Router Huawei B525 sam pobiera dane

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wzbyszko
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-12, 22:55

Może ktoś miał podobny przypadek i coś wie na ten temat. Mam huawei b525s-23a związku z częstym FUP w Plusie zacząłem obserwować co mi pobiera dane. Wiem że router co jakiś czas w celu sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale mój w określonych godzinach 00-01, 08-09, 17-18 pobiera po około 300-400 MB. I jest ten przypadek nawet jak nic nie jest włączone poza routerem i switchami. Miesięcznie to sporo wychodzi. Szkoda że router nie ma jakiegoś harmonogramu żeby ustawić wyłączenie Internetu jak nie jest potrzebny.
A druga sprawa to dysk podłączony do USB routera. Mam go sformatowanego NTFS i wszystkie komputery w sieci go widzą. Wszystko można w nim robić z plikami do 2MB tak jakby był sformatowany FAT32, a jak podłącze go bezpośrednio pod komputer to przyjmuje też duże pliki. Jak te duże pliki są już na dysku i podpięty jest pod router to też można z nimi wszystko robić to znaczy przenosić, kasować.

Awatar użytkownika
wzbyszko
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-19, 09:32

Szkoda że ten przypadek jest tylko u mnie. Pisałem o tej sprawie do forum Huawei i też brak porady. Mam z tej strony firewall, ale boję się zastosować. ftp://serv.valdikss.org.ru/Downloads/Hu ... are/B525s/ . Może by to pomogło, ale to ruska strona.. I jeszcze jedno w routerze jest link do apki HUAWEI HiLink, która nie współdziała z tym routerem. Jeszcze jedna głupota Huawei. Huawei ma chyba kłopoty bo co raz gorzej z obsługą klienta, żadnej pomocy. W tej chwili mam oprogramowanie Plusa.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3281
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: radius » 2019-01-19, 10:40

Większość modów do Huaweia robią Rosjanie. Jeszcze nie słyszałem żeby w softach zaszywali robale.
Te dane to pobieranie czy wysyłanie?
Soft można zmienić i od tego bym zaczął:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=50771 https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Awatar użytkownika
wzbyszko
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-19, 12:25

Pobieranie i to tak pomiędzy 300 a 400 MB. Tak jak pisałem wiadomo że router dla sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale nie tyle.

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1156
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: Hermogenes » 2019-01-19, 20:36

Gdzieś wyczytałem ( ale to może być fejk ) że Hua zaszył jakiegoś konia który uaktywnia się po wykonaniu połączenia z Chińskim serwerem lub telefonu na numer z państwa środka.Podobno śledztwo trwa. U mnie w Play te połączenia sprawdzające nie są wliczane do pakietu. Teraz specjalnie sprawdziłem, wielkości wahają się różnie od 20 kB do 4 MB dobowo.
poz Hermogenes

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3281
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: radius » 2019-01-19, 21:34

Ostatnio wszystkie ataki które śledziłem wyglądały podobnie. Przez lukę w sofcie hakerzy podmieniali DNSy. Także jeśli nie chcesz zmieniać softu skontroluj chociaż tę sekcję i ustaw DNS od OpenDNS, Cloudflare czy Google. I poobserwuj.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Awatar użytkownika
wzbyszko
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-20, 10:54

Soft z chęcią bym zmienił, ale przez zwykłe wgranie. Nie kombinowaniem przez igerowanie w wewnątrz routera. W pierwszym poście viewtopic.php?f=11&t=50771 widziałem jakieś lutowanie. Wolałbym tego uniknąć i wgrać soft po staremu z poziomu routera.

nefczibaku
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2014-01-29, 22:16
Lokalizacja: grodzisk maz

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: nefczibaku » 2019-01-20, 14:33

Zmiana softu nie wymaga żadnego lutowania. Wystarczy odkręcić 3 śrubki, użyć jakieś drutu do zwarcia, np spinacz biurowy albo szpilka i wykazać się odrobiną cierpliwości. Jeśli będziesz postępować zgodnie z opisem to po jakichś 40 minutach będziesz mieć nowy soft.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3281
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: radius » 2019-01-20, 14:36

Taki już urok wgrywania czegoś alternatywnego.
Jeśli nie czujesz się na siłach pytaj tutaj czy spotkali się z takim problemem: https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 173
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: Tinkas » 2019-01-21, 15:21

Masz publiczne IP? Może z zewnątrz coś Cie skanuje?

Najlepiej byłoby puścić ruch przez jakiś firewall, ale możesz też na szybko odpalić sobie Pi-hole na jakimś linuksie, ustawić DNSy na ruterze lokalnie na Pi-hola i zobaczyć jakie zapytania wychodzą z rutera. Ale nie jestem pewien, czy na tym ruterze można zmienić adresy DNSów.

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 750
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: atento » 2019-01-26, 23:06

Słyszałem, że częśc populacji podłącza sie do routerów i odpala szkalne kule celem pobrania bazy z wynikami lotto, część hakjerów wykorzystuje routery do obliczen rozproszonych, więc zmieniaja dns-y w nich, przy okazji by mieć dużą moc obliczeniową...



Robi was w balona a wy łykacie jak młode pelikany.
Napisał, że ma rutgera, nie zmieniał firmware i ma jakies swith-e podłączone to kto wie co tam jeszcze jest podłączone, może sąsiad przez wifi :D

Niech podłączy router, zresetuje do fabryki, wyłączy wifi, odłączy przewody i wróci za 24h i sprawdzi transfer... jak będzie nabite uwierze, że to jakiś hakjer używa go w swojej sieci kwantowej. Inaczej to prędzej będzie odgórne zarządzenie plusa by dodawać zużycie w billingach plusa by szybciej włączać FUP wszak ich sieć trzeszczy jak stary wiklinowy kosz z dziurą.
Są jeszcze inne teorie jesli to nie on ani sąsiad zasysa internet w okreslonych godzinach... Np transmisja z księżyca z danymi do obliczen jak bardzo jest pusty, długość ziemi wszak jest płaska, spis płyt głównych do pc w których huawei zamontował czipy, ewentualnie przesyłają tam rozmowy przechwycone poprzez smartfony huawei wszak ma dysk podpięty.

Awatar użytkownika
wzbyszko
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2019-01-08, 21:24
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane

Postautor: wzbyszko » 2019-01-27, 11:12

Nikogo nie robię w balona. Router ma WiFi zabezpieczone hasłem i byle kto nie złamie go bo jest porządne. W routerze jest wykaz urządzeń podłączonych obecnie i poprzednio. Jest nazwa i adres MAC. W rejestrze systemu routera są pokazane wszystkie operacje włącznie z atakami.
Router ma zaporę włączoną i oczywiście nie znam jej jakości. Ustawienie ręcznie DNS od OpenDNS chyba pomogło. Przedtem miałem z automatu Plusa. Jeszcze obserwuję pobieranie. Do rutera non stop podłączone są tylko dwa switch TP Link, tuner satelitarny HD 5500s, który odłączałem dla sprawdzenia co pobiera dane i pod USB routera podłączony dysk Samsunga 1TB.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości