Router Huawei B525 sam pobiera dane

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wzbyszko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-12, 22:55

Może ktoś miał podobny przypadek i coś wie na ten temat. Mam huawei b525s-23a związku z częstym FUP w Plusie zacząłem obserwować co mi pobiera dane. Wiem że router co jakiś czas w celu sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale mój w określonych godzinach 00-01, 08-09, 17-18 pobiera po około 300-400 MB. I jest ten przypadek nawet jak nic nie jest włączone poza routerem i switchami. Miesięcznie to sporo wychodzi. Szkoda że router nie ma jakiegoś harmonogramu żeby ustawić wyłączenie Internetu jak nie jest potrzebny.
A druga sprawa to dysk podłączony do USB routera. Mam go sformatowanego NTFS i wszystkie komputery w sieci go widzą. Wszystko można w nim robić z plikami do 2MB tak jakby był sformatowany FAT32, a jak podłącze go bezpośrednio pod komputer to przyjmuje też duże pliki. Jak te duże pliki są już na dysku i podpięty jest pod router to też można z nimi wszystko robić to znaczy przenosić, kasować.

Awatar użytkownika
wzbyszko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-19, 09:32

Szkoda że ten przypadek jest tylko u mnie. Pisałem o tej sprawie do forum Huawei i też brak porady. Mam z tej strony firewall, ale boję się zastosować. ftp://serv.valdikss.org.ru/Downloads/Hu ... are/B525s/ . Może by to pomogło, ale to ruska strona.. I jeszcze jedno w routerze jest link do apki HUAWEI HiLink, która nie współdziała z tym routerem. Jeszcze jedna głupota Huawei. Huawei ma chyba kłopoty bo co raz gorzej z obsługą klienta, żadnej pomocy. W tej chwili mam oprogramowanie Plusa.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3114
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: radius » 2019-01-19, 10:40

Większość modów do Huaweia robią Rosjanie. Jeszcze nie słyszałem żeby w softach zaszywali robale.
Te dane to pobieranie czy wysyłanie?
Soft można zmienić i od tego bym zaczął:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=50771 https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482

Awatar użytkownika
wzbyszko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-19, 12:25

Pobieranie i to tak pomiędzy 300 a 400 MB. Tak jak pisałem wiadomo że router dla sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale nie tyle.

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1094
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: Hermogenes » 2019-01-19, 20:36

Gdzieś wyczytałem ( ale to może być fejk ) że Hua zaszył jakiegoś konia który uaktywnia się po wykonaniu połączenia z Chińskim serwerem lub telefonu na numer z państwa środka.Podobno śledztwo trwa. U mnie w Play te połączenia sprawdzające nie są wliczane do pakietu. Teraz specjalnie sprawdziłem, wielkości wahają się różnie od 20 kB do 4 MB dobowo.
poz Hermogenes

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 3114
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: radius » 2019-01-19, 21:34

Ostatnio wszystkie ataki które śledziłem wyglądały podobnie. Przez lukę w sofcie hakerzy podmieniali DNSy. Także jeśli nie chcesz zmieniać softu skontroluj chociaż tę sekcję i ustaw DNS od OpenDNS, Cloudflare czy Google. I poobserwuj.

Awatar użytkownika
wzbyszko
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-20, 10:54

Soft z chęcią bym zmienił, ale przez zwykłe wgranie. Nie kombinowaniem przez igerowanie w wewnątrz routera. W pierwszym poście viewtopic.php?f=11&t=50771 widziałem jakieś lutowanie. Wolałbym tego uniknąć i wgrać soft po staremu z poziomu routera.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości