Czy potrzebna antena?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 19:45

Witam,

Sprzęt B525 + karta RedBull.
Lokalizacja: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=26006&standards=lte&bands=&center=49.625742%2C20.706567&zoom=15 Nowy Sącz, skrzyżowanie ulic Barskiej i Lwowskiej.
Przy takiej niedużej odległości od nadajników spodziewałem się sporo większych prędkości.
Prędkości osiągane w różnych konfiguracjach agregacji zawierały się w zakresie od 4 - 25 Mbps.
Screenshot_20180614-202109.jpg

Screenshot_20180614-202128.jpg

Screenshot_20180614-202145.jpg

Screenshot_20180614-202209.jpg

Screenshot_20180614-202228.jpg

Powiedzcie, proszę, czy trzeba coś pozmieniać w ustawieniach czy potrzebuję anteny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6307
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 20:00

Dwa pierwsze skriny są w roamingu plusa, gdzie masz lejek 3Mb/s, a dane schodzą z małego pakietu, a nie z DILa - wyłącz roaming !
LTE 800 w play nigdy nie było szybkie. Baw się tylko pasmami LTE 1800, 2100 i 2600 MHz. Parametry sygnału poprawne na każdym paśmie, zasięg z nadajnika na ciepłowni. W tej chwili dużo osób korzysta z neta, więc cudów nie ma, ale w agregacji 2 pasm powinno być lepiej.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-06-14, 20:44

Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj gdy uruchamiałem router robiłem to zgodnie z instrukcją z forum i wyłączyłem roaming.
Screenshot_20180614-213847.jpg

Dziwne jest to, że po przełączeniu w aplikacji na 900 MHz wyskakuje mi komunikat o braku usługi a następnie włącza się roaming Plusa. Na 1800 MHz Plus włącza się od razu.
Gdy przejdę na 1800 MHz z innego pasma niż 900 MHz mam od razu sygnał z Play.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6307
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: dzejk » 2018-06-14, 21:14

Tylko plus ma obecnie LTE na 900 MHz. Widocznie router "pamięta" nadajnik na 900 i zostaje na nim, jak zmieniasz na 1800. Możliwe, że jakiś błąd w sofcie. B525 powinien agregować LTE 1800 + 2600 MHz w play, więc zaznacz je w hmanagerze. Niestety LTE 2100 + 2600 raczej nie połączy, a szkoda.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-07-18, 20:38

Wracam z tematem bo jestem powoli już tym zmęczony. Nie wiem czy problem leży po mojej stronie czy to może tak właśnie na LTE wygląda?
Prędkości jakie osiągam o tej porze to oszałamiające 1 - 5 Mb/s.
Powiedzcie, proszę, czy też włączając codziennie komputer korzystanie z internetu rozpoczynacie od poszukiwania najszybszej kombinacji pasm czy macie ustawione na stałe jakąś agregację pasm i jej nie zmieniacie?
Trochę to robi się męczące.
Ustawienie 1800+2100, speedest, ustawienie 1800+2600, speed test, ustawienie 2100+2600, speedtest i tak za każdym razem.
U Was też tak to wygląda?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21706
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: wojteks » 2018-07-18, 21:53

Mamy kabel. Nie wnikamy w pasma/prędkości itp. Kabel zawsze jest lepszy, nawet ubogi adsl.
Nie pomagam na PW!

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-07-18, 22:04

Uwolniłem się od kabla bo uważałem, że niesłuszne płacenie za linię telefoniczną, z której nie korzystałem, a którą musiałem mieć żeby móc korzystać z Neostrady. Jak tak dalej pójdzie, będę się musiał chyba przeprosić z Orange i wybrać ponownie Neostradę.

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-09-28, 20:07

W ubiegłym miesiącu podłączyli mój blok pod światłowód z kablówki. Nie chcę się wiązać umową ale jeśli lepiej nie będzie to nie będę miał wyjścia. Męczy mnie codzienne szukanie najlepszej agregacji.
Rzućcie, proszę, okiem na screeny i powiedzcie czy da się coś z tym zrobić?
Zdaję sobie sprawę, że jest piątek wieczór, BTSy są obciążone ale prędkości rzędu 0,9 - 1,9 Mbps przy odległości ok. 300 - 400 m od nadajnika to chyba jakieś nieporozumienie. W ciągu dnia, w tygodniu zdarza się, że osiągam zawrotne 10 - 20 Mbps. Tyle, że w ciągu dnia nie korzystam z sieci w domu.
Jest szansa coś z tym zrobić czy nie przeskoczę tego?
Screenshot_20180928-204012.jpg
Screenshot_20180928-204129.jpg


Screenshot_20180928-204159.jpg
Screenshot_20180928-204231.jpg


Screenshot_20180928-204253.jpg
Screenshot_20180928-204325.jpg


Screenshot_20180928-204354.jpg
Screenshot_20180928-204422.jpg


Screenshot_20180928-204443.jpg
Screenshot_20180928-204514.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kamil7430
Stały użytkownik forum
Posty: 65
Rejestracja: 2018-01-19, 11:40

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kamil7430 » 2018-09-28, 22:00

Gdybym miał dostęp do jakiegoś stałego łącza (nawet tej biednej neo 10Mb) to bym się nie zastanawiał nad zmianą dostawcy. Uwierz mi, takie przeciążenie się skończy dopiero jak wyłączą DILa (czyli za 2-3 mc-e - zależy kto kiedy aktywował). Bierz światełko bo to najlepsze co cię mogło spotkać ;)
Huawei B315 z Plusa, LTE2600, RBM5 z DIL

kitza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2018-04-12, 22:45

Re: Czy potrzebna antena?

Postautor: kitza » 2018-10-02, 22:40

kamil7430 pisze:Uwierz mi, takie przeciążenie się skończy dopiero jak wyłączą DILa (czyli za 2-3 mc-e - zależy kto kiedy aktywował).

Masz na myśli operatora?
Play planuje wycofać DILa?



Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: misiokk i 9 gości