Sprzęt dla mnie i rutera ZTE MF283+ [Orange/T-Mobile]
Moderator: Moderatorzy
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Sprzęt dla mnie i rutera ZTE MF283+ [Orange/T-Mobile]
Na mocowaniu anteny jest fajna regulacja śrubami. Ze 30 stopni obrotu w prawo i w lewo. Nie będzie problemu raczej.
pozdrwaiam
pozdrwaiam
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to jak tak to nie widzę problemu.
Chwal się paramentami.
Taka podpowiedź, przynajmniej sam tak robiłem. Najpierw ustawiałem antenę w polaryzacji pionowej podłączoną do pierwszego złącza. Drugiej nie podpinałem. Starałem się uzyskać na jednej najlepsze parametry, szczególnie RSRQ i SINR, a do tego najlepszy upload jaki się da (wtedy wiemy, że stacja bazowa dobrze nas odbiera). Potem dopiero podłączyłem antenę w polaryzacji poziomej i ustawiłem ją patrząc również na parametry sygnału, ale głównie na download.
U ciebie może być inaczej jeśli chodzi o polaryzację. Nie wiem jak wygląda sytuacja ustawiania polaryzacji przez operatorów, która jest dokładnie która. U mnie wychodzi na to, że uplink (od klienta) jest na polaryzacji zbliżonej do pionowej, a downlink na poziomej.

Taka podpowiedź, przynajmniej sam tak robiłem. Najpierw ustawiałem antenę w polaryzacji pionowej podłączoną do pierwszego złącza. Drugiej nie podpinałem. Starałem się uzyskać na jednej najlepsze parametry, szczególnie RSRQ i SINR, a do tego najlepszy upload jaki się da (wtedy wiemy, że stacja bazowa dobrze nas odbiera). Potem dopiero podłączyłem antenę w polaryzacji poziomej i ustawiłem ją patrząc również na parametry sygnału, ale głównie na download.
U ciebie może być inaczej jeśli chodzi o polaryzację. Nie wiem jak wygląda sytuacja ustawiania polaryzacji przez operatorów, która jest dokładnie która. U mnie wychodzi na to, że uplink (od klienta) jest na polaryzacji zbliżonej do pionowej, a downlink na poziomej.
- Brylant19
Witam.
Moja przygoda z przejściem z CDMA na LTE kończy się bardzo dobrze. Anteny ustawione i wszystko skonfigurowane.
Wyniki pomiaru sygnału:
Szybkość internetu teraz:

Przed południem:

W czasie silniejszego , wieczornego obciążenia sieci potrafi spaść do 25-30 ale to normalne. Jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam wszystkich
Moja przygoda z przejściem z CDMA na LTE kończy się bardzo dobrze. Anteny ustawione i wszystko skonfigurowane.
Wyniki pomiaru sygnału:
Kod: Zaznacz cały
rsrp = -99,
rsrq = -7,
rssi = -76,
sinr = 22
Przed południem:

W czasie silniejszego , wieczornego obciążenia sieci potrafi spaść do 25-30 ale to normalne. Jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam wszystkich
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to ładnie.
Gratulacje.
Kombinowałeś z zamianą złączy (odwrotna polaryzacja)?

-
- Stały użytkownik forum
Skorzystam z tego tematu i zadam małe pytanie
W ZTE MF283 jest jakieś znaczenie do którego gniazda przykręcona jest antena, jeśli mamy dwie takie same w odwrotnej polaryzacji? Do którego pozioma do którego pionowa czy bez znaczenia?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy LTE? Pierwsze gniazdo uplink, a drugie downlink. Z mojego doświadczenia wynika, że uplink antena pionowo, downlink antena poziomo. Najlepiej samemu sprawdzić jak będzie działać nam najlepiej. 

-
- Stały użytkownik forum
A sam montaż ma jakieś znaczenie? Pionowa na górze a pozioma na dole i odwrotnie? Albo taki niuans np. przy poziomej puszka symetryzatora skierowana w dół czy w górę (atk20) ? Pytam o szczegóły, żeby potem 10 razy nie poprawiaćja.michal pisze:Przy LTE? Pierwsze gniazdo uplink, a drugie downlink. Z mojego doświadczenia wynika, że uplink antena pionowo, downlink antena poziomo. Najlepiej samemu sprawdzić jak będzie działać nam najlepiej.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie powinno być problemu. Możesz dać pionową na górze (do uplinku) bo nieco wyższa częstotliwość, a lepiej jak stacja bazowa lepiej "słyszy" klienta.
Pionowo to pionowo, żeberka anteny w pionie, poziomo - żeberka poziomo.
Na fotce niżej górna polaryzacja pozioma, dolna polaryzacja pionowa.

Idealnie byłoby robić skośnie, ale uchwyt anteny ATK20 na to nie pozwala.
Pionowo to pionowo, żeberka anteny w pionie, poziomo - żeberka poziomo.

Idealnie byłoby robić skośnie, ale uchwyt anteny ATK20 na to nie pozwala.
- Brylant19
Patryk56 pisze:Skorzystam z tego tematu i zadam małe pytanieW ZTE MF283 jest jakieś znaczenie do którego gniazda przykręcona jest antena, jeśli mamy dwie takie same w odwrotnej polaryzacji? Do którego pozioma do którego pionowa czy bez znaczenia?
Ja nie odczuwam żadnej różnicy zmieniając gniazda.
Jedno co polecę to podłączyć ruter kable ethernet do komputera. Wtedy prędkości są dużo lepsze:
Połączenie kablem Ethernet

Połączenie Wi-Fi (1m od rutera)

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Sam jestem ciekaw czy u mnie byłaby poprawa jak bym ustawił anteny tak jak piszecie?
Ogólnie mam 20Mb/s, 67dBm. Do nadajnika 6 km anteny dwie ATK-10.
Z podpięciem kabla do kompa, to się zgodzę, ale widzę, że u Ciebie różnica jest duża. Ja mam do routera 5-6 m i prędkość pobierania z hostingu czy YT 1,8 MB/s a jak podepnę się kablem, to mam 2,2MB/s więc nie jest aż taka duża różnica.
Dziwi mnie jedno, jak ściągam coś, to zaczyna kręcić od 1,8MB/s ale spada nieraz do 0,5MB/s. A nieraz zacznie od 0,5 MB/s i tak leci cały czas. Ale to czasami tak jest, ogólnie mam te 1,8MB/s i niech tak zostanie, nic więcej/nic mniej.
Ogólnie mam 20Mb/s, 67dBm. Do nadajnika 6 km anteny dwie ATK-10.
Z podpięciem kabla do kompa, to się zgodzę, ale widzę, że u Ciebie różnica jest duża. Ja mam do routera 5-6 m i prędkość pobierania z hostingu czy YT 1,8 MB/s a jak podepnę się kablem, to mam 2,2MB/s więc nie jest aż taka duża różnica.
Dziwi mnie jedno, jak ściągam coś, to zaczyna kręcić od 1,8MB/s ale spada nieraz do 0,5MB/s. A nieraz zacznie od 0,5 MB/s i tak leci cały czas. Ale to czasami tak jest, ogólnie mam te 1,8MB/s i niech tak zostanie, nic więcej/nic mniej.
RAW
-
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie. No więc tak , maszt powieszony na kominie, anteny ATK-20 zamontowane w odwrotnej polaryzacji. Spędziłem sporo czasu przy tym i ustawiałem każdą antenę z osobna co chwile sprawdzając parametry. Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś więcej
Tak to wygląda:

Z początku anteny miałem idealnie wycelowane prosto w nadajnik, ale parametry były kiepskie. Potem robiąc testy tak jakby celowałem trochę w boki nadajnika i okazało się, że celując sporo obok - wyszedł lepszy sygnał.
Parametry jakie osiągałem:
Antena pionowa (górna):

Antena pozioma (dolna):

Teraz, gdy obie anteny są przykręcone:

Speedtesty po godzinie 23:

Mam wrażenie, że niektórzy z kilkunastu kilometrów osiągają lepsze rezultaty. Niż ja mając nadajnik przed oczami (5-6km), na terenie bez żadnych przeszkód itp . Na początku nie sprawdzałem dokładnych parametrów bez anten, ale MF283 w statusie pokazywał około -85dBi , a teraz jest -75 czyli teoretycznie 10 zysku jest... Myślicie, że wszystko w porządku czy coś nie tak zrobiłem
Ogólnie spodziewałem się większej prędkości , bo ze dwa tygodnie temu jak podjechałem pod nadajnik, to w smartfonie wyciągnąłem 50Mb/s down i 20Mb/s up o godzinie 18:45. Więc w domu z antenami liczyłem na np 40Mb/s
Być może dlatego, że częstotliwość była wtedy od niedawna uruchomiona, a teraz nastąpiła degradacja nadajnika 

Tak to wygląda:

Z początku anteny miałem idealnie wycelowane prosto w nadajnik, ale parametry były kiepskie. Potem robiąc testy tak jakby celowałem trochę w boki nadajnika i okazało się, że celując sporo obok - wyszedł lepszy sygnał.
Parametry jakie osiągałem:
Antena pionowa (górna):

Antena pozioma (dolna):

Teraz, gdy obie anteny są przykręcone:

Speedtesty po godzinie 23:

Mam wrażenie, że niektórzy z kilkunastu kilometrów osiągają lepsze rezultaty. Niż ja mając nadajnik przed oczami (5-6km), na terenie bez żadnych przeszkód itp . Na początku nie sprawdzałem dokładnych parametrów bez anten, ale MF283 w statusie pokazywał około -85dBi , a teraz jest -75 czyli teoretycznie 10 zysku jest... Myślicie, że wszystko w porządku czy coś nie tak zrobiłem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Próbowałeś zmienić miejscami podłączenie anten?
Masz kiepskie te parametry jak na tak mocne anteny i tak mały dystans do stacji bazowej.
Nie skacze ci CID? Nie mogę teraz znaleźć fotki, którą wrzuciłeś z obrazem na stację bazową, ale może być taka sytuacja, że jesteś na skraju sektorów. Druga sprawa to czy przypadkiem ta stacja bazowa nie jest przy jakimś węźle autostrada/DK?
P.S.
Ładnie te panele fotowoltaiczne wyglądają.
Masz kiepskie te parametry jak na tak mocne anteny i tak mały dystans do stacji bazowej.
Nie skacze ci CID? Nie mogę teraz znaleźć fotki, którą wrzuciłeś z obrazem na stację bazową, ale może być taka sytuacja, że jesteś na skraju sektorów. Druga sprawa to czy przypadkiem ta stacja bazowa nie jest przy jakimś węźle autostrada/DK?
P.S.
Ładnie te panele fotowoltaiczne wyglądają.

- Brylant19
Patryk a na pewno wiesz że na tym słupie jest 800? Bo pozwolenia na 800 u Ciebie są jeszcze w Jeżewie, Buśni i Bąkowie więc może stamtąd łapiesz.
Swoją drogą to bardzo gęsto tych osiemsetek tam jest, co skłania mnie do zastanowienia się czy wszystkie aby na pewno działają. Wątpię.
W logu systemowym rutera poszukaj informacji o band'zie. Odłącz anteny i zobacz czy czasem nie łapie Ci 1800(B3). Pożniej zobacz na antenach czy nagle nie przeskakuje na 800(b20)
Ja mam tak:
Swoją drogą to bardzo gęsto tych osiemsetek tam jest, co skłania mnie do zastanowienia się czy wszystkie aby na pewno działają. Wątpię.
W logu systemowym rutera poszukaj informacji o band'zie. Odłącz anteny i zobacz czy czasem nie łapie Ci 1800(B3). Pożniej zobacz na antenach czy nagle nie przeskakuje na 800(b20)
Ja mam tak:
Kod: Zaznacz cały
+ZCELLINFO: 74743299, 5, LTE B20, 6200^M ^M
-
- Stały użytkownik forum
No okazuje się, że jednak łączy mnie z 1800Mhz
Czy z antenami czy bez - praktycznie nic się nie zmienia ...
To są parametry bez anten:

Co tu robić
PS: Zadzwoniłem na infolinie i dokładnie sprawdzili. Miejscowość Stare Marzy , planowana data modernizacji była na 1 kwietnia i tak by się w sumie zgadzało. Bo wcześniej nie miałem LTE w telefonie , a niedawno mi zaczęło łapać 2 kreski. Potwierdzili, że na tym nadajniku jest 800Mhz.
Teraz muszę pokombinować, a w razie czego do 1 czerwca mam czas, gdybym chciał zwrócić anteny. Jak będę miał czas to wezmę laptopa, router i przetwornicę do samochodu i podjadę pod nadajnik. Da radę sprawdzić z którym nadajnikiem się teraz łączę

Czy z antenami czy bez - praktycznie nic się nie zmienia ...
To są parametry bez anten:

Co tu robić

PS: Zadzwoniłem na infolinie i dokładnie sprawdzili. Miejscowość Stare Marzy , planowana data modernizacji była na 1 kwietnia i tak by się w sumie zgadzało. Bo wcześniej nie miałem LTE w telefonie , a niedawno mi zaczęło łapać 2 kreski. Potwierdzili, że na tym nadajniku jest 800Mhz.
Teraz muszę pokombinować, a w razie czego do 1 czerwca mam czas, gdybym chciał zwrócić anteny. Jak będę miał czas to wezmę laptopa, router i przetwornicę do samochodu i podjadę pod nadajnik. Da radę sprawdzić z którym nadajnikiem się teraz łączę

- MarcinNS
- Stały użytkownik forum
W jaki sposób odczytujecie z logów ZTE do którego nadajnika podłączeni jesteście i na jakiej częstotliwości?
- Brylant19
Patryk56 pisze:
Co tu robić
OProsta sprawa. Oddajesz anteny ATK 20, jeżeli jeszcze nie upłynęło 14 dni i kupujesz antenę na 1800Mhz. Sorensena albo Cybertecha i gra.
Sam miałem identyczną sytuację. Tylko w drugą stronę.
Kupiłem Sorensena na 1800 i po zamontowaniu go nic się nie polepszyło. Tak jak u Ciebie.
Później odkryłem jak sprawdzić band po którym się łączę i bam@!!!!...... wyszło b20 czylli 800Mhz.
Zwróciłem Sorensena i kupiłem ATK20.
Pozdro
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to ładnie, nie taka antena.
Masz inny sprzęt? Można by było wymusić LTE800, ale więcej zasobów jest na 1800 MHz (download do 112 Mbps, upload od 37 Mbps).
Możesz wysyłać komendy AT do tego ZTE? Tylko co w sumie nam po tym skoro nie ma komendy AT do wymuszania konkretnej częstotliwości jak w Huawei.

Możesz wysyłać komendy AT do tego ZTE? Tylko co w sumie nam po tym skoro nie ma komendy AT do wymuszania konkretnej częstotliwości jak w Huawei.
-
- Stały użytkownik forum
Czyli nie brnąć dalej w 800Mhz skoro przyzwoicie odbiera mi 1800Mhz? Jutro jedynie wejdę na dach i zobaczę jaka jest widoczność do Grudziądza. Mieszkam przed wałem powodziowym, więc to jedyna przeszkoda.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro i tak łapie LTE1800, a na ZTE nie da się wymusić częstotliwości to chyba nie pozostaje nic innego. Zwracaj ATK20 dopóki masz możliwość. 

-
- Stały użytkownik forum
To co lepiej brać Sorensena 17dBi czy Cybertecha 15dBi ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Obydwie mają ok opinie. Sam używałem Cybertecha 17 dBi, ale na pasmo 2100 MHz i z jednym kablem także przekładać to 1:1 na panel 15 dBi dual na 1800 MHz ciężko. Mogę tylko napisać, że do dziś się trzyma u rodzinki, a już minęło kilka lat.
Powtórzę się, zawsze można oddać.
Zamów dwie na raz, sprawdź, która lepiej działa i zostaw tą działającą lepiej. 
Powtórzę się, zawsze można oddać.

-
- Stały użytkownik forum
ja.michal pisze:Obydwie mają ok opinie. Sam używałem Cybertecha 17 dBi, ale na pasmo 2100 MHz i z jednym kablem także przekładać to 1:1 na panel 15 dBi dual na 1800 MHz ciężko. Mogę tylko napisać, że do dziś się trzyma u rodzinki, a już minęło kilka lat.
Powtórzę się, zawsze można oddać.Zamów dwie na raz, sprawdź, która lepiej działa i zostaw tą działającą lepiej.
Na razie zamówiłem Sorensena. "Najwyższy" model - http://allegro.pl/antena-lte-sorensen-1 ... 77667.html
Ten mniejszy ping, to z pewnością pic na wodę. Ale cena różni się niewiele

Ogólnie wydaje mi się, że odbieram sygnał z ulicy Kalinkowej 76. BTS znajduje się na którymś z dwóch wieżowców. Muszę tylko przedłużyć maszt, aby komin mi nie przesłaniał. Zastanawiam się jeszcze jak na tym BTS,ie skierowane są panele dla poszczególnych sektorów. Bo ja mieszkam na wsi za Wisłą, a wątpię, że skierowali by panele w stronę Wisły na jakieś zad_upia

Jeszcze się okaże czy nie będą przeszkadzać - wał powodziowy, linie energetyczne i gałęzie od drzewa

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powszechnie wiadomo, że sygnał nad wodą dobrze się niesie. Patrząc na mapkę bardzo prawdopodobne, że stacja ma ustawione sektory, aby pokrywać twoją lokalizację.
Ze zdjęcia ciężko wywnioskować jak są skierowane anteny na stacji bazowej.
Ze zdjęcia ciężko wywnioskować jak są skierowane anteny na stacji bazowej.
-
- Stały użytkownik forum
No więc dziś zamontowałem Sorensena SR17P z 6 metrowymi kablami , zrobiłem przedłużenie masztu 2 metry i zacząłem sprawdzać co da się złapać.

Ogólnie router bez anteny uparł się na jakiegoś nieznanego mi BTS o numerze który podałem wcześniej:

Po podłączeniu anteny , router nadal łączył się z tym BTS'em ,ale jeszcze dla sprawdzenia zrobiłem 360 stopni anteną aby sprawdzić czy nie złapie czegoś innego.Łapał jakieś inne , ale parametry były troszkę gorsze. Próbowałem też połączyć z BTS na ulicy Kalinkowej który wskazałem wcześniej, ale obadałem sprawę i okazało się, że maszt znajduje się na małym bloku który przysłania mi większy płytowiec , co więcej panele są skierowane w stronę miasta także raczej niema szansy. Ostatecznie z powrotem złapałem nadajnik z którym cały czas łączył się router i wycyrklowałem jak najlepsze parametry.
Teraz dla porównania parametry bez anten:

A teraz z Sorensenem:

Dobrze jest czy powinno być lepiej ? Niby wszystkie parametry mieszczą się w granicy "excellent"
Jeszcze jakbym wiedział, gdzie stoi ten BTS to można by coś wywnioskować. A tak to nie wiem czy to już szczyt możliwości. Ogólnie już jestem zadowolony, ale wiadomo, że każdy Mb/s się przyda
Prędkości o 1 w nocy:

Teraz muszę powalczyć z tym cholernym ZTE. Już mnie krew zalewa jak co chwilę trzeba restartować. Nawet pisząc tego posta, musiałem 3 razy zrobić restart bo mi internet uciął
Nie wiem czy to jest jakaś wada ukryta czy błahostka ...

Ogólnie router bez anteny uparł się na jakiegoś nieznanego mi BTS o numerze który podałem wcześniej:

Po podłączeniu anteny , router nadal łączył się z tym BTS'em ,ale jeszcze dla sprawdzenia zrobiłem 360 stopni anteną aby sprawdzić czy nie złapie czegoś innego.Łapał jakieś inne , ale parametry były troszkę gorsze. Próbowałem też połączyć z BTS na ulicy Kalinkowej który wskazałem wcześniej, ale obadałem sprawę i okazało się, że maszt znajduje się na małym bloku który przysłania mi większy płytowiec , co więcej panele są skierowane w stronę miasta także raczej niema szansy. Ostatecznie z powrotem złapałem nadajnik z którym cały czas łączył się router i wycyrklowałem jak najlepsze parametry.
Teraz dla porównania parametry bez anten:

A teraz z Sorensenem:

Dobrze jest czy powinno być lepiej ? Niby wszystkie parametry mieszczą się w granicy "excellent"

Prędkości o 1 w nocy:

Teraz muszę powalczyć z tym cholernym ZTE. Już mnie krew zalewa jak co chwilę trzeba restartować. Nawet pisząc tego posta, musiałem 3 razy zrobić restart bo mi internet uciął

-
I co nie pomaga tryb :tylko LTE?
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
-
- Stały użytkownik forum
No jednak nie pomaga, bo co chwila mi rozłączatpawel pisze:I co nie pomaga tryb :tylko LTE?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sygnał mógłby być lepszy, ale upload prawie max jak na LTE1800 Orange. Wychodzi na to, że stacja jest trochę obciążona. Na LTE800 prawdopodobnie tyle byś miał realny max.
-
- Stały użytkownik forum
W Orange LTE800 miałem 65/30 Mb/s świeżo postawiony nadajnik z odleglosci 4.5km końcówkę masztu widziałem.
- Brylant19
Mierzyłeś prędkość po kablu czy przez wifi?
U mnie po wifi na lapku ciężko uzyskać więcej niż 40Mbit/s, a po kablu spokojnie powyżej 50 leci.
U mnie po wifi na lapku ciężko uzyskać więcej niż 40Mbit/s, a po kablu spokojnie powyżej 50 leci.
-
- Stały użytkownik forum
Ja na kablu używam i w ciągu dnia mam prędkość mniej więcej 30/30. Ale i tak jestem zadowolony bo na neostradzie miałem 5 download i jakiś szczątkowy upload