Masz blisko do nadajnika to ok.. niestety ponad 7km z przeszkodami terenowymi (drzewa, wzniesienie kilkunastometrowe ale teoretycznie widzialność w linii prostej wg ukształtowania terenu jest, gorzej ze strefą fresnela) robi swoje i akurat ja zdecydowałem się na druty, bo potrzebowałem dużego wzmocnienia, póki co jest ok..matek451 pisze:MC7010 wisi sobie za oknem i mruga światelkami, od niego z portu 2,8Gb/s kabel Ethernet do zasilacza POE a na dokładkę MF18A. Karta Play ,LTE i agregacja 4 CC CA i na nim 350Mb/s.
Na MC7010 nie miałem dobrej oferty aby to brać pod uwagę, a że CPE Pro2 trafił się za niewielkie pieniądze to przynajmniej naucze się mam nadzieję czegoś na nim. Wiesz... lata na plusie i LTE 900Mhz (nie mówie ze było zawsze źle, 10-15Mb/s DL i 6-8Mb/s też bywało ale ostatnio prawie całę dnie po 2-3Mb/s) to druciarskie 100Mb/s z Playa robi różnicę.
Mam wątpliwości czy MC7010 dałby radę z takiej odległosci lepiej niż mix anten + CPE Pro 2.
N78 i nowe anteny w moim przypadku: z 7km 3.5 Ghz?;) nawet tego nie rozważałem i nie planuję, chyba ze mi play spadnie do 1-2Mb/s na tym co mam kiedyś to będę kombinował co innego, pewnie parabole/offset.. Po drodze moze będzie na moim nadajniku 5G na obecnych częstotliwościach LTE jak to play robi więc 5G CPE Pro 2 to obsłuży., może też dojdzie LTE 2600 (póki co tylko pozwolenie na to jest, ale nie nadają w 2600).