Modem/router cat6+ z trybem bridge

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Lord_Nikkon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-02-13, 12:12

Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: Lord_Nikkon » 2019-02-13, 12:25

lWitam wszystkich,

Mam nadzieję, że wybaczycie mi infantylne pytanie ale wolę się upewnić.

Otóż chcę zakupić Internet domowy z T-mobile. Antena jest w zasięgu wzroku i dziś sprawdziłem na komórce na starterze z T-Mobile - chodzi jak rakieta (nawet w godzinach szczytu). Tutaj nie ma problemu. Kłopot się zaczyna z modemem/routerem.

Otóż mam już zbudowaną sieć pod siebie z routerem o kilka klas klas lepszym od Huawei który dają z t-mobile Huawei B525s. Muszę mieć publiczny IP więc obchodzi mnie oferta dla biznesu.

Czytałem kilka wątków tutaj o tym że w oryginalnym sofcie B525s nie ma opcji bridge co jest dość słabe bo będę za podwójnym NAT'em a to tylko zwiększy opóźnienia i ogólnie nie powinno się tak robić wg sztuki. Tutaj mam dwa pytania.

1. Czy ktoś w PL zajmuje się (oczywiście odpłatnie) modyfikacją tych routerów wg instrukcji naszych rosyjskich kolegów? Wolę to oddać komuś kto już to robił.
2. Czy jest sprzęt na rynku pracujący w Cat.6 lub wyższej ale posiadający taki tryb (bridge) bez modyfikacji?
3. Może też być modem LTE na USB, bo sprawdzałem i router przyjmie takie urządzenie i będzie pracować ale z tego co widzę max to 150 Mbit.
4. W najgorszym razie podłączę swój telefon - Huawei P20 Lite ale osobiście uważam to za ostatnią deskę ratunku (na nim wychodziło mi prawie 70 mbit/s w DL i 20 mbit w UL)

Bardzo proszę o pomoc bo sprzętu jest naprawdę od groma i nie chcę wtopić.

jurekz1978
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2018-09-12, 20:00

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: jurekz1978 » 2019-02-18, 00:02

Marsz kasę to kup sobie ten sprzęt i będziesz zadowolony oprócz wydatku jaki poniesiesz https://m.ceneo.pl/62578912;pla?se=2ZQc ... ab=reviews

Lord_Nikkon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-02-13, 12:12

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: Lord_Nikkon » 2019-02-18, 00:31

Hehehe 1500 zl lol.

jurekz1978
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2018-09-12, 20:00

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: jurekz1978 » 2019-02-19, 20:47

No co.. kasy kupę, ale chętnie bym widział u siebie taki router pomimo tylko cat.6 (mam net w Playu i jest w miarę ok. choć w moim wypadku przydaje się agregacja 3 pasm)

Lord_Nikkon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-02-13, 12:12

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: Lord_Nikkon » 2019-02-20, 08:13

Akurat agregacja robi robotę. Porównałem starego J5 od Samsunga z Huawei P10. Różnica w prędkości niemal dwukrotna a i ping o 10 ms niższy.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4374
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: onken » 2019-02-23, 15:13

Akuratnie agregacja zwiększa ping ;)

Lord_Nikkon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-02-13, 12:12

Re: Modem/router cat6+ z trybem bridge

Postautor: Lord_Nikkon » 2019-02-23, 18:22

U mnie różnica wynosi całe 5 ms. I co ciekawe na samsungu j5 (chyba) 2016 ping mam do orange na poziomie 27 ms a z Huawei p10 ok 20-21ms

Huawei nadrabia genialną anteną. Zamówiłem na aliexpress zewnętrzną antenę do mojego Samsunga bo koło baterii jest jakieś złącze antenowe. Może polepszy odbiór, bo różnica w sygnale jest spora.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości