Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Wszystko na temat internetu za pomocą sieci komórkowych pod systemem Linux.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2006-12-25, 12:56
Lokalizacja: Bydgoszcz/Zamczysko

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: stone21 » 2007-06-23, 18:43

Znalazlem cos takiego:
http://www.linux.com.pl/forum/index.php ... f17202c031
szkoda ze nie znalazle tego wczesniej :cry:

text ze strony w linku:
Ja używam modemu iplusa Comander M Edge SA z chipsetem Nokii na Usb z Suse 10.2 x86. I zrobiłem tak:

Przy starcie ładuję moduły:

- modprobe ftdi_sio vendor=0x0403 product=0xcf58
- modprobe usbserial vendor=0x0403 product=0xcf58
- modprobe xusbatm vendor=0x0403 product=0xcf58 rx_endpoint=0x81 tx_endpoint=0x02 rx_altsetting=2 tx_altsetting=2

vendor i product musisz dostosować do swojego modemu, sprawdź przez "dmesg | grep usb" a altsetting metodą prób i błędów (może być 0,1,2,3), dzięki temu mam /dev/ttyUSB0, a kppp konfiguruję według tego, co jest na stronie comander.pl. Nie trzeba patchować jądra, tylko załadować te moduły i działa.

stone21:

W modemie Commander 2 zastosowano inny konweter USB<>RS232 niz w NETBOXIE dlatego Mprog 3.0 nie bedzie dzialal.
Konwerter ten to cp2101
Jak wykryc modem COMMANDER 2 pod LINUXEM info ze strony producenta:

http://www.comander.pl/pliki_/Marvin_En ... 2linux.zip

Program do zmiany PID w COMMANDERZE 1 i 2.

Nie wiem jak się go osługuje ale podobnie do MProg3.0a

http://www.silabs.com/public/documents/ ... nstall.exe

standardowy PID tdla tego układu to prawdopodobnie EA60
A vid 10C4

według takiej informacji:

{ USB_DEVICE(0x10C4, 0xEA60) }, /* Silicon Labs factory default */

nazwa firmy układu się zgadza i powinno być ok "Silicon Labs factory"

VID się zgadza z tym co odczytał tujboo czyli układ to cp2101 wystarczy zmienić PID i gitara
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-23, 22:22

VID się zgadza z tym co odczytał tujboo czyli układ to cp2101 wystarczy zmienić PID i gitara


Czyli sprawa wygląda tak...
Na moim modemie jest tak:

Kod: Zaznacz cały

USB\VID_10C4&PID_822B\0001

VID = 10C4
PID = 822B

Czyli musze zmienic na:
VID = 10C4
PID = 6001

Czy tak to ma wyglądać bo już mam taki mętlik w głowie że nic nie wiem :lol:

edit
Przeprogramowałem modem na:
VID = 10C4
PID = EA60
i... ubuntu w końcu zaczął wykrywać modem na /dev/ttyUSB0 lecz niestety dalej nie potrafię połączyć się z internetem :/
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-25, 02:48

Zrobiłem parę screenów z device managera :) Może to coś podpowie :wink:
screen1
screen2
screen3
screen4
Dawno mnie tutaj nie było :)

majkel
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2005-11-20, 23:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: majkel » 2007-06-25, 15:07

jak linux wykrywa ci modem to juz jestes w domu.
o dalszej czesci wielokrotnie juz bylo na forum, wystarczy poszukac ;)
generalnioe potrzebujesz kilku plikow wgranych do odpowiednich katalogow:

tutaj masz opisane wszystko w wersji dla iplusa:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=268&start=0

najwazniejszy fragment:
skiera pisze:U mnie na SE GC79 działa coś takiego:

/etc/ppp/peers/iplus
-------------------------------------------------------------------
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect"
disconnect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-disconnect"
debug
/dev/ttyS1
230400
defaultroute
crtscts
lock
local
nodetach
usepeerdns
lcp-echo-failure 4
lcp-echo-interval 65535
-------------------------------------------------------------------


/etc/ppp/iplus-connect
-------------------------------------------------------------------
TIMEOUT 600
ABORT 'BUSY'
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT 'ERROR'
SAY 'Starting GPRS connect script\n'

"" 'AT+CFUN=1,1'
"" 'AT+CPIN=TWOJ_PIN'

OK 'ATE1\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d'

SAY 'Setting APN\n'
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"'

ABORT 'NO CARRIER'
SAY 'Dialing...\n'
OK 'ATD*99***1#'

CONNECT ''
-------------------------------------------------------------------


/etc/ppp/iplus-disconnect
-------------------------------------------------------------------
"" "\K"
"" "+++ATH0"
SAY "GPRS Disconnected."
-------------------------------------------------------------------

Może komuś się przyda... aha, uruchamia się to to:

Kod: Zaznacz cały

pppd call iplus

Można zmniejszyć ilość "/d", dałem trochę na zapas bo u mnie chwilę trwa zanim się połączy po podaniu pinu.

EDIT:
Oczywiście to co na czerwono należy ustawić wg siebie.
ED77, Orange, 18KB/s

Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2006-12-25, 12:56
Lokalizacja: Bydgoszcz/Zamczysko

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: stone21 » 2007-06-25, 16:09

walczymy z tujboo zeby odpalic net 3 dni na gg ale u niego na ubuntu skrypty nie pokazuja bledu ale netu nie ma a dnsy tez niby ma wypelnione i ciekawe co jest grane moze to
/dev/usb/tts/0 powinien zmienic na cos innego bo u mnie na pclinuxos kernel 2.6.12 jest tak

POST_2:

o pin nie pytalem czy ma wlaczony czy wylaczony

--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Fanta
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-25, 16:58

stone21 pisze:moze to /dev/usb/tts/0 powinien zmienic na cos innego

spróbuj: dev/ttyUSB0
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-26, 01:06

Fanta nie martw się :lol: Sprawdzałem ttyUSB0 i to nie jednokrotnie ;) W sumie to sprawdzałem chyba wszystkie możliwe opcje. Jutro będę miał PClinuxOS'a także zobaczę czy na nim coś uda się zrobić, z Ubuntu 7.04 dostaje już do bani :)
Dawno mnie tutaj nie było :)

majkel
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2005-11-20, 23:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: majkel » 2007-06-26, 10:00

sprobuj odlaczyc modem, przylaczyc ponownie i zobacz jaki jest efekt

Kod: Zaznacz cały

dmesg


jak probujesz odpalic sktypty do polaczenia to jaki efekt daja (komunikat)?
ED77, Orange, 18KB/s

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-26, 10:31

Próbowałem dmesg i dmesg | grep usb. I wygląda na to że normalnie wykrywa modem na ttyUSB0. Jeżeli nie wierzysz to zobacz stronę wcześniej na screeny. A po odpaleniu skryptu efekt jest poprawny, czyt (przeskakuje do nowej linii) :) Myślę że to wina systemu (Ubuntu 7.04). Dzisiaj biorę ok kumpla PClinuxOS'a tak że na nim spróbuje zainstalować comandera.
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-27, 02:01

Ostatnio walczę z moim nieokiełznanym NetBox2 pod Ubuntu 7.04. Doszedłem do takiego momentu że nie wiem co jest nie tak. Linux to nie jest moja mocna strona.

Po wprowadzeniu:

Kod: Zaznacz cały

sudo pppd call iplus

Pokazuje się:

Kod: Zaznacz cały

Starting GPRS connect script

Następnie czekam około minuty i:

Kod: Zaznacz cały

Connect script failed

Co może być tego przyczyną??
Jeśli ktoś wie, nich się podzieli, przewidziana jest nagroda :D
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE

Regulamin i Netykieta[/center]

Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 349
Rejestracja: 2007-02-24, 19:14
Lokalizacja: Kuj-pom.

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: reilord » 2007-06-27, 07:38

Sprawdz czy dziala na tych plikach:

www.rei.isx.pl/ppp.zip

Wrzuc te pliki tak jak jest sciezka w zipe, do ppp/peers i potem pppd call iplus

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-27, 08:58

Link nie działa...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE

Regulamin i Netykieta[/center]

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11157
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Jaco » 2007-06-27, 09:07

Fanta pisze:Link nie działa...
U mnie działa. Jak ktoś jeszcze potrzebuje to wrzuciłem w wolną strefę :lol:

Tu można pobrać ; http://www.wrzucaj.com/177890

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-27, 09:24

Dzięki @Jaco, a teraz działają obydwa :wink:

EDIT:


Próbowałem z plikami podanymi przez @reilord, lecz niestety bez zmian :x
Otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

Connect script failed
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE

Regulamin i Netykieta[/center]

majkel
Użytkownik forum
Posty: 23
Rejestracja: 2005-11-20, 23:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: majkel » 2007-06-27, 14:59

a moze sprobuj programu pGPRS:

opis na forum Ubuntu:
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=24981

strona programu:
http://przemkalicki.pl/pGPRS/

nie sprawdzalem osobiscie(dzisiaj wieczorem zrobie test).
komus na forum pomoglo:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6415
ED77, Orange, 18KB/s

Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2006-12-25, 12:56
Lokalizacja: Bydgoszcz/Zamczysko

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: stone21 » 2007-06-27, 15:02

Rozumiem że internet pod linuxem na netboxie działa.
jak nie to ja bym prosił jakieś potwierdzenie że modem jest widziany przez system np. logi lub zdjecia.
jak modem jest widziany na 100% to dobrze by był poczekać aż tujboo odpali go pod PCLinuXOS bo jak mu sie uda to w ubuntu jest jakiś wałek z konfiguracją.
To modemy NETBOX 1,2 i COMANDER 1,2 mamy załatwione
Ostatnio zmieniony 2007-06-28, 15:32 przez stone21, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-27, 15:55

Przed chwila dostałem potwierdzenie wysłania PClinuxOS'a :) Powinien dojść jutro lub pojutrze. Zobaczymy czy się uda ... A z tego co wiem to chyba jeszcze nikomu nie udało się uruchomić Comander 2 EDGE pod Ubuntu także w 99% to wina systemu.

EDIT:
Na wstępie przepraszam za post pod postem ale...
W końcu udało mi się uruchomić comadnera pod ubuntu dzięki ziomkowi który opisalł w tym poście jak to zrobić :D Za co oczywiście wielkie dzięki i pozdro :) Myślę że temat już został wyczerpany. Dziękuję wszystkim którzy pomogli, dzięki wam piszę tego posta z Ubuntu 7.04 :p

@edit

Przepraszałem ale cóż ...
Oczywiście zapomniałem dodać że dzięki ziomkowi @stone21 przpeprogramowałem modem (za co mu ogromnie dziękuję) dzięki czemu nie musiałem grzebać w kernelu :)

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Jaco

Nie będziemy robić wyjątków :lol:
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-29, 00:32

majkel pisze:a może sprobuj programu pGPRS

Sprawdzałem, nic z tego. Próbowałem też różnych konfiguracji i nic, dalej to samo, czyli:

Kod: Zaznacz cały

Connect script failed
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE

Regulamin i Netykieta[/center]

Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 347
Rejestracja: 2006-12-02, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Maciek » 2007-06-29, 01:07

Fanta pisze:
majkel pisze:a może sprobuj programu pGPRS

Sprawdzałem, nic z tego. Próbowałem też różnych konfiguracji i nic, dalej to samo, czyli:

Kod: Zaznacz cały

Connect script failed


Ziomuś :wink: Spróbuj wykrywa Ci modem ? Jeżeli tak to przeczytaj dokładnie ten post :) Jeżeli nie to przeprogramuj modem na inny pid :wink: (Dokładnie opsiane przez zioma stone21 w tym poście) :) Jak masz jakieś małe problemy którymi nie chesz zaśmiecać forum to wal do mnie na Kadu :wink:
Dawno mnie tutaj nie było :)

Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1242
Rejestracja: 2007-01-29, 23:06
Lokalizacja: Siedlce (okolice)

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Fanta » 2007-06-29, 01:30

tujboo pisze:wykrywa Ci modem ?

Tak.
tujboo pisze:Jeżeli tak to przeczytaj dokładnie ten post :)

Daj spokój, jestem w końcu moderatorem :lol:
tujboo pisze:Jeżeli nie to przeprogramuj modem na inny pid :wink:

Szczerze, to wiedziałem o tym jeszcze zanim kolega @stone21 to opublikował, ale nie miałem czasu sprawdzić. (tylko nie myślcie że się przechwalam, mam na to dowody :lol:)
tujboo pisze:(Dokładnie opsiane przez zioma stone21 w tym poście) :)

I chwała mu za to.
tujboo pisze:Jak masz jakieś małe problemy którymi nie chesz zaśmiecać forum to wal do mnie na Kadu :wink:

Daj spokój, chyba mnie nie doceniasz :oops:
A jeśli chodzi o zaśmiecanie forum to moderator to ostatnia osoba która to może robić :lol:
Co do uruchomienia internetu na NetBox2 na Ubuntu to najgorszym problemem dla mnie jest brak czasu :(
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE

Regulamin i Netykieta[/center]

mythov
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2007-07-17, 15:20

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: mythov » 2007-07-19, 21:14

Od 3 dni próbuję połączyć się przez NetBox'a na Linuxie. Przeszukiwałem już z 30 razy to forum, próbowałem przeprogramować modem przy użyciu MProg'a ale go najzwyklej w świecie nie wykrywa, jednak nie jestem do końca pewien ale za to Linux chyba go wykrywa, więc przeprogramowywanie byłoby zbędne ^^ (jak buszowałem w informacjach o sprzęcie był tam NetBox, ale nie wiem czy to o to chodzi ;P ). Pokopiowałem skrypty z tego forum ale także nic nie dały gdy próbowałem się połączyć przez KPPP bo dostaję błędy (tylko gdy uruchamiam terminal; gdy próbuję się łączyć przy użyciu ww. skryptów to czekam, czekam i wciąż stoi na "Setting APN").
Z góry dziękuję za jakieś rady bo mi samemu nic już nie przychodzi do głowy.

Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum
Posty: 89
Rejestracja: 2006-12-25, 12:56
Lokalizacja: Bydgoszcz/Zamczysko

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: stone21 » 2007-07-20, 20:05

Ja bym prosił podać aktualny numer PID i VID modemu.
Jakie są logi po podłączeniu modemu pod Linuxem. #dmesg
Jaki to jest NetBox 1 czy 2.
Jaka to jest wersja Linuxa Kernel rok wydania nazwa.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB

mythov
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2007-07-17, 15:20

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: mythov » 2007-07-20, 22:21

Używam Kubuntu z kernelem 2.6.20-16.
Modem to NetBox 1.
VID i PID tak jak standardowo przed przeprogramowaniem tj. tak jak pisałeś na początku w temacie - VID:0403 PID:D070
Wynik dmesg podam jutro z rana jak wrócę do domu bo obecnie nie mam jak (brak neta na Linuxie, partycje ntfs tylko do odczytu bo stawiałem go niedawno).

mythov
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2007-07-17, 15:20

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: mythov » 2007-07-21, 15:30

sorry że tak późno, ale dopiero do domu wróciłem, oto log z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

[  308.928000] usb 2-2: new full speed USB device using ohci_hcd and address 5
[  309.144000] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[  309.144000] ftdi_sio 2-2:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
[  309.144000] drivers/usb/serial/ftdi_sio.c: Detected FT232BM
[  309.144000] usb 2-2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0

Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 682
Rejestracja: 2007-07-15, 14:02
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Darecky » 2007-07-21, 19:44

A ja mam pytanie czy ED77 da się uruchomić na distrach tj. DAMN Small Linux czy Puppy Linux albo na PLD Live CD?
Pokaż siebie! showyourself.tk
[url=http://www.watacukrowa.tk/]Wata cukrowa - Pomorze/url]

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11157
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Jaco » 2007-07-21, 19:55

CJ pisze:A ja mam pytanie czy ED77 da się uruchomić na distrach tj. DAMN Small Linux czy Puppy Linux albo na PLD Live CD?
Zajrzyj może na tę stronę.Tu możesz sobie poczytać. http://www.tl2000.com.pl/ed77/

Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 682
Rejestracja: 2007-07-15, 14:02
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Darecky » 2007-07-21, 20:37

A czy jest jakiś program na Linuksa podobny do np. EDGE Dialer, gdzie wystarczy wpisać nazwę użytkownika, hasło i numer? bez potrzeby bawienia się ze skryptami???
Pokaż siebie! showyourself.tk

[url=http://www.watacukrowa.tk/]Wata cukrowa - Pomorze/url]

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11157
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Jaco » 2007-07-21, 20:45

Raczej nie ponieważ Linuks opiera się głównie na różnych skryptach nawet przy instalacji innego urządzenia.Dokładnie nie wiem i może ktoś z użytkowników Linuksa sie wypowie w tej kwestii.

Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 682
Rejestracja: 2007-07-15, 14:02
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: Darecky » 2007-07-21, 20:53

Próbowałem kiedyś podłączyć net na PLD i na Puppy ale nie udało mi się... nawet znalazłem jakiś program specjalny do tego, ale niestety nie było w nim opcji podania PINu, a w orange nie da się go wyłączyć. Ale przynajmniej ten program wykrywał modem. Musi coś takiego być :D
Pokaż siebie! showyourself.tk

[url=http://www.watacukrowa.tk/]Wata cukrowa - Pomorze/url]

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 11793
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak wykryć modemy NetBox,COMANDER i inne pod LINUKSEM !!!

Postautor: zDaleKi » 2007-07-21, 21:35

Ja od czasu do czasu korzystam z Ubuntu. Przykładowo teraz w tym momencie. ;) Ale akurat siedzę na połączeniu "kablowym".

Co do programu, to się nie spotkałem i nie słyszałem nic na ten temat.
Może pogar kiedyś napisze jakiś soft pod linuksa?? :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.


Wróć do „Linux i internet komórkowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości