Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

anacron
Użytkownik forum
Posty: 28
Rejestracja: 2017-02-25, 20:57

Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Postautor: anacron » 2019-03-04, 20:31

Witam,

Mam taki mały problem.
Router to Asus RT-N10U z wpiętym Huawei E3372 (HiLink) i wgranym Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-140 K26 USB miniVPN,
Działa bezbłędnie, ale gdy podłąćzyłem i skonfigurowałem repeater Wi-Fi (jakiś no name, dokładnie taki okazuje się, że klient łącząc się do tamtego repeatera i pobierając dane z DHCP (Asusa) nie ma dostępu do internetu. Gdy ustawię ręcznie parametry sieciowe z tym samym adresem IP co otrzymuje statycznie z DHCP internetu brak, ale gdy zmienię IP na dowolnie inne (wolne) repeater działa poprawnie. Powtórzę łącząc się do Asusa i do Repeatera klient otrzymuje dokładnie te same dane z DHCP na Asusie. Przejrzałem wszystkie możliwe ustawienia i szczerze mówiąc brak mi pomysłu. Co prawda repeater dołożony został tylko dla jednego klienta, który może działać na ustawieniach ręcznych, ale denerwuje mnie, że nie wiem co jest nie tak. Miał ktoś podobny problem, albo zna rozwiązanie problemu?

Pozdrawiam

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8904
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Postautor: key » 2019-03-05, 08:31

Wyglada na skopany routing w repeaterze.
Masz dostep do strony konfiguracyjnej Asusa, kiedy jestes podlaczony do repeatera?

Podlacz sie do Asusa, wpisz "ipconfig /all" i porownaj czy zmieniaja sie po podlaczeniu do repeatera. Wklej to oraz dzialajaca wersje po konfiguracji recznej tutaj jako wersje tekstowa, wtedy ja tez moge sprawdzic.

jurekz1978
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2018-09-12, 20:00

Re: Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Postautor: jurekz1978 » 2019-03-09, 16:40

Napiszę jako laik w tym temacie choć sam mam repiter, ale poszło bez problemu więc mi wszystko działa. Czy czasem ten brak netu nie jest prawidłowy? rouer ASUS jest w Twoim wypadku tylko przekaźnikeim netu z modemu. A repiter pobiera ustawienia Asusa, który sam z siebie nie ma netu tylko pobiera go z modemu? Kombinuję tak łopatologicznie bo w domu tak próbowałem zrobić, że stary router u mnie był skonfigurowany tak, że przez WiFi pobierał net z routera z innego budynku i jednocześnie rozsyłał ten net po domu. Gdy podpiąłem jeszcze jeden repiter i on połączył się z tym pierwszym repiterem to też była tylko sieć wifi z tego drugiego, ale już bez internetu. Repiter by fritzboxa więc to dość dobry sprzęt.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8904
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Postautor: key » 2019-03-11, 13:15

jurekz1978 pisze:Czy czasem ten brak netu nie jest prawidłowy?


Nie jest. Repeater sluzy do przedluzenia zasiegu sieci, powinien byc (pomijajc czasy transmisji) niewidoczny dla uzytkownika.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21961
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Repeater WiFi dziwny problem z DHCP

Postautor: wojteks » 2019-03-11, 20:34

Z tym że nie każdy sprzęt pracuje poprawnie z każdym o innych problemach nie wspominając.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724


Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość