Lte od T Mobile bez limitu danych

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1085
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: Hermogenes » 2018-07-13, 06:01

Może błędnie interpretujesz wyniki speedtest pokazuje prędkość w Mb/s strony zaś transfer w MB/s i wszystko się zgadza, sprawdź. poz Hermogenes

dt64
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-04-20, 10:56
Lokalizacja: Opolskie

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: dt64 » 2018-07-13, 11:01

maleko pisze:
onken pisze:Muszę wtrącić swoje trzy grosze do blokowania predkosci serwisów
Obawiam się, że cudują więcej z priorytetami.

Dziś wieczorem zauważyłem SKANDALICZNĄ szybkość T-Mobile na www. Speedtest w normie czyli 4-7 Mb/s (upload większy), ale strony wchodzą z szybkością ok. 0,5-1 Mb/s. Wygląda, że strony speedtestów (.pl, .net, Orange) mają najwyższy priorytet, zaś www onet wp interia pogodynka i inne chodzą jak g*. Sprawdziłem więc inne DNS-y i bez zmian. Na pewno to nie wina komputera bo testowałem na 3 łączach. Będę robił dalsze testy w kolejnych dniach, może to chwilowe (a może nie bo od ok. 10 dni zauważyłem problem z obrazkami, z T-Mobile korzystam do celów specjalnych więc 98% czasu spędzam na innych łączach).


Wczoraj wieczorem zauważyłem u mnie podobną rzecz, aczkolwiek trochę inną... Mianowicie... Aplikacja Speedtest.net pokazywała prędkości LTE normalne 19,7 Mb/s down i 19,4 Mb/s up (korzystam z oferty do 20 Mb/s z routerem B525) natomiast prędkość pobierania aktualizacji aplikacji ze sklepu Google Play była skandalicznie niska: 0,01 - 0,1 Mb/s!!! WTF? Powiem jeszcze, że musi to być coś u operatora t-mobile, ale nie wiem czy globalnie czy tylko na BTSie, z którym się łączę bo korzystam też z t-mobile na kartę na telefonie i tam też było to samo!!! Speedtesty normalne a plików multimedialnych (filmy i zdjęcia) komunikator WhatsApp nie potrafił odebrać... Dopiero jak przełączyłem w tryb sieci 3G to wszystko się pobrało. Nie wiem co jest grane...

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-13, 11:39

Czyli wychodzi że mają awarię. Ktoś zgłaszał?
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

dt64
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-04-20, 10:56
Lokalizacja: Opolskie

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: dt64 » 2018-07-13, 13:25

Ja na razie nie zgłaszałem bo problem odkryłem dopiero wczoraj późnym wieczorem. Jak dziś wieczorem wrócę do domu to sprawdzę czy problem nadal istnieje. Jeśli tak będzie to to zgłoszę. Gdzie to zgłaszać, na BOK? Kurcze i pomyśleć, że wcześniej wszystko ładnie chodziło... Pobieranie aktualizacji aplikacji z Google Play na tablecie leciało z prędkością ok. 2 MB/s a z przesyłaniem plików w WhatsAppie też nie było żadnych problemów. Właśnie z tego powodu pożegnałem się z Orange i ich neostradą. W godzinach szczytu 20-22 działała z prędkością 0,1-0,5 Mb/s pomimo, że przecież w umowie gwarantowali minimum 0,9 Mb/s. T-mobile testowałem na kartę od września zeszłego roku i żadnych problemów nie było dlatego wziąłem no limit. A teraz taka niemiła niespodzianka... :facepalm:

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-13, 13:35

Jeśli prędkości masz ok to mają znowu coś skopane. W ostatnich dniach jest więcej takich zgłoszeń czyli pewnie kolejna awaria.Zgłaszaj do BOK.
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3861
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: onken » 2018-07-13, 15:56

Panowie, dzisiaj strasznie przymula mi net od T-Mobile, wczytywanie obrazków trwa wieczność....

Ktoś tak ma ?

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-13, 16:34

A co ze speedtestami? Prędkości ok czy słabe? Robiłeś restart urządzenia?
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

gregmar
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-12-22, 08:19

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: gregmar » 2018-07-13, 20:07

O 16 byłem dziś w domu i nie zauważyłem spadków w TM.

Przmus
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2012-06-02, 03:43
Lokalizacja: Polska

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: Przmus » 2018-07-14, 14:48

U mnie mało obciążone nadajniki i nie ma spadków prędkości (160/30).

Ale muszę przyznać, że niekiedy można zaobserwować wolniejsze wczytywanie się obrazków, tak że np. jest strona ze zdjęciami i widać jak wczytują się od góry do dołu. Normalnie przy maksymalnej prędkości byłoby to niezauważalne.
Może to być też indywidualny problem z routingiem do danych stron. Pobierz sobie na przykład program WinMTR (na Windowsa), wpisz domenę na której znajduje się przykładowy obrazek i zobacz czy nie ma jakiejś większej utraty pakietów.

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-14, 15:00

Ostatnio właśnie więcej takich zgłoszeń jest więc ja myślę że mają jakiś problem z tym.
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3861
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: onken » 2018-07-14, 15:17

Ale co mi to da ???

I tak mnie oleją.

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-14, 16:07

Im więcej będzie zgłoszeń tym lepiej. Ja nie wiem co za podejście. Po co zgłaszać jak co mi to da. To tak jak z wyborami po co iść i tak nic nie zmienię a później narzekanie. BTW skoro ci to nic nie da to co ci da wypisywanie tego tutaj? Bo bardzo nie wiem
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

maleko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2017-11-03, 14:09

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: maleko » 2018-07-15, 12:05

piotrzet pisze:BTW skoro ci to nic nie da to co ci da wypisywanie tego tutaj? Bo bardzo nie wiem
Pewnie czytają te tematy, bo skąd by wiedzieli, że bez limitu jest tak potrzebne? Gdy to potrzebne garstce (a 95% lepsze prędkości).

A co do AWARII to wygląda, że usunięta. W czwartek była tragedia, w piątek lepiej (ale zauważyłem spadek uploadu na 0,1 Mb/s bez zmiany parametrów, dotychczas mój najgorszy upload u wszystkich operatorów to 6 Mb/s). W sobotę sprawdzałem dopiero od około 18:00 i już problemu nie było, dzisiaj też nie, szybkość wczytywania stron zgodna z tą na speedtest.

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: piotrzet » 2018-07-15, 12:35

Nawet jeśli to różnica jest taka że bez danych o lokalizacji i numeru nie są wstanie nic zrobić. Bo widać że kolejny raz awaria miała miejsce na niektórych kartach sim a nie zależała od konkretnej lokalizacji. Więc czy to napisał czy nie to i tak nic nie dało i tak
[img]http://www.speedtest.net/result/a/4480192008.png[/img]

amstat
Stały użytkownik forum
Posty: 113
Rejestracja: 2016-11-06, 18:56

Re: Lte od T Mobile bez limitu danych

Postautor: amstat » 2018-07-15, 22:07

To nie jest internet bez limitu bo tną ile wlezie jest limit prędkości do no właśnie do 20 czy 60 ale od ilu oni nie piszą czyli równie dobrze może być od 0 do 0.1.


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: onken, wacek22111 i 11 gości