Router jako Access Point

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

TheSTR
Stały użytkownik forum
Posty: 56
Rejestracja: 2017-02-09, 00:01

Router jako Access Point

Postautor: TheSTR » 2019-12-04, 17:28

Witajcie :D
Szukam karty wifi a w oko wpadło mi opcja z routerem TPLinka jako Access Point.
Sprawa jest taka że mam Wifi które chce odbierać i przekazywać do komputera przez lan i podobno jest właśnie taka opcja w tych routerach?

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3363
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router jako Access Point

Postautor: radius » 2019-12-04, 18:48

To oczywiście zależy od modelu. Podaj jakim urządzeniem dysponujesz.
Niekiedy była to opcja fabryczna. Czasami należało wgrać, np. Gargoyle.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

TheSTR
Stały użytkownik forum
Posty: 56
Rejestracja: 2017-02-09, 00:01

Re: Router jako Access Point

Postautor: TheSTR » 2019-12-04, 18:50

Rysunek pomocniczy
Obrazek

1-2 WAN/DSL
2-3 WIFI 2,4/5(Access Point)
3-4 LAN

Co do sprzętu to właśnie nie dysponuje żadnym tylko rozglądam się za jakimś routerem z TPLinka i tu pytanie właśnie jakie modele są obsługiwane lub sprawdzone pod takie akcje. Widziałem gdzieś 3320 MR ale nie wiem jak z jego kompatybilnością z taką funkcją.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 13034
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Router jako Access Point

Postautor: matek451 » 2019-12-04, 19:03

Jako AP Client sprawdzi się WR-802 jesli potrzebny tylko jeden port LAN, można go zasilać po USB z komputera. routery z serii MR-3.... nie posiadaja takiej funkcji na oficjalnym FW, dostępna po zmianie na alternatywne OpenWRT.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

TheSTR
Stały użytkownik forum
Posty: 56
Rejestracja: 2017-02-09, 00:01

Re: Router jako Access Point

Postautor: TheSTR » 2019-12-04, 19:27

Czyli jak rozumiem nie ma problemu z wgraniem OpenWRT i ustawieniem takiej funkcji na 3320?
Wiem że może to natrętne pytania ale zawsze lepiej wiedzieć niż władować się na minę :D

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 13034
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Router jako Access Point

Postautor: matek451 » 2019-12-04, 20:11

BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Internet bezprzewodowy - pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość