[NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Informacje o nowościach dotyczących dostępu do internetu, usług operatorów/ISP związanych z tematyką forum oraz nowościach (sprzęt, oprogramowanie, technologie) dotyczących internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dmgary
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 177
Rejestracja: 2012-03-31, 10:00
Lokalizacja: Kraków

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: dmgary » 2018-12-22, 11:33

Teraz już kończy działanie na 800 MHz i zostaje na 900 MHz.

Ciekawe ile modemów, routerów będących w użyciu, jest niekompatybilnych z LTE 900 MHz (B8) ?
Xperia Z5, Samsung J5 2017, E3131, E5186s-22a+ATK10. Plus, Play, Aero2. Swiatłowód od Multimedia

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22020
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: wojteks » 2018-12-22, 12:45

Nowe w większości mają, stare i tak są stare. Takie czasy nastały, wymiana modemu/routera co 2-3 lata na nowy jak się chce być na bieżąco z dostępnymi pasmami/technologiami.
Skoro Plus wciskał IDU-ODU mające tylko 1800MHz i ludzie to brali to w czym problem z brakiem jakiegoś śmiesznego kawałka pasma w 900MHz.
Wielu osób zupełnie nie interesują pasma/modulacje, one chcą włączyć i zapomnieć byle jakoś (nawet słabo) działało. Zresztą robienie internetu stacjonarnego z mobilnego dostępu to pomyłka nawet jak będą sieci 5G (ich rozwój potrwa i wymagają gigantycznych inwestycji w stacje bazowe).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3306
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: radius » 2018-12-22, 18:22

A komuś agreguje, np. 900 i 1800?
Bo mi na S5neo nie. B3 i B20 normalnie wskakiwało, a tu kilkanaście stacji i nie chce.
I chociaż to też 5 MHz to chodzi znacznie gorzej niż 800.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 750
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: atento » 2018-12-22, 22:03

te 900 plusa to mega proteza :D chyba ma tylko wskazywać znaczek LTE by klientów nagarniać.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3306
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: radius » 2018-12-28, 11:12

Odpowiem sobie sam.
Mój telefon, tj. S5Neo chociaż ma modem kategorii szóstej nie agreguje 900+1800.
A oto dowód z MENU serwisowego:
Obrazek
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 136
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: FF2004 » 2018-12-28, 11:46

900+1800 jest bardzo kłopotliwą agregacją dla wielu urządzeń

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22236
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: [NEWS] Sieć Plus startuje z LTE 900?

Postautor: ja.michal » 2018-12-29, 20:05

Na routerze ZTE MF286 działa agregacja 900+1800 na SIM Aero2 czyli sieci Plusa.


Wróć do „NEWSy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości