Wysłany: 2007-03-23, 16:59 Czy to coś da?? HUB USB + NetBox2
Jak wiadomo każdemu z nas NetBox2 nie posiada gniazda na dodatkowe zasilanie (na zasilacz). Więc mam pytanie czy takie urządzenie (HUB USB) coś da (lepszy zasięg, szybkość)??
Mam: Athlon 64 2800+ (podkręconego o 33%), płytę główną (EPOX 8KDA3I), DDRAM 512 MB PC400, Samsung 120 GB, Radeon 9600 PRO (128/128), to wszystko jest podłączone do zasilacza: CODEGEN 350W ATX 2.03 (P4) Model: 200x, dodam że do zasilacza jest podłączony również monitor LCD 17".
Modem oczywiście pod USB.
No więc czy ten lub jakiś inny HUB USB w takim przypadku coś da??
Dziś przyszedł HUB USB, więc sam się przekonam czy to coś da.
No więc moje wrażenia są pozytywne, transfer sie ustabilizowal i nie ma spadków, na dowód prezentuje screeny z pobierania pliku w dzień (29.03.07 r. godz. 13:00)
EDIT:
A tak jest po przekroczeniu limitu (31.05.07 r. godz. 11:00)
Jak i u Fanty tak i u mnie ;] Kupilem HUB'a i wkoncu lacze sie ustabilizowalo ;] Jezeli ktokolwiek mnie spyta czy HUB cos daje to odpowiem z pewnoscia ze tak ;]
WITAM
czy do hub usb musi byc podlaczony zasilacz?wiem glupie pytanie ale nie znam odp
i drugie pytanie -rozumiem ze hub usb to taki rodzaj dwojnika tzn.mam w kompie 2 wejscia usb a hub ma 4 czy ma wplyw np. jesli podlacze do hub usb pendriva a on jest podlaczony do pradu to czy sie spali mi sie pendrive
skomplikowane ale prosze o odp NA FORUM SA MADRZEJSI ODE MNIE
Operator: Multi 6Mb/s +simdata
Urządzenie: AirCard875/TośkaG900/AsusP750 Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 1060 Skąd: czasowo Afganistan
Wysłany: 2007-05-23, 22:30
...Ten sam przypadek miał kolega który korzystał z NetBox2 na USB wyprowadzonym z przodu obudowy - po podłączeniu do płyty głównej działał stabilniej. A wszystko ze względu na moc wyjściową USB (+5V i max do 0.5 A). Właśnie to "max do 0.5A" komplikuje życie gdyż wyjścia z przodu obudowy zaczęto wyprowadzać z myślą o urządzeniach o małych zapotrzebowaniach na prąd (pamięć USB). A tym czasem mamy przenośne dyski USB, modemy które tego prądu potrzebują więcej... Kiepskiej jakości płyty główne, słabe zasilacze powodują konieczność zakupu HUB'a USB - ale tylko aktywnego - z zasilaniem. Pasywny sprawy nie rozwiąże...
_________________ Vobis 1,73GHz Dothan L2-2MB, 2GB DDR2, 160HDD, Windows XP Prof
Kilka kwestii na temat HUBów USB.
1) Jeżeli HUB nie ma własnego zasilania a posiada on 4 porty, to często na każdym z tych portów max prąd wyjściowy jest około 100mA. Trzeba o tym poczytać w dokumentacji HUBa. Dlatego jeżeli przez taki model będziemy chcieli podłączyć urządzenie, które pobiera większy prąd, to nam nie zadziała.
2) Na 100% wszystkie HUBy bez własnego zasilacza mają sumaryczny prąd na wszystkich wyjściach <=500mA. Dotyczy to modeli, które nie mają zabezpieczenia po 100mA na port. W przypadku takich modeli podłączenie 2 urządzeń, które pobierają większy prąd spowoduje odłączenie któregoś z nich lub wszystkich.
Dlatego jeżeli podłączamy pod HUB urządzenie, które nie jest wyposażone we własny zasilacz a przy tym pobiera z portu USB duży prąd dochodzący do 500mA (0,5A), to lepiej kupić HUB z zasilaczem i z niego korzystać.
WITAM
wiec kupilem usb hus podlaczylem i co? i koniec polaczenie zaczelo sie zrywac uzywam edge dialera w orange modem ed77 zasilacz fabryczny jaki podlaczalem ma 700mA a hub usb na jedno wejscie podaje 500mA a kupilem aktywny z zasilaczem co jest nie tak?????
WITAM
wiec kupilem usb hus podlaczylem i co? i koniec polaczenie zaczelo sie zrywac uzywam edge dialera w orange modem ed77 zasilacz fabryczny jaki podlaczalem ma 700mA a hub usb na jedno wejscie podaje 500mA a kupilem aktywny z zasilaczem co jest nie tak?????
Wez napisz jeszcze raz jaki zasialacz kupiles bo troche tu namotales i nic nie idzie zrozumiec
modem ed77 zasilacz fabryczny jaki podlaczalem ma 700mA a hub usb na jedno wejscie podaje 500mA
Nie wiem czy dobrze rozumiem, bo strasznie zamotałeś.
Jeżeli Twój oryginalny zasilacz do modemu ma 700mA, to jeszcze sprawdź jaki max prąd pobiera modem przez port USB, bo zasilacz to co innego a max prąd jaki potrafi "pobrać" modem, to może być co innego.
Niemniej jednak ja bym radził używać zasilacza do modemu a nie zasilać go tylko z USB. Z USB zasilamy tylko urządzenia, które wymagają prądu mniejszego niż 500mA.
kupilem usb hus wraz z zasilaczem ktory byl w komplecie zasilacz DC 5V 1A takie oznaczenie bylo w zestawie. gdy wszystko podlaczylem to polaczenie niestabilne i zrywalo wiec powrocilem do wczesniejszego fabrycznego od ed77 ktory ma 700mA
kupilem usb hus wraz z zasilaczem ktory byl w komplecie zasilacz DC 5V 1A takie oznaczenie bylo w zestawie. gdy wszystko podlaczylem to polaczenie niestabilne i zrywalo wiec powrocilem do wczesniejszego fabrycznego od ed77 ktory ma 700mA
Troche to dziwne może zasilacz jest spalony/uszkodzony albo cus Jezeli mozesz to podaj link do HUB'a ktorego kupiles to moze wyjasni troche sytuacje
Coś tu mieszasz.
Zasilacz od HUBa podłączasz do HUBA a zasilacz od modemu do modemu. Co to ma wspólnego ze sobą w świetle tego co napisałem w poprzednim poście?
Fanta podał tu przykład HUBa i modemu, który nie ma własnego zasilacza. Twój modem ma zasilacz jak sam piszesz, wiec zabawy z HUBem nie mają sensu.
Operator: Multi 6Mb/s +simdata
Urządzenie: AirCard875/TośkaG900/AsusP750 Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 1060 Skąd: czasowo Afganistan
Wysłany: 2007-05-25, 18:44
...A może mamy zagnieżdżonego w systemie wirusa a najbardziej prawdopodobne że dialera który wymusza połączenie z konkretnym numerem dostępowym... Taki feler miał kolega z GC 89 - wcześniej chodziło a nagle przestało... Po krótkim połączeniu sygnał się rwał i trzeba było wymuszać połączenie... A że miał zainstalowaną darmową Avirę - nic nie wykrywała. Kaspersky "zakwiczał" 5 razy i po problemie...
_________________ Vobis 1,73GHz Dothan L2-2MB, 2GB DDR2, 160HDD, Windows XP Prof
Ja też kupiłem HUB USB z zasilaczem 2000mA czyli 2A i jest lepiej (NETBOX 1)
W nocie aplikacyjnej przeczytałem że moduł Noki 12i pobiera max 690mA (GPRS) czyli port USB komputera nie da rady dostarczyć odpowiedniej mocy do modemu bo to tylko max 500mA. A zawsze powinien być pewien zapas mocy.
Dzisiaj stało sie cos dziwnego bo z hubem modem nie chce przewkroczyć magicznej predkosci 11KB/s (GPRS) i wskoczyć w EDGE a jak go podepne pod USB komputera bez HUB'a to przekracza 11KB/s i i jest 20KB/s lub wiecej. AT+CSQ=24 i nie wiem czym to jest spowodowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Znaki i informacje chronione prawem umieszczone na forum, wykorzystane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Powielanie lub kopiowanie w części lub w całości danych/opracowań zawartych na forum bez zgody autora i administracji forum jest zabronione. Złamanie zakazu stanowi naruszenie prawa.
Strona wygenerowana w 0.34 sekundy. Zapytań do SQL: 17