ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

fatum1
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: ZTE MF286

Postautor: fatum1 » 2018-05-14, 09:30

Pinks pisze:Ta dystrybucja z Orange to widać wielka porażka... kiedy przedłużałem konsultant zdziwił się bardzo że go chciałem i polecał inne, cóż zapasowy router mam więc będę odsyłał do upadłego :D

Ponad rok posiadam, użytkuje na zmianę z innymi nie tylko z kartą Orange ( obecnie to soft B09 ) i kompletnie żadnych problemów. Kawy nie robi ale swoje zadania spełnia należycie.

PNKO
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-04-11, 08:59

Re: ZTE MF286

Postautor: PNKO » 2018-05-18, 08:24

websitek pisze:Ja mam trochę pytanie z innej beczki. T-mobile sprzedaje ten router bez baterii, czy ktoś orientuje się gdzie można dokupić baterię do tego routera ?


Trochę późno, ale może jeszcze potrzebujesz.
Do routera pasują baterie:
    LI3730T42P3h6544A2
    Li3717T42P3h654458

Jedna z nich to akumulator ze starego routera MF63 występuje w pojemnościach 1500 oraz 1700 mAh - on ma odpowiednią szerokość, drugi to akumulator od routera ZTE MF96, który występuje w dwóch pojemnościach 3000mAh oraz 3400 mAh.
Router działa również na akumulatorach od ZTE MF60, MF65M oraz MF65+ - z tym, że są one mniejsze i wypadają z obudowy - także trzeba coś podkładać (np. papier).

Pozdrawiam

Sunchez
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-19, 09:53

Re: ZTE MF286

Postautor: Sunchez » 2018-05-20, 11:56

Witam

Na wstępie napiszę, że prześledziłem cały wątek o MF 286 na tym forum (50 stron na dzień dzisiejszy).
Posiadam ZTE MF 286 z Orange z oprogramowaniem w wersji: CR_ENEEUMF286V1.0.0B09 karta SIM LTE z Orange.
Moja lokalizacja: GPS: 54.492125 18.546991 ⇔ 54º29'31.65'' N 18º32'49.17'' E - II piętro szeregowca.
Dookoła domu co najmniej 4 stacje bazowe w odległości nie większej niż 500 metrów. Z okna widzę co najmniej jedną z nich bez żadnych przeszkód terenowych , domów, drzew po drodze.

Wcześniej miałem ZTE MF28D postanowiłem sobie polepszyć i kupiłem Huawei B315 bez szału (trafił na parter z inna kartą SIM).
Poczytałem i kupiłem ZTE MF286 wiadomo CAT-6 (300 Mbps), agregacja itd.

Mój problem to DL jaki uzyskuję.
Najwięcej co udało mi się uzyskać to 35 Mbps przy czym zazwyczaj jest 15-25 Mbps.
Ping przyzwoity 15-25 do serwera Orange. W BF4 w praktyce 45-65 da się grać.

Kombinowałem z różnymi ustawieniami rutera w pokoju i poza nim. Kombinowałem z ustawieniami w oprogramowaniu. Ale tylko :mur:
1. Najlepiej działa z zaznaczonymi pasmami 2600 MHz + 800 MHz i profil IPv4 - wówczas łączy się ze stacja bazowa o nr 87173410
Program "ZTE MF286 Info" V.0.6.161 rejestruje taki e parametry średnie dla tak zestawionej kombinacji pasm: RSSI 76,6 dBm; SNR 11,2 dB; RSRP -105,9 dBm

2. Nieco słabiej działa dla ustawień 2600 MHz + 1800 MHz - wówczas łączy się z tą samą stacją bazową o nr 87173410

3. DL jest najniższy w kombinacji 1800 MHz + 800 MHz ale ma najwyższe wartości upload'u do 25-30 Mbps - wówczas pokazuje połączenie ze stacją bazową o nr 35973633
Program "ZTE MF286 Info" V.0.6.161 rejestruje taki e parametry średnie dla tak zestawionej kombinacji pasm: RSSI 51 dBm; SNR -11,9 dB; RSRP -96,5 dBm

W tym miejscu proszę o pomoc w sposobie identyfikacji, z która się ma do czynienia stacją (identyfikacji po ww. numerach) ?
Niestety nie znalazłem w sieci jak to zrobić :/ :(
Na 36 str wątku ktoś już prosił o to ale nie dostał odpowiedzi (poniżej).
HariMata pisze:Jak po wyświetlanym numerze stacji dość, który to konkretnie BTS? Jestem w Orange.


Pytam bo zastanawia mnie z czego wynika niski DL w Gdyni :? . Czy to obciążenie lokalne stacji powoduje ? Czy za słaby sygnał jaki dociera do mojego MF 286 ?
Widzę na forum, że użytkownik matek451 :papa: dobrze "orientuje się" w stacjach bazowych sieci Orange :ok:
Zastanawiam się nad ruterem z modemem CAT-12 agregacja 3 pasm tylko czy warto ? Czy stacje bazowe, które "widać" z mojego pokoju maja opcję agregacji trzech i jakich trzech ?
Ostatnio zmieniony 2018-05-20, 12:52 przez Sunchez, łącznie zmieniany 1 raz.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10309
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2018-05-20, 12:42

Pierwszy BTWS to Stryjska 13, na nim potwierdzone LTE2600 Orange i LTE1800NetWorks. Drugi to Karczewska 20, tu potwierdzone LTE1800. Wymuś tylko samo LTE800 i sprawdź CID, trzeba sprawdzić na którym z BTS-ów działa to pasmo. DL<UL to dowód przeciążenia na BTS-ie. Kolejna istotna sprawa to czy na tych BTS-ach NetWorks działa MIMO4x4 i modulacja QAM256 ( na wyższych pasmach LTE) bo ma ona znaczenie na przyrost DL. W zależności od tych wszystkich danych dobiera się router, czy B618 z MIMO4x4 , QAM256 i agregacją 2 pasm LTE czy B715 z agregacją 3 pasm LTE , bez MIMO4x4. Ewentualnie MiFi od Huawei z LTE16 kat. czyli E5788 czy Netgear M1
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Sunchez
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-19, 09:53

Re: ZTE MF286

Postautor: Sunchez » 2018-05-20, 13:05

matek451 dzięki za szybką odpowiedź.

Wymusiłem pasmo LTE 800 MHz łączy się z stacją bazową o nr 35973633.
DL i UL tragicznie niskie około 1/2 Mbps. Program "ZTE MF286 Info" V.0.6.161 rejestruje takie parametry średnie dla tej stacji i tego pasma: RSSI 77,3 dBm; SNR -6,1 dB; RSRP -111,7 dBm
Zaktualizowałem też pierwszy post o dane z programu dla kombinacji LTE 1800 i 800.

Wydaje mi się że na tej pierwszej stacji gdzie jest LTE 2600 MHz (Stryjska 13) nie ma LTE 800 MHz dla Orange :(
Z wymuszoną tylko 2600 MHz działa tak samo szybko jak z wymuszonymi 2600 i 800 MHz.

Mam jeszcze modem LTE CAT-18 (chyba) w Xperii XZ Premium ale nie wiem jak identyfikować stacje bazowe i jak wymuszać pasma w niej.
Program Cell Info Lite pokazuje jakieś inne nr, np teraz widzę: LTE Orange - Maszt obsługujący TAC-ECI 54025-35973890 (RSRP-90dBm, RSSNR-10 dB, RSRQ -12 dB) eNB-LCID:140523-2, PCI:46 NID:15-1 i efekt z Speed Test Net: DL-6 Mbps a UL-5 Mbps

Jak ty identyfikujesz te stacje po numerze ? :cfaniak:

Czy tego Netgear'a M1 można używać na kablu zasilającym z podpiętą RJ-ką do PC ta na stałe ?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10309
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2018-05-20, 13:50

Na telefonie LTe1800 NetWorks z BTS-a przy Cylkowskiego, brak na nim LTE2600. LTE800 raczej z Karczewskiej. Wydaje się że BTS na Stryjskiej z LTE2600 i LTE800 jest optymalny. Identyfikacja po CID, który mozna zamienić na eNB i sprawdzić w pozwoleniach UKE. M1 ma złacze RJ45.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Sunchez
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-19, 09:53

Re: ZTE MF286

Postautor: Sunchez » 2018-05-20, 14:12

Czyli najprawdopodobniej nie mam w tej chwili w swoim najbliższym otoczeniu stacji bazowej, która miałaby trzy pasma LTE z grupy 2600, 2100, 1800 i 800 MHz do agregacji. Wychodzi, że jest problem z 2 pasmami nieprzeciążonymi. Stacja bazowa przy Karczewskiej 20 "ledwo zipie" na 1800 MHz.
Czy coś źle rozumiem ?

Da się coś polepszyć z odbiorem z tej stacji na ul. Stryjskiej 13 ? 2600 Orange i 1800 NetWorkS'a ?
Można te pasma agregować albo jakoś inaczej usprawnić DL ? Czy trzeba czekać na rozbudowę sieci ?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10309
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2018-05-20, 14:58

Z BTS-a na Stryjskiej masz agregację LTE2600+1800 , jako pasmo podstawowe LTE2600. Parametry sygnału na nim ogólnie słabe, RSRP na poziomie -106dBm kiepski. Na LTE1800 pewnie kilka dBm więcej ale też słabo. Trzeba by sprawdzić pod tym BTS-em na twoim kierunku jak działa agregacja na Xperii i sprawdzić prędkości w szczycie internetowym. Pokaże to jak działa ta agregacja przy optymalnym sygnale i czy warto inwestować w antenę zew.. Zajrzyj i popytaj na http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... tart=19680 bo to strefa NSN i z agregacją bywa różnie. No i jeszcze MF286 i ta dziwna kombinacja z antenami zewnętrznymi na nim. Od tego zależą dalsze kroki w postaci anteny na 1800-2600 do MF286.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Sunchez
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-19, 09:53

Re: ZTE MF286

Postautor: Sunchez » 2018-05-20, 16:33

Dzięki wielkie za poświęcony czas


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: fatum1 i 4 gości