Nowy router pod światłowód

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

kamilg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2016-12-30, 19:28

Nowy router pod światłowód

Postautor: kamilg » 2019-02-05, 00:06

Od miesiąca mam światłowód (300/10) w końcu. Aktualnie konfiguracja wygląda tak: światłowód wchodzi do urządzenia Dasan H665, które podpięte jest po kablu do Uplinka WR1200AC.
Ogólnie jest w porządku, prędkości udaje się wycisnąć maksymalne na speedteście, ale wifi często zrywa. Mam w tle włączoną telewizję internetową i po co kilka/kilkanaście minut połączenie się zamyka. Nie jest to problem od telewizji, bo jak jestem połączony po kablu to wszystko działa bez zrywania.
Router był wymieniany już na inny egzemplarz, bo poprzedni okazał się walnięty, ale podejrzewam, że ten router jest po prostu zbyt słaby (czy połączone były dwa urządzenia, czy 10 to zrywa ten sygnał), dlatego rozglądam się za nowym routerem.
Zależy mi na stabilności sygnału, ściany w domu mam dość cienkie, głównie laptopy, które z niego korzystają są na tym samym piętrze.
Czasami jak zjedzie się kilka osób, to urządzeń do obsłużenia może być i 12, więc fajnie by było gdyby przy takiej ilości urządzeń wifi działało stabilnie.
Gdyby udało się zmieścić w 400-500zł byłoby super.
W jednym z wątków natknąłem się na polecanego Totolink A3002RU - opinie ma całkiem w porządku, zastanawia mnie też Asus RT-N18U.
Ale z chęcią przeczytam inne propozycje.

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3243
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: radius » 2019-02-05, 08:55

Jeżeli to mogą być sprzęty używane to albo Asus RT-AC56U: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=18046 albo Netgear R7000: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=17998
Pierwszy ma dwurdzeniowy procesor 800 MHz i 256 MB RAM, ale "tylko"system antenowy 2x2. A drugi wyposażony jest w dwurdzeniowy procesor 1 GHz, 256 MB pamięci i system antenowy 3x3.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

kamilg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2016-12-30, 19:28

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: kamilg » 2019-02-05, 15:27

Używane niestety nie wchodzą w grę, ponieważ chcę wrzucić go w koszty działalności, aczkolwiek ten Asus mieści się w limicie, do tego drugiego mógłbym dopłacić. Przyjrzę się nim i będę dalej drążyć temat, dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3243
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: radius » 2019-02-05, 16:35

Nie podrążysz, bo tego Asusa już dawno nie ma w sprzedaży.
Totolink - budżetowiec taki sam jak i Uplink.
I procek oraz pamięć znacznie mniejsza niż zaproponowane.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

kamilg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2016-12-30, 19:28

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: kamilg » 2019-02-05, 17:10

Ok, w takim razie Totolink odpada, bo zapewne będą z nim podobne cuda jak z Uplinkiem.

Rozumiem, że z nowych urządzeń w cenie do 500zł nic nie ma wartego uwagi?
Asusa udało mi się znaleźć na portalu aukcyjnym, nowego (499zł).
Pytanie w takim razie jakie urządzenie, nowe (zwiększmy budżet do 700 - 900zł skoro nic nowego w cenie 500zł nie ma) mógłbyś polecić?

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3243
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: radius » 2019-02-05, 18:01

I to jest na pewno RT-AC56 nie DSL-AC56?
Łatwiej chyba będzie jeśli Ty coś podeślesz modelami, a ja porównam.
Nie handluję tym, więc nie znam cen.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

kamilg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2016-12-30, 19:28

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: kamilg » 2019-02-05, 20:31

To był ten router: https://allegro.pl/oferta/router-asus-r ... 7673306986

Z routerów, które wpadły mi w oczy to:
- ZyXEL NBG6617
- asus rt-ac1200g+
- TP-Link Archer C8

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3243
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: radius » 2019-02-05, 20:46

ZyXEL NBG6617 - kompletnie nie znam tej marki - czterordzeniowy procesor o taktowaniu 638 MHz i 256 MB RAM. Anteny 2x2 z wykorzystaniem MU-MIMO.
Asus RT-AC1200G+ :https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=20211
TP-LINK Archer C8 - przy tej prędkości od tej firmy raczej trzymałbym się z daleka - dwurdzeniowy 800 MHz (ten sam co w Asus AC56U), 128 MB pamięci RAM, anteny 3x3.

A Asus RT-AC68U z 3x3, procesorem jak w C8 i AC56U oraz 256 MB pamięci? I na niego masz Ausus WRT Merlin, Tomato, DD-WRT.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

kamilg
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2016-12-30, 19:28

Re: Nowy router pod światłowód

Postautor: kamilg » 2019-02-05, 21:39

Początkowo skłaniałem się najbardziej ku AC1200G+, ale jednak w jakimś teście wyczytałem, że osiąga dość wysokie temperatury, a z racji, że będzie działał cały czas, praktycznie bez przerw to może się to okazać problematyczne.
A co sądzisz o FRITZ!Box 4040?
Ostatecznie wybór chyba padnie na AC68U, ale jeszcze ciekawi mnie Twoja opinia o Fritz.


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość