Router z LTE-A

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-12, 13:54

To wygląda to tak:
Na 2,4Ghz mam:
kanał - 6
protokół: 802.11n
szybkość: 130 Mb/s
speedtest.net: D:23.8 Mbps U:20,53Mbps

na 5Ghz:
kanał - 100
protokół: 802.11n
szybkość: 162 Mb/s
speedtest.net: D:84.5 Mbps U:20,21Mbps

żadne inne urządzenia nie był w czasie testów podpięte do wifi.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router z LTE-A

Postautor: radius » 2019-07-12, 19:54

Dla 5 GHz to przede wszystkim trzeba ustawić szerokość kanału 80 MHz lub wymusić tryb AC zamiast N.
A na 2,4 widać, że masz 2x2, ale leci to jako 20 MHz. Także albo syf w otoczeniu albo musisz wymusić 40 MHz.
Nie wiem na co pozwalają ustawienia routera gdzie należy to przestawić.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-12, 20:14

Na 2.4 mam wymuszone 40MHz a na na 5 80MHz. Syfu na 2.4 nie ma. W okolicy pusto. Na kablu działa jak na 5GHz.

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 235
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Router z LTE-A

Postautor: Tinkas » 2019-07-14, 13:18

Skąd pewność, że jest 40mhz?
Spróbuj zmienić kanał na 1 lub 3.
Przetestuj połączenie iperfem. Na androida znajdziesz go np w aplikacji Newtork Tools.

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-15, 07:17

Korzystam z Wifi Analyzer na Androida i pokazuje że na 2.4 jest 40MHz a na 5 jest 80.
Udało mi się w miarę ustabilizować tego huaweia. Na 2.4 mam już ok. 60Mbps na 5ghz ponad 100Mbps. Pojawił się za to kolejny problem. Huawei leży na strychu i ogarnia górną część domu. Na parterze leży xiaomi mi3. Oba są połączone przez plc tplinka. Plc w aplikacji pokazuje że łączy się w obu kierunkach z prędkością ponad 200Mbps, ale ma porty 100Mbps. Doczytałem że huawei ma problem takimi portami (sprawdziłem empirycznie - laptop w portem 1Gbps ładnie ściąga dane, po wymuszeniu 100Mbps max co wyciągam, to 20Mbps I rzeczywiście wifi na xiaomi taki max osiąga )
Odpiąłem więc xiaomi od plc i ustawiłem w tryb wireless repeater. O ile na huawei dalej prędkości są ok, o tyle na xiaomi na 2.4 max jaki osiagam , to 4Mbps. Na 5Ghz spokojnie ponad 100Mbps...
Nie rozumiem tego. Co ważne, w trybie repeatera xiaomi tylko sieć na 2.4Ghz potrafi klonowac...
Mam więc w chwili obecnej:
Dwie sieci 5Ghz z różnymi kanałami (36 i 100) na 80Mhz
Dwie sieci 2.4Ghz nadające na tym samym kanale na 40Mhz.

Co zrobić, żeby xiaomi na 2.4 miał przyzwoite prędkości?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22114
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Router z LTE-A

Postautor: wojteks » 2019-07-15, 07:24

Xiaomi musi być kablem podłączone do Huaweia, pomiń PLC (wymień na inne).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-15, 08:17

Kabel ktróry szed na dól, zostal prawdopodobnie uszkodzony podczas remontu. Nie mam jak go teraz poprawic, stad PLC.
Ale, jak przeniose xiaomi na gore i zepne z huawei`em, predkosci na xiomi mam takie same zarowno po kablu jak po plc. Generalnie kazde urzadzenie z karta 100Mbps podpiete do huawei`a, wyciaga tylko max 25% przepustowosci. Gdzies czytalem, ze huawei ma problemy z urzadzeniami 100Mbps...
Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do glowy, to pomiedzy Huawei a Xiaomi wstawic jakis router/switch 1Gbps, ktory robilby "translacje" z 1Gbps na 100Mbps...

ps. przepraszam za brak pl liter, ale ich nie mam tutaj ;(

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22114
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Router z LTE-A

Postautor: wojteks » 2019-07-15, 09:08

Możesz tak zrobić, switch gigabitowy powinien pomóc. Kabel daj nowy, zawsze gdzieś za listwami da się schować.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-15, 09:18

nie da się ;( musiałbym ze strychu kabel przez piętro ciągnąć... nie ma jak schować.
router chyba pójdzie na reklamację, bo pytałem na innym forum i ludek jeden potwierdził, że też miał takie problemy z LANem. dostał nowy router i wszystko działa.

Abalka
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2014-11-13, 15:06
Lokalizacja: Dęblin

Re: Router z LTE-A

Postautor: Abalka » 2019-07-20, 09:24

Jaki router zakupiłeś? Obecnie mam zte mf286 i zastanawiam się na co wymienić, pieniądze tak do 1000 zł

DStarpl
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2019-07-23, 11:18

Re: Router z LTE-A

Postautor: DStarpl » 2019-07-23, 11:41

Witam,
Zacznę od tego że jestem Świeżak, ale temat jest jak niżej.
Chcę kupić nowy sprzęt (budżet tak do 800zł, niestety anteny nie wchodzą w grę) jak i mogę zmienić usługę (choć abonamentu na 2 lat, nie wchodzi w grę)
Na chwile obecną mam modem Huawei B593 12(S albo U). Mam abonament T-Mobile "no limit" za 79,99, umowa na czas nieokreślony.
Mieszkam przy Zachodnia 7 Opacz Kolonia, z tego co widzę to korzystam z tego BTS-A
T-Mobile (26002) ID: 22687, a po zapuszczeniu Cell info wychodzi, że łączę się na LTE800

DStarpl
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2019-07-23, 11:18

Re: Router z LTE-A

Postautor: DStarpl » 2019-07-23, 11:48

Tu T-mobile
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

DStarpl
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2019-07-23, 11:18

Re: Router z LTE-A

Postautor: DStarpl » 2019-07-23, 12:02

A tutaj Orange (ten sam maszt) i tak samo LTE800
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12782
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Router z LTE-A

Postautor: matek451 » 2019-07-23, 12:08

Ale po co kupować nowy sprzęt gdy w domu ma się bardzo słaby sygnał z zasięgowego LTE800 T-Mobile z Ryżowej, na wyzszych pasmach LTE2600, LTE2100 i LTE1800 będzie jeszcze gorzej. na B715 czy B525 wymusisz wyższe pasma LTE i ich agregacje ale przy takich parametrach sygnału trudno liczyć na stabilne połączenie i jakieś zawrotne prędkości. Jak w ogóle routery zalogują się do LTE2600. Zrób jakiś test z telefonem ale na zewnątrz i pokaz wyniki i speedtest.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

DStarpl
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2019-07-23, 11:18

Re: Router z LTE-A

Postautor: DStarpl » 2019-07-23, 12:48

Na zewnątrz łapie inne częstotliwości (2100 i 2600 z tego samego BTS'a), ale z szybkościami też szału nie ma (wygląda podobnie od 10-15) no chyba, że to kwestia modemu w telefonie (Xiaomi Redmi4), ale to i tka mało istotne, bo mieszkanie wynajmuję i nie mam jak anteny wyprowadzić :/


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości