Czy potrzebna antena?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 19:45

Witam,

Sprzęt B525 + karta RedBull.
Lokalizacja: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=26006&standards=lte&bands=&center=49.625742%2C20.706567&zoom=15 Nowy Sącz, skrzyżowanie ulic Barskiej i Lwowskiej.
Przy takiej niedużej odległości od nadajników spodziewałem się sporo większych prędkości.
Prędkości osiągane w różnych konfiguracjach agregacji zawierały się w zakresie od 4 - 25 Mbps.
Screenshot_20180614-202109.jpg

Screenshot_20180614-202128.jpg

Screenshot_20180614-202145.jpg

Screenshot_20180614-202209.jpg

Screenshot_20180614-202228.jpg

Powiedzcie, proszę, czy trzeba coś pozmieniać w ustawieniach czy potrzebuję anteny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6150
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 20:00

Dwa pierwsze skriny są w roamingu plusa, gdzie masz lejek 3Mb/s, a dane schodzą z małego pakietu, a nie z DILa - wyłącz roaming !
LTE 800 w play nigdy nie było szybkie. Baw się tylko pasmami LTE 1800, 2100 i 2600 MHz. Parametry sygnału poprawne na każdym paśmie, zasięg z nadajnika na ciepłowni. W tej chwili dużo osób korzysta z neta, więc cudów nie ma, ale w agregacji 2 pasm powinno być lepiej.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 20:44

Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj gdy uruchamiałem router robiłem to zgodnie z instrukcją z forum i wyłączyłem roaming.
Screenshot_20180614-213847.jpg

Dziwne jest to, że po przełączeniu w aplikacji na 900 MHz wyskakuje mi komunikat o braku usługi a następnie włącza się roaming Plusa. Na 1800 MHz Plus włącza się od razu.
Gdy przejdę na 1800 MHz z innego pasma niż 900 MHz mam od razu sygnał z Play.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6150
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 21:14

Tylko plus ma obecnie LTE na 900 MHz. Widocznie router "pamięta" nadajnik na 900 i zostaje na nim, jak zmieniasz na 1800. Możliwe, że jakiś błąd w sofcie. B525 powinien agregować LTE 1800 + 2600 MHz w play, więc zaznacz je w hmanagerze. Niestety LTE 2100 + 2600 raczej nie połączy, a szkoda.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-07-18, 20:38

Wracam z tematem bo jestem powoli już tym zmęczony. Nie wiem czy problem leży po mojej stronie czy to może tak właśnie na LTE wygląda?
Prędkości jakie osiągam o tej porze to oszałamiające 1 - 5 Mb/s.
Powiedzcie, proszę, czy też włączając codziennie komputer korzystanie z internetu rozpoczynacie od poszukiwania najszybszej kombinacji pasm czy macie ustawione na stałe jakąś agregację pasm i jej nie zmieniacie?
Trochę to robi się męczące.
Ustawienie 1800+2100, speedest, ustawienie 1800+2600, speed test, ustawienie 2100+2600, speedtest i tak za każdym razem.
U Was też tak to wygląda?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21620
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: wojteks » 2018-07-18, 21:53

Mamy kabel. Nie wnikamy w pasma/prędkości itp. Kabel zawsze jest lepszy, nawet ubogi adsl.
Nie pomagam na PW!

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-07-18, 22:04

Uwolniłem się od kabla bo uważałem, że niesłuszne płacenie za linię telefoniczną, z której nie korzystałem, a którą musiałem mieć żeby móc korzystać z Neostrady. Jak tak dalej pójdzie, będę się musiał chyba przeprosić z Orange i wybrać ponownie Neostradę.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości