Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

MaskaPZ
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-14, 23:02

Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: MaskaPZ » 2015-11-14, 23:38

Witam,
Na swoje nieszczęście musiałem kontynuować współprace z wspomnianym dostawcę i przejść ze stałego łącza na Wimax.
Bardzo proszę o porade...
Problem : brak połączenia z internetem, równie często nie mogę połączyć się z anteną poprzez adres 10.1.1.254,
jeśli już jest połączenie to przeważnie tylko na krótko mam prędkość od 2-4Mbps, a przeważnie 0.2Mbps
Generalnie jak już jest połączenie to moc sygnału jest na poziomie -48dB, jakość ok 30dB

Oczywiście konsultant na infolinii nie widzi problemu po ich stronie. Co więcej kazał mi wykonać speed test i download wyszedł właśnie 0,2Mbps przy dobrym sygnale.
Sprzęt ma 3tyg, nowy przewód ftp czarny (5e) ok 20m, antena na dachu, na 3m maszcie - stabilnie zamontowana, skrętka crossowana, przewód nigdzie niema mocnych załamań...

Co moge jeszcze sprawdzić we własnym zakresie, póki nie wezwę serwisanta - konsultant ostrzegł, że mogą obciążyć mnie kosztami. :nienie:

Montaż miał wykonać serwisant ale prosiłem zeby tego nie robił bo na początku myslalem ze uda się wymówić umowę z uwagi na fakt, że to konsultant podczas podpisywania umowy mnie oszukał, konsultując się ze swoim przełożonym nawet...szkoda słów. Zatem jak już Wimax został to postanowiłem go zamontować, na początku antena na krótkim oryginalnym przewodzie stała przy oknie i było troche lepiej (ale i też pogoda była ok), choc również czesto był problem - brak połączenia z internetem.

z góry dziękuje za podpowiedzi, jestem elektronikiem samochodowym i brak mi pomysłów...

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10502
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: krystianb » 2015-11-15, 00:14

MaskaPZ pisze:Problem : brak połączenia z internetem, równie często nie mogę połączyć się z anteną poprzez adres 10.1.1.254
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że uszkodzony jest kabel bądź któraś karta sieciowa.
MaskaPZ pisze:Sprzęt ma 3tyg, nowy przewód ftp czarny (5e) ok 20m
Po tym co niżej pisałeś, wnioskuje, że sam kupiłeś. Pytanie jeszcze z czego są żyły. Może z chińskiej "miedzi ferro magnetycznej" (czyt stali pokrytej nanometrem miedzi), bądź innego amelinium.
MaskaPZ pisze:skrętka crossowana,
Wszystkie kable powinny być proste. Działa tylko dlatego, że urządzenie z drugiej strony ma autocrosa, a może oba crosy się gryzą który ma przełączyć sygnał?
Aha kabel FTP musi być na złączkach FTP i do tego zasilacz od CPE musi mieć porządne uziemienie inaczej będzie robić za 20 metrową antenę. Ewentualnie jeszcze jak masz uziemiony maszt to pozostaje problem pętli mas.

Cóż nie wziąłeś montażu, Twój błąd, masz przegwizdane. Monter musiałby tak kombinować, żeby mu "speedtest" pokazał tyle za ile zapłaciłeś. Chyba, że stwierdziłby, że masz uszkodzoną sieciówkę w kompie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MaskaPZ
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-14, 23:02

Re: Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: MaskaPZ » 2015-11-15, 00:41

Karta sieciowa - odpada, brak połączenia na różnych urządzeniach,
Przewód - nie pamiętam teraz dokładnie jaki, ale w speckablach prosiłem o dobry, nie oszczędzałem, wtyki ekranowane.
Cross - sugerowałem się oryginalnym niebieskim przewodem ktory był w kpl, choć drugi biały jest prosty jak teraz sprawdziłem.
Maszt - nie mam możliwosci dobrego uziemienia... tak jak i instalacja w mieszkaniu tez pozostawia wiele do życzenia...

Jak rozumiem najpierw miernik w łape i kontrola przewodu, zmiana końcówki i usunięcie crossowania..
Ma to prawo działać bez uziemienia masztu? Moduł Wimaxa ma na obudowie miejsce na uziemienie ale to zbagatelizowałem...

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10502
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: krystianb » 2015-11-15, 12:20

MaskaPZ pisze:Maszt - nie mam możliwosci dobrego uziemienia... tak jak i instalacja w mieszkaniu tez pozostawia wiele do życzenia...
Jak jeszcze podpiąłeś to do gniazda bez choćby zerowania (na 99% zasilacz powinien mieć przejście pomiędzy bolcem a ekranem kabla) to masz normalnie antenę radiową, która zbiera wszystko. Już lepiej było zastosować zwykły UTP, bo jak podepniesz uziemienie to masz piękny cel dla wyładowań. Przynajmniej ja to tak widzę.
MaskaPZ pisze:Jak rozumiem najpierw miernik w łape i kontrola przewodu, zmiana końcówki i usunięcie crossowania..
Wiesz, miernikiem za kilka(dziesiąt) zł i tak niewiele zdziałasz. Nie mierzy on nawet rezystancji par, nie mówiąc już o impedancji przy ponad 30MHz.
Cóż trzeba było brać z montażem, wtedy to serwisant musiałby by zrobić tak żeby działało, albo wystawić BMT.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

MaskaPZ
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-14, 23:02

Re: Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: MaskaPZ » 2015-11-15, 22:55

Dzięki za pomoc ;) Jakbyś kiedyś miał problem ze skrzynią automat. lub elektr. w aucie - chętnie również pomoge.

Antena na oryginalnym, krótkim przewodzie, "przyklejona" do szyby w mieszkaniu co prawda ma zrozumiale gorszą moc sygnału ok -80dB, jakość 23dB, ale za to nie zrywa się już połączenie, download ok 3-3,5Mbps, upload 0,2Mbps. Zatem wykupuje w Inei opcję montera i niech oni się martwią... ;)

Z tego co wyczytałem tutaj na forum to monterzy muszą na swoim przewodzie przeprowadzić montaż tak? szkoda bo nowy i mało nie kosztował...

Pozdrawiam

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11108
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Wimax Inea - problem z połączeniem, niska prędkość

Postautor: matek451 » 2015-11-15, 23:01

A co cię zmusza do tego aby brać zabytkowy WIMAX od Inei? Ja tego nie wziąłbym nawet za darmo a opcji jest wiele, trzeba tylko popytać.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Michaelpet

Wimax Inea problem z polaczeniem niska predkosc

Postautor: Michaelpet » 2018-07-01, 15:28

BT11755 ma LTE800 i LTE1800. W czerwcu dostanie rowniez LTE900. BT12019 - LTE800, LTE1800, LTE900 i LTE2600. Jednak te dwa ostatnie pasma moga nie dzialac jeszcze komercyjnie instalacja w polowie maja. Andyy napisala:Czy Plus z tego nadaje?


Wróć do „Internet WiMax (Netia, T-Mobile (Era))”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości