OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: bob » 2006-01-17, 22:47

Ver.2.8

Parę słów ode mnie:
Niestety wsparcie techniczne przez operatorów gsm czasem wydaje się niewystarczające,
żeby w pełni można było nacieszyć się nową zabawką jaką jest modem GlobeTrotter należy nieco poszukać w internecie...
Okazuje się też ,że i producent blokuje nam dostęp do swoich zasobów.
W przekonaniu ,że zebrane przeze mnie linki mogą zaciekawić,
a może nawet pomóc wielu użytkownikom tego sprzętu postanowiłem je tu zamieścić...
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

1. SOFTWARE & FIRMWARE

Jeśli napotkasz na stronie www.option.com okno logowania...

Obrazek
i nie będziesz mógł dostać się dalej to skorzystaj z linków zamieszczonych poniżej...

OPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ) lub najnowszy firmware ver.FW3.19
lub źródło słowackie 3.19.0Hd tu wielkie dzięki dla @kruk`a.
11..GlobeTrotter HSDPA (NL)
12. GlobeTrotter FUSION+ HSDPA (NB)
13.GlobeTrotter gt max (GA/GW) (firm.ver.FW3.17)
14.Firmware 2.4.6Hd, ktory obsluguje HSDPA 7.2 Mbit/s (FUJI)
15.Najnowszy firmware dla FUJI ver.2.5.11.Hd wskazany przez naszego usera @pi
16GlobeTrotter GTMax HSDPA "7.2 Ready" (FT & FN & FK)
17.GlobeTrotter GTMax HSUPA (GE & GN)
18.GlobeTrotter Express 7.2 (FE & FX & FJ)
19.GlobeTrotter Express HSUPA (EE & EN & EJ)
20.GlobeTrotter HSDPA Icon 225 (DR) by Engelbert :)


UWAGA:
W nawiasach są dwie pierwsze litery numeru seryjnego modemu.
Niektóre linki nie będą działać.


GTMM:
Najnowsza wersja (4.5.0.625). GTMM_SOFTWARE VISTA
GT_Connect VISTA
Instrukcja obsługi.

NOWOŚĆ !
Aplikacja typu dial up autorstwa Pana @pogar`a.
Do ściągnięcia:
Plik binarny
Plik źródłowy
Opis aplikacji tu.
Czyżby alternatywa dla pamięciożernego GTMM ?

DRIVER:
Po rozpakowaniu GTMM sterowniki znajdziemy tu:
GTMM_vX.X.X.XXX/Setup/Program Files/Option/GlobeTrotter Mobility Manager/driver
Najnowsza wersja (2.1.1.115) dla urządzeń z rodziny z chip set`em MSM6275.
Najnowszy driver dla modemów z interfejsem NDIS

Modele GX202/GX201 jak przełączyć cdma na umts ?


LINUX:
http://www.pharscape.org/3G/nozomi.tgz
http://www.pharscape.org/3G/gcom/
http://www.pharscape.org/3G/
http://www.pharscape.org/content/blogsection/4/53/
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=203342
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

POZOSTAŁE:
http://business.proximus.be/en/Vodafone_Mobile_Connect_Card/VMC_Support.html
http://www.o2.co.uk/business/corporate/mobiliseyouroffice/mobiliseyourlaptop/datacardupdates
http://www.tmn.pt/portal/site/profissionais
http://www.maxis.com.my/3G/3gExperience_CUpgrade.asp
http://be.orange.pl/?id=software
http://www.business.orange.co.uk/servlet/Satellite?pagename=Business&c=OUKPage&cid=1044131663274
KLIK-www.business.orange.co.uk SMEDeviceDownloads
http://www.t-mobile.de/downloads/?redirect=http://www.t-mobile.de/downloads/t-mobile/firmfire_tmobile_3.12.zip
http://www.business.vodafone.com/site/bus/public/enuk/p_software_tscs13.jsp
http://www.vodafone.de/business/support_download/77772.html
KLIK-www.t-mobile.de firmfire_tmobile_build45-3.15.0.zip
http://option:fusion@xenya.si/sup/option/
http://www.vodafone.de/business/support_download/software/59340.html
http://corporate.proximus.be/download/VMC_dashboard_6.0.zip
http://webgen.o2-uktech.com/WirelessLAN/streamzip.php
http://ftp2.bvrp.com/evaluation/ConnectionManager/ConnectionManager_Pro_Eval_ENU.exe
http://orange-entreprises.com/public/oev3/html/toolkit/php/dl.php?id=2510 fr ver.7.0.1
http://multinet.diginext.com/
http://www.cuttingthewires.com/zafarimobile/Standard/ZafariMobileS.exe prod.key:ZM2AP-EK003-T00AQ-VA2G

A także ze stronki Blueconnect`a nowy firmware i inne materiały dla wybranych modemów:
http://www.blueconnect.pl/blueconnect.p ... ction=korp
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

2. HARDWARE

Obrazek

3. SYGNALIZACJA LED

Obrazek

No Service / Searching:
Red led = Fast Single Blinking
Blue led = Fast Single Blinking
In this case, both leds blink simultaneous


GPRS CS Service:
Red led = Slow Single Blinking
Blue led = off


UMTS CS Service:
Red led = off
Blue led = Slow Single Blinking


GPRS CS & PS or PS only Service:
Red led = Slow Double Blinking
Blue led = off


EDGE Service:
Red led = Slow “4 times Fast” Blinking
Blue led = off


UMTS CS & PS or PS only Service:
Red led = off
Blue led = Slow Double Blinking


HSDPA Service:
Red led = off
Blue led = Slow “4 times Fast” Blinking


Firmware (GPRS or UMTS stack) crash:
In this case, both leds blink alternating (fast)
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

4. UNLOCK YOUR SIMLOCK

Program do pobrania jest tu:
:idea::idea::idea::idea::idea:
prawdopodobnie działa tylko z kartami od operatora ONE

link dotyczące problemu:
http://www.3g.co.uk/3GForum/showthread.php?t=31394
------------------------------------------------------------------------------------
Program działa chyba tak samo jak te komendy AT (czech ver.):
A.Pokud chcete zjistit, zda je karta blokovaná, uveďte tento příkaz a stisknětte "Enter":
AT+CLCK=”PN”,2
B.Pokud je odpověď +CLCK:0, karta je neblokovaná, pokud +CLCK:1, karta je blokovaná.
C.Pokud chcete kartu odblokovat, uveďte tento příkaz:
AT+CLCK=”PN”,0,”password”, kde místo password uveďte odblokovací kód, který jste obdrželi společně s kartou.

----------------------------------------------------------------------------------
English version by Szadzik:

1. Take out the SIM card.
2. Open the Hyperterminal window.
3. Giv any name to the connection and choose any icon.
4. Choose the port your modem uses.
5. Do not change anything in the connection settings.
6. Write: AT+CLCK=”PN”,2 and press ENTER.
7. You'll get +CLCK:0 if the card is not sim locked or +CLCK:1 if it is.
8. Write: AT+CLCK=”PN”,0,”password” where password is the password you can probably get from the operator who sold the modem.
----------------------------------------------------------------------------------
1.Wyciągnąć SIM ( niekoniecznie )
2.Otworzyć hiperterminal.
3.Nazwać dowolnie połączenie i wybrać dowolną ikonę.
4.W pozycji połącz używając wybrać numer portu swojego modemu.
5.W ustawieniach portu nic nie zmieniać
6.wpisać: AT+CLCK=”PN”,2 i nacisnąć enter.
7.Karta odpowie:+CLCK:0 jeśli nie jest blokowana lub +CLCK:1 jeśli jest.
8.Wpisać: AT+CLCK=”PN”,0,”password” gdzie passwort jest pewnie algorytmem IMEI operatora.
--------------------------------------------------------------------------------------
Chciałbym podziękować człowiekowi który zamieścił temat "jak zdjąć simlocka z vodafone mobile connect (option 3g/gprs"
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=949
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

5.OPISY (stary firmware)

Jeżeli masz modem GLOBETROTTER 3G
Jeżeli używasz komend:
ate1 ----------------------------------------------- inicjacja modemu
at+cpin="xxxx" --------------------------------------gdzie xxxx to pin
at+cgdcont=1,"IP","xxxxxx"",0,0 ----------------- gdzie xxxxxx to APN
i zakładając ,że user i pass jest niepotrzebny przynajmniej w pomarańczy
a także wpisałeś numer *99# lub *99***1# i nie działa to sprubuj ściągnąć GTMM 4.4.0.495 lub GTMM 4.4.0.492 oraz firmware z katalogu NOZOMI ze strony którą jeszcze raz przypominam: http://www.xenya.si/sup/option/ user:option pass:fusion
Następnie zainstaluj GTMM po to żebyś miał driver ver 1.7.0.0 (najniższy wymagany do zmiany firmware na ver 3.8.1)
Potem sprawdź ver. swojego firmware`a w GTMM w zakładce TOOLS-->diagnostic, oraz ver. hardware (min. 2.0)
Po rozpakowaniu katalogu Nozomi_Phase2.3.8 zapoznaj się z dokumentacją (ReleaseNotes) .Jeśli wszystko spełnia warunki tam zawarte
przejdź do SoftwarePackages tam będziesz miał dwia rodzaje firmware ver 3.8.1 bez oraz z HSDPA .Obie działają .
Nie zapomnij o wyciągnięciu karty SIM do operacji upgrade`u.Użyj OPTION FLASHER`a.
Jeszcze raz co potrzeba do upgrade`u:
1.driver ver 1.7.0.0 lub wyższy
2.hardware ver 2.0 lub wyższy
3.firmware ver 2.6 lub wyższy
4.wyciągnąć SIM kartę
5.wybrać plik 3.8.1 Wd bez HSDPA lub 3.8.1 Hd z HSDPA

-------------------------------------------------------------------------------------
upgrade do wersji 3.8.1:
This release is intended to be used with the following set of drivers, hardware and PC configuration:
• Datacards:
￿ GlobeTrotter 3G EDGE
￿ GlobeTrotter Fusion+
Hardware 2.0 or higher is required to support this firmware version.
• Modem RAT support:
This firmware version is available in two versions:
WEDGE
offers GSM, GPRS, EDGE and UMTS (WCDMA) support
HEDGE
offers GSM, GPRS, EDGE,UMTS (WCDMA) and HSDPA support
All software running on the MSM6275 chip set"

-------------------------------------------------------------------------------------
Dla kart z chip set`em MSM6275 (3G+,Fusion+,Gt Max):
Najnowszy firmware to FW3.19 (obsługuje HSDPA)
Najnowszy driver to 2.1.0.39 (obsługuje HSDPA)
Najnowszy gtmm to 4.5.0.625 (obsługuje HSDPA)

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

6.HSDPA

Definicja wikipedyczna:
High-Speed Downlink Packet Access lub HSDPA jest nowym protokołem telefonii mobilnej. Określany czasem terminem 3.5G (lub "3½G"). High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) jest usługą bazującą na dostępie pakietowym na łączu w dół w oparciu o technologię WCDMA z maksymalną przepustowością do 8-10 Mbit/s w paśmie o szerokości 5 MHz. Implementacja HSDPA zawiera Adaptive Modulation and Coding (AMC), Multiple Input Multiple Output (MIMO), Hybrid Automatic Request (HARQ), szybki scheduling, szybkie wyszukiwanie komórki oraz zaawansowaną konstrukcję odbiornika.
Release 4 specyfikacji standardów 3GPP daje wydajną platformę świadczenia usług w oparciu o sieci IP, natomiast Release 5 specyfikacji skupia się całkowicie na HSDPA pozwalającym osiągać przepustowości rzędu 10 Mbit/s wspierające rozwiązania multimedialne. Systemy MIMO są przedmiotem specyfikacji Release 6, które będą wspierać jeszcze wyższe przepustowości transmisji danych nawet do 20 Mbit/s. HSDPA ewaluowało z Release 99 systemów WCDMA, z którym pozostaje w zgodności.
Źródło:Wikipedia

Tematy na forum:
1.hsdpa orange
2.HSDPA ERA
3.HSDPA, ORANGE I WARSZAWA
4.HSDPA- co to dokładnie jest ???
5.HSDPA ???
6.Era HSDPA, komórkowa neostrada?
7.HSDPA w Plusie
8.Angole wprowadzają już HSUPA...
9.HSDPA w WARSZAWIE. iplus
10.To w TAK-TAKu mozna miec UMTS??
------------------------------------------------------------------------------------
Jak to wygląda w praktyce ?

Obrazek
.....................HSDPA.............EDGE.........UMTS.......................

Przykładowy test na www.numion.com (bardzo dobry tester dla HSDPA):

TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST

NOWOŚĆ: ORANGE PRZYŚPIESZA

TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST TEST
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

7.KONFIGURACJA MODEMÓW

W tym miejscu link do wspaniałego zbioru, wyczerpującego całkowicie powyższy temat przygotowanego przez Pana @BliSki`ego :
Kliknij > :!: :!: :!: :!: :!: < Naprawdę warto!
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

8.UWAGI FORUMOWICZÓW

1.Dotyczy upgrade`u GT MAX 7,2 w dystrybucji Plusa.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81441#81441
2.Upgrade GT MAX 7,2 który zaszkodził (blueconnect)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81452#81452
3.Dodano link zasugerowany przez Chris-Kr dla
modemów z numerem NL
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=88196#88196

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

9.PYTANIA (dotyczy simlock)

1.Czy program przeznaczony jast tylko do QUAD`A ,czy działa również dla FUSION i innych ???(ja mam 3G+ z pomarańczy i nie widzi karty,
ale można to samo zrobić za pomocą w.w. komend)
2.Jaki algorytmu użyć do obliczenia tego password`u???
(imei + jaki kalkulator)


I pamiętaj ,że wszystko co robisz to robisz na własne ryzyko!!!
To jest zbiór linków,nie instruktaż manipulacji przy urządzeniach elektronicznych.
Nie zaleca się jakich kolwiek modyfikacji a nawet odradza ze względu na możliwość uszkodzenia. Są na to dramatyczne przykłady...

--------------------------------------------------------------------------------------
Zmiany naniesiono 17.02.2008
Jeżeli popełniłem błędy to wybaczcie,ale tak jak Wy dopiero się uczę...

--------------------------------------------------------------------------------------

Serdeczne Dzięki Wszystkim Uczestnikom Forum BEZ-KABLI
bob

Archiwum wątku =>OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) [ARCHIWUM]
Ostatnio zmieniony 2009-04-17, 10:11 przez bob, łącznie zmieniany 45 razy.

wojtas

OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Postautor: wojtas » 2006-01-17, 23:13

Witam Bob!
Przekopałem chyba z pół świata żeby znaleźć coś do ściagnięcia simlocka dla optiona, udało ci się znaleźć plik na tej stronce (wspaniały krok naprzód) ale dalej nie wiem jak się pozbyć simlocka z mojej karty.
Te komendy są dla mnie na razie czarną magią, uruchomiłem simlock removera z twojego linka i po kliknięciu Tray again ciągle nic. Diody jak migały razem tak migają. Mam optiona 3g quad i jak masz chwilę to napisz krok po kroku co mam zrobić.
Pozdrawiam
Wojtek
Ostatnio zmieniony 2009-04-17, 09:54 przez wojtas, łącznie zmieniany 5 razy.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22220
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

OPTION GLOBETROTTER [NEW]

Postautor: ja.michal » 2009-04-13, 23:01

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 3 razy.

moskit
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2007-09-28, 10:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: moskit » 2009-04-14, 09:20

Witajcie.
Jeżeli uznacie to za span to sorry, ale

SZUKAM programu do zdejmowania SIMLOCK'a z modemu
OPTION GI0225 GlobeSurfer ICON 225 [GI0225]

Mam go z T-Mobile. Kupiłbym gdzieś usługę [odblokowania] ale ceny jakie sobie za to życzą są trochę zbyt wygórowane :/

Ma może ktoś z was taki program?

czy GLOBE TROTTER MOBILITY MANAGER 5.1 coś może pomoc?

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11160
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: Jaco » 2009-04-14, 11:37

moskit pisze:Mam go z T-Mobile. Kupiłbym gdzieś usługę [odblokowania] ale ceny jakie sobie za to życzą są trochę zbyt wygórowane
Poszukaj w naszych ogłoszeniach. Tak na własną rękę ciężko będzie to zrobić.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6735
Rejestracja: 2007-09-12, 21:16
Lokalizacja: Z dziczy

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: Patryk » 2009-04-14, 12:08

moskit, nie istnieje taki darmowy program - w tym wątku X razy ta kwestia była poruszana.

corleone878787
Użytkownik forum
Posty: 49
Rejestracja: 2009-02-06, 22:29
Lokalizacja: lublin

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: corleone878787 » 2009-04-14, 13:59

moskit, ja skorzystałem z usługi...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17098
modem do mnie wraca.

Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 713
Rejestracja: 2008-04-25, 18:31
Lokalizacja: EŁK

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: Tomek7 » 2009-04-25, 16:29

Witam cos zepsuło sie z moim modemem na początku sam się instalował z pamieci swojej a teraz w ogóle nic wykrywa go jako dysk twardy co widac w załączniku a nie jako nośnik pamieci z ikonką BC .W środku pamieci nie_wiadomo skąd jest tyle plików a zadnego nie moge usunąc ani włączyć musze go instalować ze sterownika z dysku który sciagnelem dzisiaj ,a i jest jakas ochrona przed zapisem .Wcześniej nie było tyle plikow na pamieci modemu podlaczylem go pokazało dysk po chwili zniknął i był modem ,teraz jak podlacze jest cały czas dysk i jak nie włącze sterownika GlobeTrotterConnect to sam się nie zainstaluje :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2009-04-25, 17:44 przez Tomek7, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 828
Rejestracja: 2007-05-05, 21:33
Lokalizacja: PL

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: yagi » 2009-04-25, 19:16

tomok7, ja widzialem 2 takie modemy i serwis wystawil kosztorys wymiany na nowy w obydwu przypadkach. Probowalem wgrywac soft ze strony Ery - w jednym przypadku pomoglo to na tydzien i problem wrocil... Modemy dzialaly, ale oprogramowanie trzeba bylo instalowac sciagniete z neta...
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie

Wojtek11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2009-04-27, 09:34
Lokalizacja: Poznań

firmware

Postautor: Wojtek11 » 2009-04-27, 09:44

Witam. Czy posiada ktoś FW optiona wersji 2.2 do 2.8. Sprawdziłem dostępne na forum i wyszło mi, że są do 2.1 i powyżej 2.9. Te ostatnie nie są niestety obsługiwane pezrz mojego 3G quada QL (wyskakuje brak portu).
Jak sprawdzić chipset?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 13:32 przez Wojtek11, łącznie zmieniany 1 raz.

rafalunio
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2009-04-27, 14:35
Lokalizacja: Miastko

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: rafalunio » 2009-04-27, 14:46

Witam. Jakie polecacie sterowniki do iCON OPTION 225 z Ery?? Licze na pomoc :(

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: bob » 2009-04-29, 16:53

rafalunio pisze:Jakie polecacie sterowniki do iCON OPTION 225 z Ery?? Licze na pomoc :(
Myślę, że 4.0.0.18 będą w sam raz. :)
http://download.era.pl/portal/driver_4_ ... signed.zip
Wojtek11 pisze:Czy posiada ktoś FW optiona wersji 2.2 do 2.8.
Wojtek11 pisze:3G quada QL
W tym modemie jest duże niebezpieczeństwo, że po upgrade`zie nie powstanie już. To loteria.
Wojtek11 pisze:Jak sprawdzić chipset?

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14657
Tu chyba będzie jednak MSM6300.
http://www.datasheetpro.com/268115_view ... sheet.html

Wojtek11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2009-04-27, 09:34
Lokalizacja: Poznań

CHIPSET option 3g quad

Postautor: Wojtek11 » 2009-05-04, 12:01

Dzięki bob za odpowiedź, Option odpowiedział ( mam nadzieję, że wg snr)

"The GlobeTrotter 3G Quad Lite uses MSM6250.
Nele Somers
Internal Sales Assistant
Option nv, Gaston Geenslaan 14, B-3001 Leuven"
FW wgrałem 2.1.x i za Twoją namową nie próbuję wyżej i tak już nic nie ugram. Pas.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy
Posty: 8152
Rejestracja: 2006-01-07, 15:41
Lokalizacja: Mała miejscowość

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: bob » 2009-05-04, 15:15

Wojtek11 pisze:nie próbuję wyżej i tak już nic nie ugram. Pas.

Najlepiej nie ryzykować. Pozdrawiam. :)

theofanis
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2009-05-05, 22:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !!!

Postautor: theofanis » 2009-05-05, 23:11

Na początek się przywitam.
I od razu z problemem.
Dysponuję komputerem FS Esprimo Mobile i wewenętrznym modemem GTM380, wszystko działało do dzisiaj.
W tej chwili wyłącznie rejestruje się do sieci.
Poniżej to pokazuje mi diagnostyka.
Myślę że problemem jest rejestracja do sieci ps, choć nie do końca wiem co to znaczy ;)
o powinienem zrobić?

Test sprzętu
Nazwa karty: GTM380
Port aplikacji: COM14
Numer seryjny karty: PE(wyedytowałęm)
Wersja oprogramowania sprzętowego: 2.8.0Hd (Date: Oct 11 2007, Time: 10:20:29)
Wersja sprzętu: 2.0
Numer IMEI : (wyedytowałem)
Numer ICCID
Numer(y) telefonu
Test funkcjonalny
Status kodu PIN: Gotowy
Nazwa sieci
Tryb wyboru sieci: Automatyczny
Siła sygnału: 0,0
Ustawienia sieci
Rejestracja sieci CS: Zarejestrowany
Rejestracja sieci PS: Rejestracja
Załącznik sieci PS: Nie dołączony
APN(y): internet


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 20 gości