Zmiana stacjonarnego Netia na mobilny domowy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana stacjonarnego Netia na mobilny domowy.
Witam!
Na początku chciałbym się z państwem przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Mam na imię Łukasz i będę państwa prosił o pomoc jak w tytule. Postaram się możliwie nakreślić moją sytuację.
Obecnie posiadam od dłuższego czasu internet po kablu z Netii, jednak mieszkając daleko od centrali, która nie pamięta modernizacji osiągam prędkość do max 3,5Mb/s a zazwyczaj jest to ok. 2,5Mb/s płacąc z tel. stacjonarnym który jest nie używany i popsuty 103zł/mc. Inna alternatywą jest internet radiowy oferowany przez jedynego dostawcę na moim terenie, lecz nadajniki rozmieszczone są tak, że mogę mieć problem z uzyskaniem satysfakcjonujących prędkości i poprawnej stabilności łącza(może z oferty 4Mb/s przy umowie 24mc 50zł bym osiągnął, ale to mało prawdopodobne). Dlatego stanąłem nad wyborem internetu mobilnego. Poniżej opiszę moje oczekiwania, lokalizację i testy.
1.Oczekiwania
Po internecie od operatora GSM liczę głównie na poprawę prędkości. Gdybym osiągał stałe 8-10Mb/s byłbym bardzo usatysfakcjonowany. Liczyłbym głownie na stabilność, nie chciałbym skoków raz 0,5Mb a raz 15. Przyznam szczerze, że Netię cenię pomimo starej infrastruktury, za jakość łącza. W ciągu ostatniego roku, może raz, dwa razy miałem jakąś drobną przerwę w dostawie. Głównie liczę na poprawę szybkości, poprawę warunków finansowych i utrzymania stabilności z łącza kablowego. W tym momencie przeprowadziłem test szybkości Speedtest:
Z internetu korzystamy w domu głównie do przeglądania internetu, YouTube. Aktualnie nie pobieram od dłuższego czasu żadnych dużych plików. Jedyny pochłaniacz transferu, który opcjonalnie przychodzi mi do głowy, to w najbliższym czasie jakaś konsola PS4, Xone i rozgrywka po sieci.
2. Lokalizacja
Najważniejsza rzecz. Mieszkam na wsi https://www.google.pl/maps/place/Wi%C5% ... 6369?hl=pl Wiśniówek pow. Lipsko, gm. Lipsko.
W okolicy mam następujące BTSy: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 55&zoom=13
Wszystkie najbliższe zlokalizowane są w miejscowości Lipsko, mam do nich po prostej ok. 5km. Nadajnik orange jestem w stanie zlokalizować z okna, tj.widzę czerwoną poświatę lampek. Teren jest typowo wiejsko-sadowniczy, tj. pare domów jednorodzinnych po drodze, pola, sady. Najbliższa i najbardziej dokuczliwa przeszkoda, to wysoki budynek gospodarczy i drzewo za nim jakieś 20m od domu.
3. Testy
W tym momencie dysponuję telefonem sony xperia z3 compact.
Przy oknie w domu które jest skierowane w stronę nadjników, jednak lekko zasłania go drzewo i wysoki budynek gospodarczy otrzymuję następujące wyniki przy karcie nju mobile: siła sygnału -73 dBm 20 asu, HSPA+. LTE kiedyś tylko na chwilkę mi przełączyło w innym miejscu w domu i zniknęło po paru sekundach, więc nie wiem, czy w ogóle na tę technologię mam szanse. Co do prędkości i pingu są to dane bardzo nie stabilne testowane w różnych miejscach posesji od dowloadu 0,13 do 16,22 Mb/s ping 100 do 30ms.
4.Możliwości
Mógłbym zamontować antenę metr, półtora nad oknem, przy samym dachu domu, które jest ulokowane jak w opisie z 3 podpunktu. Wtedy wystarczyłby mi kabel 4mb pod modem/router, bądź opcja 2. jakieś 3-4 m wyżej na kominie. Wtedy nie ma problemów z zasłonięciem. Widok z daleka na nadajnik. Potrzeba wtedy ze 12mb kabla co najmniej.
5. Porady i opinie
Mam nadzieję, że dość dokładnie opisałem jak to u mnie wygląda.
W tym momencie nie dysponuję żadnym sprzętem tj. modemem, routerem 4g(posiadam tp-link wd-8970), anteną. Więc będę prosił o pomoc w tej kwestii. Przede wszystkim liczą na odpowiedź, czy jestem w stanie spełnić oczekiwania z punktu nr. 1 i czy próbować jakoś wykrzesać to LTE, czy ulepszyć jakość tego HSPA+?
Proszę o pomoc, gdyż jestem laikiem w tych kwestaich.
Na początku chciałbym się z państwem przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Mam na imię Łukasz i będę państwa prosił o pomoc jak w tytule. Postaram się możliwie nakreślić moją sytuację.
Obecnie posiadam od dłuższego czasu internet po kablu z Netii, jednak mieszkając daleko od centrali, która nie pamięta modernizacji osiągam prędkość do max 3,5Mb/s a zazwyczaj jest to ok. 2,5Mb/s płacąc z tel. stacjonarnym który jest nie używany i popsuty 103zł/mc. Inna alternatywą jest internet radiowy oferowany przez jedynego dostawcę na moim terenie, lecz nadajniki rozmieszczone są tak, że mogę mieć problem z uzyskaniem satysfakcjonujących prędkości i poprawnej stabilności łącza(może z oferty 4Mb/s przy umowie 24mc 50zł bym osiągnął, ale to mało prawdopodobne). Dlatego stanąłem nad wyborem internetu mobilnego. Poniżej opiszę moje oczekiwania, lokalizację i testy.
1.Oczekiwania
Po internecie od operatora GSM liczę głównie na poprawę prędkości. Gdybym osiągał stałe 8-10Mb/s byłbym bardzo usatysfakcjonowany. Liczyłbym głownie na stabilność, nie chciałbym skoków raz 0,5Mb a raz 15. Przyznam szczerze, że Netię cenię pomimo starej infrastruktury, za jakość łącza. W ciągu ostatniego roku, może raz, dwa razy miałem jakąś drobną przerwę w dostawie. Głównie liczę na poprawę szybkości, poprawę warunków finansowych i utrzymania stabilności z łącza kablowego. W tym momencie przeprowadziłem test szybkości Speedtest:
Z internetu korzystamy w domu głównie do przeglądania internetu, YouTube. Aktualnie nie pobieram od dłuższego czasu żadnych dużych plików. Jedyny pochłaniacz transferu, który opcjonalnie przychodzi mi do głowy, to w najbliższym czasie jakaś konsola PS4, Xone i rozgrywka po sieci.
2. Lokalizacja
Najważniejsza rzecz. Mieszkam na wsi https://www.google.pl/maps/place/Wi%C5% ... 6369?hl=pl Wiśniówek pow. Lipsko, gm. Lipsko.
W okolicy mam następujące BTSy: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 55&zoom=13
Wszystkie najbliższe zlokalizowane są w miejscowości Lipsko, mam do nich po prostej ok. 5km. Nadajnik orange jestem w stanie zlokalizować z okna, tj.widzę czerwoną poświatę lampek. Teren jest typowo wiejsko-sadowniczy, tj. pare domów jednorodzinnych po drodze, pola, sady. Najbliższa i najbardziej dokuczliwa przeszkoda, to wysoki budynek gospodarczy i drzewo za nim jakieś 20m od domu.
3. Testy
W tym momencie dysponuję telefonem sony xperia z3 compact.
Przy oknie w domu które jest skierowane w stronę nadjników, jednak lekko zasłania go drzewo i wysoki budynek gospodarczy otrzymuję następujące wyniki przy karcie nju mobile: siła sygnału -73 dBm 20 asu, HSPA+. LTE kiedyś tylko na chwilkę mi przełączyło w innym miejscu w domu i zniknęło po paru sekundach, więc nie wiem, czy w ogóle na tę technologię mam szanse. Co do prędkości i pingu są to dane bardzo nie stabilne testowane w różnych miejscach posesji od dowloadu 0,13 do 16,22 Mb/s ping 100 do 30ms.
4.Możliwości
Mógłbym zamontować antenę metr, półtora nad oknem, przy samym dachu domu, które jest ulokowane jak w opisie z 3 podpunktu. Wtedy wystarczyłby mi kabel 4mb pod modem/router, bądź opcja 2. jakieś 3-4 m wyżej na kominie. Wtedy nie ma problemów z zasłonięciem. Widok z daleka na nadajnik. Potrzeba wtedy ze 12mb kabla co najmniej.
5. Porady i opinie
Mam nadzieję, że dość dokładnie opisałem jak to u mnie wygląda.
W tym momencie nie dysponuję żadnym sprzętem tj. modemem, routerem 4g(posiadam tp-link wd-8970), anteną. Więc będę prosił o pomoc w tej kwestii. Przede wszystkim liczą na odpowiedź, czy jestem w stanie spełnić oczekiwania z punktu nr. 1 i czy próbować jakoś wykrzesać to LTE, czy ulepszyć jakość tego HSPA+?
Proszę o pomoc, gdyż jestem laikiem w tych kwestaich.
- radius
- ** Moderator **
Re: Zmiana stacjonarnego Netia na mobilny domowy.
Posiadasz ROOT na tej Xperii?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
Zwykły nie brandowany soft posiadam
-
Domyśliłem się o co może chodzić po postudiowaniu paru wątków. Zainstalowałem Network Signal Info. Mam możliwość ingerencji w soft, więc wymusiłem w telefonie tylko użytkowanie LTE. O dziwo w niektórych miejscach w domu na 0 bądź 1 kreskę mi łapie. Wychodząc na skraj balkonu w stronę nadajników otrzymałem następujące wyniki:radius pisze:Posiadasz ROOT na tej Xperii?
Speedtest wskazywał mi wtedy wartości przy 10 testach, balkon+ wewnątrz domu:
download 22Mb/s - 59Mb/s upload 0,5 a 22Mb/s pingi 39-25ms.
Co z tym fantem dalej robić?
-
- Guru bezprzewodowy
Lipsko ul. Spacerowa 20 - jest tam pozwolenie tylko na LTE 1800 MHz. Prędkości bardzo dobre, jak na tak słaby sygnał. Możesz powtórzyć testy bliżej nadajnika. Sprawdź też plusa i play - http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 53&zoom=14
Ze sprawdzonych anten to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena. Sorensen mocniejszy. Do tego kabel zakupiłbym gdzie indziej, bo obaj 'producenci' dają tylko kabel h155. U Ciebie przydałby się co najmniej LMR 240, skoro potrzebujesz ponad 12m.
Ze sprawdzonych anten to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena. Sorensen mocniejszy. Do tego kabel zakupiłbym gdzie indziej, bo obaj 'producenci' dają tylko kabel h155. U Ciebie przydałby się co najmniej LMR 240, skoro potrzebujesz ponad 12m.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
BTS LTE1800NetWorks na pozwoleniu Orange ID4912 Lipsko , Spacerowa 20. Zainstaluj Network Cell Info, pokazuje lepiej parametry sygnału LTE. Pozostaje pytanie czy chcesz mieć abonament w Orange ze sprzętem czy nju internetowy?
- onken
- ** Moderator **
A ktos czytal regulamin nju ze zakazują uzywania voip ??
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
To znaczy mam dane z nju, ponieważ u nich mam abonament telefoniczny już dłuższy czas. Jutro bądź po jutrze chcę przetestować jak będzie zachowywać się karta internetowa z play i z tmobile. W sumie jest mi obojętne z jakiej sieci będzie. I tak zdziwiony jestem że jakieś małe możliwości z LTE są u mnie. Kwestia stabilności łącza i możliwości.
- radius
- ** Moderator **
A VoIP to także rozmowy przez Viber czy WhatsApp?
Skoro mają tylko LTE1800 to problem z głowy.
Draka RF7 też byłby dobry. Z jednej strony N, z drugiej SMA. Tylko otwór w ścianie duży trzeba wiercić.
Poobserwuj wokół domu, na dachu czy eNBI nie zmienia - inny eNodeB.
Jeśli nie to podjedź pod stację, zobacz gdzie patrzą sektory. I o różnych porach zrób test prędkości.
Skoro mają tylko LTE1800 to problem z głowy.
Draka RF7 też byłby dobry. Z jednej strony N, z drugiej SMA. Tylko otwór w ścianie duży trzeba wiercić.
Poobserwuj wokół domu, na dachu czy eNBI nie zmienia - inny eNodeB.
Jeśli nie to podjedź pod stację, zobacz gdzie patrzą sektory. I o różnych porach zrób test prędkości.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego duży otwór ? Nikt nie każe przeciskać od strony złącza N Wtyk SMA jest niewiele grubszy od kabla.
- radius
- ** Moderator **
Sam RF7 już chudy nie jest. Mi nie stanowi problemu, bo mam zagniatarki różnego kalibru, ale docieplenia z zewnątrz i wewnątrz potrafią doprowadzić do szewskiej pasji.
-
Testowałem już wszystkie możliwości na Sony xperia z3 compact(to samo miejsce na skraju balkonu gdzie jest prześwit między budynkami w kierunku nadajników):
PLAY- nie ma LTE
PLUS - jest LTE siła podobna do Orange i Tmobile. Speedtest tak do 20Mb/s downloadu
T-MOBILE - jest LTE, jednak nie ma porównania do szybkości z orange, tj. coś do 18Mb/s download siła podobna. Ten sam nadajnik
ORANGE - tak jak wczesniej w temacie. W niektórych miejscach na ścianie domu jestem w stanie osiągnać siłę -93 dBm. Maksymalnie uzyskałem download w okolicy 95Mb/s.
Zakładam, że mogę użytkować internet na abonament. Co teraz proponujecie mi dalej robić z tym fantem?
PLAY- nie ma LTE
PLUS - jest LTE siła podobna do Orange i Tmobile. Speedtest tak do 20Mb/s downloadu
T-MOBILE - jest LTE, jednak nie ma porównania do szybkości z orange, tj. coś do 18Mb/s download siła podobna. Ten sam nadajnik
ORANGE - tak jak wczesniej w temacie. W niektórych miejscach na ścianie domu jestem w stanie osiągnać siłę -93 dBm. Maksymalnie uzyskałem download w okolicy 95Mb/s.
Zakładam, że mogę użytkować internet na abonament. Co teraz proponujecie mi dalej robić z tym fantem?
-
Jednak jest i LTE z Play. Nawet moc sygnału stosunkowo najlepsza z powyższych. Jednak transfer również do 20Mb/sMyzwa pisze:Testowałem już wszystkie możliwości na Sony xperia z3 compact(to samo miejsce na skraju balkonu gdzie jest prześwit między budynkami w kierunku nadajników):
PLAY- nie ma LTE
Wszystkie testy przeprowadzone w jednakowym miejscu
Różnica taka, że na tablecie Lenovo Yoga2 sprawdzane
-
- Guru bezprzewodowy
W przypadku plusa jest to nadajnik Lipsko Przemysłowa 1, dz. nr 1819/3
Co do play, to Lipsko Przemyslowa 22 - tu pozwolenia na wszystkie częstotliwości w LTE, ale ciężko powiedzieć, które działają, chociaż z mapy play wynika, że agregacja działa, więc oprócz 1800 jest pewnie 2600 lub 800.
Co do play, to Lipsko Przemyslowa 22 - tu pozwolenia na wszystkie częstotliwości w LTE, ale ciężko powiedzieć, które działają, chociaż z mapy play wynika, że agregacja działa, więc oprócz 1800 jest pewnie 2600 lub 800.
-
Czyli rozumiem, że po tych testach jedyna słuszna opcja dla mnie na wymianę za Netię, z którą pożegnam się dnia 16 listopada to internet mobilny(domowy) z orange(?). Ofertą wygląda to nieźle. Abo 60zł 150Gb+60Gb i nocki od 00:00 do 8:00 bez ograniczeń transferu. W cenie jest sprzęt od nich.
Czekam na państwa ostateczną odpowiedź z tym co wybrać. Aha, jak to może wyglądać w perspektywie czasu i dlaczego u innych mam do max 20download a w orange pod 95Mb/s jestem w stanie łapać przy tych samych parametrach siły sygnału?
Czy orange to dobra opcja? Czy nie będzie problemów ze stabilnością?
Nie wiem czy mogę dalej w tym wątku kontynuować rozważania sprzętowe, ale jeśli to nie problem, to co sądzicie państwo o sprzęcie w ich abonamentach tj. air boxy i ZTE MF283+? Czy nie będzie problemów po zaniku prądu lub innych sytuacji z tym nieszczęsnym PINem? Z antenami już niemal się w tym wątku dowiedziałem. Antena na pasmo 1800, kabel tez juz wiem, tylko jak z tymi długościami? czy różnica długości kabla w granicach 4m bardzo wpłynie na siłę sygnału?
Czekam na państwa ostateczną odpowiedź z tym co wybrać. Aha, jak to może wyglądać w perspektywie czasu i dlaczego u innych mam do max 20download a w orange pod 95Mb/s jestem w stanie łapać przy tych samych parametrach siły sygnału?
Czy orange to dobra opcja? Czy nie będzie problemów ze stabilnością?
Nie wiem czy mogę dalej w tym wątku kontynuować rozważania sprzętowe, ale jeśli to nie problem, to co sądzicie państwo o sprzęcie w ich abonamentach tj. air boxy i ZTE MF283+? Czy nie będzie problemów po zaniku prądu lub innych sytuacji z tym nieszczęsnym PINem? Z antenami już niemal się w tym wątku dowiedziałem. Antena na pasmo 1800, kabel tez juz wiem, tylko jak z tymi długościami? czy różnica długości kabla w granicach 4m bardzo wpłynie na siłę sygnału?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety w przypadku łącza radiowego tego typu nikt ci nie zagwarantuje stabilności. Bywa naprawdę różnie i trzeba się nastawić na to, a piszę to jako użytkownik internetu mobilnego od kilku lat. Wszystko zmienia się z biegiem czasu, rośnie obciążenie, zmieniają ustawienia, itd.Myzwa pisze:Czy orange to dobra opcja? Czy nie będzie problemów ze stabilnością?
-
A jak z tymi antenami proponujecie? Czy jeśli na SONY Xperia Z3 Compact jestem stanie podobno do -94dBm zejść, to czy sam modem dodawany do zestawu orange tj. ZTE MF283+ będzie miał lepszą siłę sygnału w tym samym miejscu na zewnątrz teoretycznie? Albo inaczej, co jestem w stanie osiągnąć dobrą anteną zewnętrzną w tym samym miejscu gdzie telefon? Lepiej zamontować antenę tam gdzie telefon pokazuje mi -94dBm i zużyć 6m kabla antenowego, czy tam gdzie pokazuje -100dBm a potrzeba 2,5-3m? I czy ten sprzęt tj. ZTE będzie ok?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Zbliża się czas podjęcia decyzji, a ja wciąż nie mam pojęcia co wybrać. Byłem już niemal zdecydowany na internet z oragne, ale teraz zacząłem solidne testy z Playem i nie jest tak źle. Moje pytanie: jaka częstotliwość jest obsługiwana? eNBI 4327. Kusi mnie to, ze bylbym wolny od umowy w cenie 50zł 100GB, ale musze dokupic modem+router. W orange za 60zł mam 150GB(noce bez limitu) i w cenie modem+router(B315/MF283), lecz zobowiazanie na 24mc. Co z tym fantem robić? mam czas najpóźniej do 12 listopada
-
przepraszam że jeden pod drugim, lecz nie uzyskałem odpowiedzi na poprzednie, a mam kolejne pytanie. Jak sprawdzić czy z PLAYA chodzi inne pasmo niż 1800Mhz? tak jak wczesniej wspomniano, pozwolenia mają na wszystkie pasma. Co by to oznaczalo, gdyby bylo inne do wyboru?
Dodam to tego, że w podobnym miejscu gdzie testowałem do tej pory sygnał sprawa wyglada tak, używając Network Cell info lite:
Orange RSRP -92 Power 1pW
PLAY RSRP -87 Power 2,5pW
Jedeno i drugie na Band 3
Dodam to tego, że w podobnym miejscu gdzie testowałem do tej pory sygnał sprawa wyglada tak, używając Network Cell info lite:
Orange RSRP -92 Power 1pW
PLAY RSRP -87 Power 2,5pW
Jedeno i drugie na Band 3
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie, mam ten router obsłuży tylko pomieszczenie gdzie będzie stał. Ja np na górze postawiłem Tp-Linka bo już z 40Mb/s zrobił się 1Mbs i tragiczny zasięg miał.wojteks pisze:Nie bierz ZTE.
A np jak miałem tego samego Tp-Linka na dole, to na górze dawał radę.
RAW
-
To kolejne pytanie w takim razie. Mam obecnie router TP-LINK W-8970 v1. Ma on jedną z opcji obsługę modemów 3g/4g. jest między innymi TD-W8970 Orange E3272s-153 (HiLink firmware) HUAWEI. Czy nie byłoby to może najlepsze rozwiązanie? Nie wiem jak zachowywać się będzie ten modem i czy w ogóle go router obsłuży, gdyż oficjalnie w ustawieniach mam tylko 3g modem. nie wiem jak z zasilaniem u niego będzie. Na pewno mój TP-Link bije głową siłą wifi huawei b315, ponieważ posiada 3 anteny. Moc wifi też jest dla mnie istotna. Są problemy również i na tym routerze u mnie w domu. Rozważyć tą opcję, czy całkowicie darować sobie i brać b315 i ewentualnie spiąć go lanem z tplinkiem i wyłączyć mu antene wifi?
-
witam ciekawa jestem waszych opinii na temat neti. Jak wygląda sprawa jakości usług? awarii itp?? Pytam bo planuję przeprowadzkę z polsatu na netię a tutaj znalazłam takie niepokojące opinie
-
- Mistrz bezprzewodowy
A co Pani chce wiedzieć? Netia jak każda inna firma ma wpadki i niezadowolonych klientów, którzy zapewne prawdę piszą po internetach. Osobiście mam(nie pamiętam ile, pewnie koło 10lat) ADSL na miedzi 10/1
Działa. Ze 2 razy w przeciągu tych 10 lat miałem awarię. Bezprzewodowo mają dostęp przez Play, więc jeśli to ma być bezprzewodowo to proponuję bezpośrednio. O ofertach pęcznieje całe forum. To dobrze że trafiła tu Pani przed wyborem, nie po. Proszę poczytać, bo można mieć całkiem dobry internet prawie za darmo.
Działa. Ze 2 razy w przeciągu tych 10 lat miałem awarię. Bezprzewodowo mają dostęp przez Play, więc jeśli to ma być bezprzewodowo to proponuję bezpośrednio. O ofertach pęcznieje całe forum. To dobrze że trafiła tu Pani przed wyborem, nie po. Proszę poczytać, bo można mieć całkiem dobry internet prawie za darmo.