ZTE MC801A 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mielcu3
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-09-07, 14:42

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: mielcu3 »

Choć to nadal NSA, to prędkości są zacne. Kilkukrotnie większe niż były do tej pory.
https://ibb.co/chkVg2R
Zeusek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 435
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Zeusek »

W Polsce nie ma jeszcze 5G SA. Takie wyniki uzyskasz ną nie obciążonym nadajniku, sprzętów z 5G jest jeszcze mało poza tym jest to agrecja 5G+4G.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
mielcu3
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-09-07, 14:42

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: mielcu3 »

Ok. Dzięki za info. Wracając do meritum, to co byście polecili, starszego MC801 czy nowszego MC888?
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1586
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Mig25 »

Ależ ty uparty jesteś... Nie wykorzystasz możliwości MC888 ,ale jak masz wolną gotówkę ,żeby dopłacić to go bierz. Możes też brać Zyxcela NR5303...
ozi12
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-01-25, 12:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ozi12 »

Witam
Czy te parametry maja wpływ na dużo niższą prędkość 5g (=60mb) w porównaniu do 4g (~120 mb)czy może coś innego ? Nadajnik ZAM3315 kierunek północny odległość 300-400m
Reuter z IR logo Tmobile soft MC801AV1.0.0B16
https://ibb.co/YRzWZZT
https://ibb.co/y4DbjLT
sicyb
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2023-12-31, 16:44

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: sicyb »

Tak mają, masz strasznie słaby SINR jak na 5G i do tego N1, więc wcale się nie dziwię że masz takie spadki na 5G, gdzie na LTE SINR wygląda dosyć przyzwoicie.
mielcu3
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-09-07, 14:42

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: mielcu3 »

Mig25 pisze:Ależ ty uparty jesteś... Nie wykorzystasz możliwości MC888 ,ale jak masz wolną gotówkę ,żeby dopłacić to go bierz. Możes też brać Zyxcela NR5303...
W jakim sensie "uparty"? Pytam o czysto techniczne aspekty tych sprzętów, bo sieciówka mobilna to nie moja specjalizacja. Dlatego nie wiem, czy lepszym wyjściem będzie kupno 801 który jest co prawda na starszym x55, ale za to ma wyjścia na ts9. Czy lepiej <font color="#FF00FF"><b>»»wziąć««</b></font> 888, na x62, który tych wywjc nie ma, ale ma anteny wew. 10dB wg. specki.
Debik
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 356
Rejestracja: 2015-06-24, 14:27

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Debik »

mielcu3 pisze:
Mig25 pisze:Ależ ty uparty jesteś... Nie wykorzystasz możliwości MC888 ,ale jak masz wolną gotówkę ,żeby dopłacić to go bierz. Możes też brać Zyxcela NR5303...
W jakim sensie "uparty"? Pytam o czysto techniczne aspekty tych sprzętów, bo sieciówka mobilna to nie moja specjalizacja. Dlatego nie wiem, czy lepszym wyjściem będzie kupno 801 który jest co prawda na starszym x55, ale za to ma wyjścia na ts9. Czy lepiej <font color="#FF00FF"><b>»»wziąć««</b></font> 888, na x62, który tych wywjc nie ma, ale ma anteny wew. 10dB wg. specki.
Ja korzystam długi czas z Zte mc801. Router może i działa ale nie polecam z prostego powodu. Korzystam w Play z internetem nie w abo i soft wisi cały czas na tym samym Fw, gdzie występuje błąd w sofcie, nie pokazuje wszystkich parametrów sygnału. Soft chyba od Play... ZTE ma wywalone, a nie chce mi się ręcznie czyścić i wgrywać innego softu bo można. Nie wiem czy inna karta operatora by pomogła ale raczej nie, na forum kiedyś było to opisywane...
ktry
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 239
Rejestracja: 2017-09-15, 19:51

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ktry »

Jest jeszcze jeden babol z 801 w Pley.
Jak ktoś chce wybrać konkretne pasmo jako podstawowe ,albo połączyć powiedzmy dwa, lub 3 ze sobą. Wtedy router działa tylko na jednym które się wybierze i nie agreguje innych.
Problem występuje tylko w Pley i na tych nadajnikach które nie posiadają 5G. Jak jest 5G ,to już działa jak u pozostałych, czyli można wybierać i łączyć co się chce z czym i pasmo podstawowe ustawia na stałe te które ustawimy.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6414
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: onken »

Play to zablokował dawno temu.
Pewnie i na 5G też zablokują taki ręczny wybór

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
Debik
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 356
Rejestracja: 2015-06-24, 14:27

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Debik »

W ogóle support Zte to nie istnieje, może kiedyś istniał. Czasami coś odpiszą na Facebook jak im się chce, a zapytaj o coś to pretensje mają... Lepiej dołożyć do Mc888 z lepszym Soc. Ja swojego Mc801a też pogonie i wypróbuję Mc888
wojtekPBK23
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2023-11-02, 22:07

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: wojtekPBK23 »

Okazuje się że MC888 już nie ma na stronie ZTE.
Zeusek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 435
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Zeusek »

Ano nie ma, oby wrócił bo to dobry sprzęt...mam nadzieję że nie usunęli ten model z uwagi na wadę fabryczną.

edit: Jest tylko router po zwrocie https://zteshop.pl/zte-mc888-router-sta ... lte-kat-19
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
helol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-12-14, 11:07

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: helol »

Cześć,

Korzystam od dłuższego czasu z mc801a i wyciągam na LTE średnio 40-220 Mb/s w zależności od obciążenia BTSa w ciągu dnia.
Zauważyłem, że Samsung A52s 5G łapie 5G i wyciąga 600-850 Mb/s.
Obydwie karty są w sieci Orange, mają aktywne 5G. Jednak mc801a nie chce się połączyć z 5G mimo próbowania przeze mnie różnych ustawień.
BTS do którego łączy się router po LTE: http://www.btsearch.pl/szukaj.php?search=70945302

Niestety nie mogę na Samsungu zainstalować żadnej aplikacji (służbowy telefon), żeby sprawdzić BTS, ale mam dane z menu debug:
Obrazek

Czy problemem jest jakaś brakująca częstotliwość w MC801a? Czy MC889 rozwiązałby ten problem?
Zeusek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 435
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Zeusek »

Z tego co widzę to antena do MC801A wzmacnia 5G 2100/2600. W Samsungu jest to N78 czyli 3500.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
helol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-12-14, 11:07

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: helol »

Wbudowana antena MC801a nic nie złapie, mimo że na Samsungu jest dobry zasięg?
Zeusek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 435
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Zeusek »

Spróbować możesz odłączając antenę, w opcjach może być ustawienie jaka ma być antena tzn. zewnętrzna czy wewnętrzna. Nie znam tego modelu.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
sicyb
Użytkownik forum
Posty: 34
Rejestracja: 2023-12-31, 16:44

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: sicyb »

Jak dobrze kojarzę to ten router jeżeli chodzi o złącza antenowe to miał tylko pod C-band, chyba że masz bezpośrednio wpięte anteny w PCB
ozi12
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-01-25, 12:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ozi12 »

Coś zepsułem router .Zmieniałem stałe band dla 5g i teraz nie widzi danych dla 5g "Network Information" mimo ze pokazuje 5g w połączeniu, są 4 band więc dalej w 4g .Resetowałem z aplikacji i hard reset ale nie pomogło . Uwalony ?
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1586
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Mig25 »

Raczej nie, zrób jakiś speedtest ,albo inne "obciążenie " to pewnie załapie.
W T-Mobile ( i pewnie Orange) jak nie realnego obciążenia to połączenia z 5G nie utrzymuje ( mimo ,że je pokazuje).
Zeusek
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 435
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: Zeusek »

Zawsze można zrobić reset do ustawień fabrycznych.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Orange
ozi12
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-01-25, 12:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ozi12 »

Nic nie pomaga. Zmiana połączenia na auto czy 5g NSA nie przełącza go tylko przy zmianie z 5g na 4g .Led świeci się na biało na 5g którego nie ma.
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 367
Rejestracja: 2020-07-04, 01:30
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: pawel_b »

ozi12 pisze:Nic nie pomaga. Zmiana połączenia na auto czy 5g NSA nie przełącza go tylko przy zmianie z 5g na 4g .Led świeci się na biało na 5g którego nie ma.
próbowałeś z IPv4 i IPv6 w ustawieniach APN routera?
ozi12
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-01-25, 12:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ozi12 »

A konkretnie co wpisać ? Teraz jest ustawione na Auto
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 367
Rejestracja: 2020-07-04, 01:30
Lokalizacja: Warszawa

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: pawel_b »

ozi12 pisze:A konkretnie co wpisać ? Teraz jest ustawione na Auto
a jakiego masz operatora?
ozi12
Użytkownik forum
Posty: 20
Rejestracja: 2019-01-25, 12:40

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: ozi12 »

IPv6 nie łączy z internet IPv4/6 bez zmian.PLAY
helol
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2021-12-14, 11:07

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: helol »

helol pisze:Cześć,

Korzystam od dłuższego czasu z mc801a i wyciągam na LTE średnio 40-220 Mb/s w zależności od obciążenia BTSa w ciągu dnia.
Zauważyłem, że Samsung A52s 5G łapie 5G i wyciąga 600-850 Mb/s.
Obydwie karty są w sieci Orange, mają aktywne 5G. Jednak mc801a nie chce się połączyć z 5G mimo próbowania przeze mnie różnych ustawień.
BTS do którego łączy się router po LTE: http://www.btsearch.pl/szukaj.php?search=70945302

Niestety nie mogę na Samsungu zainstalować żadnej aplikacji (służbowy telefon), żeby sprawdzić BTS, ale mam dane z menu debug:
Obrazek

Czy problemem jest jakaś brakująca częstotliwość w MC801a? Czy MC889 rozwiązałby ten problem?
Znalazłem rozwiązanie: karty od Flex miały w jakiś sposób wyłączone 5G. Po kontakcie z Obsługą wszystko zaczęło działać na MC801a. Chociaż osiąga nieco gorsze wyniki niż Samsung (15%-20%; maks wyciągnąłem 550 Mbps DL, na Samsungu 850 Mbps).

Wcześniej próbowałem z routerem ZTE MC888, ale problem był ten sam. Dopiero gdy włożyłem kartę SIM z Samsunga, okazało się, że bez problemu łączy się z 5G. I BOK rozwiązał problem, czekałem ok. 40 minut na aktywację.
alias
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 430
Rejestracja: 2010-02-03, 19:05
Lokalizacja: Arkadia

Re: ZTE MC801A 5G

Post autor: alias »

helol pisze: I BOK rozwiązał problem, czekałem ok. 40 minut na aktywację.
Pisząc BOK masz na myśli ten czat wbudowany w aplikację Flexa, czy też gdzieś się dodzwoniłeś?
Po czym domyśliłeś się że Twoje karty mają wyłączone 5G?
ODPOWIEDZ