Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 770
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2007-11-29, 22:48

Widzę że nie tylko mnie zdenerwował manager. Doszło do tego że napisałem własny programik. Nie trzeba go instalować i nie miesza nic w rejestrze. Łączy i rozłącza tak samo jak zwykłe połączenie dial-up (z niego korzysta). Zbiera informacje o wykorzystanym transferze w wybranym okresie rozliczeniowym, mierzy aktualną prędkość transmisji, umożliwia automatyczne wprowadzenie PINu przed wybraniem połączenia, umożliwia zdjęcie żądania kodu PIN (nie dla wszystkich operatorów), wysyłanie dowolnych komend AT do modemu, wysyłanie i odbieranie SMSów, wymuszanie HSDPA/GPRS (nie wszystkie modemy) plus wiele opcji więcej.

Podstawowa konfiguracja:
- jeżeli nie ma wcześniej skonfigurowanego połączenia dial-up to należy je skonfigurować
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> Dodaj
- połączenie dial-up należy jednorazowo wybrać:
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie -> zaznaczyć właściwe -> OK.
- automatyczne wprowadzanie kodu PIN:
Ustawienia -> AT i PIN -> Użyj PIN

Minusy
- nie odbiera smsów z nowszych Nokii.

Ważne!: Jeżeli wykorzystuje się komunikację AT w programie (wprowadzanie PIN, poziom sygnału, SMSy) to nie może być uruchomiony żaden inny manager. Managery starają się otwierać ten sam port co powoduje nieprawidłowe ich działanie.

W związku z informacjami o programach podszywających się pod TNI (Top_NetInfo) zaleca się pobieranie programu tylko z linków umieszczonych w tym poście lub postach autora znajdujących się na tym forum.

Najnowsze wersje znajdziecie zawsze tu:

> Top_NetInfo <
Wesprzyj autora programu: Obrazek

Top NetInfo - FAQ Najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi dotyczące programu Top_NetInfo

Graficzny opis konfiguracji programu (dla trybu RAS) znajdziecie tu: >Ustawienia Top_netinfo potrzebne do połączenia z internetem przy użyciu modemu w trybie RAS<

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-29, 23:57 ]

Najbardziej aktualna wersja w linku powyżej (w poście).

[mod]
Jedną z ostatnich wersji programu (jej numer zgodnie z opisem w linku) znajdziecie także tu: > KLIK - TNI 3.53 (2011.03.29) z naszego serwera <


Ostatnia wersja testowa: > KLIK - TNI 3.51f test (2010.08.30) z naszego serwera <

Temp dla BliSki
[/mod]
Ostatnio zmieniony 2013-05-12, 21:53 przez janek222, łącznie zmieniany 135 razy.
Pozdrawiam
Janek

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12117
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: zDaleKi » 2009-04-14, 07:53

Wątek nam się bardzo rozrósł. Zatem starsze posty przeniesiemy jako archiwum i są dostępne tutaj =>

Zachęcamy do przeczytania.

Natomiast bieżącą dyskusję o rozwoju programu prowadzimy tutaj w tym wątku.
Ostatnio zmieniony 2011-06-30, 18:10 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Chris-Kr
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 1911
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-29, 18:45

U mnie też występuje ten błąd!
Modem odpowiada:

Kod: Zaznacz cały

AT+COPS=?

^BOOT:42472014,0,0,0,20

+COPS: (2,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",2),(1,"T-Mobile HR","T-Mobile","21901",0),(1,"HR VIP","VIP","21910",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",0),(1,"Tele2 HR","Tele2 HR","21902",2),(1,"HR VIP","VIP","21910",2),,(0,1,2,3,4),(0,1,2)

OK


czyli modem zgłasza 6 sieci, a w okienku TNI wyświetla się tylko 5 sieci, jak na screenie poniżej.
Modem Huawei E1750.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysztof

mkowalski
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2011-06-28, 19:29
Lokalizacja: Legnica

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: mkowalski » 2011-06-29, 18:53

berni pisze:W GlobeTrotter Connect ver. 3.1.0.1086 przy wyszukiwaniu sieci znajduje dwa razy Play, a w TNI jest pokazane poprawnie - w załączniku zrzuty

W GT Connect też jest poprawnie! Masz kartę Playa, więc modem traktuje 260-01 i 260-06 jako własne sieci. Gdybyś włożył inną kartę, GT Connect pokazałby osobno Play i Plusa.

Awatar użytkownika
YaHooo
** Moderator **
Posty: 18115
Rejestracja: 2008-01-02, 14:38
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: YaHooo » 2011-06-29, 19:25

mkowalski pisze:Ktoś wspiera tę aplikację, żeby to ewentualnie naprawić?
Jak najbardziej wspiera. Jednak trzeba zrozumieć, że autor ma rodzinę na głowie i nie jest w stanie być tu przez 24h/dobę ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: ezaq » 2011-06-29, 19:28

Wygląda na to, ze TNI nie pokazuje na liście ostatniego operatora zwracanego w komendach AT. U mnie też to występuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 770
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2011-06-29, 20:40

Nowa wersja testowa 3.53i test do pobrania ręcznego i podmiany pliku exe:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.
Pozdrawiam

Janek

Chris-Kr
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 1911
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-29, 20:56

janek222 pisze:Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.

U mnie już jest OK!

[ Dodano: 2011-06-29, 22:50 ]
Korzystając z okazji, chciałem prosić wszystkich użytkowników TNI o pomoc w wyjaśnieniu pewnej wątpliwości, dotyczącej ustawiania w TNI numeru SMS-Center.
Ponieważ TNI używam już od dawna, więc sam nie jestem w stanie obecnie sprawdzić, jak TNI zachowuje się po włożeniu całkiem nowej karty SIM: czy program sam automatycznie ustawia numer SMS-Center przypisany dla danego operatora (dość wątpliwe), czy też (jak mi się wydaje) nie wyśle żadnego SMS-a dopóki użytkownik nie ustawi tego numeru ręcznie.
Gdyby było faktycznie tak, jak mi się wydaje, to chyba jest już czas, żeby to poprawić.

Teraz trochę Off Topic:
Moje zainteresowanie tematem wyniknęło stąd, że do Chorwacji przyjechałem z dwiema SIM-kartami, których używałem w zeszłym roku, ale w tym roku z żadnej z nich nie byłem w stanie wysłać SMS-a.
Po konsultacji z Call Center chorwackiego T-Mobile'a okazało się, że korzystając z ich karty miałem na niej (chyba jeszcze z zeszłego roku) ustawiony numer SMS-Center konkurencyjnego operatora Vip.hr (w dodatku chyba już nieaktualny).
Natomiast najciekawsza sprawa wyniknęła z drugą kartą.
Ponieważ podejrzewałem, że w pierwszej karcie to TNI zmieniło mi nr SMS-C, więc dla pewności drugiej karty w ogóle nie wkładałem do modemu, lecz od razu włożyłem ją do komórki i tam odczytałem jej numer SMS-C. Okazało się, ze numer był całkowicie nieprawidłowy, tak wyglądał, jakby ktoś w poprawnym numerze cyfrom pozamieniał miejsca!
Ponieważ ta druga karta już była po upływie swojego okresu ważności (chociaż wciąż logowała się do sieci), to zastanawiam się, czy jest to możliwe, żeby na koniec tego okresu operator specjalnie pomieszał numer SMS-C?
Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, to proszę się nią podzielić :)
Krzysztof

janek222
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 770
Rejestracja: 2007-11-29, 21:04
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: janek222 » 2011-06-30, 00:04

Chris-Kr pisze:U mnie już jest OK!

Dzięki za info.
Chris-Kr pisze:czy program sam automatycznie ustawia numer SMS-Center przypisany dla danego operatora (dość wątpliwe)
Jako że nie wiedziałem czy można zaufać numerowi zapisanemu w modemie (a może jest on zapisany na karcie SIM?) to po włożeniu nowej karty pole z numerem CSMS jeżeli ustawiono "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" powinno być puste lub jeżeli tego nie ustawiono to powinien być wcześniej wybrany, wpisany numer.
Wybór numerów CSMS w programie jest mały dlatego istnieje możliwość ręcznego wpisywania. Uważam że najbezpieczniej o ten numer zapytać operatora. Z modemu odczytać go można za pomocą komendy AT+CSCA?
Pozdrawiam

Janek

Chris-Kr
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 1911
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-06-30, 01:05

janek222 pisze:Jako że nie wiedziałem czy można zaufać numerowi zapisanemu w modemie (a może jest on zapisany na karcie SIM?)

Trochę poeksperymentowałem z SIM-kartami i stwierdziłem, że nr SMSC jest przez operatora zapisany w SIM-karcie, ale jeśli w TNI ustawimy inny numer, to go na karcie nadpiszemy.
Dlatego najlepiej by było, żeby TNI tylko odczytywał ten numer z karty i jeśli to konieczne, ustawiał go w modemie.
Z tego co widzę, właśnie w ten sposób działają telefony oraz Mobile Partner.

Uważam że najbezpieczniej o ten numer zapytać operatora.

Nie zawsze to jest możliwe, zwłaszcza w przypadku pobytu za granicą.
Dlatego najlepiej, żeby ten numer był ustawiany automatycznie.

Z modemu odczytać go można za pomocą komendy AT+CSCA?

Trzeba będzie jeszcze rozeznać, czy ta komenda odczytuje numer SMSC z modemu, czy z karty. Bo TNI chyba będzie potrzebować odczytać ten numer z karty, a nie z modemu, chyba że firmware modemu samoczynnie dokonuje odczytu tego numeru z karty i ustawia ten numer w modemie.
Ale to już zadanie na jutro (a właściwie, to na dzisiaj ;) )

[ Dodano: 2011-06-30, 15:21 ]
Poeksperymentowałem z Hyperterminalem i stwierdziłem, że na polecenie AT+CSCA? modem zwraca numer SMS-Center zapisany na aktualnie włożonej karcie SIM, np. dla T-Mobile.hr:

Kod: Zaznacz cały

AT+CSCA?
+CSCA: "385980501",129

W przypadku braku w modemie karty SIM, modem zwraca ERROR:

Kod: Zaznacz cały

AT+CSCA?
+CME ERROR: SIM failure
Krzysztof

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: berni » 2011-06-30, 17:01

mkowalski pisze:Masz kartę Playa, więc modem traktuje 260-01 i 260-06 jako własne sieci. Gdybyś włożył inną kartę, GT Connect pokazałby osobno Play i Plusa.

Z simką T-Mobile i Plusa jest już poprawnie w iCON 411 - są wyświetlane osobno Play i Plus.
janek222 pisze:Zmiany:
1. Poprawiono wyszukiwanie operatorów.

U mnie również jest OK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12117
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: zDaleKi » 2011-06-30, 18:17

Wątek nam się bardzo rozrósł. :) Po ponad dwóch latach miał prawie sto podstron. Zatem żeby nie obciążać bazy danych wydzielam do archiwum starsze posty.

Tutaj jest spis dwóch archiwów dyskusji o TNI. Klik do spisu archiwów: 2007.11-2009.04 oraz 2009.04-2011.06.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)

Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Mentos
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-06-11, 11:19
Lokalizacja: Lubań

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Mentos » 2011-07-01, 09:29

Witam
Takie mam błędy w pliku tni_errors.txt
[Errors]
2011_06_27_00_00_01_903=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_28_00_00_00_834=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_29_00_00_01_388=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_06_30_00_00_01_399=Message: No data found, class: EDatabaseError
2011_07_01_00_00_02_801=Message: No data found, class: EDatabaseError

Top_netinfo w wersji 3.53i test
Pozdrawiam:
Mentos

Chris-Kr
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 1911
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2011-07-01, 10:58

Mentos pisze:Witam
Takie mam błędy w pliku tni_errors.txt
[...]

A zauważyłeś jakieś niepokojące objawy o porach podanych w tym pliku?
Na Twoje pytanie autorytatywnej odpowiedzi nie dam, bo jej nie znam, ale ponieważ u mnie też takie błędy występują, więc przypuszczam, że oznaczają one po prostu zaniki sygnału.
Krzysztof

Mentos
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2011-06-11, 11:19
Lokalizacja: Lubań

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Mentos » 2011-07-01, 11:22

Nic nie zauważyłem. Co do zaników sygnału to nie wiem. Jestem jakieś 150m od nadajnika i widzę go. Może to w czasie zmiany sektora?
Pozdrawiam:

Mentos


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Feedfetcher i 0 gości