Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2852
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radius » 2018-01-30, 09:21

"W przypadku stacji 3-sektorowych:
Sektory 10,20,30 to LTE1800
Sektory 40,50,60 to LTE2100

W przypadku stacji 4-sektorowych:
Sektory 10,20,30,40 to LTE1800
Sektory 50,60,70,80 to LTE2100"

"Teraz jest tak:

10, 20, 30 lub 40 LTE1800
40, 50, 60 lub 70 LTE2100
12, 22, 32 lub 42 LTE800
13, 23, 33 lub 43 LTE2600 "

Źródło:

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=857197#p857197

A na stacjach gdzie nie było, a dodają LTE2100 jest w ten sposób: 11-41 zamiast 40-70.

dominik_fil
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2015-07-28, 10:18
Lokalizacja: Sokołów

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: dominik_fil » 2018-01-31, 18:49

Kupiłem już B715, dziś przyszła antena Cybertech http://www.cybertech.com.pl/p173,antena ... 00mhz.html
W połowie miesiąca będę ją instalował, czy są jakieś instrukcje jak należy ustawić antenę?

Mam laptopa z Win Vista. Mam też Huawei E5377Ts-32 i odpalając LTEWatch oraz E5186 Toolbox_latest v0.9 mogłem zmieniać mu pasmo.

Pod B715 niestety nie mogę nic zmieniać. Toolbox wyświetla WRONG SESSION TOKEN.
A LTEWatch wyświetla nazwę urządzenia, IMEI i Firmware, ale nic poza tym.

Jest może jakiś inny program.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2852
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: radius » 2018-01-31, 19:14


dzejk
** Moderator **
Posty: 5943
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: dzejk » 2018-01-31, 21:05

Może masz stare wydanie ltewatch, sprawdź najnowsze http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5 / Orange free
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: robertnik » 2018-01-31, 22:16

Hmmm to zła antena. Na 1800, 2100 i 2600, a takiej kombinacji ten ruter nie obsługuje.

Obrazek

DJ82
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2017-10-11, 17:38

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: DJ82 » 2018-03-21, 21:11

Do tych co mają problemy z prędkościami po LAN:

2x reklamacja w CDTI - (raz zmiana softu - niby, drugi raz wszystko niby OK)

Oddałem 3 raz do serwisu ale do CCS - po 2 tygodniach przysłano mi nową sztukę - wszystko działa prawidłowo. Więc do tych co pisali o sterownikach itd - nie opowiadajcie bzdur jak technicy z CDTI...

gustdelf
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-03-22, 16:34

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: gustdelf » 2018-03-23, 12:49

Mam mozliwosc nabycia tego routera z Lotewskiej dystrybucji, czy ktos juz mial z takim do czynienia i czy dostepne na forum skrypty i oprogramowanie bedzie dzialalo z lotewska wersja?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: robertnik » 2018-03-23, 22:09

Powinno.

gustdelf
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-03-22, 16:34

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: gustdelf » 2018-03-28, 20:51

Doszedł do mnie b715 z Łotewskiej dystrybucji, jestem po wstępnych testach jeszcze w UK, za bardzo nie poszalałem bo mam lebare i jedyne co łapie to 3g. Co mogę potwierdzić to to, że działają skrypty wymuszające pracę na wybranych częstotliwościach, funkcjonalność voLTE nie jest dezaktywowana, chwalą się tym na pudełku. Nie ma problemu z prędkością po LAN. Prawdziwe testy za miesiąc w Polsce, jeśli jesteście zainteresowani zrecenzowaniem tej wersji dajcie znać, co sprawdzić.

gustdelf
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-03-22, 16:34

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: gustdelf » 2018-05-02, 22:42

Zna ktoś może rosyjski lepiej niż ja i powie mi jak zmienić firmware w tym routerze? Na necie są dostepne general firmware a ja mam wgraną lotewska wersje oprogramowania. Sam router chodzi ok najbliższy maszt to plus/aero, router postawiony na oknie na wykupionym pakiecie areo wyciaga ponad 80mb/s, lotewska wersja ma jedna wade z jakiegos powodu urzadzenia android podlaczone do routera sa lokalizowane w Jełgawie na Łotwie nie mogę nic z tym zrobić, stąd chęć zmiany firmware, rowniez tak na wszelki wypadek dla bezpieczenstwa.

amstat
Stały użytkownik forum
Posty: 98
Rejestracja: 2016-11-06, 18:56

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: amstat » 2018-06-11, 14:53

Posiadam wersje oprogramowania:11.192.01.00.264. Jest jakaś nowsza wersja?
Na jednej ze stron znalazłem taki plik bin jako aktualizacje ( B715-23c_UPDATE_11.192.03.00.00 ) wg instrukcji to niby najnowszy nie brandowany soft do B715 ,
2017-6-29
7.0
FW: 11.192.03.00.00
WebUI: 21.100.26.00.03
The 7th Version
Swx332433

»»na razie«« wole nie instalowac bo nie wiem czy nie uwale routera

fatum1
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-06-11, 15:57

Najnowszy bez brandu to 195.03.01.965. Poprzez instalacje nie da się jak to piszesz uwalić w jaki sposób byś nie kombinował, nawet jeżeli coś się nie uda to robisz "igłę" i aż do skutku.

trance
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-20, 10:54

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: trance » 2018-06-12, 19:39

Dziś router znalazł aktualizację firmware (brandowany Play) 11.195.03.01.264 webUI 21.100.39.00.03. Jak wygląda u Was zakładka DHCP po aktualizacji?

fatum1
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fatum1 » 2018-06-12, 20:34

Z ciekawości wgrałem. Zakładka wygląda tak jak zawsze.

trance
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-20, 10:54

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: trance » 2018-06-12, 21:34

Pod koniec kwietnia była podobna aktualizacja dla B525 i w zakładce DHCP pojawiła się możliwość przypisania stałego ip dla max. 8 czy 10 hostów (dokładnie nie pamiętam). W aktualizacji dla B715 tego nie ma, więc pomyślałem, że może coś się źle wgrało. Widocznie to pominięto.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości