Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-06-23, 09:14

Zakładam ten temat ponieważ nie istnieje taki na forum. Posiłkuję się tym postem https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=875561&st=60#entry71065418 ale mam problem - nie wykrywa routera w menadżerze urządzeń.

Zainstalowałem sterowniki:
- HUAWEI_DataCard_Driver_6.00.08.00_Setup.rar
- BOS_solution_2.rar

Restart systemu windows 10 x64bit.
Router z laptopem podłączyłem raz kablem usb typu C oraz kablem od dysku zew gdzie występuje dodatkowa wtyczka usb dająca zasilanie.Nie mam właściwego kabla USB typu A-A :( i może tu jest problem.
Kawałkiem przewodu w kształcie litery U zwieram pin 1 oraz 3 licząc od lewej strony, podłączam wtyczkę zasilacza do routera, puszczam zworkę a diody na routerze nie świecą ani nie pojawia się sprzęt w menadżerze urządzeń. Ponowne wpięcie zasilania powoduje włączenie routera - diody świecą.
Proszę o podpowiedź co robię źle.

niedziel
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2010-01-05, 20:53
Lokalizacja: Zach-Pom

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: niedziel » 2018-06-23, 14:35

Zły kabel. Tam pewnie, w tej drugiej wtyczce jest tylko zasilanie bez magistrali. Wymień przewod. Kup kabel - kosztuje 5 zł w elektronicznym sklepie.

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-06-27, 16:21

Mam właściwy kabel typu A-A męsko-męski, po puszczeniu zworki nic się nie dzieje tzn router nie włącza się i system nie wykrywa go.

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 221
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: fatum1 » 2018-06-27, 16:46

Teraz puść usbdl czy jakoś tak ( około 7-8 MB ) i będzie boot.

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-06-27, 17:21

OK, udało się.
Przygotowanie komputera:
- zainstalować sterowniki HUAWEI_DataCard_Driver_6.00.08.00_Setup.rar oraz wpis do rejestru BOS_solution_2.rar. Restart systemu.
- ściągamy paczkę B715_boekomplekt.rar. Do katalogu flash_via_balongflash_2017-08-23 wrzucamy odpowiedni firmware kasując ten z gotowego archiwum, wrzucamy w tym przypadku B715-23c_UPDATE_11.195.03.01.965.BIN.

Flashowanie routera:
1) otwieramy router - patrząc od dołu, między śrubką z plombą a gniazdem SIM, powyżej krawędzi widać wcięcie/rowek, najlepiej użyć starej karty kredytowej, wtykamy lekko i przeciągamy kartę po obwodzie aby zatrzaski puściły
2) krótkim kabelkiem w kształcie litery U zwieramy 1 i 3 pin patrząc od lewej strony
3) trzymając zworkę, podłączamy zasilanie do routera
4) puszczamy zworkę, uwaga - diody na routerze nie zaświecą się, ponieważ router jest już w trybie usb boot
5) podpinamy kabel usb typu A-A (męsko-męski)
6) system operacyjny wykryje 1 port w menadżerze urządzeń w grupie Porty (COM i LPT)
HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM5)
7) odpalamy z kat. usbloader_B715_2018-02-08 plik go.cmd, czekamy aż doleci do 100%
8 ) system operacyjny wykryje 2 porty w menadżerze urządzeń w grupie Porty (COM i LPT)
HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface (COM8)
HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM6)
9) odpalamy z kat. flash_via_balongflash_2017-08-23 plik go.cmd, czekamy aż doleci do 100%
10) router automatycznie zrestartuje się, odpinamy kabel USB, router gotowy do pracy. Ja zrestartowałem go jeszcze raz.

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3699
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: onken » 2018-06-27, 18:42

Da się to zrobić bez rozkręcania ??

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 221
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: fatum1 » 2018-06-27, 18:48

Trzeba zewrzeć piny wiec raczej ciężko.

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-07-03, 09:57

Wrzucam pełny pakiet potrzebny do zmiany oprogramowania
https://drive.google.com/file/d/1GHZgZ6pNscv0FXkrHz1CxFxsxGA4pkiK/view?usp=sharing

kjacek
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2014-11-17, 13:42
Lokalizacja: PL, Trójmiasto

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kjacek » 2018-07-09, 21:58

Panowie, wybaczcie pytanie lamy, ale po co zmienia się oprogramowanie w tym routerze?
Alt soft jest lepszy? Gdzie można coś więcej poczytać?

tgurczy
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2014-07-27, 07:42
Lokalizacja: Złotów

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: tgurczy » 2018-07-12, 20:33

Czy ten nowy soft posiada rezerwacje adresów IP po MAC ?

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-08-10, 13:28

tgurczy pisze:Czy ten nowy soft posiada rezerwacje adresów IP po MAC ?

Nie widzę takiej opcji.

marcinmaxi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2017-05-14, 08:24

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: marcinmaxi » 2018-08-12, 19:41

nie odpala z paczki flash_via_balongflash_2017-08-23 plik go.cmd , jakieś podpowiedzi ?

kuba_r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2017-11-22, 16:09

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: kuba_r » 2018-08-13, 10:24

Wrzucam oryginalny plik. Te w mojej paczce zostały przetłumaczone z rosyjskiego na polski język, struktury nie ruszałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

c0m4r
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-08-14, 12:47

Re: Huawei B715s-23c zmiana oprogramowania

Postautor: c0m4r » 2018-09-05, 20:53

Dzieki za opis, wszystko poszło gładko, bridge zapięty i działa.
Mam pytanie odnośnie agregacji - nie znalazłem nigdzie w gui opcji wyboru jakie pasma chce agregować - jest na to jakaś rada ?
Może jest jakie nowsze webui z opcją wyboru ?


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości