Standardy dotyczące budowy sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Standardy dotyczące budowy sieci
Witam,
może to nie koniecznie nadaje się do tego tematu, jak też nawet do forum, ale mam pytanie odnośnie wytycznych, jakie należy uwzględnić przy budowie sieci teleinformatycznej.
Chodzi mi tu głównie o wytyczne, kiedy należy stosować LAN, a kiedy WLAN i w jakich urządzeniach?
Gdzie można poczytać o tym, czy jest jakieś opracowanie nt. temat, które mówi o zagrożeniach np. w wyniku stosowania urządzeń WLAN?
Jaka jest przewaga połączenia kablowego nad radiowym (oczywiście wiem jaka, ale gdzie można o tym poczytać, czy jest jakieś rozporządzenie nt. temat)?
Dodam, że chodzi o to, iż w pewnej instytucji publicznej jest zagorzały zwolennik WLAN i kupuje wszystko co może (komputery, drukarki, projektory itp.) oraz łączy je z siecią drogą radiową.
Nie bardzo można mu wytłumaczyć, że ciężko tym zarządzać itp. nie mówiąc już zasadach bezpieczeństwa i problemach z jakością połączenia stąd powyższe pytanie.
może to nie koniecznie nadaje się do tego tematu, jak też nawet do forum, ale mam pytanie odnośnie wytycznych, jakie należy uwzględnić przy budowie sieci teleinformatycznej.
Chodzi mi tu głównie o wytyczne, kiedy należy stosować LAN, a kiedy WLAN i w jakich urządzeniach?
Gdzie można poczytać o tym, czy jest jakieś opracowanie nt. temat, które mówi o zagrożeniach np. w wyniku stosowania urządzeń WLAN?
Jaka jest przewaga połączenia kablowego nad radiowym (oczywiście wiem jaka, ale gdzie można o tym poczytać, czy jest jakieś rozporządzenie nt. temat)?
Dodam, że chodzi o to, iż w pewnej instytucji publicznej jest zagorzały zwolennik WLAN i kupuje wszystko co może (komputery, drukarki, projektory itp.) oraz łączy je z siecią drogą radiową.
Nie bardzo można mu wytłumaczyć, że ciężko tym zarządzać itp. nie mówiąc już zasadach bezpieczeństwa i problemach z jakością połączenia stąd powyższe pytanie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Standardy dotyczące budowy sieci
N.p.:
Tytuł: Sieci komputerowe. Kompedium
Autor: Krysiak Karol
Data premiery: 2013-05-21
Indeks: 13994785
Przejdz sie do dowolnej ksiegarni lub biblioteki i poszukaj - sa setki wydan.
Tytuł: Sieci komputerowe. Kompedium
Autor: Krysiak Karol
Data premiery: 2013-05-21
Indeks: 13994785
Przejdz sie do dowolnej ksiegarni lub biblioteki i poszukaj - sa setki wydan.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie przekonasz go żadnymi opracowaniami, ma publiczną kasę do wydania to ją wydaje przecież nikt go z tego nie rozliczy. Ale powinny być gdzieś wytyczne budowy siecigorus1 pisze:iż w pewnej instytucji publicznej jest zagorzały zwolennik WLAN i kupuje wszystko co może (komputery, drukarki, projektory itp.) oraz łączy je z siecią drogą radiową.
Tu link do dokumentu o budowie sieci w instytucji publicznej, może trochę przesadzony ale powołuje się na konkretne normy.gorus1 pisze:Nie bardzo można mu wytłumaczyć, że ciężko tym zarządzać itp. nie mówiąc już zasadach bezpieczeństwa i problemach z jakością połączenia stąd powyższe pytanie.
Kod: Zaznacz cały
http://siedlce.so.gov.pl/download/30/1957/zalacznik_nr_14__wytyczne_lan.pdf
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Link super, prawie o to chodziło, jednak w tekście ani słowa o połączeniu bezprzewodowym...
Link super, prawie o to chodziło, jednak w tekście ani słowa o połączeniu bezprzewodowym...
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, bezpiecznych sieci nie buduje się po WiFi więc trudno jakiekolwiek wytyczne znaleźć. Sieć WiFi pewnie należałoby zbudować na takim sprzęcie
Co nie zmienia faktu że wszystkie urządzenia poza smartfonami/tabletami/laptopami gości powinny być po kablu a sieć tak skonfigurowana żeby nie miały dostępu do zasobów wewnętrznych sieci (nawet powinna być tam inna adresacja IP).
Kod: Zaznacz cały
https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap/
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest chyba najwazniejsza wypowiedz w tym watku.wojteks pisze:No cóż, bezpiecznych sieci nie buduje się po WiFi ...
WiFi to tylko usuniecie problemu ciagniecia kabli.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki Panowie,
posłużyłem się tym tematem w rozmowie żeby przedstawić pogląd pewnym osobom
posłużyłem się tym tematem w rozmowie żeby przedstawić pogląd pewnym osobom
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo wartościowy wątek