Jako że za niedługo kończy mi się umowa z Play /abonament/ oraz CP /Internet/ chciałem się doradzić was o pomoc w wyborze zestawu oraz operatora sieci komórkowej.
Na chwilę obecną posiadam taki zestaw w domu do odbioru internetu:
Antena Cybertech Panel LTE CT15_1.8_Duo + kabel H155 o długości 5m
Internet: RBM 5 - 100gb /które kończy się w marcu/
Router: MiFi E5573
Antena umieszczona na szczycie dachu współrzędne: 51.592870, 21.517536 skierowana w kierunku anteny play-a Kozienice, Mazowieckie
ul. Warszawska 34 (maszt kratownicowy) /niestety w każdym kierunki widok na stację bazową zasłaniają drzewa/
Do pomiarów dla T-Mobile, Orange oraz Plus anteny nie przestawiałem (Trochę zimno na dworze, ale widzę po wynikach dla RBM że mógłbym uzyskać jakieś 5-8 dBi dla częstotliwości 1800)
Wyniki dla RBM z Anteną /wraz z prędkościami/:

Wyniki dla RBM Bez anteny /wraz z prędkościami/:

Jako że CP obsługuje tylko 1800, T-Mobile i Orange 800 i 1800 to wyniki pomiarów przedstawię na jednym rysunku/z anteną/:

Oraz bez anteny:

Co chcę osiągnąć:
Uzyskanie jak najlepszej szybkości neta, z możliwością agregacji pasm.
Jeśli zajdzie taka potrzeba mogę wymienić antenę /tylko pytanie na jaką obsługującą częstotliwość 800 i 1800/2600 oraz router /np. B715 umieszczony na strychu podłączony kablem ethernet do AP w domu, skrócenie kabla antenowego do 2m w celu zniwelowania strat na kablu/
CP odpada na starcie ponieważ ma tylko jedną dostępną częstotliwość co w godzinach wieczornych oznacza praktycznie brak internetu.\
Najwięcej dostępnych pasm ma RBM/Play przy czym musiałbym zmienić antenę na wielozakresową. Najlepsze prędkości oferuje Orange i T-mobile. Ale tutaj chyba nie wchodzi w rachubę agregacja bo chyba łączą się z rożnymi masztami (nie mogę odnaleźć w BTSEARCH czy faktycznie tak jest/
No i najważniejsza kwestia cena: /wraz z abonamentem na telefon/
Opcja 1: Play abonament + RBM + router B715 na raty 0% allegro /koszt miesięczny około 100 zł/
Opcja 2: Orange love/abonament +internet/ +router B715 /koszt miesięczny około 120 zł/
Opcja 3: T-mobile z routerme /bladego pojęcia nie mam bo strona się wiesza..../
Co radzicie?