Lipa z parametrami anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-03, 22:01

Witam,
Z racji tego że wyprowadziłem się poza zasięg lokalnych operatorów jestem zmuszony korzystać z dostawców internetu - czyli LTE.
Wiem że tematów na ten temat było poruszanych już 100000... w miarę możliwość czytam je i analizuję. Jednak "lata świetności" z zakresu komputerów mam już za sobą - a ciągłe i permanentne pytania dzieci kiedy coś zrobię z internetem doprowadzają mnie do szału - oczywiście jeszcze gorsza jest żona ....ale nie o tym miało być.
Na początku popełniłem wszystkie błędy jakie można było popełnić (a nawet więcej). Po "kilku" przygodach stałem się posiadaczem:
(już wiem że badziew):
http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-44 ... Nzc2NzQ%3D
Modem to Huawei B525 z softem producenta. Na chwilę obecną parametry anteny to RSRQ (-)13dB; RSRP (-)97dBm; SINR (+)4dB.
Odległość do najbliższego BTSa Orange 2.13 km.
W oprogramowaniu routera włączyłem wymuszanie 4G oraz wybór operatora na ORANGE.
Pisałem już z obsługą http://www.radio-sklep.pl na temat zmiany okablowania na RF-7 - z tego co napisali to nie należy się spodziewać istotnych zmian (pytanie oczywiście czy ten kabel który kupiłem - jest nim naprawdę).
Prędkości jakie w tej chili uzyskuję to od 0.2 Mb/s do max 20Mb/s.
Lokalizacja to Roszkowo - obok Pruszcz Gdański.
Czy ktoś może pomóc co zrobić żeby ograniczyć kolejne straty ??
Pozdrawiam Rafał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

vdsl2
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2017-12-26, 13:25
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: vdsl2 » 2018-04-04, 08:29

Popraw linka do tej anteny a poza tym Orange ma spore problem z Internetem mobilnym
Huawei B525 :D

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-04, 10:06

Żeby nie wklejać linku pozwoliłem sobie załączyć zrzut ekranu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ml13
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: ml13 » 2018-04-04, 11:58

Odłącz an...to coś, a następnie wymuś po kolei pasma 800/1800/2600, które obsługuje nadajnik na Powstańców Warszawy 30. Potem wymuś agregację za pomocą skryptu, albo aplikacji na androida HManager, która jest na forum. Spróbuj różna kombinację np. 1800+800 / 2600+1800 itd...
Testy najlepiej rób przy oknie od strony nadajnika, albo na dachu jak masz możliwość
Obrazek

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-04, 12:06

"Antena " wystawiona jest już na dachu - ukierunkowana na nadajnik. Poczytaj o tym wymuszaniu pasm i agregacji. A jest sens zmieniać okablowanie ?? Albo antenę ?? Jeśli tak to co dobrego kupić ?? Pozdrawiam

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: robertnik » 2018-04-04, 13:35

Kolega napisał co powinieneś zrobić. Na forum raczej nikt nie zdradza zdolności profetycznych. Będą wyniki, to i podpowiedzi się pojawią.

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-09, 21:11

Witam,
Zrobiłem testy tak jak pisaliście. "Antena" odłączona. Router na balkonie poza barierkami. Dziwi mnie tylko że router łapie dużo dalszy nadajnik na ul. Obrońców Westerplatte zamiast Powstańców Warszawy - czy można w jakiś sposób zmusić router do zmiany nadajnika ?? Czy jeśli w routerze zaznaczę że może korzystać z danych w roamingu to wybierze najlepszy sygnał ??
Dla porównania włożyłem do routera kartę PLAY. Jest lepiej ale czy dużo to nie jestem pewien (teoretycznie nadajnik PLAY jest najbliżej).
Czy coś mam jeszcze zrobić czy może jesteście w stanie pomóc już na tym etapie - co dalej zrobić ??
Pozdrawiam Rutek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-10, 21:15

Widzę że nie bardzo są chętni podnieść rękawicę z tematem.....Z własnych obserwacji wychodzi że najlepiej router działa na paśmie 800+2600MHz. Jaką antenę do tego dobrać??
Patrzyłem za czymś takim:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741030.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 7054_5.htm
Czy takie coś wystarczy czy szukać gdzie indziej ??
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Rafał

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12796
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: matek451 » 2018-04-10, 22:14

Na tym forum użytkownicy polecają szerokopasmowe logarytmiczno-periodyczne anteny ATK-504 z Telkobu, do LTE800-1800-2600. oczywiście dwie sztuki do MIMO2x2.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

st128
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 234
Rejestracja: 2012-03-30, 12:09
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: st128 » 2018-04-12, 07:51

http://allegro.pl/mocna-antena-19dbi-do-gsm-3g-hspa-lte-10m-konektor-i6576975709.htmlJa kupiłem cos takiego i dziala rsrp na 1800 delikatnie lepsze niz na cybertechu na lte800 tez dziala, Ta z telkoba chyba jest identyczna ale drozsza i z lepszym kablem ogolnie te logarytmiczne chinskie anteny sa do siebie bardzo podobne

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-17, 20:05

Chodzi mi właśnie o to żeby nie kupić kolejnego chińczyka - jednego już mam. Czy macie jakieś inne propozycje - czy faktycznie ta ATK-504 robi taką robotę??

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6685
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: dzejk » 2018-04-17, 20:22

Telkob raczej swoich anten też nie robi, tylko importuje z Chin, jak większość konkurencji. Opis działania i test tych anten znajdziesz na forum.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-17, 20:51

dzejk pisze:Telkob raczej swoich anten też nie robi, tylko importuje z Chin, jak większość konkurencji. Opis działania i test tych anten znajdziesz na forum.

A jest jakaś antena którą możesz doradzić ?? bo wychodzi na to że ani cena ani polski sklep nie jest gwarantem dobrej jakości ......

rutek-wat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-03, 20:59

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: rutek-wat » 2018-04-17, 20:56


dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6685
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Lipa z parametrami anteny

Postautor: dzejk » 2018-04-17, 22:10

Sama antena nie jest zła, ale przewód h155, który jest w zestawie, nie nadaje się zbytnio dla pasma 2600 MHz, bo ma za duże tłumienie.
Z atk-504 masz lepszy przewód.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości