Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 772
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2007-11-29, 22:48

Widzę że nie tylko mnie zdenerwował manager. Doszło do tego że napisałem własny programik. Nie trzeba go instalować i nie miesza nic w rejestrze. Łączy i rozłącza tak samo jak zwykłe połączenie dial-up (z niego korzysta). Zbiera informacje o wykorzystanym transferze w wybranym okresie rozliczeniowym, mierzy aktualną prędkość transmisji, umożliwia automatyczne wprowadzenie PINu przed wybraniem połączenia, umożliwia zdjęcie żądania kodu PIN (nie dla wszystkich operatorów), wysyłanie dowolnych komend AT do modemu, wysyłanie i odbieranie SMSów, wymuszanie HSDPA/GPRS (nie wszystkie modemy) plus wiele opcji więcej.

Podstawowa konfiguracja:
- jeżeli nie ma wcześniej skonfigurowanego połączenia dial-up to należy je skonfigurować
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> Dodaj
- połączenie dial-up należy jednorazowo wybrać:
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> zaznaczyć właściwe -> OK.
- automatyczne wprowadzanie kodu PIN:
Ustawienia -> AT i PIN -> Użyj PIN

Minusy
- nie odbiera smsów z nowszych Nokii.

Ważne!: Jeżeli wykorzystuje się komunikację AT w programie (wprowadzanie PIN, poziom sygnału, SMSy) to nie może być uruchomiony żaden inny manager. Managery starają się otwierać ten sam port co powoduje nieprawidłowe ich działanie.

W związku z informacjami o programach podszywających się pod TNI (Top_NetInfo) zaleca się pobieranie programu tylko z linków umieszczonych w tym poście lub postach autora znajdujących się na tym forum.

Najnowsze wersje znajdziecie zawsze tu:

> Top_NetInfo <
Wesprzyj autora programu: Obrazek

Top NetInfo - FAQ Najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi dotyczące programu Top_NetInfo

Graficzny opis konfiguracji programu (dla trybu RAS) znajdziecie tu: >Ustawienia Top_netinfo potrzebne do połączenia z internetem przy użyciu modemu w trybie RAS<

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-29, 23:57 ]

Najbardziej aktualna wersja w linku powyżej (w poście).


Jedną z ostatnich wersji programu (jej numer zgodnie z opisem w linku) znajdziecie także tu: > KLIK - TNI 3.53 (2011.03.29) z naszego serwera <


Ostatnia wersja testowa: > KLIK - TNI 3.51f test (2010.08.30) z naszego serwera <

Temp dla BliSki
Ostatnio zmieniony 2013-05-12, 21:53 przez janek222, łącznie zmieniany 135 razy.
Pozdrawiam
Janek

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 11793
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: zDaleKi » 2009-04-14, 07:53

Wątek nam się bardzo rozrósł. Zatem starsze posty przeniesiemy jako archiwum i są dostępne tutaj =>

Zachęcamy do przeczytania.

Natomiast bieżącą dyskusję o rozwoju programu prowadzimy tutaj w tym wątku.
Ostatnio zmieniony 2011-06-30, 18:10 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-29, 18:45

U mnie też występuje ten błąd!
Modem odpowiada:

Kod: Zaznacz cały

AT+COPS=?

^BOOT:42472014,0,0,0,20

+COPS: (2,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",2),(1,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",0),(1,"HR VIP","VIP","21910",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",2),(1,"HR VIP","VIP","21910",2),,(0,1,2,3,4),(0,1,2)

OK


czyli modem zgłasza 6 sieci, a w okienku TNI wyświetla się tylko 5 sieci, jak na screenie poniżej.
Modem Huawei E1750.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysztof

mkowalski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2011-06-28, 19:29
Lokalizacja: Legnica

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: mkowalski » 2011-06-29, 18:53

berni pisze:W GlobeTrotter Connect ver. 3.1.0.1086 przy wyszukiwaniu sieci znajduje dwa razy Play, a w TNI jest pokazane poprawnie - w załączniku zrzuty

W GT Connect też jest poprawnie! Masz kartę Playa, więc modem traktuje 260-01 i 260-06 jako własne sieci. Gdybyś włożył inną kartę, GT Connect pokazałby osobno Play i Plusa.

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-06-29, 19:25

mkowalski pisze:Ktoś wspiera tę aplikację, żeby to ewentualnie naprawić?
Jak najbardziej wspiera. Jednak trzeba zrozumieć, że autor ma rodzinę na głowie i nie jest w stanie być tu przez 24h/dobę ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: ezaq » 2011-06-29, 19:28

Wygląda na to, ze TNI nie pokazuje na liście ostatniego operatora zwracanego w komendach AT. U mnie też to występuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 772
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2011-06-29, 20:40

Nowa wersja testowa 3.53i test do pobrania ręcznego i podmiany pliku exe:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.
Pozdrawiam

Janek

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-29, 20:56

janek222 pisze:Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.

U mnie już jest OK!

[ Dodano: 2011-06-29, 22:50 ]
Korzystając z okazji, chciałem prosić wszystkich użytkowników TNI o pomoc w wyjaśnieniu pewnej wątpliwości, dotyczącej ustawiania w TNI numeru SMS-Center.
Ponieważ TNI używam już od dawna, więc sam nie jestem w stanie obecnie sprawdzić, jak TNI zachowuje się po włożeniu całkiem nowej karty SIM: czy program sam automatycznie ustawia numer SMS-Center przypisany dla danego operatora (dość wątpliwe), czy też (jak mi się wydaje) nie wyśle żadnego SMS-a dopóki użytkownik nie ustawi tego numeru ręcznie.
Gdyby było faktycznie tak, jak mi się wydaje, to chyba jest już czas, żeby to poprawić.

Teraz trochę Off Topic:
Moje zainteresowanie tematem wyniknęło stąd, że do Chorwacji przyjechałem z dwiema SIM-kartami, których używałem w zeszłym roku, ale w tym roku z żadnej z nich nie byłem w stanie wysłać SMS-a.
Po konsultacji z Call Center chorwackiego T-Mobile'a okazało się, że korzystając z ich karty miałem na niej (chyba jeszcze z zeszłego roku) ustawiony numer SMS-Center konkurencyjnego operatora Vip.hr (w dodatku chyba już nieaktualny).
Natomiast najciekawsza sprawa wyniknęła z drugą kartą.
Ponieważ podejrzewałem, że w pierwszej karcie to TNI zmieniło mi nr SMS-C, więc dla pewności drugiej karty w ogóle nie wkładałem do modemu, lecz od razu włożyłem ją do komórki i tam odczytałem jej numer SMS-C. Okazało się, ze numer był całkowicie nieprawidłowy, tak wyglądał, jakby ktoś w poprawnym numerze cyfrom pozamieniał miejsca!
Ponieważ ta druga karta już była po upływie swojego okresu ważności (chociaż wciąż logowała się do sieci), to zastanawiam się, czy jest to możliwe, żeby na koniec tego okresu operator specjalnie pomieszał numer SMS-C?
Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, to proszę się nią podzielić :)
Krzysztof

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 772
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2011-06-30, 00:04

Chris-Kr pisze:U mnie już jest OK!

Dzięki za info.
Chris-Kr pisze:czy program sam automatycznie ustawia numer SMS-Center przypisany dla danego operatora (dość wątpliwe)
Jako że nie wiedziałem czy można zaufać numerowi zapisanemu w modemie (a może jest on zapisany na karcie SIM?) to po włożeniu nowej karty pole z numerem CSMS jeżeli ustawiono "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" powinno być puste lub jeżeli tego nie ustawiono to powinien być wcześniej wybrany, wpisany numer.
Wybór numerów CSMS w programie jest mały dlatego istnieje możliwość ręcznego wpisywania. Uważam że najbezpieczniej o ten numer zapytać operatora. Z modemu odczytać go można za pomocą komendy AT+CSCA?
Pozdrawiam

Janek

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-30, 01:05

janek222 pisze:Jako że nie wiedziałem czy można zaufać numerowi zapisanemu w modemie (a może jest on zapisany na karcie SIM?)

Trochę poeksperymentowałem z SIM-kartami i stwierdziłem, że nr SMSC jest przez operatora zapisany w SIM-karcie, ale jeśli w TNI ustawimy inny numer, to go na karcie nadpiszemy.
Dlatego najlepiej by było, żeby TNI tylko odczytywał ten numer z karty i jeśli to konieczne, ustawiał go w modemie.
Z tego co widzę, właśnie w ten sposób działają telefony oraz Mobile Partner.

Uważam że najbezpieczniej o ten numer zapytać operatora.

Nie zawsze to jest możliwe, zwłaszcza w przypadku pobytu za granicą.
Dlatego najlepiej, żeby ten numer był ustawiany automatycznie.

Z modemu odczytać go można za pomocą komendy AT+CSCA?

Trzeba będzie jeszcze rozeznać, czy ta komenda odczytuje numer SMSC z modemu, czy z karty. Bo TNI chyba będzie potrzebować odczytać ten numer z karty, a nie z modemu, chyba że firmware modemu samoczynnie dokonuje odczytu tego numeru z karty i ustawia ten numer w modemie.
Ale to już zadanie na jutro (a właściwie, to na dzisiaj ;) )

[ Dodano: 2011-06-30, 15:21 ]
Poeksperymentowałem z Hyperterminalem i stwierdziłem, że na polecenie AT+CSCA? modem zwraca numer SMS-Center zapisany na aktualnie włożonej karcie SIM, np. dla T-Mobile.hr:

Kod: Zaznacz cały

AT+CSCA?
+CSCA: "385980501",129

W przypadku braku w modemie karty SIM, modem zwraca ERROR:

Kod: Zaznacz cały

AT+CSCA?
+CME ERROR: SIM failure
Krzysztof

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: berni » 2011-06-30, 17:01

mkowalski pisze:Masz kartę Playa, więc modem traktuje 260-01 i 260-06 jako własne sieci. Gdybyś włożył inną kartę, GT Connect pokazałby osobno Play i Plusa.

Z simką T-Mobile i Plusa jest już poprawnie w iCON 411 - są wyświetlane osobno Play i Plus.
janek222 pisze:Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.

U mnie również jest OK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 11793
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: zDaleKi » 2011-06-30, 18:17

Wątek nam się bardzo rozrósł. :) Po ponad dwóch latach miał prawie sto podstron. Zatem żeby nie obciążać bazy danych wydzielam do archiwum starsze posty.

Tutaj jest spis dwóch archiwów dyskusji o TNI. Klik do spisu archiwów: 2007.11-2009.04 oraz 2009.04-2011.06.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Mentos
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-06-11, 11:19
Lokalizacja: Lubań

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Mentos » 2011-07-01, 09:29

Witam
Takie mam błędy w pliku tni_errors.txt
[Errors]
2011_06_27_00_00_01_903=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_28_00_00_00_834=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_29_00_00_01_388=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_30_00_00_01_399=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_07_01_00_00_02_801=Message: No data found, class: EDatabaseError

Top_netinfo w wersji 3.53i test
Pozdrawiam:
Mentos

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-07-01, 10:58

Mentos pisze:Witam
Takie mam błędy w pliku tni_errors.txt
[...]

A zauważyłeś jakieś niepokojące objawy o porach podanych w tym pliku?
Na Twoje pytanie autorytatywnej odpowiedzi nie dam, bo jej nie znam, ale ponieważ u mnie też takie błędy występują, więc przypuszczam, że oznaczają one po prostu zaniki sygnału.
Krzysztof

Mentos
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-06-11, 11:19
Lokalizacja: Lubań

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Mentos » 2011-07-01, 11:22

Nic nie zauważyłem. Co do zaników sygnału to nie wiem. Jestem jakieś 150m od nadajnika i widzę go. Może to w czasie zmiany sektora?
Pozdrawiam:

Mentos

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-07-01, 16:41

Chris-Kr pisze:Na Twoje pytanie autorytatywnej odpowiedzi nie dam, bo jej nie znam, ale ponieważ u mnie też takie błędy występują, więc przypuszczam, że oznaczają one po prostu zaniki sygnału.
Oj widać od razu, że koledzy nie programują :hyhy:

Taki błąd EDatabaseError jest to wyjątek generowany przez kontrolki bazodanowe VCL'a ;) Zauważcie, że wyjątek jest generowany około sekundę po północy, czyli najprawdopodobniej w momencie pierwszego zapytania do bazy w danym dniu. Jako, że jest to pierwsze zapytanie, to nie ma jeszcze danych odnośnie transferu w danym dniu. No i wiadomość No data found wskazuje, że nie ma danych na bazie. Tak więc o ile nie wyskakuje Exception w programie (a jest on wychwycony w kodzie programu i odpowiednio obsłużony) nie ma się czym przejmować.

Tak więc to nie ma żadnego związku z zanikaniem zasięgu ;)

Ps, to są tylko moje dywagacje, jednak podejrzewam, że mam rację ;)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-07-01, 17:02

YaHooo pisze:Ps, to są tylko moje dywagacje, jednak podejrzewam, że mam rację ;)

Chyba faktycznie masz rację, bo - na co wcześniej nie zwróciłem uwagi - całkiem spora ilość zarejestrowanych u mnie błędów, rzeczywiście wystąpiła zaraz po północy.
Ja położyłem to na karb problemów z zasięgiem, bo akurat ostatniej nocy takie u mnie wystąpiły.
Krzysztof

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-07-01, 17:06

Chris-Kr pisze:Chyba faktycznie masz rację, bo - na co wcześniej nie zwróciłem uwagi - całkiem spora ilość zarejestrowanych u mnie błędów, rzeczywiście wystąpiła zaraz po północy.
U mnie to inaczej jest. Jak jeszcze używałem TNI z Huaweiem E630 to miałem coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

[Errors]
2009_06_18_12_45_29_203=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_06_20_16_29_24_546=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_06_25_17_21_26_359=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_06_26_23_43_11_156=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_06_29_22_41_50_078=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_07_01_20_01_28_406=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_07_10_22_05_24_625=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_07_13_21_14_22_781=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_07_14_21_18_04_781=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_08_07_18_53_52_312=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_08_11_16_59_50_281=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_08_23_20_33_13_234=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_08_28_16_32_16_390=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_09_03_19_37_48_890=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_09_06_20_54_53_640=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_09_25_16_34_29_453=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_10_28_18_18_06_328=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_11_20_13_44_30_359=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_11_22_19_23_25_437=Message: No data found, class: EDatabaseError
2009_11_27_21_56_15_140=Message: No data found, class: EDatabaseError
I tak było zawsze przy włączeniu TNI. Zauważyłem, że taki błąd zdarza się tylko raz dziennie, przy pierwszym włączeniu TNI, jak nie było wpisu o transferze w dniu obecnym.
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

Samael
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2010-01-26, 23:27
Lokalizacja: Z tamtąd

Problem

Postautor: Samael » 2011-07-03, 18:32

Od tygodnia mam problem z topnet - po odłączeniu się (nie wiem czemu ale zawsze co jakiś czas rozłączają mi się Huawei'e) nie mogę się zalogować - wyskakuje:

Błąd dial-up nr 756. This connection is already beign dialed.

Wszystkie parametry pokazuje nie mniej jednak nie mogę się zalogować - nawet wyłączenie programu jak i odłączenie modemu nie pomaga - dopiero po restarcie systemu wraca do normy póki znów się nie rozłączy...
Co się dzieje?

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem

Postautor: Chris-Kr » 2011-07-03, 20:38

Samael pisze:Od tygodnia mam problem z topnet - po odłączeniu się (nie wiem czemu ale zawsze co jakiś czas rozłączają mi się Huawei'e) nie mogę się zalogować - wyskakuje:

Błąd dial-up nr 756. This connection is already beign dialed.

Jeśli sam nie instalowałeś jakiegoś innego menadżera połączeń, to mogłeś złapać coś brzydkiego.
Przeczytaj sobie ten wątek: http://forum.pclab.pl/topic/142197-Niechciane-po%C5%82%C4%85czenie-b%C5%82%C4%85d-756/
Krzysztof

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-07-03, 20:39

Samael, a nie masz jakiegoś innego oprogramowania do łączenia się z internetem? Ewentualnie nie masz ustawionego we właściwościach połączenia dial-up autowznawiania połączenia po przerwaniu?
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

izyget
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-07-05, 18:27
Lokalizacja: z bieszczad

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: izyget » 2011-07-05, 18:33

witam

Moze ktos korzysta za pomocą tej aplikacji z "play online na karte" na moim modemie bez simlocka bezproblemu dziala internet na orange free na karte jednak na "play online na karte" za nic nie moge sie polaczyc z netem przy pomocy topnetinfo. Uzywam modemu option icon, moze ktos moglby mnie naprowadzic

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23693
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: wojteks » 2011-07-05, 18:38

izyget pisze:"play online na karte" za nic nie moge sie polaczyc z netem przy pomocy topnetinfo

Czy jesteś w zasięgu Play 3G (4G)?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

izyget
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-07-05, 18:27
Lokalizacja: z bieszczad

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: izyget » 2011-07-05, 19:06

Mieszkam na wsi, Play ma super zasieg tu bo uzywam na codzien komorek w playu ale raczej to tylko gprs, 3g to tu »»na pewno«« nie ma

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6731
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Patryk » 2011-07-05, 19:32

izyget pisze: Play ma super zasieg tu bo uzywam na codzien komorek w playu ale raczej to tylko gprs, 3g to tu »»na pewno«« nie ma


15002900 razy było wałkowane - dedykowana taryfa Play Online działa tylko w zasięgu macierzystej sieci UMTS P4.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23693
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: wojteks » 2011-07-06, 08:02

izyget pisze:ale raczej to tylko gprs, 3g to tu »»na pewno«« nie ma

Więc działać nie będzie.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

nargoriel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2011-01-10, 20:04
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: nargoriel » 2011-07-08, 04:39

Witam, wlasnie sie pojawila nowa taryfa w POnK, wpisuje kod w topie, wyskakuje okienko i nie moge wybrac taryfy bo to wyswietla sie jako komunikat i nie jest interaktywne :p »»na razie«« nie mam jak sie dostac do normalnej komorki, bo moja nokia 1616 nawet nie laczy sie z nadajnikiem :mad: a taryfa nie powiem jest kozacka - 10 zl na miech za nocny tansfer a mam z 200 zl na koncie

Nilstem
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2009-07-05, 20:22
Lokalizacja: Polska

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Nilstem » 2011-07-18, 23:41

janek222 pisze:Jest już nowa wersja »Top NetInfo« (3.44) w której dodano w oknie głównym programu przycisk "ipp". Jak się go "kliknie" to wyświetli się okno z podziałem transferu wg iplusopobieracza. Noc to sesje, które rozpoczęły się między godziną 0.00 a 9.00.


Cytat z innego tematu, ale z tego co zrozumiałem, to ipp liczy do transferu w nocy sesje, które rozpoczęły się między 0.00 a 9.00. A co w przypadku gdy sesja trwa od np. 18.00 do 10.00 dnia następnego? Zaczęła się za dnia, ale transfer z nocy też zostanie doliczony do tego z dnia.

Hmm.. chyba, że czegoś nie wiem, bo dopiero teraz zainstalowałem TNI z tym "bajerem" ;]

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy
Posty: 17882
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-07-21, 09:07

Nilstem pisze:to ipp liczy do transferu w nocy sesje, które rozpoczęły się między 0.00 a 9.00.
Nie Plus liczy w iPlusopobieraczu dane pobrane w nocy, nie ważne kiedy sesja została nawiązana. Sprawdziłem to doświadczalnie nie raz ;)
Pozdrawiam YaHooo :)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <

(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

yass
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2010-07-18, 13:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: yass » 2011-07-22, 11:35

Zeby polaczyc sie z internetem przez top netinfo program prosi abym:
"Najpierw nalezy zaznaczyc "Komunikacja AT" (Ustawienia -> AT i PIN).".
W zakladce Komunikacja AT i PIN mam 3 porty do wybrania (Port do komunikacji z modemem przy pomocy polecen AT). Nastepujace bledy mi wyskakuja przy wybraniu danego portu i zaznaczeniu "Komunikacja AT":

COM10: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface (COM10) - Nie otrzymano prawidlowej odpowiedzi z portu.
Odpowiedz z modemu:

COM11: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11) - Nie udalo sie otworzyc portu.

COM9: Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2 - Blad uchwytu interfejsu

O co chodzi?


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości