Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: grzesiek1242 » 2018-06-13, 16:54

Zainstalowałem dzisiaj aktualizacje do routera i nie ma już żadnych problemów z niskimi prędkościami po lanie.

Bieżąca wersja
Wersja oprogramowania modemu: 11.195.03.01.264
Wersja interfejsu www: 21.100.39.00.03

amstat
Stały użytkownik forum
Posty: 98
Rejestracja: 2016-11-06, 18:56

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: amstat » 2018-06-13, 18:23

Po lanie zawsze są największe prędkości jeśli masz jedno gigowe wejście w kompie i żadne wifi nie dorówna lanowi.

oskarosi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2011-01-04, 12:20
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: oskarosi » 2018-06-20, 21:02

Cześć
Nabyłem ten router, fajnie działają na nim agregacje dla Plusa :) podłączyłem dysk 250 gb w NTFS i uruchomiłem serwer samba, włączyłem też DLNA i w polu Sieć nic się nie pojawia. Dysk jest wykrywany przez router bo jak wchodzę dodać użytkownika i nadać mu uprawnienia to jest podgląd dysku i wybór folderów. W czym może być problem? Zrobiłem jednego użytkownika z dostepem do katalogu głównego dysku ale to i tak nie poskutkowało pojawieniem się dysku sieciowego.

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3463
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-06-23, 09:09

Panowie

Ktoś wie czy B715 obsługuje QAM-256 ?? I jakie MIMO posiada ?

Mam u siebie ( E5186, B618 ) i na dniach będe miał B715

T-mobile robi u mnie agregację 800 + 1800 + 2600 - ile osiągnę na B715 ? ( w teorii choćby )

W czym lepszy jest B715 od poprzedników które mam :) ??

lukjod
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2017-07-01, 09:45

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: lukjod » 2018-06-23, 09:27

tak b 715 obsluguje te czestotliwosci
ja w orange czyli te same sieci uzyskuje na 800 1800 i 2600 okolo 100 Mbs w zaleznosci od pory dnia na 5186 1800 i 2600 mialem kolo 80 Mbs srednio

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10417
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: matek451 » 2018-06-23, 09:53

Nie obsługuje QAM256 , to dopiero od 11 kategorii. Specyfikacja https://www.4gltemall.com/huawei-b715-l ... outer.html
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3463
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2018-06-23, 10:24

Hmm,

Ale podobno b618 obsługuje, on ma cat11 ??

To może się okazać że na b618 będzie lepiej ??

Chyba nie...

lukjod
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2017-07-01, 09:45

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: lukjod » 2018-06-23, 14:48

W mojej lokacji b618 chodził gorzej od e5186 przy połączonych zew antenach cybertech na Orange 1800 i 2600 rok temu więc szybko go sprzedałem teraz mam b715 i jest o 10-15% szybciej niż na e5186

seba84_2005
Stały użytkownik forum
Posty: 73
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: seba84_2005 » 2018-06-24, 22:10

Zależy od nadajnika u mnie w sieci play b715 wyciąga nawet 190Mbps. Jak na sieć play nie mam co narzekać.
Huawei B715 + Cybertech LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz :ok:

Gamesiarz
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-04-30, 20:16

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Gamesiarz » 2018-06-25, 08:44

A czy ten b715 z brandem play jest jakoś okrojony w stosunku do tego z wolnej dystrybucji jeśli chodzi o modulacje i cat?

seba84_2005
Stały użytkownik forum
Posty: 73
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: seba84_2005 » 2018-06-25, 11:54

Nie jest.
Huawei B715 + Cybertech LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz :ok:

trance
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-20, 10:54

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: trance » 2018-06-25, 12:25

Czym najlepiej wymusić pasmo dla B715 tak, żeby niczego nie uszkodzić (soft: 11.195.03.01.264 brand Play)? Jest jakieś narzędzie bezpośrednio od Huawei'a?

Gamesiarz
Użytkownik forum
Posty: 24
Rejestracja: 2018-04-30, 20:16

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Gamesiarz » 2018-06-25, 13:13

seba84_2005 pisze:Nie jest.

To czym dokładnie się różni od tego bez loga play? Ma jakieś poobcinane funkcje? Czy wiadomo czy T-mobile planuje wprowadzić coś lepszego od b525 do oferty max?

piotrzet
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 419
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: piotrzet » 2018-06-25, 13:15

tmobile raczej nie chociaż powinni bo teraz po modernizacji częsć stacji ma 1800+2100 a jak wiadomo ani B525 ani B529 tego nie agregują.
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości