MF980 Kilka pytań

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: fatum1 » 2018-05-16, 19:00

Z anten nie korzystam, w MF980 ustawiłem 800+2100+2600 i transfery rewelacja. Od kilku h męczę się z tym B715 i jest to masakra. Agregacje tylko na 800 + 1800 pokazuje, transfery już o połowę słabsze a aktualnie Barca na Eleven tak śnieży, że wyłączyłem to cudo w cholerę. MF980 tylko po włączeniu 1800 interferował z tunerem SAT.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10500
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: krystianb » 2018-05-16, 23:21

fatum1 pisze: No ale 2.4 i 5 działają równocześnie a jest mi to niezbędne. Sam teraz nie wiem czy sprzedawać ZTE czy jednak zostawić do zadań specjalnych i cięższych rzeczy do ściągania.

Zawsze możesz kupić urządzenie pełniące rolę AP na 5GHz albo i obu częstotliwościach i podłączyć kablem do routera. Co prawda zużycie prądu trochę wyższe, ale możliwości znacznie większe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: fatum1 » 2018-05-17, 05:04

Myślę nad różnymi rozwiązaniami. Nie wiem czy ktoś próbował za pomocą przejściówki usb 3.0 - rj45 robić bridge z tych urządzeń. Widzę, że B715 jest już do debrandowania gotowy metodą igły tylko czy inny firmware coś daje ? Pozbywam się gwarancji w tym momencie rozkręcając urządzenie.
Czort mnie pokusił z tym Huawei ( a może dobra cena ), mogłem kupić jakiegoś Asusa z usb 3.0 i możliwością oddania no i tak podejść do tematu.

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: FF2004 » 2018-05-17, 07:51

USB w MF980 jest tylko pasywne, bez OTG. Nic nie podłączysz do niego.

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 211
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: fatum1 » 2018-05-17, 09:50

W takim razie pozostaje zmiana na firmware na 715, może pomoże. Sorry, że w tym wątku ale czy ktoś już próbował wersje open czy z 4pda na tym routerze ?

ibanez
Stały użytkownik forum
Posty: 75
Rejestracja: 2006-10-21, 06:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: ibanez » 2018-05-28, 11:49

Mam pytanie co do tego modemu: czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić, które pasma są aktualnie wykorzystywane w połączeniu?

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: FF2004 » 2018-05-28, 14:16

Nie ma takiej opcji w tej chwili (albo ja nie znalazłem), ale skoro ostatnio dodają nowe funkcje w aktualizacjach, to pewnie jakby ich pomęczyć, to może i taka opcja się pojawi.

ibanez
Stały użytkownik forum
Posty: 75
Rejestracja: 2006-10-21, 06:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: ibanez » 2018-05-30, 12:23

A w ogóle jaka jest opinia o tym modemie, OK jest?

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: FF2004 » 2018-05-30, 13:18

Leży rzucone gdzieś za biurkiem i swoje robi. W ogóle się nim nie interesowałem.

ibanez
Stały użytkownik forum
Posty: 75
Rejestracja: 2006-10-21, 06:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: ibanez » 2018-05-31, 19:41

Czyli można wywnioskować, że urządzenie i firmware działa stabilnie? :)

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: FF2004 » 2018-06-01, 08:02

chyba tak, bo przez 3 miesiące nawet na niego nie spojrzałem

st128
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 195
Rejestracja: 2012-03-30, 12:09
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: st128 » 2018-06-01, 09:32

@ibanez, Moj mf980 jest z playa i ma moliwosc wyboru pasm do agregacji z poziomu "zwyklego softu" -nic nie trzeba instalowac czy wybrana kombinacja agregacji dziala rozpoznasz po znaczku lte+

ibanez
Stały użytkownik forum
Posty: 75
Rejestracja: 2006-10-21, 06:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: ibanez » 2018-06-01, 12:38

A nie macie jazd z ładowaniem tego routera? U mnie dzieją się dziwne rzeczy, nie ładuje na innych ładowarkach a na oryginalnej też coś nie teges. Teraz akurat zatrzymało się na 93% i nie idzie dalej.

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 92
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: FF2004 » 2018-06-01, 13:27

przeczytaj ostatni punkt na stronie 16 w instrukcji, coś w stylu "Nie zostawiaj urządzenia podłączonego....

st128
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 195
Rejestracja: 2012-03-30, 12:09
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: MF980 Kilka pytań

Postautor: st128 » 2018-06-01, 21:23

Na temat ładowania nic nie powiem bo mam podlączony non stop przez usb do stajnoarki jak zwykly modem wiec na baterie nie zwracam uwagi.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości