Czy potrzebna antena?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 19:45

Witam,

Sprzęt B525 + karta RedBull.
Lokalizacja: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=26006&standards=lte&bands=&center=49.625742%2C20.706567&zoom=15 Nowy Sącz, skrzyżowanie ulic Barskiej i Lwowskiej.
Przy takiej niedużej odległości od nadajników spodziewałem się sporo większych prędkości.
Prędkości osiągane w różnych konfiguracjach agregacji zawierały się w zakresie od 4 - 25 Mbps.
Screenshot_20180614-202109.jpg

Screenshot_20180614-202128.jpg

Screenshot_20180614-202145.jpg

Screenshot_20180614-202209.jpg

Screenshot_20180614-202228.jpg

Powiedzcie, proszę, czy trzeba coś pozmieniać w ustawieniach czy potrzebuję anteny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
** Moderator **
Posty: 5943
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 20:00

Dwa pierwsze skriny są w roamingu plusa, gdzie masz lejek 3Mb/s, a dane schodzą z małego pakietu, a nie z DILa - wyłącz roaming !
LTE 800 w play nigdy nie było szybkie. Baw się tylko pasmami LTE 1800, 2100 i 2600 MHz. Parametry sygnału poprawne na każdym paśmie, zasięg z nadajnika na ciepłowni. W tej chwili dużo osób korzysta z neta, więc cudów nie ma, ale w agregacji 2 pasm powinno być lepiej.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5 / Orange free
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 20:44

Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj gdy uruchamiałem router robiłem to zgodnie z instrukcją z forum i wyłączyłem roaming.
Screenshot_20180614-213847.jpg

Dziwne jest to, że po przełączeniu w aplikacji na 900 MHz wyskakuje mi komunikat o braku usługi a następnie włącza się roaming Plusa. Na 1800 MHz Plus włącza się od razu.
Gdy przejdę na 1800 MHz z innego pasma niż 900 MHz mam od razu sygnał z Play.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
** Moderator **
Posty: 5943
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 21:14

Tylko plus ma obecnie LTE na 900 MHz. Widocznie router "pamięta" nadajnik na 900 i zostaje na nim, jak zmieniasz na 1800. Możliwe, że jakiś błąd w sofcie. B525 powinien agregować LTE 1800 + 2600 MHz w play, więc zaznacz je w hmanagerze. Niestety LTE 2100 + 2600 raczej nie połączy, a szkoda.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5 / Orange free
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 10 gości