60mb/s od tmobile, same problemy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

snifect
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-16, 06:18

60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: snifect » 2018-05-16, 07:09

Witam, krótko i zwięźle.
Od wczoraj mam router od tmobile, podpisalem umowe na 60mb/s. Mam huwaweia b525 i beznadziejny internet.
Pingi czasami 15 czasami 500, zasieg(kreski)- 3/5 mimo to, że Pan z Tmobile przez telefon powiedział mi że moja lokalizacja jest prawie najlepsza jaka moze byc wiec nie bedzie problemu z zasiegiem :).

!!! Ikonka od internetu świeci sie nonstop na niebiesko. Nie wiem czy sie myle ale powinna byc na zielono jesli wszystko jest okej, jak zle mowie to poprawcie.

Robię aktualizację gry z prędkością <1mb/s.

Jako ze ja sie nie znam zupelnie na internecie bez-kabli to chcialbym zebyscie wy mi cos powiedzieli na temat mojej lokalizacji i tych wszystkich odleglosci do btsów itp itd. Powiedzcie mi czy jestem skazany na slaby internet czy jednak mozna cos na to poradzic.
Juz mam w planach kupno anten tak czy inaczej. Czy to prawda ze najlepiej kupic od operatora czy lepiej gdzie indziej? jakie kupic anteny?

Dzieki z gory jezeli ktos bedzie mial tyle checi zeby mi pomoc ! :ok:

Grodzisk Mazowiecki, Świerkowa 9

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8648
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: key » 2018-05-16, 07:29

Kolor ikonki podpowiada z jakim typem sieci jestes polaczony - sprawdz w instrukcji.

Miejsce w ktorym jestes wyglada dobrze, to co piszesz swiadczy tylko o dosc duzym tlumieniu poprzez sciany budynku. Rozwiazanie - zewnetrzne anteny.
Sprawdz gdzie mozesz je umiejscowic, uwzgledniajac, ze kazdy metr kabla to dodatkowe tlumienie. Zrob w tym miejscu pomiary na wszystkich czestotliwosciach i wklej wyniki - wtedy bedzie mozna doradzic typ anten.

piotrzet
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 367
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: piotrzet » 2018-05-16, 07:34

Kolor niebieski to 3G zmień w ustawieniach na samo LTE żeby było i wtedy zobacz
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]

snifect
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-16, 06:18

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: snifect » 2018-05-16, 08:47

A no tak nie dodałem. Mieszkam na stancji w domku więc wszelkie anteny na dachu odpadają, ja rozważam kupno anten do routera

A z diodą to moj blad, mam widocznie Zielononiebieski a raczej jasny niebieski(blekitny), po przelaczeniu na 3G byl niebieski

Edit. Mam wejscie od boku do domku i za nim kawalerke 20m2, od dworu dzieli mnie jedna sciana, router stoi na parapecie podpiety kablem do komputera na ktorym wlasnie jestem, takze nie ma mowy o tym ze router za daleko czy cos, caly czas mowa o podlaczonym routerze do komputera oraz tylko ja z niego korzystam (komputer po kablu + telefon po wifi)

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8648
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: key » 2018-05-16, 09:00

Odleglosc komputera do routera nie ma zadnego wplywu. Ciebie interesuje odleglosc routera od nadajnika + ukierowanie anten w routerze vs. pozycja nadajnika.

Rozumiem ze tylko anteny umieszczone wewnatrz pokoju moga byc uzyte?

Zaznacz strzalka w ktora strone jest okno o ktorym piszesz http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=&bands=&center=52.115286%2C20.651817&zoom=20 (tylko kliknij po prawej stronie na "mapa" i zmien na "satelita").

snifect
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-16, 06:18

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: snifect » 2018-05-16, 09:15

Okno jest w stronę głównej ulicy - 3 maja

Tak, tylko anteny w moich 4 ścianach wchodza w gre

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8648
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: key » 2018-05-16, 09:46

Czyli podejrzewam ze lapiesz BTSa z Chrzanowa - sprawdz to prosze.

Probowal bym z antenami typu ATK 502 lub ATK 504 - o ile masz mozliwosc umieszczenia i wykierowania ich w BTSa.

snifect
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-16, 06:18

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: snifect » 2018-05-16, 13:48

Nie czaje tego top netinfo...
Co wpisac w: "Port do komunikacji z modemem przy pomocy polecen AT:" ?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8648
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: key » 2018-05-16, 14:01

Port COM na ktorym modem reaguje na komendy AT.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2846
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: 60mb/s od tmobile, same problemy

Postautor: radius » 2018-05-16, 14:59

B525 i TopNetInfo? :o

Tu jest apka na Android:

https://www.dropbox.com/sh/z7rbzxjy23t9 ... 1.2_PL.apk


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości