Cześć,
Szukam zamiennika dla swojego routera mikrotika RBSXTR&R11e-LTE6.
Fajnie jakby wspierał DSS (potrzebne mi to?) i przyszłościowo 5G, ale nie wiem jak się mają dostępne chipy do pasm, które będą w Polsce. Najlepiej modem lub router, który można ustawić w bridge/pass-through, nie chcę kolejnego NATa w sieci.
Mam do nadajnika ok 600-700m bez żadnych przeszkód po drodze pod warunkiem, że sygnał zbieram na dachu.
Interesuje mnie T-Mobile, ewentualnie Orange. Wrzucam screen z netmonstera oraz speedtestu dla T-Mobile.
W zasadzie w grę wchodzi tylko rozwiązanie oparte o POE, z innym medium będzie już trochę rzeźby.
Na końcu jeszcze parametry z 2600 odczytywane na mikrotiku, ale nie wiem na ile one prawdziwe.
Zewnętrzny router/modem LTE/5G + POE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Zewnętrzny router/modem LTE/5G + POE
BTS NetWorks Zasadowa , agregacja LTE2600 jako pasmo podstawowe, sygnał OK i do niego jakieś inne pasma, jaki telefon, brak rozwinięcia zakladki Live i sąsiadów. prędkości nie powalaja . Stacja bez pozwolenia na 5G2100 ale to lokalizacja Orange. Najbliższa z 5G2100 pewnie na patriotów.
-
- Użytkownik forum
5G nie jest tu priorytetem, screeny są z S21. Łajza jestem zauważyłem, bo speedtest poleciał na wifi, czyli mikrotik zapięty na B7+B3 na tej stacji, więc nie jest źle biorąc pod uwagę, że to godzina 19 a stacja najsłabiej działa w godz.18-01, ale nie jest przeciążona i nie narzekam na transfery. Na S21, większość dnia to ok 90mbps. Pod tym względem jest OK. Ciągle na tej stacji nie jest źle i nie musze wybierać chyba sprzętu stricte pod nią na ten moment. Poradźcie coś proszę w jaki iść sprzęt.
-
- Guru bezprzewodowy
A co jest powodem zmiany sprzetu? I to ma być nowa oferta T-mobile bez limitu danych dla indywidualnych?
-
- Użytkownik forum
Powodem jest probelm w nowym FW modemu, którego support Mikrotika nie umie rozwiązać, połączenie LTE się zawiesza i działa tylko Tx. Oraz to, ze wspiera to tylko LTE cat.6
Oferta jakiej będę używał, tutaj nie ma znaczenia. (karta SIM operatorska, nie objęta żadną rynkową oferta)
Oferta jakiej będę używał, tutaj nie ma znaczenia. (karta SIM operatorska, nie objęta żadną rynkową oferta)