Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-05-16, 14:14

Witam,
Ostatnio zmodernizowano BTS niedaleko mnie, więc przestawiłem "na sztywno" częstotliwość na LTE-A, wszystko działa pięknie (jak na warunki mojej miejscowości), tylko że parametry sygnału i prędkość upload to jakaś tragedia:
Obrazek
Obrazek
i zastanawiam się jak teraz ugryźć sprawę z anteną. Otóż, mój dom stoi w takiej pozycji:
Obrazek
Czerwoną strzałką zaznaczyłem pozycję BTS po linii prostej, a zieloną aktualne ustawienie anten (posiadam 2xATK-10 (wiem, że są do zmiany, ale o tym później)). Antena umieszczona jest pod szczytem na pręcie, ale niestety nie ma mowy o przeniesieniu jej nad dach, więc obracając ją w stronę czerwonego nadajnika od razu spotkałaby się ze ścianą.
O dziwo sygnał z czerwonego BTS łapie bez problemu, ale jak już wspomniałem wyżej - osiąga to tragiczne wyniki jakości sygnału, a z zielonego BTS nie korzystam z jednej prostej przyczyny - jest to pasmo 800 MHz i jest już tak totalnie zapchane, że internet ledwo może na tym wydolić. I tu przechodzę do meritum - czy taka antena jak z linku poniżej dałaby radę i czy jest coś w ogóle warta na ten nowy BTS jeśli po drodze od razu trafia na ścianę? Czy wystarczyłoby przesunięcie jej choć w zbliżonej pozycji do nadajnika podobnie jak zaznaczyłem na niebiesko?

https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html

Czerwony BTS - 3,58 km ode mnie
Zielony BTS - 6,18 km ode mnie
Obrazek

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: tomekwwa » 2019-05-16, 14:45

Zamiast opowieści dziwnej treści, podaj lokalizację i lepiej zaznacz gdzie w tym domu możesz w ogóle antenę ustawić, bo ten Twój rysunek niewiele mówi.

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 212
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Tinkas » 2019-05-16, 14:57

Jeśli na ATK odwróconej do nadajnika łapie Ci 2600, to spróbuj postawić sam router w oknie wyglądającym na ten nadajnik. Pewnie będzie lepiej :)
Zmiana anteny nic nie da.

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-05-16, 15:01

tomekwwa pisze:Zamiast opowieści dziwnej treści, podaj lokalizację i lepiej zaznacz gdzie w tym domu możesz w ogóle antenę ustawić, bo ten Twój rysunek niewiele mówi.


Zamiast postów bez sensu mógłbyś się kreatywnie udzielić w innym wątku. Co jest niejasnego w tym co napisałem? Obrazek z pozaznaczanymi różnymi ustawieniami, poniżej objaśnienie. Nawet średnio rozgarnięty przedszkolak by ogarnął o co mi chodzi. Po co moja lokalizacja? Pytam po prostu czy będę miał jakikolwiek zysk z ustawień anteny w sposób w jaki objaśniłem, a skoro nie podaję dalszych przeszkód to oznacza to chyba tylko tyle, że ich nie ma, czyż nie? A co do ustawienia anteny, to jasno napisałem:
"Antena umieszczona jest pod szczytem na pręcie, ale niestety nie ma mowy o przeniesieniu jej nad dach, więc obracając ją w stronę czerwonego nadajnika od razu spotkałaby się ze ścianą."
Jeszcze prościej wytłumaczyć? Proszę bardzo - antena jest na ścianie domu na metalowym pręcie, którego NIE MAM MOŻLIWOŚCI dać wyżej w taki sposób, aby wystawał ponad dach (bo wtedy problem by się rozwiązał i nie pytałbym tutaj), natomiast sam pręt na którym zamocowane są anteny jest aktualnie poniżej linii dachu, więc obracając anteny w taki sposób aby były na wprost od nadajnika będą miały przed sobą ścianę. No prościej już się nie da.

Tinkas pisze:Jeśli na ATK odwróconej do nadajnika łapie Ci 2600, to spróbuj postawić sam router w oknie wyglądającym na ten nadajnik. Pewnie będzie lepiej :)
Zmiana anteny nic nie da.

Kurcze właśnie nad tym myślałem, tyle, że okno które wychodzi na ten BTS na którym łapie 2600 jest z zupełnie innej strony domu i nie mam możliwości aż tak daleko przenieść routera. A co do anteny - aktualnie jest w takiej pozycji jak zaznaczone na zielono - nie jest obrócona w stronę tego właściwego BTS, tylko w zupełnie innym kierunku, dlatego dziwię się, że w ogóle łapie.

Tak to aktualnie wygląda. Żeby antena była ustawiona na wprost do BTS, który nadaje te 2600 które mam ustawione aktualnie, musiałaby być ustawiona o dokładnie 180 stopni odwrotnie.
Obrazek

Krótko mówiąc - są ustawione na BTS z którego nie korzystam, bo jest zbyt obciążony z przodu domu, a docelowy znajduje się z tyłu domu. I uprzedzając pytania - nie mam jak przenieść anteny na tył domu, zbyt duża odległość. Kabla musiałoby być z 40m, żeby to sensownie jakoś pociągnąć po domu, żeby się o niego nie pozabijać.
Obrazek

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: tomekwwa » 2019-05-16, 16:53

Z Twojej lokalizacji w Bielicach to rzeczywiście nie masz za wielkiego wyboru. A zamiast się obrażać, to lepiej powiedz dlaczego do tego co wystaje nie da się dokręcić pionowego masztu? Nie jest ciężki i antena też nie. Cybertech wykręcony w dom to raczej słaby pomysł. Trochę mnie dziwi, że w ogóle wyłapujesz 2600, to nie powinno się teoretycznie zdarzyć.

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-05-16, 17:08

tomekwwa pisze:Z Twojej lokalizacji w Bielicach to rzeczywiście nie masz za wielkiego wyboru. A zamiast się obrażać, to lepiej powiedz dlaczego do tego co wystaje nie da się dokręcić pionowego masztu? Nie jest ciężki i antena też nie. Cybertech wykręcony w dom to raczej słaby pomysł. Trochę mnie dziwi, że w ogóle wyłapujesz 2600, to nie powinno się teoretycznie zdarzyć.

Trochę się uniosłem, to fakt, po prostu zirytowała mnie Twoja poprzednia odpowiedź. Ale nieważne - też się zdziwiłem, że w ogóle łapię tą częstotliwość, ale cóż - działa, więc tylko się cieszyć. Myślałem, że to inny BTS, bo w okolicy mam 4, ale w T-Mobile poinformowali mnie, że (niestety), to ten, który znajduje się z tyłu mojego domu, czyli w możliwie najgorszej lokalizacji. A co do masztu - może nie wygląda to aż tak źle na zdjęciu, ale niestety dokręcając coś do istniejącego musiałbym przedłużyć to o dobrych kilka metrów - ani to ładne, ani funkcjonalne. A skoro ATK-10 na 800 MHz odwrócone w zupełnie inną stronę coś łapią, to sądziłem, że z anteną odbierającą daną częstotliwość wycelowaną w choćby dowolny punkt w tamtą stronę zdziałam coś więcej. Wygląda to na mapie tak (nie wiem czemu pokazuje, że to BTS od Orange, skoro na pewno jest to T-Mobile):
Obrazek
I niestety ustawienie mojego mocowania na anteny jest tak jak na stronę Jasienicy Dolnej (tam jest BTS nadający na paśmie jedynie 800 MHz, do którego byłem bazowo przyłączony). Więc podsumowując - nie pozostaje mi nic innego jak po prostu mocne przedłużenie masztu i kupno innej anteny?
Obrazek

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: tomekwwa » 2019-05-16, 17:21

Ten sygnał masz nawet stabilny, a skoro nie chcesz budować w górę, to możesz spróbować z innymi antenami na 2600. Od Cybertecha, którego sam wskazałeś, bym zaczął. Ale nie odwracał go w stronę ściany. Od czegoś ten sygnał się odbija i trafia w ATK-10, to i w CT będzie trafiał. Tylko takie rozwiązania mają jedną wadę. To od czego się odbija może zniknąć, operator może nieco zmienić kierunek nadajnika i cały plan pójdzie tu i tam. Antenę z CT możesz przetestować i oddać. Poczekaj jeszcze na opinie kolegi o nicku matek, jeśli zechce skomentować.

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1177
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Hermogenes » 2019-05-16, 17:44

A czy jest wielkim kłopotem przesunięcie tego masztu w miejsce symetryczne względem okienka z którego wychodzą kable do samego kantu dachu.
pozdrawiam Hermogenes

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12594
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: matek451 » 2019-05-16, 19:57

Najpierw to się raduj ze w Szadurczycach uruchomili ci LTE2600, przynajmniej na jakiś czas internet przyspieszy . Oczywiście pewnie wkrótce i te 15MHz pasma tez się wysyci jak ludzie się będą łączyć z tym pasmem. To jest typowe pudrowanie syfa w wykonaniu T-Mobile, okoliczne BTS-y z only 800/900MHz to klasyczny przykład jak nie należy budować sieci jak chce się świadczyć usługę no limit. Oczywiście jak masz korzystać z LTE2600 to antena na to pasmo , a jak z 2 CC CA B7+B20 to już szerokopasmowa. No i antena na BTS a nie na ścianę. Tu kompromisu nie ma a na zewnątrz sygnał z tymi ATK-10 jest słaby, ale na tym kierunku nie masz przeszkód więc jakoś to działa. BTS NetWorks na pozwoleniu Orange ale oczywiście korzysta też T-Mobile.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-05-16, 20:22

matek451 pisze:Najpierw to się raduj ze w Szadurczycach uruchomili ci LTE2600, przynajmniej na jakiś czas internet przyspieszy . Oczywiście pewnie wkrótce i te 15MHz pasma tez się wysyci jak ludzie się będą łączyć z tym pasmem. To jest typowe pudrowanie syfa w wykonaniu T-Mobile, okoliczne BTS-y z only 800/900MHz to klasyczny przykład jak nie należy budować sieci jak chce się świadczyć usługę no limit. Oczywiście jak masz korzystać z LTE2600 to antena na to pasmo , a jak z 2 CC CA B7+B20 to już szerokopasmowa. No i antena na BTS a nie na ścianę. Tu kompromisu nie ma a na zewnątrz sygnał z tymi ATK-10 jest słaby, ale na tym kierunku nie masz przeszkód więc jakoś to działa. BTS NetWorks na pozwoleniu Orange ale oczywiście korzysta też T-Mobile.

Wow, takiej odpowiedzi właśnie oczekiwałem. Więc może już zapytam wprost skoro trafiłem na osobę z taką wiedzą - jaką antenę byś polecił? Kabla musi być z 10m, niestety, ale chałupa jest ogromna i albo nie sięga sieć WiFi, albo kabel, więc 10m to jedyna szansa żeby to pogodzić.
Obrazek

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12594
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: matek451 » 2019-05-16, 20:45

Na Cybertechu dual LTE z 10M kabla h155 na czysto zostanie ci z 10dBi zysku , do tego antena ustawiona z widocznością BTS-a więc powinno być OK. Walka o jak najlepszy sygnał na tym paśmie ma sens bo póki co BTS na tym pasmie nieużywany przez wielu ale czasem jak przybędzie użytkowników to i DL spadnie i wtedy przydaje się poprawny sygnał. No i UL teraz jest marny, antena wpłynie na jego poprawę. Sprawdzisz też LTE800 i orientacyjnie LTE2600+800 z tego BTS-a na ATK-10 jak będziesz miał maszt na ten kierunek, istotne czy iść w agregację LTE2600+800 z niego. Bo wówczas antena szerokopasmowa czyli 2xATK-504. Czyli jak widzisz opłaca się mieć maszt tak aby dowolnie wybierać kierunek anten, inwestycja na przyszłość bo sytuacja jest dynamiczna, operatorzy rozbudowują sieci, budują nowe BTS-y, uruchamiają pasma. Przy problemach z WiFi i dużym domu pomyśl o dodatkowym AP połączonym po LAN z routerem LTE.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: tomekwwa » 2019-05-16, 20:48

Autorze, pamiętaj że kolega pisze o wystawieniu anteny nad dach, czego Ty nie chcesz zrobić.

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-05-16, 20:54

tomekwwa pisze:Autorze, pamiętaj że kolega pisze o wystawieniu anteny nad dach, czego Ty nie chcesz zrobić.

Zakładam już ostateczność, bo skoro nie ma innego rozwiązania, to przedłużę ten maszt i wystawię antenę ponad dach, pozostaje tylko kwestia doboru tejże, żeby nie była tylko przeniesieniem punktu odbioru, a miała jakieś faktyczne zyski, ale kolega matek już mi wszystko rozjaśnił - póki co dziękuję, muszę się teraz z tymi wszystkimi informacjami "przespać" :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 212
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Tinkas » 2019-05-16, 22:06

Ewentualnie kup drugi router lub Access Point. Przeniesiesz ten z modemem LTE wraz z anteną lub bez na drugi koniec domu i pociągniesz sobie kabel LAN do nowego routera tam gdzie chcesz. Ja tak mam, m. in. po to żeby mieć krótsze kable do anteny.

Aroox
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2016-04-14, 10:49

Re: Ustawienie anteny na "zakryty" BTS

Postautor: Aroox » 2019-06-06, 12:53

A więc po dłuższych przemyśleniach wyniki pracy, może się komuś kiedyś przydadzą:
Postanowiłem zrobić tak, jak zasugerował kolega Tinkas i po kupieniu anteny od Cybertecha na pasma 1800-2600 MHz z długością kabla 5m postanowiłem wynieść ją na dach z drugiej strony domu idealnie w linii prostej do BTS. Następnie kupiłem skrzynkę elektryczną i wwiercając się w dach składziku poniżej przepuściłem kable antenowe do środka, a następnie do skrzynki gdzie znajduje się router. Dalej kupiłem kabel LAN Cat 6 (może się kiedyś przyda) z miedzianą żyłą (droższy, ale lepszy) o długości 30m i pociągnąłem go przez cały dom, aż do pomieszczenia gdzie znajduje się AP. Tym sposobem udało mi się wyciągnąć sygnał na poziomie:
RSRP: -83 - -85
RSRQ: -12 - -13
SINR: 14-15
I wyniki w okolicach pełnych (według umowy) 60 Mbps:
https://www.speedtest.net/my-result/i/3279022778

Także dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, jesteście wielcy :)
Obrazek


Wróć do „Anteny GSM oraz problemy z zasięgiem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość