Internet bez kabla telefonicznego

Dla obecnych i przyszłych użytkowników internetu satelitarnego TP, Astra2Connect, Tooway, skyDSL, VSAT.
Reklama:Szukasz dostawcy internetu satelitarnego w swojej miejscowości? Sprawdź www.dostawcy-internetu.pl/internet-satelitarny ogólnopolski katalog dostawców internetu.

Moderatorzy: marcin, Moderatorzy

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-30, 13:42

Witam
Mam pytanie?
Chciałbym bym mieć internet na poddaszu Smart tv WiFi itp. A zapomniałem pociągnąć kabla telefonicznego tylko posiada gniazdo antenowe jest jakiś sposób by to rozwiązać?

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3253
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: radius » 2018-12-30, 14:11

Nie odbierasz sygnału WiFi z routera podstawowego?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: wojteks » 2018-12-30, 14:20

Położyć kabel ethernet (to nie jest telefoniczny).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-30, 15:08

Posiadam router z WiFi z którego obecnie korzystam ale sygnał na poddaszu jest za słaby by z niego w pełni korzystać (planowane jest tam Smart Tv, konsola a do tego jest potrzebny dobry sygnał WiFi chyba)
Chciałbym właśnie uniknąć jakich kolwiek kabli

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: wojteks » 2018-12-30, 15:43

No to Powerline ethernet albo dodatkowy AP podłączony kablem do routera. O repeaterach/wzmacniaczach nawet nie myśl.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-30, 16:00

A ten Powerline ethernet wzmocni mi wystarczająco ten sygnał?
W jakim miejscu najlepiej umiejscowić Powerline ethernet ?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: wojteks » 2018-12-30, 20:21

Nic nie musi wzmacniać, to jest zwykle para urządzeń, jedno podłączasz przy routerze, drugie przy TV czy gdzie tam trzeba coś tego typu (link przykładowy) https://www.tp-link.com/pl/products/det ... 20KIT.html
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-31, 08:27

Ok dzięki
A jeszcze takie pytanko są takie routery / modemy które nie wymagają tego kabla telefonicznego żeby wszystko działało?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: wojteks » 2018-12-31, 08:49

A jaki masz teraz internet? Kabla telefonicznego wymaga tylko neostrada i podobne ADSLe.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-31, 09:08

Z Orange czy stara Neostrada
A jak bym wziął nowy router z cyfrowego Polsatu z telewizją to tam będzie wymagany ten kabel?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12211
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: matek451 » 2018-12-31, 09:47

A jaka to Neostrada DL do ilu Mb/s ? Oczywiście jak mało ci problemów to najlepiej bierz internet w CP, szybko zatęsknisz nawet za kiepską Neostradą. Oglądaj mniej głupawych reklam z Ibiszem i Majewskim na antenach Polsatu, szkodzą. Internet z Plusa/CP "działa" tylko w ich opowieściach.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-31, 13:19

Speed Test wykazał
Prędkość pobierania 14.44 Mb/s
Opóźnienie 35 ms
Prędkość wysyłania 0.99 MB/s

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: wojteks » 2018-12-31, 16:07

Jak na neostradę to całkiem przyzwoicie, zmieniałbym tylko na światłowód a nie w "mobilny" internet szedł.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3253
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: radius » 2018-12-31, 17:19

patryk1992r8 pisze:Speed Test wykazał
Prędkość pobierania 14.44 Mb/s
Opóźnienie 35 ms
Prędkość wysyłania 0.99 MB/s


Przy tym pingu i prędkości nie zmieniałbym.
Mobilny jest niestabilny.
Popatrz na moje wczorajsze testy: wieczorem, w nocy, rano.

http://www.speedtest.net/android/4557115528.png
http://www.speedtest.net/android/4557332797.png
http://www.speedtest.net/android/4557859690.png
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

patryk1992r8
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2018-12-30, 13:27

Re: Internet bez kabla telefonicznego

Postautor: patryk1992r8 » 2018-12-31, 19:45

Na czym polega ten światłowód? Bo trochę zielony jestem w tej kwestii
Czy pozostać tak jak jest tylko kupić powerline Ethernet i to podłączyć jedno na dole przy routerze a drugie na poddaszu przy tv?


Wróć do „Internet satelitarny (Astra2Connect, Tooway, VSAT)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości