Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Piotrex44
Stały użytkownik forum
Posty: 127
Rejestracja: 2010-06-21, 09:52
Lokalizacja: Rejowiec Fabryczny

Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: Piotrex44 » 2014-10-07, 15:20

witam, wisi już pozwolenie na bts lte play w odległosci 400m lecz niestety mam brak sprzętu pod lte, rozejrzałem sie na alledrogo i w podobnej cenie są te 2 modele w temacie, jaka jest różnica miedzy nimi ktoś wie?? modem będzie pracował 24/na dobe w routerze na gargulcu oczywiście chce go zrobić nie hotlinkiem jesli będa jakies problemy przy wspópracy z routerem.
chętnie poznam wasze opinnie oraz jaka jest różnica bo nie wiem który kupić bo nie zawsze jest tak że jak coś nowsze to lepsze.

zerkajac na dane techniczne to e3272 obsługuje mniej pasm lte oraz w HSDPA ma 21Mb/s
ten nowszy nie obsługuje HSDPA 900mhz ale za to ma wiecej pasm lte oraz HSDPA 42Mb/s
choć te dane są jak dla mnie "wyssane z palca" bo według nich e3272 obsługuje tylko lte 800 i 2600mhz co jest bzdurą.

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 15:47

Podane opisy wskazują na importowane sztuki.W ich przypadku to wszystko jest możliwe.

E3372 jest nowszy, oba mają HSPA+DC(do 42Mb), oba mają HSPA900(do 21Mb), oba mają te same pasma LTE(mowa oczywiście o polskich modemach). Z obu polecam E3372 jest szybszy(sam kupiłem z T-Mobile i w porównaniu z E3272 jest lepiej-testowałem oba więc mam porównanie w identycznych warunkach). Ceny mają zbliżone więc raczej brać nowszy(tu kupiłem i jest to normalny czyli nieHiLink modem http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e-33 ... 00401.html kupiłem nowy z papierami). Generalnie odradzam modemy sprowadzane ze wschodu(niepewna gwarancja a te z polskiej dystrybucji mają ją pewną). Oba mają identyczne możliwości, typ gniazd antenowych(ryzyko istnieje jeśli kupisz importowane, bo mogą mieć inne możliwości ze względu na ograniczenia oprogramowaniem wewnętrznym, a jako "świeżak" możesz mieć problemy przy zmianie tego oprogramowania na takie w, którym będzie wszystko odblokowane.

Generalnie polecam: zakup z polskiej dystrybucji, kupno modemu z oznaczeniem E3372-153 lub E3272-153(ze wskazaniem na E3372).
Ostatnio zmieniony 2014-10-07, 16:13 przez darekka, łącznie zmieniany 2 razy.
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-07, 15:58

A są Hilinkowe e3372 ? I czy mają też zmodowane wersje softów :-) ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

Piotrex44
Stały użytkownik forum
Posty: 127
Rejestracja: 2010-06-21, 09:52
Lokalizacja: Rejowiec Fabryczny

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: Piotrex44 » 2014-10-07, 15:58

dzieki za szybką odpowiedź a co ważne konkretną:)
jeszcze tylko małe pytanko czy ma sim-locka ten z aukcji?
została ostatnia sztuka więc chce go kupić tylko daj info o sim-locku.

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 15:59

Nie ma na 1000%. To pewniak i za grosze z 24msc.GW,bez simlocka( u mnie LTE Play obsługuje).
P.S.ostatni komentarz pod aukcją jest odemnie
Ostatnio zmieniony 2014-10-07, 16:01 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka

Piotrex44
Stały użytkownik forum
Posty: 127
Rejestracja: 2010-06-21, 09:52
Lokalizacja: Rejowiec Fabryczny

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: Piotrex44 » 2014-10-07, 16:01

ok, dzięki.
już zakupiłem:)
pozdrawiam

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 16:03

Pochwal się jak go dostaniesz, jakie osiągi itp.
P.S. będzie biały

[ Dodano: 2014-10-07, 17:09 ]
E3372 są również HiLink(podobnie jak poprzednik mają firmware 22.xx) ale jeszcze nie u nas, modowane WebUi też się pojawia ale jeszcze jest niedopracowane.
darekka

Piotrex44
Stały użytkownik forum
Posty: 127
Rejestracja: 2010-06-21, 09:52
Lokalizacja: Rejowiec Fabryczny

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: Piotrex44 » 2014-10-07, 16:17

dam znac co i jak a to że jestem w małej miescinie co oznacza mało uzytkowników wiec wyniki powinny być dobre bo teraz w godzinach szczytu mam 8-9Mb/s a przeważnie mam 12-13Mb/s modem mam huawei e353 a co mnie drażni w nim to wolno przełacza się z trybu ciemnoniebieski na jasnoniebieski, mam tez huawei e173 i tam działa to expresowo no ale niestety to modem starszy i ma max 7,2Mb/s także zalega w szufladzie.
miłego wieczorku

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 16:38

TopNetInfo i powinno pomóc. U mnie Play LTE daje tak z 5,19km(w tym 2,5km to las) z anteną SorensenMIMO 14,6 na E3372(na E3272 było słabiej) Obrazek

Tu masz http://przeklej.org/file/MVT6aL/Huawei. ... info.ru.7z najnowsze sterowniki dla modemu. Po ich instalacji(przed włożeniem modemu) możesz ale nie musisz korzystać z TopNetInfo aby wymusić np. samo LTE, prawdzić LAC i CID BTSa, określić dokładnie siłe sygnału itp.
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-07, 18:16

Chętnie bym przetestował e3372 czy będą jakieś różnice do e3272 ( ale wydaje mi się że nie bo i jakim cudem :) ? )

Oczywiście mam na myśli moje zastosowania :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 18:40

Tak jak pisałem u mnie z Sorensenem po zmianie modemu z E3272HiLind MOD/E3272 przerobiony na normalny na E3372 normalny modem: spadł ping, wzrósł download i upload oraz ustabilizował się przebieg wykresu pobierania(brak większych wzniesień/spadków).
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-07, 19:00

hmm, a z ilu do ilu tak +- ?

Lepsza prędkość modemu mogła ustabilizować wykresy, ale jak sam pisałeś nie ma jeszcze fajnym zmodowanych softów pod e3372 :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 19:16

Z 25-30/2-4Mb wzrost do 30-35/4-7Mb. Zawsze to jakiś zysk. No i ping nawet 15ms.
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-07, 20:05

Jakie miałeś pingi na e3272 ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-07, 20:36

E3272HiLink 18-30ms
darekka

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: robertnik » 2014-10-07, 20:46

Panowie na takim łaczy i przy takich różnicach nie ma mowy o porównywaniu.
Trzeba było by zlepić je taśmą klejącą, ustawić w pozycji, w której będą miału identyczne parametry i dopiero wówczas dokonac pomiaru, który i tak nie będzie dokładny bo są czynniki na które wpływu nie mamy np jeden pierwszy się zaloguje i qos puści go pierwszego....

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 08:22

Darku

Chyba jednak kupie tego e3372, zobaczymy czy wyniki będą lepsze niż na e3272 :)

Mam tylko prośbę, jakbyś widział jakieś zmodowane softy i działające to daj znać, chętnie wgram :)

Jest modem, jest zabawa :) - to już będę miał trzy, hehe

[ Dodano: 2014-10-08, 13:48 ]
Panowie, zakupiłem dzisiaj tego e3372 :)

Tyle że mam tylko po angielsku webui ( jest z Litewskiej sieci )

Czy można gdzieś pobrać polskie :) ??

Ewentualnie czy można już wgrać jakieś fajne zmodowane :) ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: robertnik » 2014-10-08, 14:27

Tu, tu(widzę mod1), tu(z polskim webui) i pewnie więcej po wpisaniu w google E3372 firmware...

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 14:34

robertnik ,wpisywałem tyle że "ruski" język w oczy koli ;)

Po pierwszych testach czułość modemu jest jakby większa niż modelu e3272 :)

Dwa pierwsze linki znalazłem, tylko nie wiem które pliki mam pobrać ( ehhh, ten język ) a trzeciego nie udało mi się znaleźć, teraz nie wiem czy instalować polski soft czy jednak mod :)

Ps.

Z pierwszego linka, nowszy firmware i webui jest już wgrany w modem

Link z mod1 - link do pobrania nie jest aktywny

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-08, 15:07

Oba pliki poniżej nie są osobiście przezemnie sprawdzone ale jeśli ktoś chce potestować(raczej nie są problemowe).

Modowane WebUi(bez hasła): http://przeklej.org/file/n3ExI1/DLMOD.W ... EE.MOD.exe i najnowszy firmware: http://przeklej.org/file/xR0sk2/E3372s- ... 012LWE.zip

aczkolwiek proponuję najpierw sprawdzić ten firmware: https://3ginfo.ru/e107_files/downloads/ ... info.ru.7z
darekka

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: robertnik » 2014-10-08, 15:30

Żeby pobierać z 4pda.ru musisz być zalogowany. By je tłumaczyć wystarczy otworzyć je w chrome.
By założyć konto na 4pda.ru... trzeba wypełnić działanie z tokena zamiast bezmyślnie go przepisywać ;P
Rejestracje polecam, bo mają tam przydatne różności.

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-08, 15:32

Racja trzeba się zarejestrować.
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 15:36

Obecnie w modemie siedzi:

Software version: 22.286.03.00.17
Web UI version: 16.100.05.00.17

Więc nowsze niż to z ostatniego linka :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-08, 15:39

Ale w linku wcześniej masz E3372Update_22.286.53.01.161, a WebUi jest modowane.
Oczywiście aby nikogo nie bolał brak źródła(wersje oficjalne):
https://3ginfo.ru/page186.html
Ostatnio zmieniony 2014-10-08, 15:51 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1690
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: robertnik » 2014-10-08, 15:41


Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 15:54

Najnowszy soft wgrany :)

Teraz kolej na moda ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-08, 15:55

Pochwal się, bo ja mam wersję "normal" modemu z T-mobile PL (wgrany firmware E3372s-153 21.286.03.01.209) i dumam nad przeróbką na HiLink.
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 16:03

No więc wgrany i mod :)

Zakładka Simtoolkit nie działa ( karta Play )

Układ menu jest podobny do tego z e3272 ( e3276 ) ale trochę się różni :)

Ale działać działa :) - wydaje mi się też że doszło kilka opcji porównując do menu moda 1.4

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 827
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: darekka » 2014-10-08, 16:10

Tak jak pisałem to jeszcze wersja że tak powiem rozwojowa-do E3272 też dopiero 1.4 działa dość fajnie.
Wymuszanie pasma działa bez problemu?
darekka

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6247
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei e3272 a e3372 który wybrac?

Postautor: onken » 2014-10-08, 16:24

Tak, to akurat działa ok

Testuję prędkości, ale wyniki są podobne lub nawet ciut niższe niż na e3272

Tyle że to może być spowodowane godzinami szczytu już :)

RSSI: >=-51dBm
PCI: 440
RSRQ:-4dB
RSRP: -61dBm

RSRP ma tutaj -61dBm czyli lepiej niż na e3272

Na e3272 było około -64 do -65 dBm

W e3372 SINR:12dB ( 9-15 ) wydaje mi się gorzej niż w e3272 ale to może złudzenie

Ping raczej identyczny w jednym i drugim

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości