[Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

Matox
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2007-11-03, 14:35
Lokalizacja: Dolny ?l?sk

[Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Matox » 2008-03-23, 12:21

Witam.

Otóż mam taki problem. Chcąc uruchomić modem comander 2 na ubuntu szukałem na forum różnych porad... I natknąłem się gdzieś, że powinienem zmienić PID urządzenia aby linux go widział. Będąc zielony w tej kwestii oczywiście ślepo zaufałem temu i zmieniłem PID za pomocą programu USBXpress na 6001. Niestety okazało się, że po tym zabiegu nie mogłem zainstalować modemu na windzie :zly: Co gorsza nie mogę teraz przywrócić ustawień modemu do domyślnych, ponieważ ten program już owego modemu nie wykrywa ... Może macie jakąś poradę czy da się jeszcze uratować modem ? Będę wdzięczny :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Matox, łącznie zmieniany 2 razy.

Matox
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2007-11-03, 14:35
Lokalizacja: Dolny ?l?sk

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Matox » 2008-03-24, 18:01

Wiem, że można naprawić problem poprzez ustawienia startowe bądź też zhackowanie modemu... Czy ktoś się orientuje w tych tematach ?

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 348
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Maciek » 2008-03-25, 20:28

Przechodziłem przez to ... i to bardzo gładko :) Po 1. Musisz zmienic PID na EA60
Jeżeli chcesz żeby modem chodził również pod Windowsem... musisz zmienić ustawienia sterownika... Ale teraz niestety podwójnie przez to że zmieniłeś PID na 6001 Dziś akurat mam trochę czasu więc... zrobię te sterowniki dla ciebie :P

Sterowniki! Patrz na załącznik :cwaniak:
Najpierw zainstaluje te z PID'em 6001 - Twój komp wykryje modem.. wtedy zmień PID na EA60 i zainstaluje drugie z dołączonych sterowników... czyli te z PID_EA60 na końcu ;) Pozdro

@edit

Oczywiście zakładam że masz Winzgrooz XP

Oczywiście instalujesz podając ścieżkę do folderu z załącznika... Usunąłem instalator bo za dużo miejsca zajmował :hurra:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dawno mnie tutaj nie było :)

Matox
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2007-11-03, 14:35
Lokalizacja: Dolny ?l?sk

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Matox » 2008-03-25, 23:24

dzięki wielkie :brawa: Właśnie pisze z ubuntu :hurra:

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-03-25, 23:26 ]
Matox czy nie można było inaczej oznajmić swoja radość niż :klnie:
Ostatnio zmieniony 2008-03-25, 23:26 przez Matox, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 348
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Maciek » 2008-03-26, 01:37

Matox Bardzo mnie to cieszy :D ale radość można wyrażać na wiele innych sposobów... na przykład kliknij pomógł :rotfl: Pozdro
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: bob » 2008-03-26, 11:52

Maciek pisze:na przykład kliknij pomógł
a tego z czystej przyzwoitości się niedomagamy. :)

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 348
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Maciek » 2008-03-26, 16:47

bob pisze:
Maciek pisze:na przykład kliknij pomógł
a tego z czystej przyzwoitości się niedomagamy. :)

Na żartach widzę też się nie za bardzo znamy... :szok:
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: bob » 2008-03-26, 16:51

Maciek pisze:Na żartach widzę też się nie za bardzo znamy... :szok:

Nie musimy. :]

Matox
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2007-11-03, 14:35
Lokalizacja: Dolny ?l?sk

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Matox » 2008-03-28, 14:46

Spoko panowie, pewnie że dam pomógł tylko, że tego posta
dzięki wielkie :brawa: Właśnie pisze z ubuntu :hurra:


pisałem późnym wieczorem a następnego dnia musiałem wyjechać :] I sorka, że mnie poniosło ale dzięki Maciek, mam kilka stówek więcej w portfelu :D

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: bob » 2008-03-28, 16:18

Matox pisze:dzięki Maciek, mam kilka stówek więcej w portfelu

To pewnie na punkciku się nie skończy. :hyhy:

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 348
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Maciek » 2008-03-30, 10:53

Heh mialem multum problemów z iplusem... A jak by nie było pomagać sobie trzeba :) Pozdro
Dawno mnie tutaj nie było :)

Tomasz_K
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2008-05-22, 18:26
Lokalizacja: Dzimierz

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Tomasz_K » 2008-05-22, 18:35

Maciek pisze:Przechodziłem przez to ... i to bardzo gładko :) Po 1. Musisz zmienic PID na EA60
Jeżeli chcesz żeby modem chodził również pod Windowsem... musisz zmienić ustawienia sterownika... Ale teraz niestety podwójnie przez to że zmieniłeś PID na 6001 Dziś akurat mam trochę czasu więc... zrobię te sterowniki dla ciebie :P

Sterowniki! Patrz na załącznik :cwaniak:
Najpierw zainstaluje te z PID'em 6001 - Twój komp wykryje modem.. wtedy zmień PID na EA60 i zainstaluje drugie z dołączonych sterowników... czyli te z PID_EA60 na końcu ;) Pozdro

@edit

Oczywiście zakładam że masz Winzgrooz XP

Oczywiście instalujesz podając ścieżkę do folderu z załącznika... Usunąłem instalator bo za dużo miejsca zajmował :hurra:


Witam,
Faktycznie Ubuntu ruszyło (tzn. wykryło modem), ALE mam problem z XP.

Z pewnych powodów ten modem musi pod XP chodzić a po zainstalowaniu podanych sterowników windows widzi go jako urządzenie USB ale nie jako modem.

Dodam że iPlus Manager nie chce pod taką konfiguracją się połączyć, dopiero gdy przywróciłem poprzedni PID to zadziałało.

Awatar użytkownika
bobiko
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2008-07-08, 18:27
Lokalizacja: Września

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: bobiko » 2008-07-08, 18:41

Potwierdzam słowa Tomka.

NIestety ja zmagam się z tym samym problemem i nie mogę jakoś poradzić z tym

Po zmianie PID na EA60, ubuntu wykrywa mi modem na porcie usb0 a za pomocą GlobalUMTS starałem się połączyć z modemem, co oczywiście się nie udało. Zaznaczam, że pin.u nie używam.

Więc do dalej?

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 348
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: Maciek » 2008-07-27, 13:32

Oj widze że dawno nikt nie odpisał, ja niestety nie miałem czasu. To że pod XP wykrywa go tylko jako urządzenie USB to żadna nowość ;) Żeby wykryło go jako modem udajemy się do Panelu Sterowania > Drukarki i inny sprzęt > Opcje telefonu i modemu > Wchodzimy w zakładkę Modemy w niej klikamy Dodaj Wskazujemy ścieżkę do moich sterowników [Z dysku] OK i klikamy [Dalej] ... Pisałem na szybko więc pytania na PW. Pozdrawiam
Dawno mnie tutaj nie było :)

sabayon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2008-09-14, 11:38
Lokalizacja: kielce

Re: [Ubuntu] Problem z comander 2 edge

Postautor: sabayon » 2008-09-14, 16:24

Wydaje mi sie że odpowiednio trafiłem :) Bo chce podłączyc modem Iplus Comander do linux ubuntu ,probowałem programem global3g jednak wystepuje napis "connect script failed"i niby łaczy ale nie działa ,wiec znalazlem cos ze muszę zmienic PID,jednak mam ubuntu od paru dni,i nie znam się tak jeszcze jak inni na Linuxie :( i nie wiem skąd pobrac programik do zmiany PID,w google nie znalazłem działajacej stronki :( z programem USBXpress,ani z opisem CHIPu jak zmienic,jesli ktos wie jak sprawic by necik zadziałał pod Ubuntu z góry dzieki za odp :)


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości