$IPADDR/api/pin/operate --post-data="<request><OperateType>0       </OperateType>
<CurrentPin>$PIN</CurrentPin><NewPin></NewPin><PukCode></PukCode></request>" --h       eader
"__RequestVerificationToken: $TOKEN" --header "Content-Type: text/xml"
fi

Kod: Zaznacz cały

/ # ls -l /system/etc/pushpin.sh
-rwxrwxr-x    1 0        0              945 Nov 30 14:30 /system/etc/pushpin.sh
/ #


autorun zaś wygląda tak:
cat /etc/autorun.sh

Kod: Zaznacz cały

#!/system/bin/busybox sh

mkdir bin
ln -s /system/bin/sh /bin/sh

/system/sbin/NwInquire &

busybox echo 0 > /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_checksum

#&#9618;&#9618;&#1906;&#9618;&#9618;&#9618;NV&#9618;&#59628;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#498;&#9618;&#9618;&#2032;&#27774;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#1467;&#9618;&#9618;wifi&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#9618;&#555;&#1254;&#9618;&#227;&#9618;forgive me pls, no better method thou             ght
ecall bsp_get_factory_mode
#BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
dmesg | /system/bin/busybox grep "+=+=+==factory_mode+=+=+=="
#END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
if [ $? -eq 0 ]
then
        #BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mod             e
        /system/bin/wifi_brcm/exe/wifi_poweron_factory_43241.sh
        #END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mode
else
        /system/bin/insmod_ctf_ko.sh
        /app/appautorun.sh
        /sbin/adbd &
        busybox telnetd -l /bin/sh
#       /online/myautorun.sh
fi
/system/etc/pushpin.sh &


Kod: Zaznacz cały

/ # ls -l /etc/autorun.sh
-rwxrwxr-x    1 1009     1009           872 Nov 30 15:16 /etc/autorun.sh
/ #


jedyne co u mnie był nieco inaczej to :
/online/myautorun.sh -zakomentowalem
-brak fi w oryginalnym pliku -dopisałem

Mimo wszystko za każdym razem prosi o Pin...może ktoś widzi jakiś błąd, ponoć firmware z R nie działają w routerach ale ten nie podaje pinu nawet do kompa?[/quote]

Rawq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2014-09-01, 04:45
Lokalizacja: Legionowo

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: Rawq » 2016-02-12, 19:29

Witam,

Mam problem z odczytaniem informacji o sygnale, http://192.168.8.1/api/device/signal
wyświetla się tylko "100002" czym to jest spowodowane?

Modem Huawei E5372

Krak09
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-07-14, 20:22
Lokalizacja: Krakow

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: Krak09 » 2016-02-12, 19:41

Zaloguj sie w najpierw w WebUI i i dopiero potem podaj komendę.

Rawq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2014-09-01, 04:45
Lokalizacja: Legionowo

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: Rawq » 2016-02-12, 20:14

Jestem zalogowany, ale to nic nie zmienia.

Krak09
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2015-07-14, 20:22
Lokalizacja: Krakow

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: Krak09 » 2016-02-12, 20:23

bład 100002 - brak wsparcia w firmware lub błędny adres API

Rawq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2014-09-01, 04:45
Lokalizacja: Legionowo

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: Rawq » 2016-02-12, 20:29

dzieki za upgrate się nie biorę, nie mam pewnego firmwaru a nie chce uwalić modemu.

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-12, 20:03

Potrzebuję aby połączenie modemowe było rozłączane automatycznie o zadanej porze i wznawiane i innej. Modem E3372 HiLink, router stoi na OpenWRT. W opisie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168 jest przykład na restart modemu ale nie wiem jak to zaadoptować do rozłączania/wznawiania połączenia, ba szczerze nawet nie wiem jak z tego skorzystać. Co to ADB już się dowiedziałem, próba połączenia z modemem poprzez telnet sie nie udaje (prawdopodobnie mam soft bez ADB i telnetu - ale to nie problem). Pewno potrzebny jest do tego jakiś skrypt ale niestety moja wiedza programistyczna jest =0. Byłby ktoś w stanie pomóc?
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-12, 20:22

można pod openwrt, np. przez odcięcie zasilania usb, zależy od routera, poczytaj i tam napisz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10450

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-12, 20:55

Dostałem odpowiedź od Cezarego, że muszę to zrobić przez skrypt i API.
Przejrzałem przed chwilą cały wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42168 i jest opcja rozłączenia i łączenia połączenia: http://192.168.8.1/api/dialup/dial. Ale jak próbuje wpisać np wysyłanie sms-a (z przykładu) to dostaję błąd 125002 (125001 tyczy się tokena, a ten...). Poza tym gdzie mogę szukać firmware E3372Update_22.286.53.01.161_S_ADB_TLN_01.rar - dopbox VipeRsan jest chwilowo niedostępny...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-12, 21:22


hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-14, 19:17

Podziękował :)
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-14, 20:24

a propos tokena, popatrz na pliki switcher.zip i Win7_Reboot_E3372.7z może coś rozjaśni.
https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-15, 09:59

Moje zdolności programistyczne, jak juz pisałem wcześniej, są bliskie 0. Działam na zasadzie małpy - co się stanie jak wpisze to czy tamto, oczywiście nie wklepuje wszystkiego na pałę.
Z tego co zauważyłem co sesja to inny token. Wpisując

Kod: Zaznacz cały

curl -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/SesTokInfo
za każdym razem dostaje inny token.
I pytanie: jak zmienić firmware na niższy. Obecnie mam wgrany 22.315.01.00.00_M_AT a potrzebowałbym 22.286.53.01.161...
Jak próbuje go wrzucić na obecny soft dostaję informację, że to nie FIRMWARE ... Może inny plik potrzebny - modem oryginalnie nie był HiLinkiem. Przerobiony został przy pomocy tutoriala i z softem przejściowym...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-15, 10:09

Token można też tak wydobyć tak:

Kod: Zaznacz cały

curl -X GET http://192.168.8.1/api/webserver/token

Nie pomogę zbytnio, bo nie zgłębiałem tematu, a chęci i czasu też za bardzo nie mam.
Co do firmware, to jesteś pewny, że wgrywasz do odpowiedniego modemu ? Ten od wersji S nie pasuje do H i odwrotnie.

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-15, 11:12

Przy obecnym sofcie (22.315...) przy wpisaniu tego co podałeś wywala błąd 125002...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-15, 11:14

pewnie zależy od softu

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-15, 11:54

Owszem zgadza się. Obecnie wgrany mam 22.315.01.00.00_M_AT a opis VipeRsan-a tyczy sie E3372Update_22.286.53.01.161_S_ADB_TLN_01.rar, którego na notabene nie mogę wgrać...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-15, 12:04

bo masz e3372h, a chcesz wgrać soft od e3372s.

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-15, 12:30

Pogubiłem się już z tymi softami...
Udało się w tej kolejności: na firmware 22.315.01.00.00_M_AT poszedł soft przejściowy > E3372hUpdate_22.200.03.00.1134_M_ADB_TLN_02 > Update_WEBUI_17.100.06.00.03_V7R2_CPIO_Mod1.4 - może trochę na około ale zadziałało...
Zastanawiam się tylko czy mogę wgrac nowsze webui...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-15, 12:48

W teorii WebUI 17.100.11.00.03 jest dla firmware 22.200.09.* i 22.300.09.*
A najnowsze WebUI 17.100.13.01.03 działa z tymi, co wyżej oraz 22.200.15.* i najnowszym firmware 22.315.01.*.
Ale możesz próbować, a w razie czego wrócisz do poprzedniego. Pamiętaj, żeby po wgraniu przywrócić ustawienia fabryczne.

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-15, 12:56

Dzięki, będę próbował. Tak, pamiętam o przywróceniu ustawień.
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-16, 21:20

dzejk aby wgrać soft E3372Update_22.286.53.01.161_S_ADB_TLN_02 jaki S/N musi mieć modem? Bo mam tylko G4P czyli jak dobrze zrozumiałem HiLink...
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7193
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: dzejk » 2016-05-16, 22:42

to jest soft do modelu e3372s, czyli początek s/n: L8F.

hippi
Stały użytkownik forum
Posty: 66
Rejestracja: 2008-12-07, 23:06
Lokalizacja: północ

Re: HiLink API Huawei - Dyskusja

Postautor: hippi » 2016-05-21, 18:39

Ok, odpowiedni modem dotarł do mnie (s/n: L8F) a w między czasie odezwał się VipeRsan i pomógł za co jestem mu bardzo wdzięczny.
A z modemem powalczę jak znajdę chwilę wolnego czasu ;)
Huawei 5g cpe pro 2 (H122-373), 2xATK 504 + Cybertech LTE-A/4G MIMO, T-mobile/Orenżada 1,7km, RB912UAG-2HPnD + LTE6 - robi za WiFi i DHCP


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości