Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

Pytanie do Wszystkich uzytkownikow urzadzen ZTE.

Jakich funkcji w sofcie najbardziej brakuje/ jakie nie dzialaja w pelni? Co chcielibyscie aby zostalo dodane lub rozwiniete?

Dla osob ktore zastanawiaja sie po co takie pytanie - napisze ze warto poswiecic 3 minuty na post zawierajacy liste tego czego Ci brakuje. Kto wie, moze wkrotce takie funkcje znajda sie w twoim sprzecie? ;)

A moze obecne rozwiazanie jest archaiczne lub totalnie nieintuicyjne?

Zapraszam wszystkich do podzielenie sie wiedza na zadany temat
Jak nie masz jednak nic konstruktywnego do wniesienia w wymienionym temacie to nie pisz nic prosze. Watek bedzie krotszy i latwiejszy do podsumowania.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Chciałbym , aby parametry ( im więcej tym lepiej , ale przynajmniej podstawowe: sygnał , agregacja ) , dało się odczytać w postaci np. json . To samo ze sterowaniem ( wł-wył ,reboot , wbór agregacji).
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Wysyłanie kodów USSD.
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

Kody USSD dodawane są już we wszystkich nowych urządzeniach. Wszystkie nowe urządzenia posiadają również funkcje ręcznego wyboru pasm. (wyłączajac urzadzenia z PLAY) . Jakieś nowe życzenia?
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Informacje o sieci ,takie jak w sofcie Nordic dla MC888 : viewtopic.php?f=12&t=64162&hilit=MC889&start=150#p649156
Tam akurat jest z agregacji LTE , ale jeśli agreguje się 5G ,to również na dole ,żeby wpełnione było informacjami.

Dwa , agregacja pasm 5G. Obecnie w zasięgu 5G Ultra od Plusa MC889 pokazuje i tak tylko ,że jest pasmo N41 , a o N1 nie wspomina ( podobno jest , tylko gui wyświetla pierwsze pasmo...).
Cały wątek o tym: https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27391

I na koniec problem z niedostawaniem ponownej dzierżawy adresu IP w routerach MC888/MC889 , i rozłączaniem się wifi na T3000: https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27399
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Leo1983 pisze:Kody USSD dodawane są już we wszystkich nowych urządzeniach. Wszystkie nowe urządzenia posiadają również funkcje ręcznego wyboru pasm. (wyłączajac urzadzenia z PLAY) . Jakieś nowe życzenia?
No i tak ,w MC889 od Plusa kody USSD jak najbardziej są.

I jeszcze jedno , w urządzeniach ,gdzie jest RJ11 ,żeby była możliwość korzystania z telefonu.... Stosunkowo dużo ludzi o to pyta.... Ale ,żeby była to usługa VoLTE ( nie zrzucało połączenia na 3G , i żeby działało jak jest tylko LTE , a 3G wyłączone).
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

W MC888 z wolnego rynku USSD też działa.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

Mig25 pisze:Informacje o sieci ,takie jak w sofcie Nordic dla MC888 : viewtopic.php?f=12&t=64162&hilit=MC889&start=150#p649156
Tam akurat jest z agregacji LTE , ale jeśli agreguje się 5G ,to również na dole ,żeby wpełnione było informacjami.


To jest do zrobienia.


Dwa , agregacja pasm 5G. Obecnie w zasięgu 5G Ultra od Plusa MC889 pokazuje i tak tylko ,że jest pasmo N41 , a o N1 nie wspomina ( podobno jest , tylko gui wyświetla pierwsze pasmo...).
Cały wątek o tym: https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27391

Informacja o agregacji 5G moze byc problemem.


I na koniec problem z niedostawaniem ponownej dzierżawy adresu IP w routerach MC888/MC889 , i rozłączaniem się wifi na T3000: https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=27399


Do sprawdzenia.


Jeżeli jakieś inne funkcje które by się przydały są obecnie gdzieś dostępne w sofcie :np nordic prosa o screena z funkcji i informacje o wersji softu
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

Mig25 pisze:
Leo1983 pisze:Kody USSD dodawane są już we wszystkich nowych urządzeniach. Wszystkie nowe urządzenia posiadają również funkcje ręcznego wyboru pasm. (wyłączajac urzadzenia z PLAY) . Jakieś nowe życzenia?
No i tak ,w MC889 od Plusa kody USSD jak najbardziej są.

I jeszcze jedno , w urządzeniach ,gdzie jest RJ11 ,żeby była możliwość korzystania z telefonu.... Stosunkowo dużo ludzi o to pyta.... Ale ,żeby była to usługa VoLTE ( nie zrzucało połączenia na 3G , i żeby działało jak jest tylko LTE , a 3G wyłączone).

Nie jest to takie proste ale nie mówmy NIE.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Ja bym chciał aby podpięte urządzenia były na jednej stronie, te aktualnie on-line z tymi off-line. Obecnie są to dwie oddzielne strony.
Jest to drobiazg ale jestem przyzwyczajony jak to wyglądało na Huawei B818, miałem szybki wgląd czy ktoś mi się nie podpiął do sieci.

Możliwość wysyłania SMS w wersji strony na telefon.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: darekka »

1-odblokować wszystkie wspierane sprzętowo częstotliwości LTE/5G we wszystkich brandach i nie brandach bez podziału na region geograficzny/kraj
2-dodać zakładkę z możliwością włączenia/wyłączenia dowolnych pasm LTE/5G(coś jak NORDIC)
3-dodać zakładkę ze szczegółami pracy sieci(dane stacji,moce sygnałów, agregowane zasoby itd)
4-umożliwić bez skryptów CellLock i podobne wymuszanie konkretnej stacji BTS
5-umożliwić dzwonienie przez RJ11 po VoLTE/5G dla polskich operatorów lub jeśli jest taka teoretyczna możliwość dokonać softwarowej"modyfikacji" 1ego portu RJ45 w taki sposób aby uzyskał podobną fuknkcjonalność co RJ11(możliwe dzwonienie po VoLTE/5G)
6-NAPRAWIĆ znane problemy DHCP i NAK
Powyższe oczywiście umożliwić do zażądzania z poziomu aplikacji mobilnej np.ZTELink.

Dziękuję za możliwość "życzenia sobie" funkcjonalności sprzętu i trzymam kciuki za pomyślne wdrożenie naszych oczekiwań.
darekka
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

1. Możliwość wyłączenia routera przez stronę, w aplikacji ZTElink jest taka możliwość.
2. Wysyłanie SMS z aplikacji ZTElink.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
GChmurka
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2023-02-15, 18:17

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: GChmurka »

to moje typy:
1. W T3000 zdjęcie lub podbicie limitu 10 statycznych adresów IP
- no dajcie spokój po jest taki mały limit, plik configa dhcp nie zajmuje nie wiadomo ile... Jakiś sensowny limit tupu 32 by się przydał a nie 10.

2. W T3000 poprawa aby nie resetowało modułów WIFI dla LAN, podczas zmiany adresu IP na złączu WAN
- reset WIFI trwał długo (szczególnie 6), po co resetować ten interfejs podczas zmiany IP po stronie WAN (objawia się to podczas renew w DHCP)

3. Poprawa działania DHCP w MC889 z jakiś pododów dostaje `udhcpc: received DHCP NAK` podczas pytania DHCP po połowie czasu dzierżawy
wątek o tym: https://plusforum.pl/viewtopic.php?p=281843#p281843

4. Poprawa zabezpieczenia w T3000 dla łączności przez NFC
- Problem polega na tym iż jeśli uruchomię sieć gościa z czasem życia powiedzmy 8h, następnie ustawię logowanie tagiem NFC do WIFI GUEST, a po tych 8h sieć gościa zostanie wyłączona to nagle NFC łączy do głównej sieci, co jest moim zdaniem niedopuszczalne! Po automatycznym dezaktywowaniu gościnnej wifi NFC powinno przestać działać lub jeśli to problem to niech podaje dane do łączenia z wyłączoną siecią GUEST wifi, a nie samoczynnie przestawiać się na sieć główną do której teraz każdy może się połączyć przystawiając telefon do routera.


Z ficzerów które można było by wprowadzić:
- możliwość pobrania plików logów lub przekierowanie ich na własny serwer logów (dla użytkowników zaawansowanych diagnostycznych), bo tak to nie wiadomo co router robi, czy się zresetował czy coś...
- pokazywanie uptime
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

1. Nie widzę opcji zrzutu konfiguracyjnego, który potem można wgrać bez ustawiania wszystkiego od nowa. Coś takiego miałem w Huawei B818 i było to dobry gdybyś coś się stało nieoczekiwanego.
2. Możliwość zaznaczenia pasm (do agregacji) na UL, wiem że często nadajnik sam sobie to ustawia ale miło aby taka możliwość była w opcjach.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Wiem że to drobiazg ale jeśli można prosić to chciałbym aby w nawiasie było dopisana częstotliwość poszczególnych pasm.
np. LTE pasmo 1 (2100 MHz), NR pasmo 1 (2100 MHz) itd.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

Zeusek pisze:1. Nie widzę opcji zrzutu konfiguracyjnego, który potem można wgrać bez ustawiania wszystkiego od nowa. Coś takiego miałem w Huawei B818 i było to dobry gdybyś coś się stało nieoczekiwanego.
2. Możliwość zaznaczenia pasm (do agregacji) na UL, wiem że często nadajnik sam sobie to ustawia ale miło aby taka możliwość była w opcjach.

Nie można rozdzielić pasm do agregacji na DL i UL. Czy wybór konkretnych agregacji dla DL i UL wspólnie byłby dobrym rozwiązaniem to nie wiem. Można byłoby stworzyć listę teoretycznie wszystkich ale czy to nie skomplikowałoby życia 99% użytkowników jeszcze bardziej.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Zgadza się że dla większość może to być...utrudnienie ale po to jest sekcja "zaawansowane" aby tam dać rzeczy bez których można się obejść przy zwykłym użytkowaniu.
Moim zdaniem sekcja "oszczędzanie energii" jest zbyteczna i brak konsekwencji. W sekcji "wi-fi" jest m.in. ustawiana moc wi-fi która ma znaczenie do oszczędzania energii. Osobiście bym to tam pozostawił, dodając harmonogram wi-fi. Tym sposobem wszystko będzie w jednym miejscu.
Sama sekcja "oszczędzanie energii" zlikwidował lub zmienił nazwę na "diody" lub coś podobnego. Przy harmonogramie dodał przełącznik wyłączający diody, wiem że można godzinami ustawić aby były wyłączone cały czas ale można to zrobić bardziej czytelnie.

Zdaje sobie sprawę że to zabiegi kosmetyczne ale chyba ZTE dąży do tego aby było czytelniej, intuicyjnie.
Ps. Wszystkie moje sugestie dotyczą MC888 bo taki mam model.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Właśnie zanotowałem , że u mnie Plus zaczął wyłączać w nocy pasmo B1 i B7 . ( od paru lat robią to już T-Mobile i Play).
Czyli kładę się spać z taką agregacją 20.0MHz@1800(B3) + 20.0MHz@2600(B7) + 5.0MHz@900(B8) + 5.0MHz@2100(B1) , a budzę się z taką: 20.0MHz@1800(B3) + 5.0MHz@900(B8).
Wiem ,że o z jednej strony wina operatorów , ale pożąglowanie pasmami ,w stylu najpierw wymuszam B7 , po czym za 20s właczam spowrotem wszystkie , i jest od nowa B3+b7+B8+B1 , natomiast nigdy router sam z siebie nie zacznie agregować wszystkich pasm , może tak być paręnaście dni na B3+B8... Czy da się coś zrobić , aby modem sam z siebie zaczął agregować max ilość pasm po ich ponownym włączeniu ? Nie wiem , być może modem tylko podczas logowania sprawdza ilość pasm ,i nie zdaje spobie sprawy , że pasmo może zniknąć na określony czas ? Teraz jakby te "zniknięte pasma" wykreślają się z listy , i dopóki nie zacznę gmerać , to się same nie pojawią.

Mogę też robić codziennie rano reboot , i pasma wskakują , ale nie o to chodzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: wojteks »

A rozłącz-połącz coś daje oczywiście bez restartu urządzenia?

Taka moda wśród opów nastała, ograniczają emisję fal EM a przy okazji wielu użytkownikom spadają transfery (zamiast obcinać QoS obcinają agregacje).
Nie pomagam na PW!
thinhaze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-05-13, 07:44

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: thinhaze »

Czy jest jakaś szansa na autoryzację RADIUS? Są gotowce w openwrt…
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

thinhaze pisze:Czy jest jakaś szansa na autoryzację RADIUS? Są gotowce w openwrt…
Nie zawsze gotowiec oznacza możliwość implementacji ze względu na wydajność sprzętową lub ograniczenia pamięci. Druga drobna przeszkoda to taka ze tylko część urządzeń i to starszych jest oparta na OpenWRT.
Ale nie mówmy nie na ten moment.
wojteks pisze:A rozłącz-połącz coś daje oczywiście bez restartu urządzenia?
Daje. Robiony jest detach i attach do sieci z odnowieniem PDP

Co do obcinania pasm to niestety ale to już jest sterowane z sieci a odbywa sie to dosyc brutalnie czyli siec wysyla do urzadzenia informacje ze nie wspiera jakies kombinacji i od tego momentu urzadzenie zgodnie z norma 3GPP nie bedzie probowalo go zestawiac. Rozwiazeniam jest proba reatacha.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

To jak taki detach zrobić ? Bo ten suwak na środkowym kółku nie powoduje rozłączenia z siecią , to tak jakby w komórce wyłączyć Dane Komórkowe , z siecią jest dalej połączony.
I po włączeniu jest ten sam adres IP , i t sama agregacja
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: jfk »

Mig25 pisze: Czyli kładę się spać z taką agregacją 20.0MHz@1800(B3) + 20.0MHz@2600(B7) + 5.0MHz@900(B8) + 5.0MHz@2100(B1) , a budzę się z taką: 20.0MHz@1800(B3) + 5.0MHz@900(B8).
Wiem ,że o z jednej strony wina operatorów , ale pożąglowanie pasmami ,w stylu najpierw wymuszam B7 , po czym za 20s właczam spowrotem wszystkie , i jest od nowa B3+b7+B8+B1 , natomiast nigdy router sam z siebie nie zacznie agregować wszystkich pasm , może tak być paręnaście dni na B3+B8... Czy da się coś zrobić , aby modem sam z siebie zaczął agregować max ilość pasm po ich ponownym włączeniu ? Nie wiem , być może modem tylko podczas logowania sprawdza ilość pasm ,i nie zdaje spobie sprawy , że pasmo może zniknąć na określony czas ? Teraz jakby te "zniknięte pasma" wykreślają się z listy , i dopóki nie zacznę gmerać , to się same nie pojawią.
Mogę też robić codziennie rano reboot , i pasma wskakują , ale nie o to chodzi.
W Orange od dawna mam wyłączane B7 w nocy, z tym że na początku był problem z powrotem agregacji/pasmem podstawowym, a od minimum roku to płynnie działa i agregacja wraca (na noc pozostaje B1+B3+B20). Samo wyłączenie jest uzależnione od obciążenia nadajnika/z przy komplecie pasm B7 z reguły gaśnie o 00.00, ale czasami zdarzają się wyjątki (a np. na działce gdzie jest tylko B20+B7 w tygodniu górne pasmo gaśnie regularnie o 00.00, a w weekend gdy zwolni się obciążenie).
-0-
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2021-01-04, 01:13

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: -0- »

Była by szansa dodać klienta VPN do routerów MU5002 oraz opcje uruchamiania po podłączeniu do ładowarki?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Nie wiem czy to w ogóle możliwe ale chyba TAK.
Chętnie bym widział informację jaka jest odległość do nadajnika.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Chciałbym aby była możliwość izolacji sieci wi-fi ale tylko gości.
Obecnie włączając izolacje nie mogę drukować, drukarka jest w sieci 2,4 a komputer/komórka na 5 (naturalnie można się w komputerze na czas drukowania się przełączyć na 2,4 ale jest to uciążliwe).
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Leo1983
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2022-03-29, 14:05

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Leo1983 »

-0- pisze:Była by szansa dodać klienta VPN do routerów MU5002 oraz opcje uruchamiania po podłączeniu do ładowarki?
VPN możliwe. Włączanie po podpięciu do ładowarki dla jakiego zastosowania? Generuje to inny problem. Jak naładować router bez włączania?
Musiałaby być dodatkowa opcja w menu ewentualnie.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Mig25 »

Fizyczny przełącznik. Przełącznik ON - router włączony , a jak wyłączony bo bateria słaba , to po podłączeniu ładowarki się włacza.
Przełącznika na OFF - router wyłączony ,ale bateria ładowana jak podpięta.
Silver_Shai
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2024-02-06, 20:06

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Silver_Shai »

Witam,
Mi osobiście - włączenie po podłączeniu do prądu. Ponieważ nie każdemu to może pasować to warto aby chociaż to mogłoby być konfigurowalne w ustawieniach (jak chodzi o sprzęt mobilny).
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Najbardziej potrzebne i brakujace funkcje w routerach ZTE

Post autor: Zeusek »

Kiedy będzie aktualizacja oprogramowania na MC888 kupionego ze sklepu ZTE ? Miała być jak ruszy 5G (pasmo N78) u operatorów.
Brakuje szczególnie informacji o poszczególnych pasmach w ramach agregacji w formie tabelki.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
ODPOWIEDZ